Τέμπη: Αποκάλυψη για τη «μαύρη νύχτα» και τα τέσσερα συστήματα ασφαλείας που δεν λειτούργησαν

Τέμπη: Αποκάλυψη για τη «μαύρη νύχτα» και τα τέσσερα συστήματα ασφαλείας που δεν λειτούργησαν

1 Δεκεμβρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:193
Μοίρασέ το

 

 

Η ομιλία του κ. Καραμανλή στη Βουλή δημιουργεί σκοπίμως κάποιες παρανοήσεις αποδίδοντας μάλιστα μιά επιτηδευμένα απλοϊκή θεώρηση της συμβολής των συστημάτων στην ασφάλεια του σιδηροδρόμο

 

ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΙΣΕΙ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ, ΟΣΑ ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ…

ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΛΕΟΝ, ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΠΟΤΕ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ…

Η ΝΕΜΕΣΗ, ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ Ή ΘΕΪΚΗ, ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΙΑ ΩΣ ΑΝΕΚΔΟΤΟ…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο ερευνών, με μια σειρά από ερωτήματα για την εθνική τραγωδία, να παραμένουν αναπάντητα…

Με το πέρασμα του χρόνου, οι έρευνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ξετυλίγουν όλο και περισσότερο το κουβάρι με τα αίτια που έφεραν την εθνική τραγωδία. Πώς και γιατί τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

 

Όπως αποκαλύπτει το newsit.gr, αν έστω ένα από τα 4 συστήματα ασφαλείας λειτουργούσε εκείνη τη «μαύρη νύχτα» – και όχι το σύνολό τους – η σύγκρουση δεν θα είχε σημειωθεί. Όμως το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, τα τραγικά ανθρώπινα λάθη, ήρθαν να συμπληρώσουν μια σειρά από αστοχίες και εγκληματικές παραλείψεις, που βύθισαν τη χώρα στο πένθος.

Όπως δηλώνει αποκλειστικά στο newsit.gr ο Αντώνης Ψαρόπουλος, δικηγόρος και πατέρας θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, η ομιλία του κ. Καραμανλή στη Βουλή δημιουργεί σκοπίμως κάποιες παρανοήσεις αποδίδοντας μάλιστα μιά επιτηδευμένα απλοϊκή θεώρηση της συμβολής των συστημάτων στην ασφάλεια του σιδηροδρόμου: «Δεν συνάδει με την ιδιότητα που είχε ο εν λόγω πολιτικός στις 28/2/23 η άποψη ότι χρειαζόταν το σύνολο του συστήματος ERTMS σε πλήρη λειτουργία προκειμένου να είχε αποφευχθεί η σύγκρουση των τρένων. Οι δηλώσεις – διαβεβαιώσεις του στη Βουλή λίγες ημέρες προ του δυστυχήματος επίσης δεν συνάδουν με τα στοιχεία της δικογραφίας».

1. Σηματοδότηση: εάν λειτουργούσε η σηματοδότηση, θα άναβε κόκκινο φανάρι στην είσοδο ενός “κατειλημμένου κυκλώματος”, δηλαδή στην είσοδο ενός τμήματος της γραμμής στην οποία οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες ήδη διαπιστώνουν την κατάληψη από άλλον συρμό και δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει το λάθος της αντίθετης κίνησης σε ήδη κατειλημμένη γραμμή.

2. ETCS: εάν λειτουργούσε το σύστημα ETCS, ακόμα και αν ο μηχανοδηγός αγνοούσε το κόκκινο φανάρι της σηματοδότησης και έμπαινε σε ήδη κατειλημμένο κύκλωμα, ο συρμός θα φρέναρε αυτόματα ώστε να μην επιτρέψει την κίνηση σε κατειλημμένη γραμμή.

3. Τηλεδιοίκηση: εάν λειτουργούσαν τα κυκλώματα σηματοδότησης και έστελναν τις πληροφορίες σε ένα απομακρυσμένο κέντρο τηλεδιοίκησης (όπως αυτό που λειτουργούσε μέχρι το 2019), ο Τηλεδιοικητής που παρακολουθεί την κίνηση όλων των συρμών στην οθόνη του, θα είχε αντιληφθεί το πρόβλημα εγκαίρως και θα είχε δώσει εντολή ακινητοποίησης των συρμών.

4. GSMR: ακόμα και το σύστημα ψηφιακών τηλεπικοινωνιών αν είχε παραδοθεί σε χρήση και ήταν σε κανονική λειτουργία, αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό για να αποσοβήσει τη σύγκρουση. Όπως εξηγεί αναλυτικά και το πόρισμα της ΕΔΑΠΟ, με τον παλαιάς τεχνολογίας απλό ασύρματο VHF simplex η εμβέλεια επικοινωνίας δεν είναι αρκετή για να καλύψει ολόκληρη τη διαδρομή από Λάρισα μέχρι Νέους Πόρους. Εάν, όμως, υπήρχε σε κανονική λειτουργία το GSMR με cab radios και στους δύο συρμούς και αναμεταδότες σε όλο το μήκος της διαδρομής, ο μηχανοδηγός της IC62 ξεκινώντας από Λάρισα θα είχε ακούσει την εντολή που έλαβε σχεδόν ταυτόχρονα η εμπορική 63503 από Νέους Πόρους και θα είχε αντιληφθεί ότι υπάρχει αντίθετη κίνηση στην ίδια γραμμή.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν χρειαζόταν η πλήρης εφαρμογή του ERTMS για να αποσοβηθεί η επί 13 λεπτά αντίθετη κίνηση των δύο συρμών στην ίδια γραμμή και τελικά η σύγκρουση. Θα αρκούσε έστω και ένα από τα τέσσερα διαφορετικά συστήματα, οποιοδήποτε

 

 

Πηγή

Προβολές : 193


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα