Πώς το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έγινε αντιπρόσωπος της Pfizer

Πώς το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έγινε αντιπρόσωπος της Pfizer

22 Νοεμβρίου, 2022 8 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:371
Μοίρασέ το

 

Γιατί συνήψαν αυτή τη συμφωνία στελέχη του Υπουργείου Υγείας; Γιατί δεν διατήρησαν τον ρόλο τους ως ρυθμιστικοί φορείς και γιατί προσφέρθηκαν εθελοντικά να υπηρετήσουν ως κλάδος μάρκετινγκ, διανομής, έρευνας και δημοσίευσης της Pfizer;

Φαίνεται πολύ πιθανό ότι η πίεση από τον Νετανιάχου και το γραφείο του συνέβαλε στο θέμα. Αλλά η προσωπική οπτική γωνία, και η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που μπορεί να συνεπάγεται, δεν μπορούν να αγνοηθούν: το ακαδημαϊκό κύρος που απονέμεται από πολλά άρθρα που δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine and the Lancet μπορεί να αλλάξει τη ζωή όσον αφορά το ακαδημαϊκό κύρος και την προαγωγή.

 

 

 

 

Τι είναι ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ;;; ΧΑΖΑΡΟΣ!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΟΥΡΛΑ;;; ΧΑΖΑΡΟΣ!!!

ΠΟΙΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΑΝ;;; ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ…

ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΚΕΝΑΖΙ, ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΕΣ…

Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ, ΕΒΑΛΕ ΥΠΟΘΗΚΗ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ…

ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΖΑΡΟΥΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Του Γκάι Σινάρ

Λίγο παρασκήνιο: στα τέλη του 2020, το Ισραήλ αντιμετώπιζε μια άδεια γούρνα. Κανένα από τα επιθετικά μέτρα που έλαβε το Ισραήλ κατά του COVID-19 – lockdown, κοινωνική απόσταση, κλείσιμο σχολείων και προσπάθειες αποκοπής της αλυσίδας μόλυνσης μέσω καραντίνας – δεν είχε καταφέρει να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού.

Επιπλέον, ο τότε πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετώπισε την απειλή διάλυσης της κυβέρνησής του και αντικατάστασης της ηγεσίας του στις εκλογές. Όλα αυτά επισκιάστηκαν από κατηγορίες που εκκρεμούσαν εναντίον του.

Ο Νετανιάχου αποφάσισε να στοιχηματίσει στο εμβόλιο της Pfizer ως τη στρατηγική που θα μπορούσε ενδεχομένως να του επιτρέψει να λύσει το πρόβλημα του  COVID-19  , με το πρόσθετο όφελος του ουσιαστικού πολιτικού κέρδους.

Με αυτόν τον τρόπο, σε αντάλλαγμα για το προνόμιο να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα λανσάρει το εμβόλιο στον πληθυσμό του, το Ισραήλ συνήψε δύο συμφωνίες με την Pfizer: μια συμφωνία παραγωγής και προμήθειας που δεν δημοσιοποιήθηκε καθόλου. και « The Real World Epidemiological Evidence Collaboration Agreement », το οποίο συζητείται σε αυτό το άρθρο.

Η «Συμφωνία Συνεργασίας Επιδημιολογικών Αποδείξεων Πραγματικού Κόσμου» υπογράφηκε στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο δηλωμένος σκοπός της ήταν να συλλέξει και να αναλύσει επιδημιολογικά δεδομένα που προέκυψαν από τον εμβολιασμό του πληθυσμού στο Ισραήλ και να καθορίσει εάν ως αποτέλεσμα θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης του εμβολίου.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, καθορίστηκαν μέτρα για τα αποτελέσματα της έρευνας.

Τα μέτρα έκβασης δεν περιελάμβαναν ασφάλεια. Όλα τα μέτρα έκβασης που ορίζονται ρητά στη συμφωνία ήταν αποτελέσματα αποτελεσματικότητας, όπως ο αριθμός όσων μολύνθηκαν με COVID-19, ο αριθμός των νοσηλειών με COVID-19 και οι θάνατοι από COVID-19 ή δείκτες σχετικά με την ταχύτητα κυκλοφορίας του εμβολίου στο Ισραήλ, όπως π. τον αριθμό των εμβολιασμένων ανά ηλικία και δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Κανένα από τα μέτρα έκβασης που συμφωνήθηκαν ρητά εκ των προτέρων δεν ήταν αποτελέσματα ασφάλειας, όπως η συνολική θνησιμότητα, νοσηλεία από οποιαδήποτε αιτία ή οι γνωστές παρενέργειες των εμβολίων, όποιες κι αν είναι αυτές.

Τι σημαίνει «καταστροφή;» —  Η συμφωνία περιελάμβανε μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι η επιτυχία της συνεργασίας εξαρτάται από το ρυθμό και την έκταση της διάδοσης του εμβολίου στον πληθυσμό στο Ισραήλ.

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ υποσχέθηκε ότι η διανομή, η ανάπτυξη και η παροχή του εμβολίου στον πληθυσμό θα πραγματοποιηθεί έγκαιρα.

Αυτό συμφωνήθηκε χωρίς όρους σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, με εξαίρεση μια «καταστροφή» που θα οδηγούσε στην απόσυρση του εμβολίου από τα ράφια.

Δεν είναι σαφές από τη συμφωνία τι συνιστά καταστροφή, ποια από τα μέρη μπορεί να κηρύξει καταστροφή και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να εντοπιστεί μια καταστροφή πριν ή στην αρχή της εμφάνισής της.

Η Pfizer θα παρέχει εμπειρογνώμονες και εμπειρογνωμοσύνη —  Η συμφωνία ορίζει ότι η Pfizer θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ παρέχοντας, κατά την κρίση της Pfizer, ειδικούς στους τομείς των μολυσματικών και αναπνευστικών ασθενειών, των εμβολίων, της επιδημιολογίας, της μαθηματικής μοντελοποίησης, της ανάλυσης δεδομένων και της δημόσιας υγείας.

Τα μέρη συμφώνησαν να παρέχουν αμοιβαία τεκμηρίωση και προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για ανάλυση δεδομένων.

Με άλλα λόγια, η συμφωνία ορίζει ότι ο ρόλος της Pfizer δεν συνίσταται μόνο στην παροχή εμβολίων και στον καθορισμό ερευνητικών στόχων, αλλά και στην παροχή ειδικών σε προγράμματα υπολογιστών ανάλυσης δεδομένων και ανάλυσης δεδομένων.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εγκατέλειψε την επιστημονική του ανεξαρτησία, όχι μόνο στον καθορισμό των ερευνητικών στόχων αλλά και στην εκτέλεση της έρευνας.

Έλεγχος επί των δημοσιεύσεων —  Μία ρήτρα της συμφωνίας εξετάζει τις δημοσιεύσεις ως αποτέλεσμα συλλογικής έρευνας. Τα μέρη συμφώνησαν να δημοσιεύσουν από κοινού στην επιστημονική και ιατρική βιβλιογραφία, σημειώνοντας παράλληλα τη συμβολή καθενός από αυτά.

Ωστόσο — και αυτό είναι ένα μεγάλο «ωστόσο» — σε περίπτωση που το άλλο μέρος αποφασίσει να δημοσιεύσει χωριστά, καθένα από τα μέρη διατηρεί το δικαίωμα να εμποδίσει το άλλο μέρος να αναφέρει το πρώτο μέρος στη δημοσίευση.

Με άλλα λόγια, η Pfizer έχει την εξουσία βάσει της συμφωνίας να παραλείψει οποιαδήποτε αναφορά στη συνεισφορά της στην έρευνα, επομένως δεν αναφέρεται καθόλου η εμπλοκή της στον καθορισμό των ερευνητικών στόχων, μεθόδων ή ακόμα και στη συγγραφή των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Έτσι, μια μελέτη μπορεί να απεικονιστεί ως ανεξάρτητη από την Pfizer, αν και δεν είναι απαραίτητα έτσι.

Επιπλέον, εάν κάποιο από τα μέρη επιθυμεί να δημοσιεύσει χωρίς το άλλο μέρος, τότε είναι καθήκον του μέρους που επιθυμεί να δημοσιεύσει να υποβάλει τη δημοσίευση για έλεγχο και σχόλια από το άλλο μέρος (ο χρόνος που έχει διατεθεί για την αναθεώρηση έχει τροποποιηθεί και δεν ξέρετε πόσο καιρό είναι).

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το μέρος που δεν ενδιαφέρεται για τη δημοσίευση μπορεί δυνητικά να την καθυστερήσει — γεγονός που μπορεί να καταστήσει τη δημοσίευση χωρίς νόημα σε ένα δυναμικό γεγονός όπως το COVID-19. Με άλλα λόγια, η συμφωνία παρέχει στην Pfizer σημαντικό έλεγχο επί του περιεχομένου και του χρόνου των δημοσιεύσεων.

Δικαίωμα της Pfizer να χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει —  Βάσει της συμφωνίας, το Υπουργείο Υγείας δίνει στην Pfizer το δικαίωμα να χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται ως μέρος της συνεργασίας για σκοπούς όπως έρευνα και ανάπτυξη, υποβολή σε ρυθμιστικές αρχές, επιστημονική δημοσίευση και άλλους επιχειρηματικούς στόχους.

Διορθώσεις ενοτήτων –  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ολόκληρες ενότητες στη δημόσια διαθέσιμη έκδοση της συμφωνίας έχουν ανανεωθεί, όπως και ολόκληρες προτάσεις ή αριθμοί κλειδιού από άλλες ενότητες. Η ενότητα 6, η οποία ασχολείται με αποζημιώσεις και περιορισμούς ζημιών και ευθύνης, συντάσσεται στο σύνολό της.

Το ίδιο ισχύει και για την Ενότητα 10.10 που ασχολείται με την επίλυση διαφορών. Στην Ενότητα 3, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις συνεισφορές κάθε μέρους στη συνεργασία και επομένως είναι η καρδιά της συμφωνίας, υπάρχει μια ανανεωμένη πρόταση σε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σημείο: αμέσως μετά την αμοιβαία αναγνώριση από την Pfizer και το Υπουργείο Υγείας ότι «η βιωσιμότητα και η επιτυχία του Έργου εξαρτάται από το ποσοστό και το εύρος των εμβολιασμών στο Ισραήλ» και ακριβώς πριν από την ενοχλητική συμβατική δέσμευση του Υπουργείου Υγείας να διασφαλίσει αυτό που φαίνεται να είναι μια συνολική «ταχεία διανομή, ανάπτυξη και χρήση» του εμβολίου.

Το όνομα και ο τίτλος του υπογράφοντος της συμφωνίας της Pfizer, καθώς και το όνομα του εκπροσώπου τους για την επίλυση διαφορών, έχουν επίσης διαγραφεί. Το γιατί είναι απαραίτητο είναι μπερδεμένο.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η συμφωνία με την Pfizer; Διότι μετατρέπει το κράτος από κυρίαρχη οντότητα σε πράκτορα μιας εμπορικής φαρμακευτικής εταιρείας που επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί στην επικράτειά της. Ο ρόλος του κράτους είναι να προστατεύει την ευημερία των πολιτών και των κατοίκων του.

Ως αποτέλεσμα, επιβάλλει απαιτήσεις ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας στις  φαρμακευτικές εταιρείες και λειτουργεί ένα ρυθμιστικό σύστημα με νομική εξουσία για να προσδιορίζει εάν τα φάρμακα πληρούν ή όχι αυτές τις απαιτήσεις.

Ο ρόλος της φαρμακευτικής εταιρείας είναι να ελέγχει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια και να διασφαλίζει την ποιότητα, προς πλήρη ικανοποίηση του κράτους.

Αυτός που εμπορεύεται και διανέμει τα φάρμακα είναι φυσικά η φαρμακευτική εταιρεία και όχι το κράτος.

Αυτό δεν συμβαίνει στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Pfizer, στην οποία το Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει ορισμένους από τους ρόλους του εποπτευόμενου, και στην πραγματικότητα τίθεται σε σύγκρουση συμφερόντων με τον δικό του ρόλο ως επόπτη: προκύπτει από τη συμφωνία ότι το Υπουργείο Υγείας μετατρέπεται σε:

(1) διανομέα και έμπορο εμβολίων για τον πληθυσμό·

(2) ανάδοχος έρευνας και συλλογής δεδομένων σχετικά με τα αποτελέσματα που αποσκοπούν στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μόνο των εμβολίων και όχι της ασφάλειάς τους·

(3) ο «εκδότης» επιστημονικών άρθρων — που ουσιαστικά απαιτεί την έγκριση της Pfizer — υπό το ακαδημαϊκό πρόσχημα των δικών της υγειονομικών αρχών (όπως τα μεγάλα ταμεία υγείας ή το ίδιο το Υπουργείο Υγείας).

Η έρευνα του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το εμβόλιο, η οποία συνυπογράφηκε από ανώτερους αξιωματούχους και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο New England Journal of Medicine, the Lancet and Circulation, αφορά κυρίως τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελεσματικότητας που ορίζονται στη συμφωνία συνεργασίας.

Τουλάχιστον   10  άρθρα δοκίμασαν μόνο  τα   αποτελέσματα  αποτελεσματικότητας ,  ακριβώς  όπως  ορίζεται ρητά  στη  συμφωνίαΔύο άρθρα  (και μια  επιστολή προς τον εκδότη ) εξέτασαν ένα μεμονωμένο αποτέλεσμα ασφάλειας – μυοκαρδίτιδα – και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εμφανίζεται σπάνια και είναι συνήθως ήπιο.

Κανένα από τα άρθρα δεν αναφέρει τα δύο κύρια αποτελέσματα που απαιτούνται για μια αξιόπιστη αξιολόγηση της αναλογίας οφέλους προς κίνδυνο του εμβολίου: συνολική θνησιμότητα για οποιοδήποτε λόγο και νοσηλεία για οποιοδήποτε λόγο, σε σύγκριση με στατιστικά έγκυρο τρόπο μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων.

Γιατί συνήψαν αυτή τη συμφωνία στελέχη του Υπουργείου Υγείας; Γιατί δεν διατήρησαν τον ρόλο τους ως ρυθμιστικοί φορείς και γιατί προσφέρθηκαν εθελοντικά να υπηρετήσουν ως κλάδος μάρκετινγκ, διανομής, έρευνας και δημοσίευσης της Pfizer;

Φαίνεται πολύ πιθανό ότι η πίεση από τον Νετανιάχου και το γραφείο του συνέβαλε στο θέμα. Αλλά η προσωπική οπτική γωνία, και η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που μπορεί να συνεπάγεται, δεν μπορούν να αγνοηθούν: το ακαδημαϊκό κύρος που απονέμεται από πολλά άρθρα που δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine and the Lancet μπορεί να αλλάξει τη ζωή όσον αφορά το ακαδημαϊκό κύρος και την προαγωγή.

Τι ακριβώς έχουμε λοιπόν εδώ; Η συμφωνία ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Pfizer αντικατοπτρίζει μια προκαθορισμένη αντίληψη σύμφωνα με την οποία το  εμβόλιο είναι ασφαλές  στη χρήση και το μόνο που μένει να ερευνηθεί είναι διάφοροι δείκτες που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τη στιγμή της σύναψης της συμφωνίας, η αξιολόγηση ασφάλειας του εμβολίου Pfizer βασίστηκε σε μια  τυχαιοποιημένη δοκιμή  που ήταν πολύ μικρή και σύντομη για να επιτρέψει επαρκή χαρακτηρισμό βασικών πτυχών ασφάλειας, όπως η συνολική θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία.

Η εγκατάλειψη αυτής της προκατειλημμένης ιδέας κατέστη σχεδόν αδύνατη μόλις υπογραφεί η συμφωνία, λόγω της σύγκλισης, όχι μόνο μεταξύ της πολιτικής ατζέντας του Νετανιάχου και των εμπορικών συμφερόντων της Pfizer, αλλά και μεταξύ αυτών και του ακαδημαϊκού κύρους ανώτερων στελεχών του Υπουργείου Υγείας. Το Ισραήλ θα τα είχε κάνει καλά αν είχε αποφύγει τη σύναψη της συμφωνίας.

Με αυτόν τον τρόπο, το Ισραήλ θα μπορούσε να έχει αναπτύξει το πρόγραμμα εμβολιασμού του με μετρημένο τρόπο μεταξύ των πληθυσμών που κινδυνεύουν, χωρίς να χρειάζεται να το κάνει βιαστικά ως αποτέλεσμα συμβατικής υποχρέωσης και χωρίς να το επιβάλει στην πράξη μέσω του Green Pass στο σύνολο του πληθυσμό και ιδιαίτερα στα παιδιά.

Αρχικά δημοσιεύτηκε από το  Brownstone Institute

Ο Δρ. Guy Shinar  είναι ένας φυσικός με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και ανάπτυξη ιατρικών συσκευών, σε κλινικές δοκιμές και σε ρυθμιστικές υποθέσεις. Είναι εφευρέτης, συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας σε πολλές νεοφυείς εταιρείες. 

 

 

Πηγή ξενόγλωσσου κειμένου

πηγή μετάφρασης

Προβολές : 371


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα