Ο Αρμαγεδδών πλησιάζει: Παγκόσμιες συγκρούσεις, καταστροφές δισεκατομμυρίων και οι περισσότεροι πεινασμένοι στην Ιστορία

Ο Αρμαγεδδών πλησιάζει: Παγκόσμιες συγκρούσεις, καταστροφές δισεκατομμυρίων και οι περισσότεροι πεινασμένοι στην Ιστορία

12 Ιουνίου, 2024 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:726
Μοίρασέ το

 

 

Αλλά, αν νομίζετε ότι τα πράγματα είναι άσχημα, απλώς περιμένετε έως ότου το Ισραήλ και η Hezbollah αρχίσουν να ανταλλάσσουν χιλιάδες βλήματα, αν η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν και αν οι Ρώσοι και το ΝΑΤΟ αρχίζουν να σφυροκοπούν ο ένας τον άλλον.

Αυτή είναι η νέα κανονικότητα…
Ο κόσμος μας γίνεται πλέον μάρτυρας αποκαλυπτικών γεγονότων τόσο συχνά, που πολλοί από εμάς έχουμε αρχίσει να μουδιάζουμε.
Μεγάλοι πόλεμοι μαίνονται παγκοσμίως, παιδιά στην Αφρική πεθαίνουν από την πείνα καθώς η πείνα εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά και «καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων» μας χτυπούν πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν.
Αλλά όσο αυτές οι τραγωδίες δεν μας επηρεάζουν άμεσα, το ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο.
Την ίδια στιγμή, όσο το επίπεδο της παγκόσμιας ταλαιπωρίας αυξάνεται, οι καρδιές κρυώνουν.
Τα τραυματικά γεγονότα των τελευταίων ετών έχουν αφήσει βαθιές ουλές, και πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να αγνοούν ό,τι θλιβερό συμβαίνει γύρω τους, επειδή δυσκολεύονται να χειριστούν συναισθηματικά τα πράγματα.

Παράλληλα, ο αριθμός των ένοπλων συγκρούσεων το 2023 ήταν ο μεγαλύτερος που έχουμε δει σε έναν μόνο χρόνο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου… και εξής.

Σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης του Όσλο (PRIO), που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, πέρυσι σημειώθηκαν 59 συγκρούσεις από τις οποίες οι 28 ήταν στην Αφρική.
Ζούμε πραγματικά σε μια εποχή «πολέμων και ειδήσεων για πολέμους».

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν είναι οι γιοι και οι κόρες μας που δολοφονούνται στις πεδιάδες της ανατολικής Ουκρανίας, οι περισσότεροι στον δυτικό κόσμο δεν συγκινούμαστε από την αιματοχυσία.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι μία: κάθε μέρα όλο και περισσότερες ζωές νέων χάνονται.
Αλλά, αν νομίζετε ότι τα πράγματα είναι άσχημα, απλώς περιμένετε έως ότου το Ισραήλ και η Hezbollah αρχίσουν να ανταλλάσσουν χιλιάδες βλήματα, αν η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν και αν οι Ρώσοι και το ΝΑΤΟ αρχίζουν να σφυροκοπούν ο ένας τον άλλον.

Επισιτιστική κρίση

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια πείνα συνεχίζει να αυξάνεται.
Όπως αναφέρεται, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετώπισαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ…
Ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα στον κόσμο δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός.

Το 2023, 281 εκατομμύρια άνθρωποι σε 59 χώρες αντιμετώπιζαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση 2024 για τις Επισιτιστικές Κρίσεις, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου, από διάφορους διεθνείς οργανισμούς (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη).
Αυτός ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με το 2022 (257 εκατομμύρια) για πέμπτο συνεχόμενο έτος.
«H Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις είναι μια κλήση ανθρώπινων αδυναμιών», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, προλογίζοντας την ανάλυση.
Πριν από μια δεκαετία, οι παγκόσμιοι ηγέτες ονειρεύονταν μια μέρα που η πείνα θα εξαλειφόταν.
Σήμερα, αυτό το όνειρο έχει πεθάνει.
Αυτή τη στιγμή, η πείνα εκρήγνυται σε όλη την αφρικανική ήπειρο.
Στο Σουδάν, οι άνθρωποι τρώνε χώμα και φύλλα για να γεμίσουν το στομάχι τους με κάτι…
Ο χρόνος τελειώνει για να αποφευχθεί η πείνα στο Σουδάν, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Είκοσι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, 18 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και 5 εκατομμύρια βρίσκονται σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης πλησιάζοντας στον λιμό καθώς ο εμφύλιος πόλεμος ξεπερνά το όριο του ενός έτους.
Εν μέσω τόσων άλλων κρίσεων, η μεγαλύτερη κρίση πείνας στον κόσμο τραβά ελάχιστη παγκόσμια προσοχή.
Στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Λάιτ, για παράδειγμα, οι άνθρωποι τρώνε χώμα και βράζουν φύλλα, μόνο και μόνο για να έχουν κάτι στην κοιλιά τους, αναφέρει το Reuters. Άλλοι τρώνε γρασίδι.
Εφόσον δεν συμβαίνει σε εμάς, οι περισσότεροι από εμάς δεν νοιαζόμαστε πραγματικά. Αλλά ακόμα και στις ΗΠΑ η πείνα μεγαλώνει.
Πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ παραλείπει γεύματα λόγω των τρελά υψηλών τιμών στα τρόφιμα…
Σύμφωνα με μελέτη της Qualtrics για λογαριασμό της Intuit Credit Karma, το 80% των Αμερικανών δηλώνουν ότι έχουν αισθανθεί «αξιοσημείωτη αύξηση» στις τιμές των τροφίμων.
Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το αυξημένο κόστος τους οδήγησε να παραλείπουν περιστασιακά γεύματα, ενώ περίπου το ένα τρίτο δήλωσαν ότι ξοδεύουν περισσότερο από το 60% του μηνιαίου εισοδήματός τους σε έξοδα όπως φαγητό, κοινόχρηστα και ενοίκιο.

«Η επισιτιστική ανασφάλεια είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε αυτή τη χώρα, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν αρκετό φαγητό για να φάνε ή δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα», δήλωσε η Courtney Alev, χρηματοοικονομικός συνήγορος των καταναλωτών στο Credit Karma.

Μόνο η αρχή

Επομένως, αυτή είναι μόνο η αρχή… Ζούμε επίσης σε μια εποχή που οι μεγάλες φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές.
Πέρυσι, ο κόσμος μας επλήγη από «καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων» – τις περισσότερες από ποτέ…

Ο πλανήτης πολιορκήθηκε από καιρικές καταστροφές-ρεκόρ 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 57 δισεκατομμυρίων, που είχε σημειωθεί το 2020, δήλωσε ο ασφαλιστικός μεσίτης Gallagher Re στην ετήσια έκθεσή του που εκδόθηκε στις 17 Ιανουαρίου.
Δυστυχώς, φέτος μπορεί να ξεπεράσουμε αυτόν τον αριθμό.
Μέχρι στιγμής το 2024 έχουν ήδη σημειωθεί 11 «καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων» στις ΗΠΑ μόνον…
Θανατηφόρο ξέσπασμα ανεμοστρόβιλων τον περασμένο μήνα προκάλεσε ζημιές 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις νότιες, νοτιοανατολικές και κεντρικές ΗΠΑ, καθιστώντας το ένα από τα πιο δαπανηρά καιρικά φαινόμενα μέχρι στιγμής, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας δήλωσε ότι υπήρξαν 11 επιβεβαιωμένα καιρικά και κλιματικά φαινόμενα με απώλειες που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και το συνολικό τίμημα να ξεπερνά τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατά τη διάρκεια της επιδημίας 6-9 Μαΐου υπήρξαν περισσότεροι από 165 ανεμοστρόβιλοι, οι οποίοι έπληξαν την Οκλαχόμα, το Κάνσας, τη Νεμπράσκα, το Μίσιγκαν, την Ιντιάνα, το Οχάιο, το Κεντάκι, το Τενεσί, την Αλαμπάμα, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Νότια Καρολίνα, τη Τζόρτζια και τη Φλόριντα, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Έχουμε ήδη βιώσει τόσο πολλές ιστορικές καταστροφές και η εποχή των τυφώνων και η καρδιά της εποχής των πυρκαγιών είναι ακόμα μπροστά μας.
Σχεδόν κάθε μέρα βλέπουμε να συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί.
Για παράδειγμα, οι κυνηγοί της καταιγίδας μόλις ανακάλυψαν ένα κομμάτι χαλάζι «περίπου στο μέγεθος ενός ανανά»…
Πιο συγκεκριμένα, ο Val και η Amy Castor, βετεράνοι κυνηγοί καταιγίδων με τον τηλεοπτικό σταθμό KWTV της Οκλαχόμα Σίτι, ανακάλυψαν ένα κομμάτι χαλαζιού μήκους άνω των 7,78 εκατοστών.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο χαλάζι που έχω δει ποτέ και κυνηγάω τις καταιγίδες για περισσότερα από 30 χρόνια», είπε ο Castor.
Αλλά αυτή είναι η «νέα κανονικότητα» όπου οι παλιοί κανόνες απλά δεν ισχύουν.
Στην Καλιφόρνια, σημειώθηκε μια ανησυχητική σεισμική ακολουθία τις τελευταίες δύο εβδομάδες…
Άλλα κράτη σφυροκοπούνται σκληρά από φυσικές καταστροφές.
Η Βραζιλία έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Μετά από σειρά εφιαλτικών πλημμύρων, πλέον στο επίκεντρο είναι οι πυρκαγιές…
Τέτοιου είδους οι πυρκαγιές έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Στοιχεία από τον βραζιλιάνικο οργανισμό διαστημικών ερευνών, Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) αποκαλύπτουν ένα εκπληκτικό άλμα 980% στις πυρκαγιές στους υγροτόπους Pantanal φέτος έως τις 5 Ιουνίου, σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2023.
Μιλώντας για τη Βραζιλία, βρίσκεται εν τω μέσω της χειρότερης πανδημίας δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα…
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Βραζιλία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων δάγκειου πυρετού παγκοσμίως το 2024.
Υπάρχουν σχεδόν 6,3 εκατομμύρια πιθανά κρούσματα και 3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο αριθμός των κρουσμάτων Mpox έχει αυξηθεί σε ιστορικό υψηλό – και είναι η μορφή της νόσου που έχει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας…
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα: Σύμφωνα με την έκθεση, «τα δύο τρίτα (67%) των ύποπτων περιπτώσεων και περισσότερα από τα τρία τέταρτα (78%) των υπόπτων είναι άτομα ηλικίας 15 ετών [ή μικρότερης ηλικίας]».
Πέρα από όλα τα άλλα, αναφέρεται ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν «ιούς γίγαντες» στα τεράστια φύλλα πάγου που καλύπτουν τη Γροιλανδία…
Η ιδέα ενός γιγαντιαίου ιού που κρύβεται σε ένα τεράστιο στρώμα πάγου μπορεί να ακούγεται σαν το σενάριο τελευταίας υπερπαραγωγής επιστημονικής φαντασίας.
Αλλά είναι πλέον πραγματικότητα.
Ας ελπίσουμε ότι κανένας από αυτούς τους «ιούς» δεν θα αποτελέσει σημαντική απειλή για την ανθρωπότητα.
Χωρίς αμφιβολία, όμως, θα υπάρξουν περισσότερες πανδημίες στο μέλλον.
Η νέα κανονικότητα είναι πλέον παρούσα….
Ζούμε σε έναν κόσμο που τρελαίνεται, και μπορείτε να προσπαθήσετε να το αγνοήσετε, αν θέλετε, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

 

ΠηγήΑγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 726


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα