Χμ... αυτό κάτι μου θυμίζει...Ο αρχιερέας Vasily Kucher: Η εκλογή πολιτικού βασιλιά συνδέεται με την απόρριψη της δύναμης του Θεού

Χμ... αυτό κάτι μου θυμίζει...Ο αρχιερέας Vasily Kucher: Η εκλογή πολιτικού βασιλιά συνδέεται με την απόρριψη της δύναμης του Θεού

26 Μαΐου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:410
Μοίρασέ το

 

 

Πράγματι, με το που πλησιάζουν οι εκλογές, πολλοί ιερείς, συναντώντας τους ενορίτες τους, ακούνε συχνά δύο ερωτήσεις – πρέπει να λάβουν μέρος στις εκλογές και αν ναι, ποιον να ψηφίσουν;

Πριν απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον καθένα μας ένα πολύ σημαντικό σημείο – η Εκκλησία του Χριστού εκτελεί τη σωτήρια αποστολή της ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση στον κόσμο ή σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Γι’ αυτό η Εκκλησία δεν ανακατεύεται στην πολιτική.

 

 

Βρε, τι μου θυμίζει… τι μου θυμίζει…

Ανέκαθεν η εκκλησία δηλαδή τα ιερατεία, ανακατεύονταν με την πολιτική… και έχασε την πορεία της από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς της, αποκτώντας κοσμικότητα…

Στο δε Βυζάντιο, η αλληλεξάρτηση ήταν τρομακτική…

Ας μην μιλάμε για … ιδεατές καταστάσεις… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…

Τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεφύγει τελείως…

Οι πολιτικοί, αν δεν πάρουν τις ευχές  των ρασοφόρων, αν δεν προσκυνήσουν εικόνες, αν δεν κοινωνήσουν, αν δεν παίξουν θέατρο για τα μάτια του προβατοποιημένου πόπολου θέση στη βουλή δεν βλέπουν… κι ας έχουν περάσει πρώτα από τις στοές και τα λαγούμια…

Αυτός ο σάπιος κόσμος, όπου πολιτικοί και κόμματα επικαλούνται αγαστές σχέσεις με την εκκλησία, πρέπει να γκρεμιστεί… και θα γκρεμιστεί… και πολύ φοβάμαι πως θα γκρεμιστεί βιαίως…

Η πίστη, δεν είναι εμπορεύσιμη, ούτε πολιτικοποιημένη…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Υ.Γ. Το ίδιο φαίνεται να κάνει και το κόμμα του Νατσιού, αφού εκτός από δηλώσεις μητροπολιτάδων, οι συστημικές εφημεριδες, κάνουν λόγο στα πρωτοσέλιδά τους, για ευχές απο Άγιον Όρος και πλείστα άλλα… ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΝΟΙΩΣΟΥΝ ΒΑΡΙΑ ΚΙ ΑΣΗΚΩΤΗ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ…

 

Λίγες μέρες έμειναν για τις εκλογές και ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν πρέπει να ψηφίσω ή όχι;

Είναι δυνατόν ένας πιστός να συμμετάσχει στις εκλογές; Και ποιον να ψηφίσετε;

Ο Ουκρανός αρχιερέας Vasily Kucher της Αρχιεπισκοπής του Ονουφρίου απαντά :

Πράγματι, με το που πλησιάζουν οι εκλογές, πολλοί ιερείς, συναντώντας τους ενορίτες τους, ακούνε συχνά δύο ερωτήσεις – πρέπει να λάβουν μέρος στις εκλογές και αν ναι, ποιον να ψηφίσουν;

Πριν απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον καθένα μας ένα πολύ σημαντικό σημείο – η Εκκλησία του Χριστού εκτελεί τη σωτήρια αποστολή της ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση στον κόσμο ή σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Γι’ αυτό η Εκκλησία δεν ανακατεύεται στην πολιτική. 

Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τα λόγια του Προκαθήμενου μας, Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Ονούφριου Ουκρανίας, προσπαθεί να ενώσει τους ανθρώπους γύρω από τον Χριστό, και όχι γύρω από αυτόν ή τον άλλον πολιτικό.

Ας σημειώσουμε ότι στο κήρυγμα του Σωτήρος και γενικότερα στο ευαγγελικό κείμενο δεν θα βρούμε ούτε ένα πολιτικό σύνθημα ή έκκληση. Αντίθετα, ο Κύριος τονίζει συνεχώς ότι η Βασιλεία του δεν είναι αυτού του κόσμου.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι χριστιανοί, που ως μέλη του Σώματος του Χριστού, ζουν στον κόσμο και είναι πολίτες του κράτους, δεν πρέπει να συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες.

Ας θυμηθούμε ότι όταν οι Εβραίοι πλησίασαν τον Χριστό και ρώτησαν αν ήταν απαραίτητο να αποτίσουν φόρο τιμής στον Καίσαρα (αυτό που λέμε φόρους σήμερα), εκείνος απάντησε: « Δώσε στον Καίσαρα ό,τι είναι του Καίσαρα και ό,τι είναι του Θεού στον Θεό…»  (Ματθ. 22) :15-22).

Υπό αυτή την έννοια, η συμμετοχή μας στην εκλογή πολιτικού αρχηγού της χώρας στην οποία υπάρχει η Εκκλησία του Χριστού μπορεί να ερμηνευθεί ως επιστροφή όσων ανήκουν στον Καίσαρα.

Η απάντηση στη δεύτερη ερώτηση (ποιον ακριβώς να ψηφίσει;) είναι ήδη πιο δύσκολη.

Πρώτον, η Εκκλησία δεν εμπλέκεται σε ΠΟΛΙΤΙΚΈΣ ταραχές. Και κανείς δεν θα ακούσει από τα χείλη των επίσημων εκπροσώπων της το όνομα του υποψηφίου για τον οποίο πρέπει να ψηφίσει ο πιστός.

Για παράδειγμα, ο Προκαθήμενός μας εξέφρασε μόνο την ευχή αυτός που θα εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου, πρώτα απ’ όλα να φροντίζει τους ανθρώπους, τους φτωχούς και τους μειονεκτούντες.

Όμως, σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί και πρέπει να θυμηθεί κανείς την ιστορία της εκλογής του πρώτου Ισραηλινού βασιλιά, του Σαούλ.

Η Αγία Γραφή μας λέει πώς ο λαός των Εβραίων στράφηκε στον Σαμουήλ με ένα αίτημα που ακουγόταν ως εξής: « Βάλτε έναν βασιλιά πάνω μας να μας κρίνει όπως οι άλλοι λαοί » (Α’ Σαμ. 8:5). Αυτή η επιθυμία δεν άρεσε στον προφήτη του Θεού Σαμουήλ, γιατί στην πραγματικότητα ο λαός αρνήθηκε το θεοκρατικό σύστημα, στο οποίο όλη η εξουσία ανήκε αποκλειστικά στον Θεό, ο οποίος κυβερνούσε τον λαό Του.

Έτσι ο Σαμουήλ στράφηκε στον Θεό για μια απάντηση. « Και ο Κύριος είπε στον Σαμουήλ: Άκουσε τις φωνές του λαού σε όλα όσα σου λένε. Γιατί δεν σε απέρριψαν, αλλά με απέρριψαν, για να μην βασιλέψω πάνω τους. Ακούστε λοιπόν τις φωνές τους. Απλώς παρουσιάστε τους και δηλώστε τους τα δικαιώματα του βασιλιά που θα βασιλέψει πάνω τους » (Α’ Σαμ. 8:7-9).

Σε αυτή την περίπτωση, βλέπουμε ότι η εκλογή του βασιλιά συνδέεται με την απόρριψη της δύναμης του Θεού. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Κύριος δεν εγκαταλείπει τον λαό Του.

 

Πηγή

Προβολές : 410


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα