Προς ολοκαύτωμα στη Μέση Ανατολή μετά το μήνυμα Ιράν με 400 drones και πυραύλους

Προς ολοκαύτωμα στη Μέση Ανατολή μετά το μήνυμα Ιράν με 400 drones και πυραύλους

15 Απριλίου, 2024 9 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:413
Μοίρασέ το

 

 

 Άμεση απάντηση Ισραήλ.  Βέτο από ΗΠΑ.

Ψυχολογική και συμβολική παρά ουσιαστική η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Όλα τα αμυντικά και επιθετικά σχέδια έχουν εγκριθεί λένε οι Ισραηλινοί – Εάν απαντήσετε, θα δεχθείτε πραγματικά ισχυρή επίθεση λένε οι Ιρανοί
Μετά την πρωτοφανή προειδοποιητική επίθεση του Ιράν με περισσότερους από 400 πυραύλους και drones, η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής οδεύει προς… Ολοκαύτωμα με το Ισραήλ να διαμηνύει πως θα απαντήσει εξίσου σκληρά στην ιρανική επίθεση.
Το ερωτηματικό είναι το πότε ακριβώς θα υπάρξει αυτή η απάντηση καθώς αν και οι Ισραηλινοί επιθυμούν αυτή να γίνει άμεσα, οι Αμερικάνοι τους πιέζουν να… καθυστερήσουν έτσι ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα όλη η περιοχή.
Μάλιστα οι Αμερικάνοι, απορρίπτουν τις πληροφορίες που θέλουν τους Ιρανούς να είχαν ενημερώσει έως και 72 ώρες πριν την επίθεση τους, και υποστηρίζουν ότι εάν οι συμμαχικές δυνάμεις δεν είχαν παρέμβει, το πυραυλικό ιρανικό πλήγμα θα ήταν εξαιρετικά καταστροφικό, γεγονός που θα καθιστούσε… αναπόφευκτο έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο.

Το Ιράν
υποστηρίζει πως η επίθεση του είχε σκοπό να στείλει ένα ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα στο Ισραήλ, προειδοποιώντας πως εάν υπάρξει αντίδραση από τους Ισραηλινούς τότε η απάντηση του θα είναι πραγματικά πολύ πιο ισχυρή από αυτήν του περασμένου Σαββάτου 13/4.
Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία και ΟΗΕ καλούν το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην προχωρήσει στην προαναγγελθείσα απάντηση του στην Τεχεράνη.Wall Street Journal: Πιθανότατα άμεσα η επίθεση του Ισραήλ

Το Ισραήλ μπορεί να σύντομα να αναλάβει δράση ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα δεν αναφέρει το πότε το Ισραήλ θα απαντήσει, και διευκρινίζει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε καμία τέτοια επιχείρηση.
Πάντως, η Ουάσινγκτον επιμένει πως οι Ισραηλινοί δεν θα κάνουν τίποτα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περαιτέρω κλιμάκωση.
Πληροφορίες της Jerusalem Post αναφέρουν πως το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει το Ιράν με τη δύναμη πυρός του, που δεν είναι άλλη από την πολεμική της αεροπορία, όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως μαχητικά F-35, F-15 και F-16 θα μπορούσαν να πλήξουν τόσο την αεράμυνα όσο και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σενάριο που εφόσον υλοποιηθεί… θα συνεπάγεται ένα πραγματικό Ολοκαύτωμα για τη Μέση Ανατολή.

Τι αποφάσισαν οι Ισραηλινοί

Νέο υπουργικό πολεμικό συμβούλιο συγκάλεσε για σήμερα Δευτέρα 15/4 (στις 14:00 ώρα Ελλάδας) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu προκειμένου να ξεκαθαρίσει το Ισραήλ την στάση του απέναντι στο Ιράν.
Το υπουργικό πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε την Κυριακή (14/4/2024) – μετά από 6 ώρες διαβουλεύσεων – να απαντήσει στην ιρανική επίθεση εντός των επόμενων 48 ωρών, σε μία «υπόσχεση» που αν γίνει πραγματικότητα, θα οδηγήσει στον όλεθρο τη Μέση Ανατολή.
Πάντως στο πολεμικό συμβούλιο εκφράστηκαν διαφωνίες για τον χρόνο και την κλίμακα της στρατιωτικής απάντησης και όλα παραμένουν ανοιχτά σε ό,τι αφορά τα δύο αυτά ζητήματα, που θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος σε επόμενες συνεδριάσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ισραηλινά αλλά και δυτικά ΜΜΕ, υπέρ της απάντησης στο Ιράν τάσσεται η πλειοψηφία των μελών του πολεμικού συμβουλίου στο Ισραήλ, ενώ, παράλληλα, αποφασίστηκε η αναβολή της επιχείρησης στη Rafah ώστε να ανασχεδιαστεί το πλάνο και να επικεντρωθούν οι δυνάμεις στον μεγαλύτερο εχθρό, που είναι το Ιράν.

Axios: Δραματικά λεπτά… – Τα δύο γεράκια του Ισραήλ, η αναμονή Netanyahu και το τηλεφώνημα Biden

Οι Ισραηλινοί υπουργοί και μέλη του μέλη του στενού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Benny Gantz και Gadi Eisenkot, αμφότεροι πρώην αρχηγοί του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), πρότειναν την έναρξη μιας άμεσης επίθεσης κατά του Ιράν ως απάντηση στις ενέργειές του το Σάββατο, ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απέρριψε την ιδέα… εξαιτίας και του τηλεφωνήματος του Αμερικάνου προέδρου, Joe Biden
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, «λίγο αφότου το Ισραηλινό Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο έμαθε ότι το Ιράν είχε εξαπολύσει επίθεση, οι υπουργοί Benny Gantz και Gadi πρότειναν ένα άμεσο πλήγμα αντιποίνων».
Όπως αναφέρεται, οι Gantz και Eisenkot δήλωσαν ότι όσο περισσότερο περιμένει το Ισραήλ, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για αυτό να αποκτήσει διεθνή νομιμότητα για να ανταπαντήσει, ενώ υποστήριξαν ότι η άμεση δράση του Ισραήλ θα εμπόδιζε το Ιράν να εξαπολύσει άλλη επίθεση.
Παρά τις προτροπές τους, ο Netanyahu και άλλα μέλη του στρατιωτικού υπουργικού συμβουλίου αντιτάχθηκαν στην ιδέα κυρίως επειδή δεν ήταν ακόμη σαφές εκείνη τη στιγμή εάν η ιρανική επίθεση είχε προκαλέσει ζημιές ή θύματα.
Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήθελε να περιμένει ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Biden.
«Υπήρχαν πολλές επιλογές για αντίποινα, αλλά η κλήση σταμάτησε τον Netanyahu» επισημαίνει το δημοσίευμα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να σκέφτεται πως «αυτό το τρένο έφυγε και τώρα μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα και να σκεφτούμε ξανά».

NYT: Ο Netanyahu πήρε πίσω την απόφαση για αντίποινα μετά την επικοινωνία με Biden

Σε αντίθετο κλίμα, νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής (14/4) λίγες ώρες μετά την επίθεση το Ισραήλ φαινόταν να ανακαλεί τα περί εκδίκησης, τουλάχιστον όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.
Σύμφωνα με την αμερικανικη εφημερίδα η ανατροπή ήλθε ως αποτέλεσμα της επικοινωνίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden.
O Netanyahu φέρεται να ανακαλεί τα περί ανταποδοτικού χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν, μετά τις επιθέσεις του Σάββατο το βράδυ (13/4/2024).
Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ είχε πάρει την απόφαση νωρίς το πρωί της Κυριακής (14/4/2024) να επιτεθεί στο Ιράν αλλά το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε μετά την επικοινωνία του Netanyahu με τον Biden.
Η κυβέρνηση Biden συνέστησε στο Ισραήλ να είναι προσεκτικό και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την επιτυχή άμυνά του κατά των ιρανικών αεροπορικών επιδρομών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν την αναχαίτιση των ιρανικών drones και πυραύλων από το Ισραήλ ως σημαντική στρατηγική νίκη που μπορεί να μην απαιτήσει περαιτέρω αντίποινα, ανέφεραν οι New York Times.

Στρατηγική συμμαχία

Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους.
Η επίθεση απωθήθηκε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.
«Έχουμε μία ευκαιρία να σχηματίσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά του σοβαρού κινδύνου που συνιστά το Ιράν που απειλεί να οπλίσει με πυρηνικά εκρηκτικά τους πυραύλους αυτούς, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή» επισήμανε ο Gallant.

Έγκριση για την επόμενη κίνηση

Ο υποναύαρχος Daniel Hagari, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αποκάλυψε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί.
«Εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση.
Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Το σχέδιο του Ιράν απέτυχε» τόνισε ο Hagari.

Ιράν: Το Ισραήλ δεν αναχαίτισε κανέναν υπερηχητικό πύραυλο – Τρύπησε την αεράμυνα

Το Ισραήλ δεν κατάφερε να αναχαιτίσει κανέναν από τους υπερηχητικούς πυραύλους του Ιράν μεταδίδει ο ιρανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός Press TV.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλοι οι ιρανικοί υπερηχητικοί πύραυλοι κατάφεραν να «σπάσουν» την ισραηλινή αεράμυνα και να πλήξουν τους στόχους που είχαν τεθεί.
Το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει ποιους ακριβώς στόχους στο ισραηλινό έδαφος έπληξαν αυτοί οι υπερηχητικοί πύραυλοι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Islamic World News, οι στόχοι που επλήγησαν είναι οι αεροπορικές βάσεις Nevatim και Ramon στο νότιο Ισραήλ καθώς και η βάση πληροφοριών και κατασκοπείας στην Jabal al Sheikh στα υψίπεδα του Γκολάν.
Εκτιμάται ότι το Ιράν εκτόξευσε 185 drones, 110 βαλλιστικούς πυραύλους και 110 πυραύλους cruise, με το Ισραήλ να λέει ότι αναχαίτισε το 99% των πυραύλων και drones.

Georg Spötle (αναλυτής): Ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ θέλουν μεγάλο πόλεμο

Το Ιράν δεν ενδιαφέρεται για μεγάλο πόλεμο με το Ισραήλ απλά ήθελε με την επίθεση του να σπείρει τον φόβο υποστηρίζει ο ειδικός αναλυτής Georg Spötle.
Όπως λέει, ο σκοπός της επίθεσης ήταν να σπείρει φόβο.
«Κατά τη γνώμη μου, το Ιράν δεν θέλει πόλεμο.
Ο σκοπός της επίθεσης ήταν να σπείρει φόβο στο Ισραήλ.

Το Ιράν δεν ήθελε να επιφέρει ένα πολύ σοβαρό πλήγμα, γιατί τότε ίσως ένα ιρανικό μαχητικό να έστελνε πυραύλους από τη Συρία και να έφταναν στον στόχο του χωρίς καμία προειδοποίηση.
Αλλά και το Ιράν προειδοποίησε τις γειτονικές χώρες, όπως το Ιράκ και την Ιορδανία, ώστε να έχουν χρόνο να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους και τα drones ήταν αρκετά αργά, πετώντας από το Ιράν στο Ισραήλ για αρκετές ώρες, οπότε το Ισραήλ είχε χρόνο να προετοιμαστεί» επισήμανε ο Spötle.
Όπως λέει ο αναλυτής, η προειδοποίηση του Ιράν δείχνει ότι η επίθεση του ήταν μια κίνηση που δεν ήθελε να προκαλέσει νεκρούς αμάχους.
«Νομίζω ότι ούτε το Ισραήλ θέλει πόλεμο, γιατί θα διασπείρει σε μεγάλο βαθμό τον ισραηλινό στρατό .
Υπάρχει η Hamas, υπάρχει η Hezbollah, η οποία πραγματοποιεί συνεχώς επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ.
Επομένως, εάν έπρεπε να πολεμούν σε τρία μέτωπα, πιστεύω ότι δεν θα τα κατάφερναν.
Το Ισραήλ δεν θέλει να εμπλακεί σε αυτό.
Από τις ανακοινώσεις των Ισραηλινών, αντιλαμβάνομαι ότι εάν το Ιράν σταματήσει τώρα, το Ισραήλ δεν θα απαντήσει» επισημαίνει ο ειδικός.Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν: Δεν θα πάρουμε μέρος σε καμία επίθεση του Ισραήλ στο ΙράνΟι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία πιθανή απάντηση του Ισραήλ στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν, δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Είμαστε δεσμευμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ.
Δεν θα γίνουμε μέρος οποιασδήποτε απάντησης από την πλευρά του.
Αυτή είναι η συνεπής προσέγγισή μας», είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης σχετικά με την ιρανική αεροπορική επιδρομή στο Ισραήλ.Ιράν: Δεν θέλουμε κλιμάκωση με Ισραήλ αλλά θα απαντήσουμε σε οτιδήποτε παράλογο

Το Ιράν δεν θέλει κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ αλλά θα απαντήσει σε οποιαδήποτε παράνομα ή παράλογα μέτρα κατά της Τεχεράνης υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Nasser Kanaani.
«Το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή καθώς παραμένει προσηλωμένο στις αρχές και στους στόχους που ορίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, αλλά θα ενεργήσει πολύ πιο αποφασιστικά σε σχέση με πριν, για να αποτρέψει και να τιμωρήσει τον επιτιθέμενο για οποιαδήποτε παράνομη ή παράλογη ενέργεια, εάν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές μας» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Ιρανός αξιωματούχος.

Borrell (ΕΕ): Να πατήσουμε φρένο, να βάλουμε όπισθεν

Από την πλευρά του ο Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ζήτησε να υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση της έντασης.
«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε απ’ αυτόν.
Πρέπει να πατήσουμε φρένο και να βάλουμε όπισθεν» υποστήριξε ο Borrell, ο οποίος εκτίμησε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν, ευελπιστώντας ότι οι όποιες ενέργειες του δεν θα προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Ρωσία: Βαθιά ανήσυχοι για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Ζητάμε αυτοσυγκράτηση

Τη βαθιά ανησυχία της για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή διατυπώνει η Ρωσία, η οποία καλεί τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.
«Περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Επιπλέον, είμαστε υπέρ της θέσης ότι όλες οι διαφωνίες θα πρέπει να επιλύονται μέσω πολιτικών και διπλωματικών μεθόδων» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Υπενθυμίζεται πως το Κρεμλίνο σχολιάζοντας την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, υποστήριξε πως αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αυτοάμυνας των Ιρανών μετά την ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας.

Ενημέρωση 72 ώρες πριν την επίθεση

Αξιωματούχοι από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράν υποστηρίζουν πως το Ιράν είχε προειδοποιήσει ευρέως αρκετές ημέρες πριν από την επίθεση του, με τους Αμερικάνους ωστόσο να διαψεύδουν και να υπογραμμίζουν πως η Τεχεράνη στόχευε να προκαλέσει τεράστια καταστροφή στο Ισραήλ.
Σε δηλώσεις του ο Ιρανός ΥΠΕΞ Hossein Amirabdollahian τόνισε ότι το Ιράν είχε προειδοποιήσει 72 ώρες νωρίτερα για το επικείμενο «χτύπημα» στο Ισραήλ, με την Τουρκία να επισημαίνει ότι είχε επικοινωνία τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με την Τεχεράνη, μεταφέροντας μηνύματα ως ενδιάμεσος
«Το Ιράν είπε ότι η επίθεση του θα ήταν μια απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του στη Δαμασκό και ότι δεν θα υπερέβαινε αυτό. Είχαμε επίγνωση των πιθανοτήτων.
Οι εξελίξεις δεν ήταν έκπληξη» επισήμανε διπλωματική πηγή της Τουρκίας.

Διαψεύδουν οι Αμερικάνοι

Τα περί προειδοποίησης 72 ώρες πριν από την επίθεση απορρίπτουν οι Αμερικάνοι, οι οποίοι λένε πως αν και είχαν επαφή με το Ιράν μέσω της Ελβετίας, δεν είχαν καμία ενημέρωση για το πλήγμα.
«Είναι παντελώς αναληθές.
Δεν έδωσαν καμία ειδοποίηση ούτε άφησαν κάποια αίσθηση… ότι αυτοί θα είναι οι στόχοι, οπότε εκκενώστε τους» υπογράμμισε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden.
Όπως είπε, το Ιράν έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ μόνο μετά την έναρξη των επιθέσεων, αναφέροντας ότι η πρόθεση του Ιράν ήταν να επιφέρει ένα άκρως καταστροφικό πλήγμα στο Ισραήλ.

Κήρυξη πολέμου

Αναφερόμενος στην επίθεση του Ιράν, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Isaac Herzog υποστήριξε ότι πρόκειται για κήρυξη πολέμου, αναφέροντας πως το Ισραήλ προστατεύει την Ευρώπη από την ιρανική «αυτοκρατορία του κακού».
«Προστατεύουμε την Ευρώπη από αυτή την αυτοκρατορία το κακού και είναι καιρός να γίνει σαφές αυτό.
Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να ξεκαθαρίσει στο ιρανικό καθεστώς πως αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, πως αυτό είναι απαράδεκτο» τόνισε ο Herzog.

80 πυρηνικές βόμβες… και εγρήγορση

Σύμφωνα με αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης, το Ισραήλ διαθέτει σήμερα 80 πυρηνικές βόμβες, ενώ το Ιράν δεν διαθέτει επισήμως πυρηνικές βόμβες.

Tο Ισραήλ χαιρέτισε την Κυριακή την επιτυχημένη αεράμυνά του απέναντι στην άνευ προηγουμένου επίθεση και παρά το γεγονός πως το Ισραήλ υπέστη πολύ μικρή ζημιά, κυρίως στην αεροπορική βάση στο Nafatim και παρά τις πολύ μικρές ζημιές και τον τραυματισμό ενός μικρού παιδιού από θραύσματα πυραύλου, η κυβέρνηση προειδοποίησε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εγρήγορση» και να είναι έτοιμοι για κάθε σενάριο.

Ψυχολογική και συμβολική παρά ουσιαστική η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Την ώρα που εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση και τα αντίποινα του Ισραήλ πλέον να επικρέμονται σαν Δαμόκλειος σπάθη, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα drones αναχαιτίστηκαν και ανθρώπινες απώλειες δεν υπήρξαν, μια πρώτη αξιολόγηση εκτιμά πως η επίθεση ήταν περισσότερο μια ψυχολογική – συμβολική κίνηση, δεδομένου ότι η Τεχεράνη ένιωθε ότι «οφείλει να απαντήσει» στο χτύπημα του προξενείου της στην Δαμασκό.
Για τον λόγο αυτό, ξεκαθάρισε ότι «έχει τελειώσει» και προειδοποίησε ΗΠΑ και Ισραήλ, πως «η αντίδρασή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την στρατιωτική ενέργεια της περασμένης νύχτας, αν το Ισραήλ απαντήσει με αντίποινα».
Παράλληλα διαμηνύει ότι έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια του Ισραήλ.

Και νέες προειδοποιήσεις από Ιράν

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι αν δεχθεί αντίποινα ή ακόμη περισσότερο, επίθεση στο έδαφός του, η αντίδρασή του θα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την επίθεση του Σαββάτου 13/4.
Επίσης, έχει σταλεί μήνυμα προς τους συμμάχους του Ισραήλ να μην παροτρύνουν ή βοηθήσουν σε μία πιθανή επίθεση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη, διότι θα υπάρξει άμεση απάντηση και σε αυτό το μέτωπο.
Ο διοικητής του IRGC, υποστράτηγος Hussein Salami, προειδοποίησε επίσης ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στα συμφέροντά της, αξιωματούχους ή πολίτες της.

Προειδοποίηση και επίδειξη δύναμης

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η «αργή» επίθεση του περασμένου Σαββάτου 13/4 με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «βαθμονομήθηκε», ώστε να αποτελεί μια προειδοποίηση έναντι ενός ευρύτερου χτυπήματος, και αντιπροσωπεύει μια επίδειξη δύναμης αλλά που όμως αφήνει χρόνο για αμυντικά μέτρα.

«Φαίνεται ότι το Ιράν τηλεγράφησε την επίθεσή του στο Ισραήλ για να αποδείξει ότι μπορεί να χτυπήσει χρησιμοποιώντας διαφορετικές δυνατότητες, για να περιπλέξει την ικανότητα [του ισραηλινού στρατού] να εξουδετερώσει την επίθεση, αλλά και να παράσχει μια ράμπα για να σταματήσει την κλιμάκωση», δήλωσε ο Nishank Motwani, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον, DC.
«Η Τεχεράνη μπορεί να κλιμακώσει επιλέγοντας να περάσει από μια σειρά φορέων», είπε ο Motwani, μεταξύ άλλων, μέσω της ένοπλης ομάδας Hezbollah του Λιβάνου, θαλάσσιες επιθέσεις, «ή χτυπήματα μαλακών ισραηλινών στόχων παγκοσμίως».Raishi (Πρόεδρος Ιράν): Θα τιμωρήσουμε σκληρά και αποφασιστικά, κάθε απρόσεκτη συμπεριφορά – Κλήθηκαν τρεις πρέσβεις στο υπ. ΕξωτερικώνΑπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raishi προειδοποίησε ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι πιο αποφασιστική και πιο ισχυρή σε περίπτωση που υπάρξει απρόσεκτη συμπεριφορά από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα.
«Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε» δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Raishi σύμφωνα με ανακοίνωση, και πρόσθεσε ότι «εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση».
Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης Hussein Salami δήλωσε πως η επιχείρηση είχε περιορισμένο χαρακτήρα και στόχευσε μόνο στις υπηρεσίες που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να επιτεθεί στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία.
Σε ανάλογους τόνους και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Mohammed Bagheri, υποστήριξε πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του Ιράν δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο, προσθέτοντας ότι στοχοθετήθηκαν μόνο «το κέντρο πληροφοριών που έδωσε στις ισραηλινές υπηρεσίες τις απαραίτητες πληροφορίες» για το πλήγμα που κατέστρεψε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, καθώς και «την αεροπορική βάση του Novatim, από την οποία απογειώθηκαν τα αεροσκάφη F-35 που τη βομβάρδισαν».
11_38.JPG

Πάνω από 1 δισ. δολάρια κόστισε στο Ισραήλ η αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης

Στα 5 δισεκ. σέκελ (1,35 δισεκ. δολάρια) υπολογίζεται το οικονομικό κόστος που υπέστη το Ισραήλ για την αναχαίτιση των ιρανικών drones, σύμφωνα με την εφημερίδα Yedioth Ahronoth που επικαλείται πρώην οικονομικό σύμβουλο του αρχηγού του ισραηλινού επιτελείου στρατού -ταξίαρχο Ram Aminach.

«Μιλάω μόνο για αναχαίτιση σε αυτά που εκτόξευσαν οι Ιρανοί και όχι για τραυματισμούς που ήταν οριακοί αυτή τη φορά.

Μόνο ένας πύραυλος Arrow που χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση ενός ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου κοστίζει 3,5 εκατ. δολάρια, εκτός από τις εξόδους των αεροσκαφών που συμμετείχαν στην αναχαίτιση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών», πρόσθεσε.This is one of the greatest military demonstrations in modern history , now Iran created a foundation for peace and stability in the Middle East by sending signals to western world, business is not as usual , if you attack Iran again then Israel and her allies will pay a heavy… pic.twitter.com/u0lJRw1mqZ

Το χρονικό της επίθεσης

Λίγα λεπτά πριν από τις 23:00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, μια επίθεση που το Institute for the Study of War χαρακτήρισε «κόπια» αυτή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ολοκληρώθηκε το χάραμα της Κυριακής (14/4/2024).

Αρχικά το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες drones προς το Ισραήλ – το οποίο δέχτηκε επίθεση και από την Υεμένη και τους φιλοϊρανούς αντάρτες Houthi.
«Δεκάδες drones κατευθύνονται από το Ιράν προς το Ισραήλ», ανέφερε αρχικά η Jerusalem Post.
Η Ιρανική επίθεση με drones εκδηλώθηκε με τρία κύματα ενώ σύμφωνα με την CENTCOM (Αμερικανική Διοίκηση στη Μέση Ανατολή) εκτοξεύτηκαν και πύραυλοι cruise.
Υπολογίζεται ότι εκτοξεύτηκαν σχεδόν 400 πύραυλοι και drones… 250 drones, 36 πύραυλοι κρουζ και 110 πύραυλοι εδάφους-εδάφους κατά του Ισραήλ.
Το δεύτερο κύμα επίθεσης ξεκίνησε ξημερώματα 2:50 ώρα Ελλάδος, καθώς λίγο νωρίτερα η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει πως θα εξαπολύσει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ διεμήνυσε ότι οποιαδήποτε χώρα συνδράμει το Ισραήλ θα αποτελέσει στόχο, και το τρίτο ακολούθησε.
Σε βοήθεια του Ιράν η Hezbollah εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις κατά του βορείου Ισραήλ.
Κατά τους Ισραηλινούς το 99% των drones αναχαιτίστηκε κυρίως μέσω της αεροπορίας και λιγότερο με το Iron Dome τον σιδερένιο θόλο.Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατέρριψαν drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης CNN και ABC επικαλούμενα Aμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς να προσδιορίσουν τον αριθμό των drones ή τις τοποθεσίες όπου καταρρίφθηκαν.
Συγκεκριμένα, αμερικανικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones σε επαρχίες της νότιας Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία..
Επίσης, βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν στην απόκρουση της επίθεσης με drone από το Ιράν κατά του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στόχος των πυραύλων και drones, που εκτοξεύθηκαν από Ιράν και Υεμένη εκτιμάται ότι ήταν τα αντιαεροπορικά συστήματα στα Υψώματα του Golan και την έρημο Negev.Institute for the Study of War: Θυμίζει Ουκρανία η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ…Ομοιότητες με τις πρώτες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά την ειδική επιχείρηση, βρίσκει το Institute for the Study of War (ISW) σε ανάλυσή του.
«H σύνθεση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ είναι παρόμοια με εκείνη των χτυπημάτων που η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα κατά της Ουκρανίας στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τον βέλτιστο τρόπο για να διαπεράσει τις δυτικού τύπου αεροπορικές και πυραυλικές άμυνες» αναφέρει το ISW, τονίζοντας ότι «η Ρωσία πειραματίστηκε στην Ουκρανία με τον συνδυασμό χρήσης βαλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ μαζί με ιρανικά drone».

Tο Ιράν επίσης, δοκίμασε το προηγούμενο διάστημα τα αμυντικά συστήματα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μέσω των επιθέσεων των Houthi με drone.
«Η ιρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ δείχνει ότι το Ιράν μαθαίνει από τους Ρώσους και τους Houthi για να αναπτύσσει όλο και πιο επικίνδυνα και αποτελεσματικά πακέτα κρούσης κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ», υποστηρίζει το ISW.
«Αναμφίβολα, αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου» με μεγάλη διαφορά, αναφέρει σε ανάλυσή του στο Sky News.Πλήγμα ψυχολογίας με εργαλείο τον φόβο«Στον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκε το Ιράν υπάρχει και μια βαθιά ψυχολογική χροιά, καθώς οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα βρέθηκαν στα καταφύγια το βράδυ του Σαββάτου γνωρίζοντας ότι τα drones κατευθύνονταν στην πατρίδα τους».
Παρά την αναχαίτιση μεγάλου αριθμού drones και τις μηδενικές ανθρώπινες απώλειες το χτύπημα έπληξε το αίσθημα ασφάλειας των Ισραηλινών που νιώθουν εξαιρετικά ευάλωτοι καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να απαντήσει.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι χρειάζονται περίπου εννέα ώρες για να φτάσουν στο Ισραήλ καθώς πετούν χαμηλά για να αποφύγουν τα ραντάρ, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αναχαίτισή τους, ενώ η χρήση, των πυραύλων cruise αλλάζει περαιτέρω την δυναμική των πραγμάτων, σύμφωνα με την ανάλυση.
«Ακόμα και αν το Ιράν είχε βασιστεί στη στρατηγική «μέγιστη επίδειξη δύναμης/ελάχιστες επιπτώσεις», στόχος ο οποίος είναι πιο εύκολος με τα drones, η πιθανότητα κάποιου εσφαλμένου υπολογισμού παρέμενε μεγάλη» προστίθεται .Γνώριμη μέθοδος

Mε την επιλογή των συγκεκριμένων «όπλων» η Τεχεράνη προχώρησε σε μια δοκιμασμένη μέθοδο επίθεσης αφού με drones είχε χτυπήσει πετρελαιοπαραγωγές στη Σαουδική Αραβία το 2019 σε μια κίνηση που δεν προκάλεσε καμία απώλεια ζωής αλλά κόστισε στο Ριάντ εκατομμύρια δολάρια.
Στον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκε το Ιράν υπάρχει και μια βαθιά ψυχολογική οπτική, σύμφωνα με το Sky News, καθώς οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα δεν κοιμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου αφού γνώριζαν ότι τα drones κατευθύνονταν στην πατρίδα τους.

Από τότε που το Ισραήλ πήρε την απόφαση να σκοτώσει δύο Ιρανούς στρατηγούς μέσα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, πριν από 13 ημέρες, ήξερε ότι θα προκαλούσε αντίποινα.
Το Ιράν δήλωσε ότι η απάντησή του θα είναι «βαθμονομημένη».
Αυτό ερμηνεύτηκε ως «περιορισμένο», ώστε να μην προκαλέσει μαζική ισραηλινή αντίδραση και περιφερειακό πόλεμο.
Με την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή η εκτίμηση μπορεί να ήταν πολύ αφελής, σημειώνεται.

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 413


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα