Πώς γνωρίζουμε ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι άλλη μια απάτη (ακριβώς όπως και ο Covid)

Πώς γνωρίζουμε ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι άλλη μια απάτη (ακριβώς όπως και ο Covid)

15 Ιουνίου, 2022 7 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:652
Μοίρασέ το

 

 

Όπως αποδεικνύεται, μόλις ολοκληρώθηκαν οι επιδημίες της ευλογιάς, η ιστορία κυριολεκτικά ξαναγράφτηκε για να ευνοήσει τα συμφέροντα των εταιρικών κατασκευαστών φαρμάκων καθώς και εκείνων των σκιωδών ομάδων που επιδιώκουν την ερήμωση του πληθυσμού και την παγκόσμια κυριαρχία. Ακούγεται τρελό, σωστά;

Λοιπόν, δεν είναι.

ΑΝ ΝΟΜΙΖΑΤΕ ΟΤΙ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΙΟΓΕΝΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΛΕΙΦΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ Μ-VOLΙΑΣΜΟ, ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΘΕΙ ΦΡΙΚΤΑ.

Η ευλογιά των πιθήκων και η ευλογιά πάνε χέρι-χέρι.

Μόλις ανακαλύψουμε τί πραγματικά ήταν η ευλογιά και πώς εξαλείφθηκε, γίνεται εύκολο για εμάς να απορρίψουμε την ευλογιά των πιθήκων ως μια άλλη ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ.

Θα συνειδητοποιήσουμε επίσης ότι o M-VOLΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΩΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ “ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ” ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

 

Διαβάζοντας το εξαιρετικά αποκαλυπτικό άρθρο, έκανα δυο διαπιστώσεις:

Πρώτη διαπίστωση πως πρόκειται για μια εμβολιαστική απάτη, η οποία επαναλαμβάνεται…

Δεύτερη διαπίστωση, η παρακάτω φωτογραφία…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Μετάφραση blümlifee

 

από Ryan Matters 

Από τότε που συνέβη η απάτη του Covid, οι παγκόσμιοι ηγέτες μας προειδοποιούν για μια δεύτερη πανδημία. Οι πολιτικοί ηγέτες καθώς και οι τεχνοκράτες έχουν κάνει προβλέψεις για μελλοντικές ιογενείς επιδημίες και θανατηφόρα παθογόνα που θα προκαλέσουν ανείπωτο θάνατο και καταστροφή.

Αυτό είναι το μέλλον που προφητεύουν για εμάς και οι “λύσεις” που προσφέρουν είναι μάλλον προβλέψιμες – ενέσεις mRNA, lockdown και ανίχνευση επαφών.

Η ασθένεια που μοιάζει με τον κορυφαίο υποψήφιο για το scamdemic 2.0 είναι η ευλογιά των πιθήκων. Όπως ανέφερε πρόσφατα το OffGuardian, όχι μόνο έχει δώσει το MSM στην ευλογιά των πιθήκων πολύ περισσότερη προσοχή από ό,τι της αξίζει, αλλά και διάφορες χώρες έχουν αρχίσει να εκδίδουν οδηγίες σχετικά με “προληπτικά” μέτρα όπως η αυτοαπομόνωση και ο m-volιασμός (σας ακούγεται μήπως γνωστό;).

Φαίνεται να εξελίσσεται σταδιακά, αλλά και πάλι, το ίδιο ήταν και με τον Covid. Οι δύο εβδομάδες για την ισοπέδωση της καμπύλης εξελίχθηκαν σε μήνες οικονομικής καταστροφής, αυταρχικών καταστολών και καταναγκαστικών ενέσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να πιέζουν για αυτά τα μέτρα και ορισμένες δεν θα σας επιτρέψουν την είσοδο.

Εντός των συνόρων τους εάν δεν έχετε υποβληθεί στη δηλητηριασμένη βελόνα. Η απόλυτη τρέλα.

Ωστόσο, για το πλήθος των παγκοσμιοποιητών, ο Covid δεν έκανε ακριβώς τη δουλειά που έπρεπε, και γι’ αυτόν τον λόγο προωθούν την ιδέα μιας δεύτερης ή ακόμα και μιας τρίτης πανδημίας. Χωρίς αμφιβολία είναι στον οδικό τους χάρτη – αν μπορούν να το πετύχουν, δηλαδή.

Για να βοηθήσουμε να διαλύσουμε τμήμα του φόβου και της διαφημιστικής εκστρατείας γύρω από την ευλογιά των πιθήκων, το υπόλοιπο αυτού του άρθρου είναι μια αναδημοσίευση μιας έρευνας που διηνήργησα πέρυσι, στην οποία συμβουλεύτηκα διάφορες πηγές προκειμένου να εξετάσω τις επιδημίες της ευλογιάς του 19ου αιώνα και να εξακριβώσω την αλήθεια γύρω από την αιτία της ασθένειας και την εξάλειψή της.

Όπως αποδεικνύεται, μόλις ολοκληρώθηκαν οι επιδημίες της ευλογιάς, η ιστορία κυριολεκτικά ξαναγράφτηκε για να ευνοήσει τα συμφέροντα των εταιρικών κατασκευαστών φαρμάκων καθώς και εκείνων των σκιωδών ομάδων που επιδιώκουν την ερήμωση του πληθυσμού και την παγκόσμια κυριαρχία. Ακούγεται τρελό, σωστά;

Λοιπόν, δεν είναι.

ΑΝ ΝΟΜΙΖΑΤΕ ΟΤΙ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΙΟΓΕΝΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΛΕΙΦΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ Μ-VOLΙΑΣΜΟ, ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΘΕΙ ΦΡΙΚΤΑ.

Η ευλογιά των πιθήκων και η ευλογιά πάνε χέρι-χέρι.

Μόλις ανακαλύψουμε τί πραγματικά ήταν η ευλογιά και πώς εξαλείφθηκε, γίνεται εύκολο για εμάς να απορρίψουμε την ευλογιά των πιθήκων ως μια άλλη ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ.

Θα συνειδητοποιήσουμε επίσης ότι o M-VOLΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΩΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ “ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ” ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

“Δεν υπάρχει τίποτα το εκκεντρικό στην αντίρρησή μου για την επικίνδυνη και κατάφωρα αντιεπιστημονική επιχείρηση που ονομάζεται m-volιασμός. Κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής μου, η ανελέητη επιβολή του σε όλη την Ευρώπη κατέληξε σε δύο από τις χειρότερες επιδημίες ευλογιάς που έχουν καταγραφεί”.

George Bernard Shaw (1944)

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ (ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΣ)

 

Η ευλογιά, ή “το στικτό τέρας”, ήταν η πιο τρομακτική ασθένεια του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με όσα μας λένε, οι άνθρωποι της Ευρώπης εκείνη την εποχή ήταν αβοήθητοι κατά της ευλογιάς μέχρι που ένας νεαρός γιατρός ονόματι Edward Jenner παρατήρησε ότι οι υπηρέτριες που άρμεγαν αγελάδες, και που είχαν προηγουμένως προσβληθεί από “ευλογιά” είχαν αποκτήσει ανοσία στην ασθένεια.

Αυτό οδήγησε τον Jenner να αναπτύξει ένα m-volιο που πιστώθηκε ότι έβαλε τέλος στην επιδημία και τελικά εξάλειψε εντελώς την ευλογιά. Η ρομαντική ιστορία του Jenner, της υπηρέτριας και η ανακάλυψη του m-volιασμού έχει μείνει στα βιβλία της ιστορίας ως ένας από τους μεγάλους θριάμβους της σύγχρονης ιατρικής.

Σήμερα, το κύριο ιατρικό κατεστημένο χρησιμοποιεί το παράδειγμα της ευλογιάς ως μέσο προώθησης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του m-volιασμού έναντι άλλων “μολυσματικών” ασθενειών. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η ιστορία της ευλογιάς είναι πολύ πιο σύνθετη από το παραπάνω παραμύθι που διδάσκεται στα σχολεία.

Η αληθινή ιστορία του m-volίου του Jenner δεν πρόκειται για κάποια επιστημονική ιδιοφυΐα ή έναν ιατρικό θρίαμβο, αλλά αφορά την ιστορία του πώς η αρχαϊκή πρακτική της εισαγωγής τοξικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος ως μέσο “θεραπείας” της νόσου υιοθετήθηκε στην κύρια ιατρική παράδοση.

 

ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

 

Η ιστορία της ευλογιάς οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο να πιστεύουν ότι ήταν ο Edward Jenner που “ανακάλυψε” την έννοια της ανοσίας και προχώρησε στο να εφεύρει τον m-volιασμό.

Στην πραγματικότητα, η ΕΝΝΟΙΑ της επίτευξης ΑΝΟΣΙΑΣ σε μια ασθένεια μετά από έκθεση σε αυτήν ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, όταν ο Θουκυδίδης παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που επέζησαν από την πανούκλα της Αθήνας προστατεύονταν από την επαναμόλυνση [1].

Αυτή η πρώιμη παρατήρηση της ανοσίας εξελίχθηκε στην ιδέα ότι ένα άτομο θα μπορούσε να εκτεθεί σε μια ήπια μορφή ασθένειας προκειμένου να αποκτήσει προστασία έναντι μιας πιο σοβαρής μορφής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πρακτική του “ενοφθαλμισμού”, του προδρόμου του m-volιασμού, που χρησιμοποιήθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου, δεκαετίες προτού ο Jenner αρχίσει να διατυπώνει τις ιδέες του σχετικά με την ευλογιά.

Επιπλέον, αν και το έργο του Jenner θεωρείται ως το θεμέλιο της ανοσολογίας, δεν ήταν ο πρώτος που πρότεινε ότι η μόλυνση με την “ευλογιά των αγελάδων” παρήγαγε ανοσία κατά της ευλογιάς, ούτε ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε τον m-volιασμό της ευλογιάς των αγελάδων για αυτόν τον σκοπό[2].

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο m-volιασμός γινόταν σε μέρη της Αφρικής, της Ινδίας και της Κίνας πολύ πριν από τον 18ο αιώνα. Στη δεκαετία του 1670, ο m-volιασμός εισήχθη στην Τουρκική Αυτοκρατορία από Κιρκάσιους εμπόρους και περίπου 40-50 χρόνια αργότερα η πρακτική ήρθε στην Ευρώπη μέσω ταξιδιωτών που έφτασαν από την Κωνσταντινούπολη, σχεδόν έναν αιώνα πριν από το m-volιο της ευλογιάς του Jenner [3].

Ο “ενοφθαλμισμός” ήταν μια βάρβαρη πρακτική που περιλάμβανε τη λήψη ύλης (συχνά πύου) από τις πληγές ενός ατόμου που πάσχει από την ασθένεια και την εισαγωγή της στην κυκλοφορία του αίματος ενός υγιούς ατόμου μέσω κοψίματος στο δέρμα. Εκείνη την εποχή, η ιατρική βρισκόταν στα σπάργανα και οι περισσότερες “θεραπείες” βασίζονταν σε τοπικές παραδόσεις ή δεισιδαιμονίες. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον William White στο βιβλίο του 1885 “The Story of the Great Delusion”, “Ένα μεγάλο μέρος της ιατρικής ήταν ένας συνδυασμός παραλογισμού και αθλιότητας” [4].

Η αρχή στην οποία βασίζεται ο m-volιασμός είναι εντυπωσιακά παρόμοια με την ομοιοπαθητική αρχή της ισοπάθειας (θεραπεία μιας ασθένειας με τα προϊόντα της εν λόγω ασθένειας), μια έννοια που ενσωματώνεται επίσης στο “signa naturae” του Παράκελσου, του μεγάλου φιλοσόφου και χημικού της γερμανικής Aναγέννησης που έζησε κατά τη διάρκεια του15ου και 16ου αιώνα. Και σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ακόμη και ο ίδιος πήρε τις ιδέες του από πολύ παλαιότερες εσωτερικές διδασκαλίες που προέρχονταν από τους Δρυίδες και τους μάντεις της αρχαίας Βρετανίας και της Γερμανίας [5].

Το υπόλοιπο αυτού του άρθρου είναι μια εξερεύνηση της αληθινής ιστορίας γύρω από τον Edward Jenner, τον m-volιασμό και την ασθένεια που είναι γνωστή ως “ευλογιά”. Και όπως θα μάθουμε, είναι μια μάλλον διαφορετική ιστορία από αυτή που μας έχουν πει.

 

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο EDWARD JENNER;

 

Ο Edward Jenner ήταν Βρετανός ιατρός που γεννήθηκε το 1749 σε ένα χωριό που ονομαζόταν Berkeley στο Gloucestershire. Παρακολούθησε το γυμνάσιο στο Cirencester και σε ηλικία 16 ετών μαθήτευσε στον κ. Ludlow, έναν χειρουργό που χειρουργούσε κοντά στο Μπρίστολ [6].

Είναι ενδιαφέρον, αν και αναφέρεται ως “ιατρός”, ο Jenner δεν πέρασε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για να κερδίσει έναν τέτοιο τίτλο. Στην πραγματικότητα, ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, αν και αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο εκείνη την εποχή.

Και παρόλο που ήταν συνεργάτης στη Βασιλική Εταιρεία, αυτό δεν οφειλόταν στη δουλειά του στον ιατρικό τομέα, αλλά στη μελέτη του για το πτηνό Κούκος [7].

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η έρευνα του Jenner για την ευλογιά έγινε με αντιφατικά στοιχεία και αβάσιμους ισχυρισμούς. Για παράδειγμα, στις αρχές των ερευνών του, ανέφερε περιπτώσεις στις οποίες η ευλογιά “ορισμένες φορές” προσέφερε ανοσία κατά της ευλογιάς και άλλες περιπτώσεις στις οποίες άτομα μολύνθηκαν επανειλημμένα από την ευλογιά των αγελάδων.

Στη συνέχεια υποσχέθηκε να παράσχει έναν μεγάλο αριθμό περιπτώσεων που θα έδειχναν την προστατευτική δράση της ευλογιάς των αγελάδων, αλλά μπόρεσε να παράγει μόνο 16, τις περισσότερες από τις οποίες απέτυχε να περιγράψει με κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες [8].

Ο Jenner αρχικά ισχυρίστηκε ότι η προέλευση της “ευλογιάς των αγελάδων” βρισκόταν στις κατεστραμμένες φτέρνες των αλόγων. Νόμιζε ότι οι αρμεκτές, έχοντας προηγουμένως ντύσει τις πληγές των ταλαιπωρημένων αλόγων, μετέφεραν την ασθένεια στις αγελάδες. Ο Jenner διατήρησε αυτή την πεποίθηση για πάνω από 10 χρόνια και τελικά δημοσίευσε μια εργασία όπου περιέγραφε λεπτομερώς τη θεωρία του για το “horsegrease”. (Σ.τ.Μ. το “horsegrease” είναι ένα παχύρρευστο ορυκτέλαιο που εμποδίζει τα άλογα και άλλα μεγάλα ζώα να μασούν σε επιφάνειες.) Ωστόσο, όταν δεν έγινε δεκτό, επέστρεψε στη θεωρία του για την ευλογιά των αγελάδων [9].

Το ανησυχητικό είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης περιόδου στην έρευνα του Jenner, πειραματίστηκε στον ανάπηρο γιο του (!!!!!!!!!!!!) m-volιάζοντάς τον με την “ευλογιά των χοίρων”, αν και ποτέ δεν ακολούθησε αυτή τη γραμμή έρευνας [10].

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο Jenner διεξήγαγε διάφορα “ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ”, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ. Σήμερα, τα πειράματα του Jenner θεωρούνται κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας.

Στις 14 Μαΐου 1796, ο Jenner m-volίασε ένα οκτάχρονο αγόρι που ονομαζόταν James Phipps με ύλη που είχε ληφθεί από μια πληγή στο χέρι της Sarah Nelmes, μιας υπηρέτριας που άρμεγε αγελάδες και που πιστεύεται ότι είχε μολυνθεί από την ευλογιά τνω αγελάδων.

Υλικό της νόσου “εισήχθη στον βραχίονα μέσω δύο επιφανειακών τομών, που μόλις διαπερνούσαν την επιδερμίδα, μήκους περίπου μισής ίντσας η καθεμία” [11].

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, και σε αντίθεση με το κυρίαρχο αφήγημα, ο νεαρός Phipps υπέκυψε αργότερα σε μια επίθεση ευλογιάς σε “συνεχή μορφή” [12].

Κατά τη διάρκεια ενός άλλου από τα ενοχλητικά πειράματα του Jenner, ένα από τα αγόρια εμφάνισε τρομερό πυρετό και “κατέστη ακατάλληλο για περαιτέρω m-volιασμούς”[13].

Ποιός ξέρει πόσα άλλα ανυποψίαστα παιδιά δηλητηριάστηκαν ή πέθαναν ως αποτέλεσμα αυτών των φρικτών πειραμάτων.

Το 1798, ο Jenner δημοσίευσε την πρώτη έκδοση της Έρευνάς του που περιγράφει λεπτομερώς τα αποτελέσματα των πειραμάτων του κατά της ευλογιάς μαζί με τις εικασίες του σχετικά με διαφορετικές πτυχές του m-volιασμού και της ευλογιάς.

Ωστόσο, το έργο του Jenner δεν είχε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι το m-volιο του θα μπορούσε να προστατεύσει από την ευλογιά, γεγονός που υπογράμμισε ο George Dock στο βιβλίο του 1902, The Works of Edward Jenner and their Value in the Modern Study of Smallpox :

“Συνολικά, η Έρευνα δεν φαίνεται σαν ένα έργο που προορίζεται να προκαλέσει μια θεραπευτική επανάσταση.

Διαβάζοντάς το υπό το σημερινό μας πρίσμα, κανείς εντυπωσιάζεται από την έλλειψη σε πολλά μέρη αποδεικτικών στοιχείων”.[14]

Πράγματι, όπως επιβεβαιώνει ο Herbert Shelton στο βιβλίο του Natural Hygiene: Man’s Pristine Way of Life

“Ούτε ο Jenner, ούτε οποιοσδήποτε από τους διαδόχους του ξαναπαρουσίασαν τους ισχυρισμούς για αυτό το m-volιο, μαζί με αποδείξεις, στη Βασιλική Εταιρεία…” [15]

Αν και το εμβόλιο του Jenner δεν είχε ΚΑΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΕ ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ ΣΤΙΣ ΜΑΖΕΣ. (!!!!!!!) Μάλιστα, η Royal Jennerian Society for the Extirpation of Small-pox ετοίμασε ακόμη και μια ειδοποίηση που ΘΑ ΔΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ.

Η ειδοποίηση έγραφε: “ΚΑΘΩΣ ΕΚΤΙΜΑΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΑΣ, ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ [ΜΕ ΤΟΝ Μ-VOLIAΣΜΟ].” [16].

Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ Μ-VOLIOY TOY JENNER αναφέρθηκε από τους επικρατέστερους μελετητές ως ένα “ΕΥΡΕΩΣ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΕΙΡΑΜΑ”, το οποίο αναμφίβολα ήταν.

Παρ’ όλα αυτά, ο Jenner συνέχισε να προωθεί την εφεύρεσή του και το 1801, δημοσίευσε ένα φυλλάδιο σχετικά με την προέλευση του ενοφθαλισμού με m-volιο στο οποίο έκανε αναφορά σε πειράματα που είχε πραγματοποιήσει μετά τη δημοσίευση της ‘Ερευνάς του το 1798.

Ωστόσο, τα πειράματα που αναφέρονται δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν, υποδεικνύοντας ότι ο Jenner είτε τα επινόησε είτε επίτηδες επέλεξε να μην τα δημοσιεύσει πλήρως [17].

Ο Jenner όχι μόνο είπε ψέματα για την ασφάλεια του m-volίου του, αλλά επέμεινε ότι παρήγαγε ισόβια ανοσία στην ευλογιά, έναν άλλο ισχυρισμό για τον οποίο δεν είχε στοιχεία. Όπως εξηγείται στα Έργα του Edward Jenner,

“Μια αγαπημένη φράση του Jenner και των μαθητών του σχετικά με το ζήτημα της μονιμότητας, ήταν ότι κάθε αμφιβολία διαψεύστηκε από “τόμους αποδεικτικών στοιχείων και ένα πλήθος μαρτύρων”. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχαν τέτοιοι τόμοι και οι μάρτυρες αποδείχθηκαν χωρίς αξία, επειδή η περίοδος παρατήρησής τους ήταν πολύ μικρή”.[18]

Επιπλέον, οι παρατηρήσεις του Jenner για την “ευλογιά των αγελάδων” μπορεί να έχουν παρερμηνευθεί κατάφωρα, καθώς οι γιατροί, αργότερα, ανακάλυψαν ότι οι φλύκταινες της ευλογιάς των αγελάδων βρέθηκαν μόνο στους μαστούς των αγελάδων που αρμέγονταν από βρώμικα ανθρώπινα χέρια και ότι οι αγελάδες που περιφέρονταν ελεύθερες στα βοσκοτόπια δεν επηρεάζονταν από την ασθένεια. Αυτή η παρατήρηση από μόνη της καθιστά εντελώς άκυρη τη θέση του Jenner.

Είναι ειρωνικό και τραγικό ότι ο “πατέρας της σύγχρονης προληπτικής ιατρικής” διατύπωσε ισχυρισμούς βασισμένους σε έρευνες που απέτυχαν να ανταποκριθούν στα σωστά επιστημονικά πρότυπα.

Ένας ενδιαφέρον χαρακτηρισμός του Edward Jenner και του έργου του προσφέρεται από τον βασιλικό γιατρό Λόρδο Horder, ο οποίος απέδωσε στον JENNER ότι ΕΘΕΣΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΥΓΟΝΙΚΗΣ, ένα ψευδοεπιστημονικό κίνημα που ιδρύθηκε 50 χρόνια αργότερα από τον Σερ Francis Galton, έναν άλλον Άγγλο [20].

Ο δεύτερος πιο διάχυτος μύθος σχετικά με την ευλογιά είναι ότι η ασθένεια εξαλείφθηκε εντελώς λόγω του m-volιασμού. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

 

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Τα σημαντικά γεγονότα συχνά μένουν εκτός του κυρίου αφηγήματος σχετικά με την ευλογιά και ένα από αυτά είναι η μαζική αντίσταση στο m-volιο του Jenner στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό. Καθώς περνούσε ο καιρός, έγινε φανερό ότι το m-volιο του Jenner δεν ευθυνόταν για τη μείωση των κρουσμάτων ευλογιάς.

Στην πραγματικότητα, παρά τον εκτεταμένο m-volιασμό στην Αγγλία μετά την πρώτη δημοσίευση του Jenner, η ευλογιά επανεμφανίστηκε το 1825.

Όπως αφηγείται ο Doch στο The Works of Edward Jenner,

“Το 1825 η ευλογιά ήταν σχεδόν τόσο διαδεδομένη στο Λονδίνο όσο σε οποιαδήποτε από τις τρεις μεγάλες επιδημίες του 18ου αιώνα, και σε πάρα πολλά μέρη της Ευρώπης ήταν εξίσου σοβαρή”.

Αργότερα το 1853, ο m-volιασμός έγινε υποχρεωτικός στο Ηνωμένο Βασίλειο, νόμος που εφαρμόστηκε πιο αυστηρά το 1867 και μετά ξανά το 1871.

Ωστόσο, ΜΕΤΑ το 1853 ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΗΤΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επιδημίας στην Αγγλία και την Ουαλία, μεταξύ 1857 και 1859, πέθαναν 14.244 άνθρωποι. κατά τη δεύτερη επιδημία από το 1863 έως το 1865, πέθαναν 20.059 άνθρωποι και κατά τη διάρκεια της τρίτης επιδημίας από το 1870-1872, πέθαναν 44.840 άτομα [22].

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η μεγάλη ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ όσων προσβλήθηκαν από ευλογιά ήταν ΗΔΗ Μ-VOLΙΑΣΜΕΝΟΙ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 1887 που συντάχθηκε από το Metropolitan Asylums Board, από τα 53.000 άτομα που προσβλήθηκαν από ευλογιά, 41.000 είχαν προηγουμένως m-volιαστεί. Επιπλέον, στο Sheffield, μια πόλη που πέτυχε σχεδόν 100% m-volιαστική κάλυψη, 5.851 περιπτώσεις ευλογιάς σε σύνολο 7.001 εμφανίστηκαν σε m-volιασμένα άτομα [23].

Παρόμοιες τάσεις καταγράφηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Για παράδειγμα, κατά τα έτη 1863-1865 η ευλογιά επιτέθηκε στην Άνω Βαυαρία στη Γερμανία προκαλώντας 1.346 περιπτώσεις της νόσου, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε 90% m-volιαστική κάλυψη [24].

Και συνεχίζουν οι ιστορικές μαρτυρίες, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι ο m-volιασμός δεν προστατεύει από την ευλογιά και επομένως δεν θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για την “εξάλειψή” της.

Όχι μόνο το m-volιο ήταν αναποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από ευλογιά, αλλά ήταν εξαιρετικά τοξικό.

Στο βιβλίο του William Young, Killed by Vaccination , που τυπώθηκε στο Λονδίνο το 1886, καταγράφει πολλές περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι πέθαναν ως άμεσο αποτέλεσμα του m-volίου του Jenner. Οι κυβερνητικές ετήσιες αναφορές θανάτων της εποχής δείχνουν ότι μεταξύ 1881 και 1883 ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν ως άμεσο αποτέλεσμα της ένεσης ήταν κοντά στα 200. Ο Young, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι αυτός ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος και εκτιμά ότι για κάθε 1 νεκρό (κυριολεκτικά: σκοτωμένο) εκεί σκοτώθηκαν 100 έμμεσα και μέχρι και 1.000 τραυματίστηκαν σοβαρά[25].

Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ, ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΑ Μ-VOLIA.

Σύμφωνα με τον Young, οι γιατροί έλαβαν ΟΔΗΓΙΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ Μ-VOLIOY ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ Μ-VOLIOY να παραποιήσουν τα πιστοποιητικά θανάτου για να κρύψουν τον πραγματικό κίνδυνο του εμβολίου και όλες οι ανεξάρτητες έρευνες για την ασφάλεια του εμβολίου “αποσιωπήθηκαν επιμελώς” [26].

Μπορούμε να είμαστε σίγουροι, λοιπόν, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε έως τώρα σχετικά με την άρνηση και την αποσιώπηση του κινδύνου από τα m-volια.

Ίσως το πιο ισχυρό απόσπασμα της διατριβής του Young εμφανίζεται στην αρχή όπου σωστά δηλώνει ότι:

“Καμία λογική θεωρία δεν έχει αναπτυχθεί και δεν μπορεί να αναπτυχθεί ποτέ για να υποστηρίξει τη γελοία υπόθεση ότι ο m-volιασμός προστατεύει από την ευλογιά. Ένα μόνο είναι σίγουρο. Χιλιάδες παιδιά σκοτώνονται ετησίως από τον m-volιασμό, ή τα μετέπειτα αποτελέσματα του, και αυτά τα θύματα ιατρικής άγνοιας και ανοησίας είναι τα μόνα άτομα από τα οποία μπορεί να υποστηριχθεί με αλήθεια ότι ο m-volιασμός τα προστάτευσε από την ευλογιά”. [27]

Το βιβλίο του Young περιλαμβάνει μια σειρά από παρόμοιες μαρτυρίες.

Ένα από αυτά είναι γραμμένο από έναν κληρικό από το Leeds, ο οποίος, ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ, ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΙΕΣΤΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΟ Μ-VOLIO, (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) και πιθανότατα το έκανε μέχρι να παρατηρήσει τα αποτελέσματά του.

Το 1885, παραδέχτηκε ότι, αφού είδε τόσες πολλές περιπτώσεις οδυνηρής ταλαιπωρίας που προκλήθηκαν από την ένεση του Jenner, “καμία δύναμη στη γη” δεν θα τον ανάγκαζε να m-volιάσει τα δικά του παιδιά [28].

Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου μεταξύ 1861 και 1865, χιλιάδες στρατιώτες m-volιάστηκαν κατά της ευλογιάς. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του m-volίου ήταν τόσο τρομερές και οι ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο πολλές που ξεκίνησε μια ειδική έρευνα με τη συμμετοχή αρκετών ιατρών. Αυτό προκάλεσε αυξανόμενη δυσπιστία στον m-volιασμό τόσο μεταξύ των στρατιωτών όσο και των πολιτών [29].

Ο ιατρός Alexander Wilder, MD, υποστηρίζει αυτή την παρατήρηση στο βιβλίο του το 1899, “The Fallacy of Vaccination”, στο οποίο δηλώνει ότι,

“Θα διαπιστωθεί με προσεκτική παρατήρηση ότι κάθε φορά που ένας m-volιαστής ή ένα σώμα m-volιαστών ξεκινούσε μια m-volιαστική σταυροφορία, ακολουθεί γενικά ένας μεγάλος αριθμός θανάτων από ερυσίπελας και άλλες ασθένειες που έχουν προκληθεί από την επιχείρηση αυτή και συνοδεύονται από ταλαιπωρία τέτοιας έντασης που σου ραγίζει την καρδιά”. [30]

Όσο περνούσε ο καιρός, η αντίθεση στο m-volιο της ευλογιάς αυξανόταν. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός αντim-volιαστικού κινήματος στη Βρετανία το 1866, το οποίο συγκέντρωσε την υποστήριξη σημαντικών γιατρών και επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου του Dr Edgar Crookshank, καθηγητή παθολογίας και βακτηριολογίας στο King’s College. Άλλοι εξέχοντες υποστηρικτές του κινήματος ήταν ο Βρετανός επιστήμονας Alfred Russell Wallace και ο διάσημος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής, George Bernard Shaw.

Σε ένα άρθρο για τους Irish Times το 1944, ο Shaw έγραψε τα εξής:

“Δεν υπάρχει τίποτα το εκκεντρικό στην αντίρρησή μου για αυτήν την επικίνδυνη και κατάφωρα αντιεπιστημονική επιχείρηση που ονομάζεται m-volιασμός. Κατά τη μακρόχρονη ζωή μου, η ανελέητη επιβολή της σε όλη την Ευρώπη κατέληξε σε δύο από τις χειρότερες επιδημίες ευλογιάς που έχουν καταγραφεί, τις παλαιότερες πιο επίφοβες επιδημίες χολέρας και τύφου που εν τω μεταξύ τερματίστηκαν με την υγιεινή […]

Προς το παρόν, οι έξυπνοι και καταρτισμένοι άνθρωποι δεν θα m-volιαστούν τα παιδιά τους, ούτε ο νόμος τους υποχρεώνει τώρα να το κάνουν.

Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που προφήτευσαν οι υποστηρικτές του Jenner, η εξόντωση της ανθρώπινης φυλής από την ευλογιά: αντίθετα, περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται πλέον με τον m-volιασμό παρά από την ευλογιά.[31]

Σημειώστε ότι ο Shaw υπογραμμίζει τη σημασία της υγιεινής για τον τερματισμό των επιδημιών χολέρας και τύφου, ενός παράγοντα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην καταπολέμηση της ευλογιάς.

Αυτό που οι άνθρωποι συχνά παραλείπουν να λάβουν υπόψη είναι ότι, την εποχή των επιδημιών της ευλογιάς στην Ευρώπη, οι υγειονομικές ρυθμίσεις απουσίαζαν σε πολλές μεγάλες πόλεις και τα συστήματα αποχέτευσης ήταν εξαιρετικά φτωχά.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα στο Λονδίνο όπου αφθονούσε η ευλογιά.

Ωστόσο, το ποσοστό επίπτωσης της ευλογιάς στο Λονδίνο επεκτάθηκε στην υπόλοιπη Αγγλία με την υπόθεση ότι ήταν το ίδιο παντού [32].

Ένας συνδυασμός ιατρικώς λανθασμένων κατευθύνσεων και κακής κατανόησης της υγείας οδήγησε τους περισσότερους ιατρούς να αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν ότι ήταν οι φοβερές συνθήκες διαβίωσης της εποχής που είχαν τη σημαντικότερη επίδραση στην υγεία του πληθυσμού.

Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο οι “αντιm-volιαστές” μπορούσαν να δουν αυτή την οδυνηρά προφανή αλήθεια, οδηγώντας τους στο συμπέρασμα ότι ήταν οι βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής και η καλύτερη διατροφή που οδήγησαν στη μείωση των περιπτώσεων ευλογιάς [33].

Πράγματι, πολλοί σύγχρονοι μελετητές έχουν σημειώσει τη σχέση μεταξύ της ευλογιάς και της πείνας, πιστεύοντας ότι ο εκτεταμένος υποσιτισμός ήταν βασικός παράγοντας για την έναρξη της επιδημίας[34].

Αν και οι αρχές προσπάθησαν να πιστώσουν στον m-volιασμό τον μειωμένο αριθμό θανάτων από ευλογιά, και πάλι, ήταν οι “αντιm-volιαστές” που επεσήμαναν ότι μια τέτοια σύνδεση δεν μπορούσε να αποδειχθεί λόγω έλλειψης στατιστικών στοιχείων, γεγονός που οι αρχές και οι ένθερμοι υποστηρικτές του m-volιασμού δεν μπορούσαν να αρνηθούν [35].

Ο εκπαιδευμένος Γερμανός στατιστικολόγος, George Friedrich Kolb, ήταν ένας τέτοιος ειδικός που το επεσήμανε αυτό στη δήλωσή του το 1887, “Zur Impffrage: Unzulänglichkeit der bisherigen Ermittlungen und Verlangen nach Aufhebung des Impfzwanges (Σχετικά με τον m-volιασμό: Η ανεπάρκεια των προηγούμενων ερευνών και μια έκκληση για άρση του υποχρεωτικού m-volιασμού) [36].

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο οι άνθρωποι αμφισβήτησαν την έλλειψη στατιστικών στοιχείων που συνδέουν τον m-volιασμό με τη μείωση των θανάτων από ευλογιά, αλλά επεσήμαναν επίσης την παντελή έλλειψη στατιστικών ερευνών σχετικά με τη χρησιμότητα του παρασκευάσματος του Jenner. Αυτό δεν είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι αντιm-volιαστές απομάκρυναν επιστημονικούς στόχους για να ταιριάζουν στη δική τους ατζέντα, αλλά συνιστούσε ένα πραγματικό γεγονός που ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε οι υποστηρικτές του m-volιασμού μπορούσαν να αγνοήσουν[37].

Υπό το φως των προηγουμένως αναφερθέντων αποσπασμάτων και στατιστικών στοιχείων, τίθεται ένα προφανές ερώτημα – γιατί ένα τόσο αποδεδειγμένα αναποτελεσματικό και επικίνδυνο m-volιο διαδόθηκε και προωθήθηκε τόσο ευρέως από τις κυβερνήσεις και τους γιατρούς της εποχής;

Όπως αποδεικνύεται, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύπλευρη.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν υπήρχε “θεραπεία” για την ευλογιά εκείνη την εποχή και ως εκ τούτου, οποιαδήποτε υπόσχεση επιτυχούς θεραπείας κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων και των υγειονομικών αρχών.

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφασή τους να εγκρίνουν το m-volιο του Jenner δεν πάρθηκε επειδή φρόντιζαν πραγματικά για την υγεία των ανθρώπων, αντίθετα, ήταν μια κίνηση που στόχευε στην αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος του κράτους.

Όπως εξηγεί ο Heurkamp (1985):

“Το γεγονός ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις ενθάρρυναν το m-volιο πρέπει να μελετηθεί υπό το πρίσμα των πολιτικών τους για τον πληθυσμό και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτές.

Μέχρι τότε, στη Γερμανία καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπήρχε ένα απολυταρχικό καθεστώς που είχε ως στόχο να ενισχύσει την κεντρική εξουσία σε βάρος των παλαιών εξουσιών των κτημάτων και να μεγιστοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου να αυξήσει τη στρατιωτική και οικονομική του δύναμη.”[38]

Μια άλλη ομάδα των οποίων τα συμφέροντα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του m-volίου του Jenner ήταν οι γιατροί και οι ιατροί.

Εκείνη την εποχή, οι εκπαιδευμένοι γιατροί στο πανεπιστήμιο ήταν λίγοι σε αριθμό και ήταν πλήρως εξαρτώμενοι από τις ανώτερες τάξεις της κοινωνίας τις οποίες και υπηρετούσαν.

Και επειδή όσοι ασκούσαν το ιατρικό επάγγελμα δεν αναγνωρίζονταν από τις δημόσιες αρχές ως ειδικοί σε όλα τα ιατρικά θέματα, οι γιατροί έπρεπε να κάνουν το παν για να κρατήσουν ευχαριστημένους τους λίγους πελάτες της ανώτερης τάξης.

Επιπλέον, οι ιατρικές γνώσεις που κατείχαν τότε οι γιατροί ήταν περιορισμένες και δεν ξεπερνούσαν αυτές που μπορούσε να αποκτήσει ένας μη ειδικός.

Εξαιτίας αυτού, η αγορά επαγγελματικών ιατρικών υπηρεσιών ήταν μικρή και ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΞΑΡΤΙΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΛΙΓΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Όταν κυκλοφόρησε το m-volιο του Jenner, έδωσε μια ευκαιρία στους ιατρούς να αυξήσουν το κύρος και την επιρροή τους σε θέματα δημόσιας υγείας και να προσελκύσουν νέους ασθενείς. Όχι μόνο αυτό, αλλά τα ΕΞΟΔΑ Μ-VOLIΑΣΜΟΥ ΠΑΡΕΙΧΑΝ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΜΕΣΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ. [39].

 

Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 

Τώρα αξίζει να συζητήσουμε ορισμένες πτυχές του αφηγήματος της ευλογιάς στο πλαίσιο πιο πρόσφατης επιστημονικής έρευνας.

Αρχικά, είναι η αντίληψη ότι η ευλογιά ήταν μια “άκρως μεταδοτική” και εξαιρετικά θανατηφόρα ασθένεια.

Παρά τις πολλές πηγές που ισχυρίζονται ότι αυτό συμβαίνει, η τρέχουσα γνώση υποστηρίζει ότι η ευλογιά δεν ήταν μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια[40][41].

Δεύτερον, είναι η αντίληψη ότι η ευλογιά “εξαλείφθηκε”, ένας ισχυρισμός που προωθείται ευρέως από τις υγειονομικές αρχές.

Για παράδειγμα, στον ιστότοπο του CDC, αναφέρουν ότι:

“Το 1980, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας κήρυξε την ευλογιά εξαλειφθείσα και έκτοτε δεν έχει παρατηρηθεί καμία περίπτωση φυσικής ευλογιάς”.[42]

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με αυτόν τον ισχυρισμό, η ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ δείχνει ότι η μόλυνση από τον ιό της δαμαλίτιδας ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ έναν ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.

Για παράδειγμα, σε μια εργασία με τίτλο “Επιδημία σοβαρής λοίμωξης από τον ιό της δαμαλίτιδας από ζωονόσους, Νοτιοανατολική Βραζιλία”, οι ερευνητές σημειώνουν ότι (η έμφαση προστέθηκε):

“Το 2010, ένα προϊόν απομόνωσης του ιού δαμαλίτιδας προκάλεσε ένα άτυπα σοβαρό ξέσπασμα που επηρέασε ανθρώπους και βοοειδή στη Βραζιλία. Από τους 26 εργαζόμενους της υπαίθρου που επλήγησαν, οι 12 νοσηλεύτηκαν. Τα δεδομένα μας εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον αυξανόμενο αριθμό και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων από τον ιό της δαμαλίτιδας.”[43]

Ποιά είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ της λοίμωξης από δαμαλίτιδα και της ευλογιάς;

Σύμφωνα με τις αρχές, η ευλογιά προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς, ενώ η δαμαλίτιδα αναφέρεται σε σχετικό ιό που χρησιμοποιείται στο m-volιο της ευλογιάς.

Λέγεται ότι και οι δύο ιοί είναι μέλη της οικογένειας “Poxviridae”, η οποία περιλαμβάνει επίσης άλλες ζωονοσογόνες παραλλαγές όπως η “ευλογιά των πιθήκων” και η “ευλογιά των βουβαλιών”.

Σύμφωνα με τους ειδικούς,

“Ο ευρέως χρησιμοποιούμενος VACV [ιός δαμαλίτιδας] “δραπέτευσε στην άγρια ​​φύση” και οι παραλλαγές του VACV είναι πλέον ενδημικές παγκοσμίως και είναι γνωστές ως ιός (BPXV)”. [44].

Πράγματι, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η ευλογιά των βουβαλιών παραμένει απειλή για τον άνθρωπο, ειδικά στην Ινδία [45].

Όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, η σελίδα πληροφοριών στον ιστότοπο του CDC αναφέρει ότι:

“Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στον άνθρωπο καταγράφηκε το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εντατικών προσπαθειών για την εξάλειψη της ευλογιάς. Έκτοτε, η ευλογιά των πιθήκων έχει αναφερθεί σε ανθρώπους σε άλλες χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής.” [46]

Κατά απίστευτο τρόπο, τα κρούσματα “ευλογιάς των πιθήκων” συνεχίζουν να εμφανίζονται σε μέρη της Αφρικής και πιο πρόσφατα, στις ΗΠΑ. Άλλες ερευνητικές εργασίες αναφέρουν το γεγονός ότι η ευλογιά των αγελάδων, επίσης, μολύνει συχνά ανθρώπους στην Ευρώπη [47].

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι αυτοί οι “ιοί ευλογιάς” προκαλούν συμπτώματα σχεδόν πανομοιότυπα με την ευλογιά.

Ένα έγγραφο που συντάχθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση αναφέρει ότι “η λοίμωξη από ευλογιά είναι σπάνια, αλλά μπορεί κλινικά να μοιάζει με ευλογιά”. ].

Έχοντας αυτό υπόψη, ας ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΑΘΗΣΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟ ΜΙΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ Ή ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ.

Παρόμοια ευφυής μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί με την πολιομυελίτιδα, όπου οι αρχές αναφέρονται πλέον σε περιπτώσεις της νόσου ως “οξεία χαλαρή παράλυση” ή “οξεία χαλαρή μυελίτιδα”[50].

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι παρά τον ισχυρισμό ότι η ασθένεια εξαλείφθηκε το 1980, περιπτώσεις που μοιάζουν με ευλογιά εξακολουθούν να εμφανίζονται αρκετά συχνά σε όλο τον κόσμο.

Σημαντικό είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις εμφανίζονται κυρίως σε φτωχές περιοχές, γνωστές για τα υψηλά ποσοστά υποσιτισμού και τις ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης, ενισχύοντας τη θεωρία ότι το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΙΖΕΙ ΒΑΣΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ.

Σε περαιτέρω υποστήριξη αυτού του συμπεράσματος υπάρχουν πολυάριθμες τεκμηριωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που αποτυγχάνουν να “κολλήσουν” την ασθένεια παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από ένα μολυσμένο άτομο.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις κατά τις οποίες άτομα ή ομάδες ανθρώπων έχουν αρρωστήσει με ευλογιά παρά την έλλειψη αναγνωρίσιμης πηγής μετάδοσης. Μερικές τέτοιες περιπτώσεις περιγράφονται παρακάτω.

Η πρώτη περίπτωση αναφέρεται από τον Αμερικανό φυσιοπαθητικό, Henry Lindlahr, στο βιβλίο του Philosophy of Natural Therapeutics :

“Πριν από μερικά χρόνια ο Δρ. Rodermund, ένας γιατρός στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, προκάλεσε αίσθηση αλείφοντας το σώμα του με το έκκριμα των πληγών της ευλογιάς για να αποδείξει στους ιατρούς του ότι ένα υγιές σώμα δεν μπορούσε να μολυνθεί από την ασθένεια.

Συνελήφθη και μπήκε σε καραντίνα στη φυλακή, αλλά όχι πριν έρθει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ “ΕΚΘΕΣΗΣ”.[51]

Μια δεύτερη περίπτωση αφηγείται ο Lindlahr, αυτή τη φορά που αφορά τον δικό του γιο που προσβλήθηκε από ευλογιά:

“Η γυναίκα μου, η αδερφή της και εγώ κοιμόμασταν στο ίδιο δωμάτιο με το παιδί χωρίς τον ελάχιστο φόβο μόλυνσης, και παρόλο που ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ M-VOLΙΑΣΤΕΙ από την παιδική ηλικία, παραμείναμε ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟΙ από τη “μεταδοτική ασθένεια” […] όπως έμαθα, δεν υπήρχε άλλο κρούσμα ευλογιάς στο Σικάγο ή στη γειτονιά τη στιγμή της ασθένειας του αγοριού.

ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ, ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ “ΚΟΛΛΗΣΕ” ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΘΗΚΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΠΙΤΙ; [52]

Παρακάτω είναι μια τρίτη “ανώμαλη” περίπτωση που αφηγείται ο Alexander Wilder, MD, στο βιβλίο του “The Fallacy of Vaccination”.

Ο κ. Wolfe, στην πραγματεία του για τις “Ζυμωτικές ασθένειες”, αναφέρει ένα παράδειγμα στην Ινδία όπου η ευλογιά ξέσπασε σε μια περιοχή πολλά μίλια μακριά από οποιαδήποτε πιθανή πηγή μετάδοσης.

Το απέδωσε στη δράση της αποσυντιθέμενης ζωικής ύλης και παρατηρεί ότι ο ίδιος δηλητηριώδης αέρας μερικές φορές προκαλεί μια ζυμωτική ασθένεια σε ένα μέλος μιας οικογένειας και μια άλλη σε ένα άλλο, σύμφωνα με τη σωματική σύσταση.

Ακολουθεί ένα τελευταίο απόσπασμα από το “Small-pox and Vaccination” του Alexander M. Ross, MD:

“Κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας ευλογιάς, οι m-volιασμένοι, καθώς και οι μη m-volιασμένοι, είναι εξίσου ευαίσθητοι στη μετάδοση εάν περιβάλλονται από ανθυγιεινές συνθήκες”.[54]

Οι φυσιοπαθητικοί γιατροί έχουν δώσει μια εξήγηση για αυτές τις φαινομενικές “ανωμαλίες” προτείνοντας ότι η ευλογιά, πέρα από μια ασθένεια που προκαλείται από κακοήθες μικρόβιο, αντιπροσωπεύει μια “οξεία διαδικασία εξάλειψης” που ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΗ ΝΟΣΗΡΗ ΥΛΗ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν παραπάνω, αυτή η εξήγηση είναι περισσότερο από εύλογη [55].

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια περαιτέρω σειρά στοιχείων που επιβεβαιώνουν τη φυσικοπαθητική ερμηνεία της ευλογιάς και έχει να κάνει με το περιεχόμενο του m-volίου Jenner.

Αλλά πρώτα, αξίζει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας τη “λογική” πίσω από το m-volιο της ευλογιάς του Jenner: Ο Jenner πίστευε ότι οι υπηρέτριες που ασχολούνταν με το άρμεγμα των αγελάδων, θα είχαν ανοσία στην ευλογιά.

Η “ευλογιά” ήταν το έλκος του μαστού μιας αγελάδας, που πιστεύεται ότι προκαλείται από έναν ιό που σχετίζεται με την ευλογιά.

Έτσι ο Jenner δημιούργησε ένα m-volιο που περιείχε τον ιό της ευλογιάς των αγελάδων. Η χορήγηση αυτού του m-volίου έκανε το σώμα να παράγει αντισώματα που ήταν προστατευτικά έναντι της ευλογιάς, αποτρέποντας μελλοντική μόλυνση.

Ωστόσο, εδώ καταρρέει εντελώς η κύρια αφήγηση, επειδή το 1939, ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ονόματι Allan Watt Downie συνέκρινε τα περιεχόμενα ενός m-volίου κατά της ευλογιάς με ένα δείγμα ευλογιάς που απομονώθηκε απευθείας από μια μολυσμένη αγελάδα και διαπίστωσε ότι ήταν διαφορετικά .

Στην πραγματικότητα, τα δείγματα ήταν τόσο διαφορετικά, που οι επιστήμονες έπρεπε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο “ιός” που υπήρχε στο m-volιο του Jenner δεν θα μπορούσε να προέρχεται από την ευλογιά των αγελάδων.

Αυτό εγείρει το αναπόφευκτο ερώτημα που έθεσε η δημοσιογράφος Katherine Wu σε ένα άρθρο για το περιοδικό Smithsonian, “Τί στο καλό είχαν κάνει ένεση στα μπράτσα εκατομμυρίων ανθρώπων τα τελευταία 150 χρόνια;” [56] Τί στο καλό πράγματι.

Με άλλα λόγια, μέχρι το 1939, οι επιστήμονες είχαν ήδη ανακαλύψει ότι το m-volιο του Jenner ήταν ΦΑΡΣΑ και δεν περιείχε αυτό που “υποτίθεται” ότι περιείχε, καταρρίπτοντας ουσιαστικά ολόκληρη τη θεωρία του σχετικά με την ευλογιά και την ανοσία.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική αυτή αποκάλυψη, 80 χρόνια αργότερα το mainstream παραμύθι (γιατί για αυτό πρόκειται) δεν έχει αλλάξει και οι φοιτητές ιατρικής εξακολουθούν να διδάσκονται την ιστορία της ευλογιάς των αγελάδων”.

Πιο πρόσφατη έρευνα για το μυστηριώδες m-volιο του Jenner κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περιείχε μια μορφή “ευλογιάς των αλόγων”, αν και οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν έχουν ιδέα από πού προήλθε [57].

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές του CDC κατέληξαν σε ένα ακόμη συμπέρασμα, δηλώνοντας ότι “ΕΝΑ ΣΜΗΝΟΣ ΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ Μ-VOLIA”. [58]

Έτσι, με άλλα λόγια, δεν m-volιάζονταν οι άνθρωποι με την ευλογιά των αγελάδων, ήταν ένα σμήνος διαφορετικών “ιών” που περιέχονταν σε άρρωστη ύλη που ελήφθη από μια σειρά από άρρωστα ζώα.

Από αυτό μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα μόνο συμπέρασμα: το m-volιο του Jenner, απείχε μακράν του να αποτελεί ένα ιατρικό θαύμα, ήταν ένα “παρασκεύασμα μαγισσών” άγνωστης προέλευσης που δεν θα μπορούσε να προσφέρει κανένα θεραπευτικό όφελος.

Πράγματι, ο λόγος που οι ΗΠΑ σταμάτησαν τον m-volιασμό κατά της ευλογιάς το 1972 δεν οφειλόταν στην “εξάλειψη” της νόσου όπως αναφέρουν οι αρχές, αλλά επειδή κρίθηκε ότι οι ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΣΑΝ ΤΩΝ ΟΦΕΛΩΝ [59].

Οι επιστήμονες έχουν φτάσει στο σημείο να αποκαλούν το σκεύασμα του Jenner “ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ Μ-VOLIO ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΠΟΤΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ” [60].

Αυτό το άρθρο έδειξε ότι, κάθε άλλο παρά ιατρικός θρίαμβος ήταν το m-volιο της ευλογιάς.

Επρόκειτο για ένα ευρέως διαδεδομένο πείραμα στο οποίο αντιτάχθηκαν πολίτες, γιατροί και μελετητές της εποχής.

Όχι μόνο το m-volιο προκάλεσε πολλές περιπτώσεις τραυματισμών και θανάτων, αλλά δεν υπήρχαν στατιστικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι είχε κάποια χρησιμότητα ως προληπτικό κατά της ευλογιάς.

Και παρόλο που η μείωση των κρουσμάτων ευλογιάς αποδόθηκε μόνο στο m-volιο, είναι σαφές ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η καλύτερη διατροφή ήταν οι πιο σημαντικοί παράγοντες που συμμετείχαν στην ανακούφιση της νόσου.

Φαίνεται σκόπιμο να τελειώσει αυτή η έρευνα παραθέτοντας τον Αμερικανό φυσιοπαθητικό, Henry Lindlahr:

“Οι εξάρσεις της ευλογιάς είναι σημάδι ταχείας εξάλειψης των κληρονομικών και επίκτητων ασθενειών. Μια καλή δόση ευλογιάς μπορεί να απαλλάξει το σύστημα από περισσότερα βλεννώδη, φυματιώδη και συφιλιδικά δηλητήρια από ό,τι θα μπορούσε διαφορετικά να είχε συμβεί σε μια ολόκληρη ζωή. Επομένως, η ευλογιά είναι σίγουρα προτιμότερη από τον m-volιασμό. Το ένα σημαίνει την εξάλειψη της χρόνιας νόσου, το άλλο τη δημιουργία της.[61]

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

[1] Retief, F., Cilliers, L. 1998. The epidemic of Athens, 430-426 BC. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9539938/.
[2] Gross, C., Sepkowitz, K. 1998. The Myth of the Medical Breakthrough: Smallpox, Vaccination, and Jenner Reconsidered. https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(98)90096-0/pdf.
[3] Riedal, S. 2005. Edward Jenner and the history of smallpox and vaccination. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1200696/.
[4] White, W. 1885. The Story of the Great Delusion. Chapter 4. http://whale.to/vaccines/white_b.html.
[5] Lindlahr, H. 1975. Philosophy of Natural Therapeutics. p.96.
[6] Browne, B (sir). Life of Edward Jenner (1749-1823). p.3.
[7] Lester, D., Parker, D. 2019. What Really Makes You Ill: Why Everything You Thought You Knew About Disease Is Wrong. p.47 [Kindle version].
[8] Dock, G. 1902. The Works of Edward Jenner and Their Value in the Modern Study of Smallpox. p.8.
[9] Ibid. p. 5.
[10] Ibid.
[11] Ibid. p. 8.
[12] Wilder, A. 1899. The Fallacy of Vaccination. p. 6.
[13] Dock, G. 1902. The Works of Edward Jenner and Their Value in the Modern Study of Smallpox. p. 9.
[14] Ibid. p. 11.
[15] Shelton, H. Natural Hygiene: Man’s Pristine Way of Life. p. 399. Accessed here: http://booksarsenal.weebly.com/uploads/1/8/7/2/18725370/9781406500196text.pdf.
[16] Dock, G. 1902. The Works of Edward Jenner and Their Value in the Modern Study of Smallpox. p. 19.
[17] Ibid. p. 27.
[18] Ibid. p. 33.
[19] Lindlahr, H. 1975. Philosophy of Natural Therapeutics. p. 98.
[20] Lord Horder. An Address on Eugenics and the Doctor. 1933. Accessed here: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2369780/pdf/brmedj07364-0001.pdf.
[21] Dock, G. 1902. The Works of Edward Jenner and Their Value in the Modern Study of Smallpox. p. 34.
[22] Arnold, W. Et al. 1889. Notes on Vaccination (Dedicated to the Board of Guardians for the Union of West Bromwich). Included as part of a publication titled “Brief Extracts From High Authorities Exposing the Evils of Vaccination: The Great Medical Delusion of the Nineteenth Century, Now Exciting popular Indignation” from the US national library of medicine.
[23] Ibid.
[24] Wilder, A. 1899. The Fallacy of Vaccination. p. 10.
[25] Young, W. 1886. Killed by Vaccination. p. 4.
[26] Ibid. p. 5.
[27] Ibid p. 4.
[28] Ibid p. 8.
[29] Jones, J. 1867. Spurious Vaccination, or the Abnormal Phenomena Accompanying and following Vaccination in the Confederate Army During the Recent American Civil War, 1861—1865. p. 4.
[30] Wilder, A. 1899. The Fallacy of Vaccination. p. 7.
[31] Bernard S., G. 1944. Not Without Honour. Irish Times (Wednesday 9 August, 1944).
[32] Lester, D., Parker, D. 2019. What Really Makes You Ill: Why Everything You Thought You Knew About Disease Is Wrong. p. 49 [Kindle version].
[33] Huerkamp, C. 1985. The History of Smallpox Vaccination in Germany. https://sci-hub.hkvisa.net/10.2307/260400.
[34] Dawson, M. 1979. Smallpox in Kenya 1880-1920. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/016079877990022X.
[35] Ibid.
[36] Kolb, F, G. 1877. Zur Impffrage: Unzulänglichketi der bisherigen Ermittelungen und Verlangen nach Aufhebung des Impfzwanges. https://play.google.com/store/books/details?id=YtKVUI5qOjoC.
[37] Huerkamp, C. 1985. The History of Smallpox Vaccination in Germany. https://sci-hub.hkvisa.net/10.2307/260400. Pp628.
[38] Ibid. p. 620.
[39] Ibid. p. 621.
[40] Lane, J. M., Goldstein, L. 2003. Evaluation of 21st-century risks of smallpox vaccination and policy options. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12639083/.
[41] Weiss, M. M., et al. 2004. Rethinking Smallpox. https://academic.oup.com/cid/article/39/11/1668/465225.
[42] CDC. Smallpox. https://www.cdc.gov/smallpox/index.html.
[43] Abrahao, S, J, et al. 2015. Outbreak of Severe Zoonotic Vaccinia Virus Infection, Southeastern Brazil. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4378504/.
[44] Gelderblom, H., Madeley, D. 2018. Rapid Viral Diagnosis of Orthopoxviruses by Electron Microscopy: Optional or a Must?. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5923436/#B17-viruses-10-00142.
[45] Moussatche, N., Damaso, C., McFadden, G. 2008. When good vaccines go wild: Feral Orthopoxvirus in developing countries and beyond. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19738346/.
[46] CDC. Monkeypox. https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/index.html.
[47] Moussatche, N., Damaso, C., McFadden, G. 2008. When good vaccines go wild: Feral Orthopoxvirus in developing countries and beyond. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19738346/.
[48] Australian Government Department of Defense. 2012. Critical Factors for Parameterisation of Disease Diagnosis Modelling for Anthrax, Plague and Smallpox. https://ia802804.us.archive.org/17/items/DTIC_ADA575284/DTIC_ADA575284.pdf.
[49] WHO. 2019. Monkeypox Fact Sheet. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/monkeypox.
[50] CDC. 2001. Public Health Dispatch: Acute Flaccid Paralysis Associated with Circulating Vaccine-Derived Poliovirus — Philippines, 2001. https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5040a3.htm.
[51] Lindlahr, H. 1975. Philosophy of Natural Therapeutics. p. 39.
[52] Ibid. p. 108.
[53] Wilder, A. 1899. The Fallacy of Vaccination. p. 17.
[54] Ross, A. Small-pox and Vaccination. Included as part of a publication titled “Brief Extracts From High Authorities Exposing the Evils of Vaccination: The Great Medical Delusion of the Nineteenth Century, Now Exciting popular Indignation” from the US national library of medicine.
[55] Lindlahr, H. 1975. Philosophy of Natural Therapeutics. p. 69.
[56] Wu, K. 2018. The Mysterious Origins of the Smallpox Vaccine. Smithsonian Magazine. https://www.smithsonianmag.com/science-nature/mysterious-origins-smallpox-vaccine-180970069/.
[57] Schrick, L., et al. 2017. An Early American Smallpox Vaccine Based on Horsepox. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1707600.
[58] Wu, K. 2018. The Mysterious Origins of the Smallpox Vaccine. Smithsonian Magazine. https://www.smithsonianmag.com/science-nature/mysterious-origins-smallpox-vaccine-180970069/.
[59] Lane, M., J., Goldstein, J. 2003. Evaluation of 21st-century risks of smallpox vaccination and policy options. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12639083/.
[60] Kohn, D. 2002. The Most Dangerous Vaccine. https://www.cbsnews.com/news/the-most-dangerous-vaccine/.
[61] Lindlahr, H. 1975. Philosophy of Natural Therapeutics. p. 108.

 

Μετάφραση blümlifee

Πηγή σχολίου blümlifee

Πηγή ξενογλωσσου κειμένου

 

 

Προβολές : 652


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα