Κωνσταντίνος Βαθιώτης: Όταν ο Νίκος Αντωνιάδης αντεπιτίθεται μη ανεχόμενος μύγα στο (ατσάλινο;) σπαθί του

Κωνσταντίνος Βαθιώτης: Όταν ο Νίκος Αντωνιάδης αντεπιτίθεται μη ανεχόμενος μύγα στο (ατσάλινο;) σπαθί του

11 Ιουνίου, 2024 12 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:1,063
Μοίρασέ το

 

 

Περί «ατυχών» και «εσφαλμένων» νομικών χαρακτηρισμών

 

Ένα σχόλιο πολύ στοχευμένο, από τον Θοδωρή Παπαδερό, αντί δικού μου σχολίου, με μια μικρή επισήμανση: Όταν είσαι ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και είσαι ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΘΙΩΤΗΣ, δύσκολο να συγκριθεί κάποιος μαζί σου …

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Papaderos Thodoris

Κωνσταντίνος Βαθιώτης Μπαίνω ακάλεστος στη συζήτηση αλλά…. κρίνοντας απο το προφίλ του κυρίου δεν θα απαντούσα σε καμία απορία του.
Όσο για τους διάφορους επαγγελματίες σωτήρες που ξεπηδούν μέσα απο την κοινωνική ανάγκη και την ανέχεια, ο κόσμος έχει αρχίσει και τους απομακρύνει απο τα ενδιαφέροντα του.
Το μόνο σίγουρο και αποκαρδιωτικό είναι οτι όπου υπάρχει ο λόγος Βαθιώτη, ξεφυτρώνουν όπως τα ποντίκια το σούρουπο στις χωματερές τα διάφορα στρατευμένα τρολ.
Άφες λοιπόν αυτοίς και αδιαφόρησον αυτοίς.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ι. Βαθιώτης


Σαν τα μικρά παιδιά που, όταν τα μαλώνουν, αντιμιλούν σε εκείνον που τους έκανε παρατήρηση, χρησιμοποιώντας τα λόγια του, ο δικηγόρος κ. Νίκος Αντωνιάδης φαίνεται πως ενοχλήθηκε σφόδρα από το πρόσφατο άρθρο μου («Είναι αξιόποινη η άρνηση ψήφου;»1), με το οποίο προσπάθησα να καθησυχάσω τους πολίτες που φλέρταραν με την ιδέα της αποχής, εξηγώντας τους γιατί, αν αρνηθούν την ψήφο τους, δεν θα έχουν τελέσει αξιόποινη πράξη, αφού αυτή έχει καταργηθεί (σιωπηρώς) μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001.

Αυτήν την κρίσιμη συνταγματική παράμετρο ο κ. Αντωνιάδης παρέλειψε να αναδείξει στην επίμαχη ανάρτησή του, περιοριζόμενος να αναφέρει γενικώς και αορίστως ότι η διάταξη του άρθρου 117 π.δ. 26/2012 «ισχύει» μέχρι σήμερα.

Επιπροσθέτως, στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Αντωνιάδης χαρακτήρισε «παράδοξο» και «παρανοϊκό» το φαινόμενο του «υποχρεωτικού εκλογικού δικαιώματος», παραλείποντας να αναχθεί στις ιστορικές ρίζες αυτού του νομικού υβριδίου.

Άλλωστε και η πολυσυζητημένη ακροτελεύτια διάταξη του άρθρου 120 παρ. 4 προβλέπει ότι:

«H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Προφανώς μη ανεχόμενος την παραμικρή αμφισβήτησή του από κανέναν (άλλωστε, με βάση τα κατά καιρούς γραφόμενά του, ο ίδιος φέρεται να είναι λάτρης του δόγματος της μηδενικής ανοχής – προσεχώς θα αναλύσω σε αυτοτελή δημοσίευση σε τι συνίσταται η προπαγάνδα του αυταρχικού δόγματος της μηδενικής ανοχής, το οποίο έχει πλήρως υιοθετήσει η παρούσα κυβέρνηση), έσπευσε, σε σημερινό δημοσίευμά του2, να χαρακτηρίσει την δική μου δημοσίευση «ατυχή» και «εσφαλμένη», όπως δηλαδή είχα χαρακτηρίσει εγώ την δική του.

Το «ατυχές» και «εσφαλμένο» της δικής μου δημοσίευσης οφείλεται, κατά την γνώμη του κ. Αντωνιάδη, στα εξής:

«Όχι, κ. καθηγητά μου, δεν δίνει απλά την εντύπωση ότι δεν έχει καταργηθεί [εννοεί: το πλημμέλημα της άρνησης ψήφου]:

ΔΕΝ έχει καταργηθεί!

ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ!

Ένας εισαγγελέας που θα ήθελε να ασκήσει διώξεις για το πλημμέλημα της διάταξης αυτής και να παραπέμψει πολίτες στο ακροατήριο, μπορεί να το κάνει εφόσον η διάταξη ΔΕΝ έχει καταργηθεί.

Είναι άλλο πράγμα η αντισυνταγματικότητα μίας διάταξης και άλλο πράγμα η ισχύς της.

Την αντισυνταγματικότητα αυτή, όπως πολύ ορθά κατά τα λοιπά τεκμηριώνεται στο άρθρο και στις αναλύσεις που παρατίθενται σε αυτό, εναπόκειται στο ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ να την κρίνει και να την αναγνωρίσει, δεδομένου ότι τα ποινικά δικαστήρια ΟΦΕΙΛΟΥΝ να ελέγχουν την συνταγματικότητα των ποινικών διατάξεων βάσει των οποίων παραπέμπονται σε δίκη οι κατηγορούμενοι πολίτες.

Ένα ποινικό δικαστήριο δηλαδή θα έχει μπροστά του ένα κατηγορητήριο για παράβαση μίας ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ποινικής διάταξης, άλλως μίας ΟΧΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙΣΑΣ διάταξης, με την προβλεπόμενη διαδικασία κατάργησή της και όχι εμμέσως συναγόμενης, και από ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ θα κρίνει την ένσταση αντισυνταγματικότητας που θα υποβάλει ο κατηγορούμενος».

Εφόσον, όμως, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, απαλείφθηκε το εδάφιο β΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 51 («νόμος ορίζει κάθε φορά τις εξαιρέσεις και τις ποινικές κυρώσεις») και άρα ο αναθεωρητικός νομοθέτης υλοποίησε μια πρωτογενή πολιτική απόφαση απεγκληματοποίησης της «άρνησης ψήφου», εκφράζοντας με σαφήνεια την βούλησή του να μην υποβάλλεται πλέον σε ποινική κύρωση όποιος δεν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, θα έπρεπε να είναι ηλίου φαεινότερον ότι το μέχρι τότε προβλεπόμενο πλημμέλημα της «άρνησης ψήφου» καταργήθηκε σιωπηρώς, αφού πλέον αφαιρέθηκε το απαραίτητο συνταγματικό του έρεισμα.

Όταν, λοιπόν, μια ποινική διάταξη έχει σιωπηρώς καταργηθεί, σημαίνει, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει ο κ. Αντωνιάδης, ότι δεν ισχύει.

Έτερον ζήτημα το ότι θα πρέπει να διαγνωσθεί δικαστικά η κατάργηση αυτή, η οποία για όποιον έχει μελετήσει στοιχειωδώς το Σύνταγμα στην ισχύουσα μορφή του είναι αναντίρρητο γεγονός.

Θεωρητικώς, λοιπόν, θα μπορούσε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος «αρνητή ψήφου», αλλά τούτο θα σήμαινε ότι υπάρχει εισαγγελέας ο οποίος αγνοεί την αναθεωρημένη διάταξη του άρθρου 51 παρ. 5!

Άλλωστε, μετά την δημοσίευση του άρθρου «Είναι αξιόποινη η άρνηση ψήφου;», θα ήταν απίθανο να προχωρήσει ένας εισαγγελέας σε άσκηση ποινικής δίωξης για ένα «έγκλημα» που τεκμηριώθηκε ότι έχει σιωπηρώς καταργηθεί.

 

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 1,063


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα