Παναγιώτη Λιάκο, έγραψες μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ... ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ!!!

Παναγιώτη Λιάκο, έγραψες μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ... ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ!!!

12 Ιανουαρίου, 2024 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:1,554
Μοίρασέ το

 

Αυτοδικία και «Δικαιοσύνη»

Ο σεβασμός των Ελλήνων στην αυτοδικία και ο θαυμασμός για εκείνους που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους δεν προέκυψαν τυχαία, ούτε αποτελούν όψιμο… χούι της φυλής μας.

 

Σχετίζονται άμεσα με την παραδοχή ότι δεν υπάρχουν θεσμοί στην Ελλάδα και ότι αυτό που επισήμως αποκαλείται «Δικαιοσύνη» είναι μια σαθρή κατασκευή, η οποία δεν έχει σχέση με την ιδέα που θα έπρεπε να υπηρετεί.

Κοινό μυστικό: Η εκδίκηση πουλάει πολύ στην κοινωνία μας και όποιος παίρνει το αίμα του πίσω αντιμετωπίζεται (ανεπισήμως) ως ήρωας

Τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ…
ΔΕΝ ΑΚΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ…
ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΩΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ…
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΡΑΓΔΑΙΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ, ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ… ΕΙΤΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ…
Ε… ΤΟΤΕ Θ’ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΚΙΕΣ…
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Πριν προχωρήσουμε σε αυτοδικία, προτείνω να ορίσουμε μια μέρα και να ξεκινήσουμε την ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Η υπόθεση του 50χρονου Αλβανού που σκότωσε τον κουνιάδο του, ο οποίος επί σειράν ετών βίαζε την ανήλικη κόρη του, «μιλάει» σε πολλούς και αυτά που λέει δεν είναι ευχάριστα.

Δημοσίως, όσοι έχουν δημόσιο βήμα, κάποιο αξίωμα, εξέχουσα θέση στην κοινωνία καταδικάζουν την πράξη ως αυτοδικία και συνοδεύουν τα επιχειρήματά τους με τα παραδοσιακά «υπάρχουν νόμοι, δικαστήρια, δεν θα γίνουμε ζούγκλα» κ.ά. Μάλιστα, γαρνίρουν τα επιχειρήματά τους και με χριστιανικές διδαχές (τις οποίες χλευάζουν σε άλλες περιπτώσεις).

Ομως, στις ιδιωτικές συζητήσεις η εικόνα αλλάζει: Ο 50χρονος που σκότωσε τον βιαστή της κόρης του εγκωμιάζεται ως «δίκαιος, σωστός, αληθινός άντρας, γενναίος πατέρας, υπόδειγμα».

Οι ιδιωτικές συζητήσεις βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην πραγματική αντίληψη των ανθρώπων για τις κοινωνικές σχέσεις, τους θεσμούς, την πολιτική κατάσταση της χώρας.

Στον δημόσιο διάλογο είθισται να λέμε τα κατά συνθήκην ψεύδη που θα μας κάνουν να φαντάζουμε… υπεύθυνοι και νομοταγείς πολίτες.

Ο σεβασμός των Ελλήνων στην αυτοδικία και ο θαυμασμός για εκείνους που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους δεν προέκυψαν τυχαία, ούτε αποτελούν όψιμο… χούι της φυλής μας.

 

Σχετίζονται άμεσα με την παραδοχή ότι δεν υπάρχουν θεσμοί στην Ελλάδα και ότι αυτό που επισήμως αποκαλείται «Δικαιοσύνη» είναι μια σαθρή κατασκευή, η οποία δεν έχει σχέση με την ιδέα που θα έπρεπε να υπηρετεί.

Οταν κυκλοφορεί ελεύθερος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Οικονομικών που… νόθευσε τη «λίστα Λαγκάρντ», η οποία περιελάμβανε ονόματα συγγενών του, τι είδους δίκιο θα έβρισκε ο Αλβανός για τον βιασμό της κόρης του; Ο βιαστής θα έβρισκε τον τρόπο στο σάπιο σύστημά μας για να βγει σύντομα έξω και να κάνει τα ίδια.

Η αυτοδικία θεωρείται πλέον, από εκατομμύρια Ελληνες, ως η τελευταία καταφυγή, το τελευταίο «χαρτί» που κρατούν στα χέρια τους οι αδύναμοι μπροστά στην αυθαιρεσία των λίγων ισχυρών, αλλά και στις κακουργίες άλλων, φαινομενικά ανήμπορων και… ευπαθών.
Αυτή είναι η αλήθεια. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, οφείλουμε να την αναγνωρίζουμε.

 

Αν θέλουμε να γίνει αντιπαθής η αυτοδικία, ας αποκτήσουμε πραγματική Δικαιοσύνη.

 

Πηγή

 

 

Η αυτοδικία ως όρος ζωής

 

Όλο και συχνότερα βλέπουν την δημοσιότητα περιστατικά επιθέσεων κατά υπαλλήλων της ΔΕΔΔΗΕ που προσπάθησαν να κόψουν το ρεύμα σε σπίτια και σε επιχειρήσεις. Ένας κανόνας λέει ότι όταν δημοσιοποιείται ένα γεγονός υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δέκα που παραμένουν κρυμμένα.

 

 

  • Προκόπης Μπίχτας

Στις αρχαίες κοινωνίες η δικαιοσύνη έπαιρνε την μορφή της αυτοδικίας. Κατά κανόνα οποιαδήποτε αδικία γινόταν μέσα στα πλαίσια της φυλής γινόταν από λάθος, αφού το αίσθημα της ενότητας της ομάδας ήταν ισχυρότερο ακόμα κι από το αίσθημα της ατομικής επιβίωσης.

 

Η δικαιοσύνη αποδιδόταν με ειρηνικά μέσα, συνήθως με την έκφραση λύπης από την πλευρά του αδικήσαντος και την επανόρθωση της ζημιάς. Η εκδίκηση στα πλαίσια της ομάδας ήταν αδιανόητη μιας και η ενότητα της ομάδας ήταν αδιανόητο να διαρραγεί για οποιονδήποτε λόγο.

Διαφορετικά ήσαν τα πράγματα σε περίπτωση αδικίας μεταξύ διαφορετικών φυλών.

 

Η αδικημένη φυλή ζητούσε να της αποδοθεί έκφραση λύπης και αποζημίωση. Αν η άλλη φυλή αρνιόταν, τότε οι αδικημένοι έπαιρναν αυτό που ήθελαν με τη βία. Συνήθως ξεσπούσε πόλεμος. Σε περίπτωση φόνου η φυλή του φονευθέντος ζητούσε να της παραδοθεί ο φονιάς.

 

Αν η άλλη φυλή αρνιόταν ξεσπούσε πόλεμος μέχρι εσχάτων.

 

Ο νικητής δεν αρκούταν στη νίκη, αλλά εξολόθρευε κάθε μέλος της νικημένης φυλής, τα οικοδομήματα, τα ζώα, τα σπαρτά, ακόμα και τα μωρά, στα οποία έβλεπε μια μελλοντική απειλή. Μια παλιά σκανδιναβική παροιμία λέει: «Μέσα σε κάθε παιδί ενεδρεύει ένας λύκος».

Η αιματηρή εκδίκηση ήταν μέρος της κουλτούρας όλων των παλιών λαών και η διάπραξή της ήταν πρώτη προτεραιότητα. Μια άλλη σκανδιναβική παροιμία λέει: «Ακόμα κι όταν το όστρακο θα έχει γίνει σκόνη κι αν περάσουν ακόμα χίλια χρόνια, η φωτιά της εκδίκησης θα καίει την καρδιά μου».

 

Στην παλιά Βουργουνδία όποιος έκαιγε μια ξένη θημωνιά καιγόταν ζωντανός από το πλήθος με συνοπτικές διαδικασίες, αφού από την θημωνιά εξαρτιόταν η ύπαρξη μιας ολόκληρης οικογένειας.

 

Στην Δαλματία, οι γυναίκες του σκοτωμένου κρεμούσαν το ματωμένο πουκάμισό του πάνω από το τζάκι και το έδειχναν στα παιδιά τους, ετοιμάζοντάς τα να πάρουν εκδίκηση όταν θα μεγάλωναν.

Ο ιστορικός Χένρυ Λιούις Μόργκαν γράφει για Ινδιάνους της Β. Αμερικής που αυτοκτόνησαν επειδή, για κάποιους λόγους, δεν μπόρεσαν να πάρουν εκδίκηση για αδικία που έγινε σε βάρος της φυλής.

Οι μυθολογίες όλων των λαών, που αντικατοπτρίζουν τα ήθη και τις συνήθειες της εποχής τους βρίθουν από περιστατικά αιματηρής εκδίκησης.

 

Στην ελληνική μυθολογία η αιματηρή εκδίκηση βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

 

Ο Ηρακλής εξολοθρεύει ολόκληρες οικογένειες επειδή τον αδίκησαν. Θεοί και θεές επιφυλάσσουν τρομερές τιμωρίες σε όσους τους αψήφησαν. Η αρχαία τραγωδία, που επίσης αντικατοπτρίζει υπαρκτά ήθη και έθιμα, είναι γεμάτη από πράξεις αιματηρής εκδίκησης.

 

Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της για να τιμωρήσει τον Ιάσονα και καταδικάζει την γενιά του σε μη-συνέχεια.

 

Η Κλυταιμνήστρα σκοτώνει τον Αγαμέμνονα και λέει: «το αίμα του θα πέσει σαν δροσιά επάνω μου».

 

Ο Ορέστης σκοτώνει την μητέρα του για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του.

 

Τα περιστατικά της αιματηρής εκδίκησης είναι αμέτρητα.

Στην αρχαία Αθήνα υπήρχε το Δικαστήριο των Δικαίων Φόνων, το οποίο δίκαζε κυρίως, φόνους που διαπράχθηκαν για υπεράσπιση, αυτοάμυνα ή εκδίκηση. Κατά κανόνα οι κατηγορούμενοι αθωώνονταν ή καταδικάζονταν σε συμβολικές ποινές.

Στην Ευρώπη, βαθμηδόν, η αιματηρή εκδίκηση άρχισε να υποχωρεί εξαγορά όταν εισήχθη από τους Φράγκους η αρχή της εξαγοράς (Wergeld ή Wergild).

Ο άσβεστος πόθος για αιματηρή εκδίκηση δεν οφειλόταν στα «κακά» ένστικτα των αρχαίων και μεσαιωνικών λαών, όπως ισχυρίζονται εκπρόσωποι της αστικής αντίληψης του πασιφισμού και η εκκλησία. Ήταν όρος ζωής και ύπαρξης για τις κοινωνίες της εποχής.

 

Οι ισχυρότατοι δεσμοί που αναπτύσσονταν ανάμεσα στα μέλη του γένους και της φυλής έκαναν το κάθε μέλος να νοιώθει σαν προσωπική προσβολή την αδικία που επιτελούταν σε κάποιο άλλο μέλος. Κυριολεκτικά ένοιωθε σαν ακρωτηριασμένο. Επί πλέον, αν μια φυλή δεν έπαιρνε εκδίκηση για την αδικία, θεωρούνταν αδύναμη και γινόταν βορά στις διαθέσεις εχθρικών φυλών.

Με την δημιουργία των εθνικών κρατών και την διάδοση των νόμων – που θεωρείται ότι αποδίδουν δικαιοσύνη – σε μεγάλα τμήματα του γήινου πληθυσμού η ανάγκη για αυτοδικία αμβλύνθηκε και σχεδόν εξαλείφθηκε.

Οι άνθρωποι περιμένουν το δίκιο τους από την Πολιτεία.

 

Όταν όμως η αδικία από την πλευρά της Πολιτείας γίνεται εμφανής με αδιαμφισβήτητο τρόπο στην πλειοψηφία του πληθυσμού, αναζωπυρώνεται η επιθυμία της αυτοδικίας, δηλαδή η ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης με ατομικούς τρόπους.

Σήμερα οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού έχουν καταδικάσει σε απόλυτη φτώχεια μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και η αδικία έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις. Η υποκρισία των νόμων έχει καταφανεί στα μάτια των μελών της κοινωνίας και το κράτος «δικαίου» έχει ξεσκεπαστεί.

 

Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους με κανένα άλλο τρόπο θα καταφεύγουν, κατ’ ανάγκη, στην αυτοδικία.

 

Οι πολιτικές της παγκοσμιοποίησης έχουν μετατρέψει τις κοινωνίες σε νεομαλθουσιανές ζούγκλες, όπου, απροκάλυπτα πια, το μόνο δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού.

 

Οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους στα πλαίσια των νόμων αυτής της ζούγκλας και καταφεύγουν σε ατομικές πράξεις.

Ο ισχυρισμός ότι οι δημόσιοι ή οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που κόβουν το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος ακόμα και σε σπίτια αρρώστων και αναπήρων «είναι εργαζόμενοι και κάνουν την δουλειά τους» δεν ικανοποιεί τον πληττόμενο, ο οποίος με την σειρά του απαντάει: αν η δουλειά τους είναι να σκοτώσουν την οικογένειά μου και εμένα να μην την κάνουν. Άλλωστε είναι ακόμα νωπές οι μνήμες των Γερμανών στρατιωτών που εξολόθρευαν ολόκληρα χωριά λέγοντας «εμείς, απλώς, εκτελούμε διαταγές».

Η πλειοψηφία των ανθρώπων στη χώρα μας θα μπορούσαν να μην βρίσκονται σε θέση ανημπόριας αν η περίφημη Αριστερά εξέφραζε τις δίκαιες επιθυμίες τους και τους έδειχνε την διέξοδο από την σημερινή κατάσταση.

 

Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων, οργανώσεων και ομάδων της αριστεράς έχει άλλα, πιο καυτά και δήθεν οικουμενικά(!) ενδιαφέροντα κι αφήνει την ακροδεξιά να καλύψει το υπάρχον κενό, δίνοντάς της κάθε ευκαιρία να υποκριθεί ότι νοιάζεται για τα προβλήματα των δυστυχισμένων.

 

 

πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 1,554


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα