ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΟΠΛΟ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΟΠΛΟ

9 Μαΐου, 2022 6 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:682
Μοίρασέ το

 

 

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου του Clearview AI για να αναγνωρίσει Ρώσους, νεκρούς και ζωντανούς, βασιζόμενη σε μια βάση δεδομένων δισεκατομμυρίων εικόνων προσώπων που απέσπασε από το Διαδίκτυο ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΝΕΝΟΣ.

 

 

 

Σε άλλα κράτη, η συγκεκριμένη εταιρεία, έχει δεχθεί χιλιάδες αγωγές.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;;

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Υ.Γ. ΜΗΝ ΑΝΑΡΤΑΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ΣΕ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ!

 

 

Μετάφραση blümlifee

 

της Stephanie Hare

Σε ποιον ανήκει το πρόσωπό σας; Μπορεί να νομίζετε ότι ανήκει σε εσάς, αλλά ίσως θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι η Clearview AI, μια αμερικανική εταιρεία που πουλάει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, έχει συγκεντρώσει μια βάση δεδομένων δέκα δισεκατομμυρίων εικόνων από το 2020.

Μέχρι το τέλος του έτους, σχεδιάζει να έχει αφαιρέσει 100 δισεκατομμύρια εικόνες προσώπου από το διαδίκτυο.

Είναι δύσκολο να αξιολογηθούν οι ισχυρισμοί της εταιρείας, αλλά αν λάβουμε την ονομαστική αξία του Clearview AI, ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΠΑΝΤΟΥ.

Καθώς διαβάζετε αυτές τις λέξεις, το πρόσωπό σας κερδίζει χρήματα για άτομα που δεν έχετε γνωρίσει ποτέ και που ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΑΣ ΑΛΜΠΟΥΜ.

Σήμερα, η τεχνολογία του Clearview AI χρησιμοποιείται από περισσότερες από 3.100 υπηρεσίες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ, καθώς και από την Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΟΠΛΟ.

Η εταιρεία έχει προσφέρει τα εργαλεία της ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, η οποία τα χρησιμοποιεί ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΟΥΣ.

Θα ήταν εύκολο να το αποφύγετε αυτό.

Σε τελική ανάλυση, ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ και εκατομμύρια από εμάς συνεχίζουμε να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ από τους φορείς προστασίας απορρήτου και τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Καθώς πολλοί από εμάς συμπονάμε την Ουκρανία και είμαστε τρομοκρατημένοι από τη ρωσική βαρβαρότητα, είναι δελεαστικό να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ Clearview AI ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ, κάτι που ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ότι γινόμαστε μάρτυρες της ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ.

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τις συνέπειες κάτι τέτοιου: αν οι Ρωσίδες μητέρες πρέπει να λαμβάνουν ανησυχητικές φωτογραφίες των νεκρών γιων τους, ας είναι κι έτσι.

Για να καταλάβετε γιατί ίσως θέλουμε να επανεξετάσουμε τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, εξετάστε τα ακόλουθα πειράματα σκέψης.

Πρώτον, ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Η ΡΩΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΟΨΕΙ ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΥΚΡΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΟΥΣ.

Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες πιθανότατα ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΘΕΤΑΝ ΣΤΟΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.

Δεύτερον, φανταστείτε μια σύγκρουση στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες πολεμούσαν εναντίον ενός αντιπάλου που είχε πάρει αμερικανικά αποτυπώματα προσώπου για να εκπαιδεύσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και τη χρησιμοποιούσε για να εντοπίσει νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες και να επικοινωνήσει με τις μητέρες τους.

Αυτό σχεδόν σίγουρα θα προκαλούσε ουρλιαχτά διαμαρτυρίας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να συμβούν αυτά τα σενάρια.

Το Κογκρέσο θα μπορούσε να ενεργήσει τώρα για να προστατεύσει τα βιομετρικά δεδομένα των Αμερικανών.

Εάν η έμπνευση από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) φαίνεται πολύ μακριά, το Κογκρέσο χρειάζεται μόνο να κοιτάξει στο Ιλινόις, του οποίου ο Νόμος περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Βιομετρικών Πληροφοριών (BIPA) απαιτεί από τις εταιρείες να λαμβάνουν τη συναίνεση συμμετοχής των ατόμων πριν από την καταγραφή εικόνες προσώπου και άλλα βιομετρικά στοιχεία.

Η Clearview AI ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ στο Ιλινόις ΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ.

Αυτές οι αγωγές υπογραμμίζουν μια ανησυχητική πτυχή της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στις Ηνωμένες Πολιτείες: το απόρρητο, οι πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των Αμερικανών για τα βιομετρικά τους δεδομένα διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία, ακόμη και εντός πολιτειών, και δεν προστατεύονται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα, το Κογκρέσο θα μπορούσε επίσης να αναζητήσει αρκετούς συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τριών από τους εταίρους του Five Eyes που μοιράζονται πληροφορίες.

Το 2021, ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ το Clearview AI ως ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΗΡΥΞΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΕΝΩ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ στην Clearview AI και της διέταξαν να διαγράψει τα δεδομένα των πολιτών τους.

Στην ΕΕ, η ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΕΒΑΛΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ στην Clearview ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, και διέταξε να διαγράψει όλα τα δεδομένα που είχε συλλέξει από Ιταλούς πολίτες και απαγόρευσε στην Clearview AI να συλλέξει περισσότερα δεδομένα.

Πέρυσι, η ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΠΕΒΑΛΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του Clearview AI για τον εντοπισμό ατόμων και μια σειρά από ομάδες προστασίας της ιδιωτικής ζωής, πολιτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ καταγγελίες σε ρυθμιστικές αρχές δεδομένων στη ΓΑΛΛΙΑ, την ΑΥΣΤΡΙΑ και την ΕΛΛΑΔΑ.

Όπως ήταν ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ, τον Μάιο του 2021, η Clearview AI ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΕΕ.

Παρά τα πολλά ελαττώματα του Clearview AI, η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες αφορά κάτι παραπάνω από τις ενέργειες μιας εταιρείας.

ΠΟΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕΣΑ για να δημιουργήσουν τα ίδια εργαλεία, όπως το PimEyes, το FindClone και το TrueFace.

Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες μπορούν να τις ρυθμίσουν, αλλά επί του παρόντος, τίποτα δεν εμποδίζει τους αντιπάλους να συλλάβουν τα πρόσωπά μας και άλλα βιομετρικά δεδομένα.

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΜΑΧΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ.

Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση κατά μέτωπο.

_ _ _

Η Stephanie Hare είναι ανεξάρτητη ερευνήτρια και ραδιοτηλεοπτική παρουσιάστρια. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Technology Is Not Neutral: A short guide to technology ethics.” (“Η Τεχνολογία Δεν Είναι Ουδέτερη: Ένας σύντομος οδηγός για την ηθική της τεχνολογίας”). Η δουλειά της έχει εμφανιστεί στους Financial Times, την Washington Post, τον Guardian και στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC. Ακολουθήστε την στο Twitter στο @ hare_brain .

 

Μετάφραση blümlifee

Πηγή σχολίου blümlifee

Πηγή ξενόγλωσσου κειμένου

 

Προβολές : 682


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα