Οι νίκες είναι η στολή σου, κι οι ήττες τα παράσημα

Οι νίκες είναι η στολή σου, κι οι ήττες τα παράσημα

3 Απριλίου, 2024 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:185
Μοίρασέ το

 

Και είναι κι εκείνες οι ξεκάθαρες καταστάσεις που αν χάσαμε ή κερδίσαμε είναι απολύτως εμφανές επί τόπου.

Κι αν η προσπάθειά μας είχε την επιθυμητή έκβαση όλα καλά, ανασύνταξη κι επικέντρωση στον επόμενο στόχο. Ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας.

Και η νίκη και η ήττα έχουν πολύ μοναξιά…Στη νίκη, ελαχιστοι ίσως και κανένας δεν θα μοιραστεί μαζί σου αυτή την ξεχωριστή στιγμή με αγνή χαρά…
Στην ήττα, λίγοι ίσως και κανείς να μην νοιώσει τις πληγές σου…
Και τις νίκες και τις ήττες, διαχειρίσου τες με αξιοπρέπεια… ούτε με έπαρση, ούτε στα πατώματα…

 

Καλλιόπη

Γράφει η Σοφία Σοφιανίδου Μάχες το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο μας επίτευγμα, ασταμάτητες μάχες. Με τον εαυτό μας, με τον έρωτά μας, στη δουλειά, με τους φίλους. Όχι πάντα εχθρικές αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Τίποτα δεν κερδίζουμε χωρίς προσπάθεια κι αυτό θεωρείται μάχη.Σκοπός η νίκη στον «πόλεμο» με το επιθυμητό για εμάς αποτέλεσμα σε όσες περισσότερες μάχες γίνεται. Άλλοτε με στρατηγική, άλλες φορές με παρόρμηση και πάντα με προσπάθεια. Προσήλωση στον στόχο, πίστη στον εαυτό μας και στις ικανότητές του και πάμε. Με τη γροθιά στο μαχαίρι. Και ό,τι γίνει. Πολλές οπισθοχωρήσεις αλλά ποτέ παράδοση άνευ όρων. Αν είναι να παραδοθείς καλύτερα μην προσπαθήσεις καθόλου. Ακόμη κι αν «πολεμάς» με το μέσα σου.

Τα αποτελέσματα διφορούμενα μερικές φορές. Κάποιες νίκες που τελικά αποδείχθηκαν ήττες και το αντίστροφο. Σε αυτές τις αμφιταλαντευόμενες περιπτώσεις όλα κρίνονται εκ του τελικού μακροπρόθεσμου αποτελέσματος κι αυτό είναι κάτι που δεν το αντιλαμβανόμαστε άμεσα προφανώς.

Και είναι κι εκείνες οι ξεκάθαρες καταστάσεις που αν χάσαμε ή κερδίσαμε είναι απολύτως εμφανές επί τόπου. Κι αν η προσπάθειά μας είχε την επιθυμητή έκβαση όλα καλά, ανασύνταξη κι επικέντρωση στον επόμενο στόχο. Ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας.

Τι γίνεται όμως αν δεν έχουμε καταφέρει αυτό που είχαμε κατά νου; Πόσο μάς επηρεάζει στη συνέχεια και πώς αντιδρούμε; Έχουμε μάθει να δεχόμαστε την ήττα με ψηλά το κεφάλι; Ξέρουμε να παραδεχόμαστε τις αδυναμίες μας και να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι αν θέλουμε να ξεπεράσουμε κάποιο εμπόδιο; Πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ο εγωισμός μας; Είναι η νίκη αυτοσκοπός ή μήπως με την όποια ήττα αντί τελικά να προσπαθούμε να βελτιωθούμε, γινόμαστε μια από τις άσχημες εκδοχές του εαυτού μας;

Καμία νίκη –σε κανέναν τομέα της ζωής μας- δεν έχει αξία αν δεν έχουμε αποδεχτεί τις ήττες μας με αξιοπρέπεια. Καμιά ήττα δε μάς χαρακτηρίζει ολοκληρωτικά και καμιά χαμένη μάχη δε μάς καθορίζει. Σε όλες τις περιπτώσεις σημασία έχει η προσπάθεια, τα μέσα να είναι θεμιτά και η μπέσα να είναι πρωταγωνίστρια.

Τι να την κάνεις τη νίκη αν χρησιμοποίησες παρακάμψεις και κουτοπονηριές; Και μόνο που το σκέφτεται κάποιος κουράζεται. Η ευθεία είναι πάντα ο πιο σύντομος δρόμος κι ακόμη κι αν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στρατηγική αυτή καλό είναι να έχει να κάνει με το πώς θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε χωρίς να βλάψουμε ούτε εμάς ούτε κάποιον άλλον εκ του πονηρού.

Αν θες να απολαμβάνεις τις νίκες σου πρέπει να μάθεις να χάνεις. Τίμια και αξιοπρεπώς. Χωρίς μίρλα, μιζέρια και δικαιολογίες. Καμία ήττα δεν πάει χαμένη. Όλες κάτι μάς μαθαίνουν. Για μάς, για τους άλλους, για τη ζωή την ίδια. Κι όσο «παρηγοριά στον άρρωστο» κι αν φαντάζει την ώρα που διαπιστώνεις πως δεν τα καταφέρνεις, στην πορεία θα αντιληφθείς πως εκείνο το μάθημα που πήρες τότε που δεν πέτυχες τον σκοπό σου, σε έκανε σοφότερο, πιο υπομονετικό, πιο δεκτικό και σίγουρα λιγότερο εγωιστή και αλαζόνα. Αποδέξου το αποτέλεσμα και πήγαινε παρακάτω.

Γιατί ακόμη κι αν καταφέρεις αυτό που ήθελες την επόμενη φορά που θα προσπαθήσεις, καμιά νίκη σου δε θα έχει αξία αν δεν έχεις πρώτα μάθει να τιμάς τις ήττες σου.

Οι νίκες σου είναι η στολή που φοράς αλλά οι ήττες σου είναι τα παράσημα που τη στολίζουν και την κάνουν αυτό που είναι. Μοναδική.

 

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 185


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα