Herbert Marcuse: Ο διεστραμμένος φιλόσοφος πίσω από την ιδεολογία των Antifa

Herbert Marcuse: Ο διεστραμμένος φιλόσοφος πίσω από την ιδεολογία των Antifa

9 Ιουνίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:469
Μοίρασέ το

 

Οι φασιστικές τάσεις των Antifa είναι εμφανείς με μια απλή επιφανειακή διάγνωση, αλλά μια βαθύτερη ανάλυση αποκαλύπτει τη χρεοκοπημένη ιδεολογία, η οποία τροφοδοτεί το κίνημα.

Το έργο του θεωρείται η ρίζα του νεομαρξισμού, που είναι μια οπισθοδρομική φιλοσοφία, η οποία εκδηλώνεται με οπισθοδρομικούς τρόπους


Άρθρο των Tyler Brandt και Jon Miltimore, που δημοσιεύτηκε την 1/2/2019 από το FEE

Nikos Maris Μετάφραση

Στο τελευταίο μας άρθρο για τον φασισμό, υποσχεθήκαμε ότι θα διερευνούσαμε τις φιλοσοφικές ρίζες των Antifa για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς δικαιολογούν τη χρήση φασιστικών τακτικών στο όνομα της καταπολέμησής του.

Οι φασιστικές τάσεις των Antifa είναι εμφανείς με μια απλή επιφανειακή διάγνωση, αλλά μια βαθύτερη ανάλυση αποκαλύπτει τη χρεοκοπημένη ιδεολογία, η οποία τροφοδοτεί το κίνημα.

 

Ορίζοντας τι είναι φασισμός

Ο ορισμός του φασισμού δεν είναι απλή υπόθεση. Το 2016, το Merriam-Webster σημείωσε ότι ήταν ο όρος με τις περισσότερες αναζητήσεις στο διαδικτυακό του λεξικό. Υπάρχει λόγος για αυτό: κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι είναι φασισμός.

Ακόμη και μεταξύ των ακαδημαϊκών, υπάρχει ελάχιστη ομοφωνία.

«Οι μελετητές του φασισμού δεν συμφωνούν για το τι σημαίνει φασισμός», σημείωσε ο The Atlantic , «ούτε, εν προκειμένω, οι φασίστες μελετητές».

Σε ένα σημείο, ωστόσο, οι μελετητές είναι ενωμένοι. Ένα βασικό συστατικό του φασισμού, που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ορισμό, είναι η ιδέα ότι περιλαμβάνει την καταστολή της πολιτικής αντιπολίτευσης και τη χρήση «λυτρωτικής βίας» εναντίον ιδεολογικών αντιπάλων, για την επέκταση της επιρροής και της εξουσίας. 

Εφόσον το κίνημα Antifa χρησιμοποιεί συστηματικά βία και εκφοβισμό για να εμποδίσει τους πολιτικούς αντιπάλους να συγκεντρωθούν και να υπερασπιστούν δημόσια αυτές τις τακτικές ως μέσο για τους σκοπούς τους, οι φασιστικές του τάσεις είναι αυτονόητες.

Για τους περισσότερους, αυτή η σύνδεση είναι ξεκάθαρη. Για τους Antifa και κάποιους αριστερούς μελετητές, δεν είναι. Η πνευματική βάση για όσους απορρίπτουν τη σύνδεση του Antifa με τον φασισμό βρίσκεται στα γραπτά του Herbert Marcuse, το έργο του οποίου θεωρείται ότι είναι η ρίζα της νεομαρξιστικής φιλοσοφίας.

Ο Marcuse είναι άνευ ουσίας

Ο Χέρμπερτ Μαρκούζε ήταν Γερμανοαμερικανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και πολιτικός θεωρητικός.

Γεννημένος στο Βερολίνο το 1898, επιστρατεύτηκε από τον Γερμανικό Στρατό το 1916 σε ηλικία 18 ετών και αργότερα συμμετείχε στην εξέγερση των Σπαρτακιστών. Μετά τον πόλεμο, έλαβε το διδακτορικό του. από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπου θα συνέχιζε να σπουδάζει (και να γράφει μια εργασία με τον Μάρτιν Χάιντεγκερ για τον Χέγκελ) πριν φτάσει στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών το 1933.

Ενώ βρισκόταν στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών – πιο γνωστό σήμερα ως Σχολή της Φρανκφούρτης – ο Μαρκούζε θα δημοσίευε πολλά έργα για τον Μαρξ, που θα εγκατέλειπαν τη μαρξιστική εστίαση στην εργατική και ταξική πάλη και θα ανέπτυσσαν την αμφιλεγόμενη φιλοσοφία της κριτικής θεωρίας.

Η κριτική θεωρία ορίζεται ως «μια φιλοσοφική προσέγγιση του πολιτισμού και ιδιαίτερα της λογοτεχνίας, που επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές, ιστορικές και ιδεολογικές δυνάμεις και δομές που τον παράγουν και τον περιορίζουν».

Αυτό μπορεί να ακούγεται καλοήθες, αλλά στην πράξη, η κριτική θεωρία είναι η ρηχή ανάλυση της πολιτικής, της ιστορίας, της τέχνης και της κοινωνίας μέσα από το πρίσμα της δυναμικής της εξουσίας. Τοποθετεί τον κόσμο σε ένα κουτί «καταπιεστών εναντίον καταπιεσμένων» και επιμένει ότι αυτοί που καταπιέζονται είναι «καλοί» και αυτοί που είναι καταπιεστές είναι «κακοί».

Σε ένα άρθρο για το Quillette , ο Uri Harris περιγράφει την κριτική θεωρία ως εξής:

Εντοπίζοντας τις παραμορφωτικές επιπτώσεις που είχε η εξουσία στις πεποιθήσεις και τις αξίες της κοινωνίας, [οι ιδρυτές της κριτικής θεωρίας] πίστευαν ότι θα μπορούσαν να επιτύχουν μια πιο ακριβή εικόνα του κόσμου. Και όταν οι άνθρωποι έβλεπαν τα πράγματα όπως ήταν πραγματικά, θα απελευθερώνονταν. «Η θεωρία», πρότειναν, εξυπηρετεί πάντα τα συμφέροντα ορισμένων ανθρώπων. Η παραδοσιακή θεωρία, επειδή δεν είναι κριτική απέναντι στην εξουσία, υπηρετεί αυτόματα τους ισχυρούς, ενώ η κριτική θεωρία, επειδή ξεσκεπάζει αυτά τα συμφέροντα, εξυπηρετεί τους ανίσχυρους.

Η Κριτική Θεωρία στην Πράξη

Ο Marcuse εφαρμόζει αυτή τη θεωρία στο δοκίμιο του 1965 « Repressive Tolerance » – ένα αληθινό παράδειγμα διττής γλώσσας – όπου υποστηρίζει ότι η ελευθερία του λόγου και η ανεκτικότητα είναι ωφέλιμες μόνο όταν υπάρχουν σε συνθήκες απόλυτης ισότητας. Όταν υπάρχουν διαφορές ισχύος, που σίγουρα θα υπάρχουν πάντα, τότε η ελευθερία του λόγου και η ανεκτικότητα είναι ωφέλιμα μόνο για τους ήδη ισχυρούς.

Αποκαλεί την ανοχή σε συνθήκες ανισότητας «κατασταλτική» και υποστηρίζει ότι αναστέλλει την πολιτική ατζέντα και καταστέλλει τους λιγότερο ισχυρούς.

Για να το εξηγήσει αυτό, ο Marcuse ζητά μια «απελευθερωτική ανοχή» που καταστέλλει τους ισχυρούς και ενδυναμώνει τους αδύναμους. Εξήγησε ότι μια απελευθερωτική ανοχή «θα σήμαινε μισαλλοδοξία ενάντια στα κινήματα από τη Δεξιά και ανοχή σε κινήματα από την Αριστερά».

Το πρόβλημα είναι ότι αν δεις τον κόσμο μέσα από τον θολό φακό της σύγκρουσης, τότε δεν βλέπεις τίποτα άλλο από τη δυναμική της εξουσίας, και ο μόνος τρόπος για να αποκαταστήσεις τις ανισορροπίες εξουσίας είναι η χρήση βίας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι αδύναμοι («η Αριστερά») δεν μπορούν να κάνουν λάθος επειδή είναι ενάρετοι και οι ισχυροί («Δεξιοί») είναι καταπιεστικοί ό,τι κι αν κάνουν, λόγω της θέσης κυριαρχίας τους.

Αυτή είναι η λογική πίσω από τον ισχυρισμό του Marcuse ότι «αυτό που διακηρύσσεται και ασκείται ως ανεκτικότητα σήμερα, σε πολλές από τις πιο αποτελεσματικές εκδηλώσεις του εξυπηρετεί την αποστολή της καταπίεσης».

Ο Μαρκούζε παραδέχεται ανοιχτά ότι η απελευθερωτική του ανοχή μπορεί να φαίνεται «φαινομενικά αντιδημοκρατική», αλλά δικαιολογεί τη χρήση «καταστολής και κατήχησης» για να προωθήσει την ατζέντα μιας «ανατρεπτικής πλειοψηφίας».

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπλοκάρονται οι δρόμοι στους οποίους θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια ανατρεπτική πλειοψηφία, και εάν μπλοκάρονται από την οργανωμένη καταστολή και κατήχηση, το άνοιγμα τους μπορεί να απαιτεί προφανώς αντιδημοκρατικά μέσα. 

Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παύση της ανεκτικότητας έναντι της ελευθερίας έκφρασης και της συνάθροισης ομάδων και κινημάτων που προωθούν επιθετικές πολιτικές, την οπλοφορία, τον σοβινισμό, τις διακρίσεις λόγω φυλής και θρησκείας, ή που αντιτίθενται στην επέκταση των δημόσιων υπηρεσιών, της κοινωνικής ασφάλισης, της ιατρικής περίθαλψης κ.λπ.

Επιπλέον, η αποκατάσταση της ελευθερίας της σκέψης μπορεί να απαιτήσει νέους και άκαμπτους περιορισμούς στις διδασκαλίες και τις πρακτικές στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που, με τις ίδιες τους τις μεθόδους και τις έννοιές τους, χρησιμεύουν για να εγκλωβίσουν το νου μέσα στο καθιερωμένο σύμπαν έκφρασης και συμπεριφοράς.

Γίνεται προφανές ότι αν κάποιος είναι οπαδός της μαρκουζικής φιλοσοφίας, τότε θα μπορούσε εύκολα να δικαιολογήσει τη χρήση φασιστικών τακτικών στο όνομα της καταπολέμησης του φασισμού.

Σύμφωνα με το μαρκουζικό σκεπτικό των Antifa, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη μισαλλοδοξίατην επιθετικότητατον εξαναγκασμό και τον εκφοβισμό, για να ανατρέψουν την -κατά την εκτίμησή τους- καταπιεστική πατριαρχική καπιταλιστική κοινωνία. Εφόσον βρίσκονται σε εγγενή μειονεκτική θέση όσον αφορά την εξουσία, τότε ο ανοιχτός διάλογος και η συζήτηση δεν θα τους κάνουν καλό.

Ο μόνος τρόπος που μπορούν να ανατρέψουν την δομή της εξουσίας είναι να χρησιμοποιήσουν βία και απειλές χρήσης βίας, που δικαιολογούνται απόλυτα από τους στόχους που αυτές πετυχαίνουν. Είναι μια στρεβλή φιλοσοφία που εκδηλώνεται με στρεβλούς τρόπους. Ένα παράδειγμα είναι οι Antifa που εκτοξεύουν κόπρανα και μπαλόνια γεμάτα ούρα στην αστυνομία κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Πόρτλαντ, προκειμένου να προωθήσουν μια λίστα αιτημάτων που αφορούν τις τοπικές πολιτικές αστυνόμευσης.

Ο κύκλος επαναλαμβάνεται

Υπάρχει, φυσικά, ένα πράγμα που ο Marcuse δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει. Εάν οι καταπιεσμένοι είναι ενάρετοι και χρησιμοποιούν «την καταστολή και την κατήχηση» για να ανατρέψουν το κατεστημένο της εξουσίας εναντίον των καταπιεστών τους, δεν γίνονται οι ίδιοι οι καταπιεστές;

Δηλαδή, αν οι Antifa είναι πραγματικά εκπρόσωποι των καταπιεσμένων και χρησιμοποιούν τη βία για να ανακτήσουν εκείνοι την ισχύ τους, δεν μετατρέπονται στο ίδιο είδος του κακού που κάποτε πολεμούσαν; Η ανάκτηση της ισχύος σημαίνει ότι οι καταπιεσμένοι γίνονται οι καταπιεστές, και αυτό δεν οδηγεί σε τίποτα άλλο παρά σε έναν ατέρμονο αγώνα εξουσίας, μια μαρξιστική αντίληψη αφ’ εαυτού της.

Ο Marcuse, ο Antifa και άλλοι νεομαρξιστές θα πρέπει να προσέξουν τα λόγια του Freidrich Nietzsche: «Σιγουρευτείτε πως, όταν πολεμάτε τα τέρατα, δεν γίνεστε τέρατα εσείς οι ίδιοι […] γιατί όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο, η άβυσσος κοιτάζει επίσης μέσα σου».

Αυτή είναι η ρίζα της σύγχρονης «αντιφασιστικής» ιδεολογίας και η κατανόηση των φιλοσοφικών της θεμελίων διαφωτίζει το γιατί οι Antifa, και άλλοι, πιστεύουν ότι έχουν την άδεια να συμπεριφέρονται σαν φασίστες στο όνομα της καταπολέμησής τους.

Τάιλερ Μπραντ

Ο Tyler Brandt είναι αρθρογράφος του FEE. Είναι απόφοιτος του UW-Madison με πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες. Στο κολέγιο, ο Tyler ήταν Πρέσβης στην Πανεπιστημιούπολη FEE, Πρόεδρος του YAL της πανεπιστημιούπολης του και ασκούμενος ερευνητής στο John K. MacIver Institute for Public Policy .

 

Πηγή

Προβολές : 469


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα