Ως πότε αυτή η Φαμίλια θα ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΗΡΩΕΣ και θα ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;;

Ως πότε αυτή η Φαμίλια θα ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΗΡΩΕΣ και θα ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;;

25 Αυγούστου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:705
Μοίρασέ το

 

Στην Ελλάδα – ΔΥΤΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛ των ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΡΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Υ.Γ. Πίσω από την ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ, ένας ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ…

 

Στηβ Λάλας: Η ιστορία του καλύτερου Έλληνα κατασκόπου

Χειμώνας του 1991 κάπου στου Ζωγράφου. Ένας κύριος ντυμένος με βαρύ παλτό και καπέλο ρεπούμπλικα, καταφτάνει και ανεβαίνει στο δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας, η οποία έγραφε απ’ έξω το όνομα μιας κυρίας, η οποία όμως είχε αποδημήσει εις κύριον πριν από μήνες, ενός κυρίου ο οποίος ήταν ο ενοικιαστής.

Το σπίτι νοικιάστηκε από φοιτητή εξ επαρχίας, ο οποίος σπανίως το επισκέπτονταν. Αντίθετα το επισκέπτονταν συχνότερα ο «πατέρας» του, ο οποίος φρόντιζε να πληρώνονται οι λογαριασμοί εγκαίρως, και μάθαινε από τους γείτονες τα σχετικά με τον «γιο» του.

Με πληροφορίες απο το vradini.gr

Εκεί ο «πατέρας» συναντούσε ένα «ξάδερφό» του σχεδόν κάθε εβδομάδα, και το περίεργο ήταν ότι ο «ξάδερφος» πριν χτυπήσει το κουδούνι, έκανε αρκετούς γύρους στην περιοχή, ενώ έφτανε πάντα με ταξί, και κατέβαινε δυο τρία τετράγωνα πριν από το σπίτι.

Ο «πατέρας» ήταν ο ταξίαρχος Αναξαγόρας Σπιτάς προϊστάμενος του Α’ Κλάδου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, και ο «ξάδερφος» ήταν ο Ελληνοαμερικανός Στηβ Λάλας, ο πρώτος κατάσκοπος που είχε ποτέ η ελληνική πλευρά μέσα στη φωλιά των Αμερικανών κατασκόπων.

Ο «φοιτητής» ήταν ένας υπάλληλος του Α Κλάδου της ΕΥΠ, πρόσφατα προσληφθείς, με προσόντα και νεανική εικόνα που παρέπεμπε ευθέως σε φοιτητή. Έμενε εκεί υποτίθεται, ως κάλυψη για να μην κινεί υποψίες στη γειτονιά αφού ένα σπίτι νοικιασμένο αλλά ακατοίκητο, πάντα στις γειτονιές δημιουργεί ερωτήματα. Ατημέλητη εμφάνιση, πλούσιο μούσι, «λες και βγήκε από κατάληψη της σχολής του» όπως έλεγε ο αείμνηστος ταξίαρχος Σπιτάς σε έναν συνομιλητή του, απόμαχο πια των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Σπιτάς συναντούσε το Λάλα στο διαμέρισμα- «γραμματοκιβώτιο» όπως το αποκαλούσε η υπηρεσία, και έπαιρνε τα σχισμένα έγγραφα που έκλεβε ο Ελληνοαμερικάνος.

4659EBE4 40C1 4064 9FC9 7AE5C9C27D66

Από το κτίριο της Αμερικανικής πρεσβείας στην Βασιλίσσης Σοφίας, τον τελευταίο σταθμό της κατασκοπευτικής του δράσης. Ο ταξίαρχος Σπιτάς ήταν επί χρόνια ο «χειριστής» του Λάλα τον οποίο είχε στρατολογήσει η ΚΥΠ στη Σμύρνη το 1977, και είχε γνωρίσει τις καλύτερες στιγμές της, αναφορικά με τα μυστικά που αφορούσαν τους Τούρκους, αλλά και την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα.

Η δράση του Στηβ Λάλα όμως, τερματίστηκε άδοξα, και οι απόψεις για τα αίτια διίστανται.

Άλλοι λένε ότι επρόκειτο για παροιμοιώδη γκάφα της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη-η υφυπουργός Βιργινία Τσουδερού χρεώθηκε τη γκάφα- αλλά υπάρχει και η άλλη εκδοχή, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ότι δηλαδή, «δόθηκε» ο Λάλας από «μέσα», στο πλαίσιο μιας σκληρής εσωτερικής μάχης στελεχών και φατριών της ΕΥΠ. Η αλήθεια δεν θα γίνει ποτέ γνωστή.

Ο Σπιτάς όσο ζούσε απέφευγε, όπως ο διάολος το λιβάνι, να μιλήσει γι’ αυτή την υπόθεση, ενώ κάποιοι που πιθανόν γνωρίζουν δεν έχουν κανένα λόγο να μιλήσουν.

Η δράση του Λάλα πάντως, χάρισε στην Ελλάδα ιδιαίτερα «ευαίσθητα» έγγραφα σε ότι έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Μιας χώρας όμως, που φέρθηκε με παροιμιώδη αχαριστία στον ίδιο, τον οποίο ξέχασε κάπου στη Χρυσούπολη.

Κι όπως λέει ο ίδιος, αυτό που τον πειράξει περισσότερο ήταν ότι η Ελλάδα έκανε πως δεν τον γνώριζε. Αλλά όπως μας είπε, βετεράνος πολιτικός που γνωρίζει το χώρο των μυστικών υπηρεσιών, δεν ήταν δυνατόν να αποδεχθεί η Ελλάδα ότι κατασκόπευε τις ΗΠΑ.

Πάντως η απελευθέρωση του Λάλα το 2007, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πίεση που άσκησε η τότε κυβέρνηση Καραμανλή σε συνδυασμό με την πίεση επιφανών Ελληνοαμερικανών. Μέχρι τότε σε κάθε επαφή Έλληνα πολιτικού με Αμερικανό, οι μυστικές υπηρεσίες, ζητούσαν να τεθεί ανεπίσημα το αίτημα απελευθέρωσης του Λάλα. Ενίοτε συνέβαινε, αλλά οι κυβερνήσεις Σημίτη, απέφευγαν να το θέσουν.

Μόνο ο πρέσβης Αποστολίδης ως επικεφαλής της ΕΥΠ από το 1999 έως το 2004, έθετε επισταμένως το αίτημα απελευθέρωσης του Λάλα, στις επαφές του με την CIA λέγοντας περίπου «ό,τι έγινε έγινε, σύμμαχοι είμαστε δεν θα ξαναγίνει».

Στη συνέχεια ο νέος αρχηγός της ΕΥΠ πρέσβης Κοραντής, αλλά και κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή, όπως ο Βύρων Πολύδωρας έθεσαν ανεπίσημα και «υπόγεια» το ζήτημα απευλευθέρωσης του Λάλα, κάτι που έγινε το Νοέμβριο του 2007. Με αυστηρούς όρους όμως, όπως η παραμονή του στη Χρυσούπολη Καβάλας, και η απαγόρευση μετακίνησης του για κάποια χρόνια.

 

Η ημέρα της ήττας

Η 29η Απριλίου του 1993, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μαύρη ημέρα» για τις ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες. Ήταν η μέρα που το FBI περνούσε χειροπέδες στον Στήβ Λάλα, τον οποίο παρακολουθούσε μερικές εβδομάδες.

Στην ΕΥΠ ο ταξίαρχος Αναξαγόρας Σπιτάς ενημερώθηκε από «πηγή» του και βρέθηκε στα πρόθυρα εγκεφαλικού. Όσοι τον είδαν λένε ότι έσπαγε πράγματα στο γραφείο του, και έβριζε θεούς και δαίμονες.

Η αλήθεια είναι πως από τις αρχές του 1992, εκτός από τον Σπιτά, άρχισαν να χειρίζονται τον Λάλα, άλλοι δύο στρατιωτικοί, αποσπασμένοι στην ΕΥΠ.

Κάτι με το οποίο ο Σπιτάς ήταν αντίθετος («τα ρουσφέτια του υπουργού δεν θα τα πληρώσουμε εμείς» έλεγε αναφερόμενος σε κορυφαίο τότε, υπουργό που απαίτησε να αποσπαστούν οι «δικοί του» στην ΕΥΠ) αλλά πολιτικές ισορροπίες, φατρίες και ίντριγκες μέσα στην υπηρεσία, τον ανάγκασαν να το αποδεχθεί.

Επικοινώνησε με τον αρχηγό της ΕΥΠ Αντιπτέραρχο Παναγιώτη Μπαλέ, «πιάσανε το Σταύρο» του είπε.

«Σταύρος» ήταν η κωδική ονομασία του Λάλα που ήταν και το… κανονικό του όνομα όμως!

Ο Μπάλες ενημέρωσε με τη σειρά του τον στρατηγό Νίκο Γρυλλάκη, ο οποίος όμως…ήταν ήδη ενημερωμένος (μάλλον από τον Σπιτά ο οποίος είχε στενές σχέσεις μαζί του και την οικογένεια Μητσοτάκη) και εκείνη την ώρα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Τότε ήταν που ο Μητσοτάκης έχασε την παροιμιώδη ψυχραιμία του, και ο θυμός του ακούστηκε μέχρι το Σύνταγμα.

«Είμαστε τόσο ανίκανοι πια;» αναρωτήθηκε ο ίδιος, όπως ομολόγησε σε δημοσιογράφο το 1996, προσκεκλημένο στο σπίτι του όπως και άλλοι, την 21η Μαΐου ημέρα της ονομαστικής του εορτής.

Ο Σπιτάς έφυγε από τη ζωή το 2003, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, χωρίς να μιλήσει ποτέ, αλλά όπως λένε άνθρωποι που τον γνώρισαν, δεν βρήκε καμία απάντηση στο ερώτημα «ποιος έδωσε τον Λάλα στους Αμερικανούς». Για την ακρίβεια είχε αρκετές απαντήσεις, αλλά καμία που να μπορέσει να την τεκμηριώσει και να την υποστηρίξει.

Ποιος τον έδωσε άραγε;

Μετά από είκοσι οχτώ χρόνια το παζλ του μυστηρίου γύρω από
τα πρόσωπα που «έστειλαν» τον καλύτερο πράκτορα που είχε η χώρα μας πακέτο στους Αμερικανούς, δεν έχει λυθεί. Ό,τι κι αν λένε διάφοροι.

Το παζλ αυτό περιλαμβάνει την αείμνηστη πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, τον μακαρίτη Σπιτά και δύο τουλάχιστον στελέχη της Υπηρεσίας -κύκλοι της οποίας από εκείνη την εποχή κάνουν λόγο για περισσότερους- οι οποίοι ήταν στρατιωτικοί.

Ο ένας μάλιστα υπηρετούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια στην ΕΥΠ σε πολύ καλή θέση, εξαργυρώνοντας λένε κάποιοι, τα όσα έπραξε τον Απρίλιο του ’93, τότε που η Υπηρεσία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά από την σύλληψη του Στηβ Λάλα. Πάντως οι κρατούσες απόψεις είναι δυο.

Την πρώτη την αναφέραμε και αφορά είτε την ατσαλοσύνη είτε κάτι πολύ χειρότερο, ενός ή και των δυο χειριστών του Λάλα, ή ανωτέρων τους. Λέγεται στους κόλπους της υπηρεσίας πως ο ένας από τους δυο χειριστές, χρησιμοποιούσε το «ασφαλές σπίτι» στου Ζωγράφου για να καλύπτει τις…εξωσυζυγικές του σχέσεις, με γυναίκα συνάδελφο του.

Η δεύτερη εκδοχή αφορά την αφέλεια της Βιργινίας Τσουδερού- η ίδια πάντοτε υποστήριζε ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά από αυτούς που θα έπρεπε.

Με το θέμα των Σκοπίων να «καίει» τότε την Αθήνα, η πίεση της ΕΥΠ στον Λάλα γίνεται αφόρητη και αυτός κουβαλάει σχεδόν κάθε βράδυ σχισμένα έγγραφα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο διαμέρισμα του Ζωγράφου.

Ένα από αυτά είναι και η περίφημη επιστολή του τότε Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Μάικλ Σωτήρχου για την θέση της χώρας του στο Σκοπιανό, η οποία φτάνει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη και της κ. Βιργινίας Τσουδερού.

Δυο εκδοχές υπάρχουν εδώ.

Η μια λέει ότι η Τσουδερού ενημέρωσε στις 26 Φεβρουαρίου του 1993 τον τότε πρεσβευτή μας στις ΗΠΑ κ. Χρήστο Ζαχαράκη για μια άγνωστη πτυχή του θέματος, την οποία κανονικά γνώριζαν μόνο οι Αμερικανοί και του ζήτησε να κάνει διάβημα στο State Department.

Οι Αμερικανοί διαβάζοντας τις λεπτομέρειες του διαβήματος, χάνουν τον κόσμο από τα πόδια τους. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ποτέ, ότι οι Έλληνες θα είχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες που τις γνώριζαν ελάχιστοι.

Οι «φίλοι» μας και σύμμαχοι εκπλήσσονται από τις λεπτομέρειες του διαβήματος, αφού βασιζόταν εξ’ ολοκλήρου σε μια πληροφορία που δεν έπρεπε να γνωρίζει η Αθήνα. Ενημερώνεται αμέσως η CIA και ο νεοδιορισμένος αρχηγός της Τζέημς Γούλσεϊ δίνει εντολή να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Το κακό για την CIA είναι ότι το έμαθε και ο νέος τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος απαξίωσε εντελώς την υπηρεσία. Και δεν είναι τυχαίο ότι στα δυο χρόνια που ο Γούλσεϊ υπήρξε διευθυντής της CIA δεν τον συνάντησε ποτέ κατ ́ίδιαν.

Τέλος πάντων…

Η άλλη εκδοχή -που εάν ισχύει φανερώνει παροιμιώδη αφέλεια εκ μέρους της- αναφέρει ότι η κ. Τσουδερού «έδωσε» κατά λάθος τον Στιβ Λάλα σε μια συνομιλία της με τον κ. Σωτήρχο, νομίζοντας ότι η άλλη πλευρά ήταν γνώστης της δράσης του Ελληνοαμερικανού.

Δηλαδή, μια υφυπουργός πιστεύει ότι ο πρέσβης μιας ξένης χώρας -έστω και με ελληνική καταγωγή- ξέρει ότι ένας υπάλληλος του κατασκοπεύει τη χώρα του, και κάνει το κορόιδο!

Οι γνωρίζοντες τα του υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ως πιθανότερη την πρώτη εκδοχή.

Ό,τι και αν συνέβη όμως, οι Αμερικανοί θορυβήθηκαν και ανέλαβαν δράση. Κάτω από απόλυτη μυστικότητα ένα κλιμάκιο του FBI με επικεφαλής τον πράκτορα John Quatroqui φτάνει στις 23 Μαρτίου στην Αθήνα για να ερευνήσει την υπόθεση.

Οι έρευνες επικεντρώνονται πολύ γρήγορα στους επτά υπαλλήλους που είχαν πρόσβαση στην Μονάδα Επικοινωνίας Προγραμμάτων της Αμερικάνικης πρεσβείας και στα απόρρητα έγγραφα.

Στον χώρο τοποθετούνται κάμερες οι οποίες καταγράφουν τον Λάλα να παίρνει διάφορα έγγραφα, τα οποία θα έπρεπε κανονικά να καταστρέφει, ενώ η παρακολούθηση συνεχίζεται και εκτός πρεσβείας.

Ο πιο πολύτιμος πράκτορας της Ελλάδας, φωτογραφίζεται από το κλιμάκιο του FBI να μπαινοβγαίνει στο διαμέρισμα του Ζωγράφου ενώ από τους φακούς των Αμερικανών δεν «γλιτώνουν» και έλληνες πράκτορες της ΕΥΠ.

Λίγες μέρες αργότερα όταν τον συλλαμβάνουν με το που πατάει το πόδι του στην Ουάσιγκτον και αρχίζει ο εφιάλτης της δίκης και της καταδίκης του σε 14 χρόνια φυλάκιση, που τέλειωσε με την επιστροφή του στην Ελλάδα στις 25 Νοεμβρίου του 2007.

Πως στρατολογήθηκε ο Λάλας

Ο Στηβ Λάλας μετά από μια σύντομη καριέρα στους Πεζοναύτες- εργαζόταν το 1977 ως μέλος του προσωπικού του Στέητ Ντηπάρτμεντ στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Ο πράκτορας της ΕΥΠ που υπηρετούσε ως …ακόλουθος στο προξενείο της Σμύρνης, τον προσέγγισε, και γνωρίστηκαν με κοινό παρονομαστή την καταγωγή τους.

Μετά από αρκετές συναντήσεις κοινωνικού χαρακτήρα, η Αθήνα έδωσε το «πράσινο φως» αφού διαβάζοντας τις αναφορές του πράκτορα, θεώρησε ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος.

Του έγινε ευθέως η πρόταση «να υπηρετήσει την πατρίδα του, που απειλείται από τους Τούρκους» ο Λάλας δέχθηκε χωρίς δισταγμό, και ξεκίνησαν όλα.

Ο τότε αρχηγός της ΕΥΠ αντιστράτηγος Παντελής Καλαμάκης, ενημέρωσε πρώτα συνοπτικά τον Ευάγγελο Αβέρωφ και μετά αναλυτικά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Παράγοντας που ήταν τότε πολύ κοντά στον Καραμανλή είπε αργότερα σε συνομιλητή του ότι «ο πρόεδρος μέθυσε από τη χαρά του, αλλά η αγωνία του ήταν εμφανής. Επέμεινε πολύ, πάρα πολύ στον Καλαμάκη, να μην διαρρεύσει ποτέ και πουθενά. Και εκτίμησε ότι μπορεί έτσι να βελτιωθεί η θέση της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία γνωρίζοντας ευαίσθητες πληροφορίες».

Ο Λάλας τότε χειρίζονταν πολλές σημαντικές πληροφορίες για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αρκετές εκ των οποίων σχετίζονταν με την Τουρκία.

Κατά τη θητεία του στη Σμύρνη, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ανά πάσα στιγμή τις θέσεις και τη διάταξη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις κινήσεις και τα αποβατικά τους σχέδια.

Τα απόρρητα έγγραφα που παρέδιδε ο Λάλας ήταν μεγάλης αξίας κι έτσι όταν το 1984 μετατέθηκε στο Βελιγράδι η ροή σταμάτησε απότομα.

Άρχισε πάλι το 1985 όταν ο Ελληνοαμερικανός μετατέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έπιασε ξανά δουλειά, ρισκάροντας τα πάντα χωρίς να το σκέφτεται.

Λέγεται ότι πολλές φορές απλώς περνούσε τα σύνορα του Έβρου και παρέδιδε πληροφορίες, ενώ τότε ξεκίνησε να επισκέπτεται συχνά και τη Χρυσούπολη Καβάλας για να δει την οικογένειά του.

Το 1989 μετατίθεται στην Ταϊβάν, και η Αθήνα μένει ξανά «τυφλή». Ο Λάλας προσπαθεί να επανέλθει κατόπιν οδηγιών από την ΕΥΠ και τα καταφέρνει τον Δεκέμβριο του 1990, όταν τοποθετήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και η θέση του ήταν στη μονάδα επικοινωνίας προγραμμάτων.

Ήταν υπεύθυνος για τη διαβίβαση κάθε απορρήτου και ειδικά διαβαθμισμένου σήματος που κατέφτανε είτε από τη CIA, είτε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ΕΥΠ δεν πίστευε στην τύχη της…

Όλο αυτό το διάστημα ο Λάλας είχε διαφορετικούς «χειριστές» και ο Αναξαγόρας Σπιτάς ήταν ο τελευταίος.

Τον συναντούσε πολύ συχνά -όπως είπαμε στην αρχή- στο διαμέρισμα-«γραμματοκιβώτιο» που είχε νοικιάσει η υπηρεσία στου Ζωγράφου, παίρνοντας πάντα όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Από το 1977 που ξεκίνησε την δράση του μέχρι και το 1992, οι πληροφορίες του Λάλα που έφθαναν ακατέργαστες στην Κατεχάκη, κατέληγαν συγκεκαλυμμένες στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ο Σπιτάς, όπως και οι προκάτοχοί του είχε φροντίσει να παραμείνει μυστική η ταυτότητα του Ελληνοαμερικανού πράκτορα, κάποιες φορές ακόμα και από τους εκάστοτε πρωθυπουργούς.

Οργίλη αντίδραση από ΗΠΑ

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ κλυδωνίστηκαν για τα καλά, αφού οι
«φίλοι» μας απείλησαν ακόμα και με απελάσεις στελεχών της ΕΥΠ στην Αμερική.

Ο Σπιτάς την πλήρωσε με την αποκαθήλωσή του από τον Α’ κλάδο και μια δυσμενή μετάθεση σε μεραρχία της Καβάλας, κάνοντας περιπολίες στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Παρόλο που στα χρόνια που ακολούθησαν κάποιοι προσέγγισαν τον Σπιτά προκειμένου να δώσει την δική του εκδοχή, ο ίδιος επέλεξε να κρατήσει το στόμα του κλειστό μέχρι την ημέρα που πέθανε. Πάντως οι «κακές γλώσσες» στην ΕΥΠ έλεγαν ότι δεν ήταν όλοι έτσι.

Δεν είναι τυχαίο -λένε κάποιοι- ότι ο ένας από τους άλλους δύο αξιωματικούς που χειριζόταν τον Λάλα μεγαλούργησε στην ΚΥΠ, με διαδοχικές προαγωγές στα χρόνια που ακολούθησαν την σύλληψη και καταδίκη του Ελληνοαμερικανού.

Πολλά ακούστηκαν τότε στους διαδρόμους της Κατεχάκη σχετικά με τον συγκεκριμένο αξιωματικό, αλλά τίποτε δεν αποδείχθηκε. Πάντως οι πολύ καλές σχέσεις του με Αμερικανούς πράκτορες της CIA στην Αθήνα, έγιναν ακόμα καλύτερες μετά την σύλληψη

 

Πηγή

 

 

 

Επιχείρηση “Χρυσόμαλλο Δέρας”: Από το Σοχούμι στην Αλεξανδρούπολη – Η τέταρτη προσφυγιά των Ποντίων

Επιχείρηση "Χρυσόμαλλο Δέρας": Από το Σοχούμι στην Αλεξανδρούπολη - Η τέταρτη προσφυγιά των Ποντίων
✈ Ταξίδεψε σε Ελλάδα & Ευρώπη με τις προσφορές της AEGEAN

Η επιχείρηση “Χρυσόμαλλο Δέρας”», η απεμπλοκή δηλαδή των Ελλήνων ομογενών από το Σοχούμι του εμφυλίου πολέμου, το πρωί της 15ης Αυγούστου του 1993 έμπαινε στην τελική της φάση. Το πλοίο Viscountess έφτασε στην πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, παρέλαβε τους ομογενείς μας και τους έφερε στην Αλεξανδρούπολη.

…Πόνεσα την αιώνια σταυρωνόμενη ράτσα μου που κιντύνευε και πάλι στο προμηθεϊκό βουνό του Καυκάσου. Δεν ήταν ο Προμηθέας, ήταν η Ελλάδα καρφωμένη πάλι από το Κράτος και τη Βία στον Καύκασο – αυτός είναι ο σταυρός ο δικός της – και φωνάζει.
Φωνάζει τους ανθρώπους, τα παιδιά της να τη σώσουν…

Νίκος Καζαντζάκης («Καύκασος», Αναφορά στον Γκρέκο)της Ουρανίας ΠανταζίδουΠριν τρεις χιλιάδες χρόνια ένα ελληνικό πλοίο έμπαινε για πρώτη φορά στον Εύξεινο Πόντο. Η Αργώ με τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες έφθανε στην περιοχή της Κολχίδας (σημερινή Γεωργία) για να παραλάβει το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Πριν 30 χρόνια, τον Αύγουστο του 1993, ένα άλλο ελληνικό πλοίο το Viscountess έφτανε και πάλι στην ίδια περιοχή, για να παραλάβει τους Έλληνες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο Σοχούμι (αρχ. Διοσκουριάδα) για να τους οδηγήσει πίσω στην Ελλάδα…

Ο Βασίλειος Ντερτιλής (1949-2012), αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού είχε αναλάβει τη νέα (επικίνδυνη) επιχείρηση “Χρυσόμαλλο Δέρας“, για λογαριασμό του ελληνικού κράτους. Ανήμερα της Παναγίας, τον Αύγουστο του 1993 ο αξιωματικός του Π.Ν. θα έφθανε στο Σοχούμι. Μία ομάδα δέκα ανδρών των ειδικών αποστολών θα σταλεί στη Γεωργία για να οργανώσει την εκκένωση των ελληνικών χωριών από την ορεινή Αμπχαζία.

Η επιβίβαση των ομογενών στο πλοίο έγινε με απόλυτη τάξη. Ο Βασίλειος Ντερτιλής και η ομάδα του έκλειναν εκείνη την ώρα την ιστορία 3.000 χρόνων της παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή.

Ο ηλικιωμένος λυράρης Δημήτρης Μαβίδης έπαιζε το θρήνο της Άλωσης
την ώρα που το πλοίο περνούσε τα Στενά (Φωτογραφία: Pontos News)

Το 2013, με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας, είχα την ευκαιρία σε μια ραδιοφωνική μου εκπομπή στη Σύρο, για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι.Μ. Σύρου, να συνομιλήσω με τον κ. Βλάση Αγτζίδη, ιστορικό της νεότερης ιστορίας (ο ίδιος συμμετείχε σ΄ εκείνη την επιχείρηση με σκοπό να σώσει ότι μπορούσε από το Ιστορικό Αρχείο της πόλης, το οποίο είχε πυρποληθεί) και την κα Αθηνά Λαμπριανίδου, μια από τις απεγκλωβισμένες της επιχείρησης (η κ. Αθηνά διέμενε τότε στην Αλεξανδρούπολη).

Φέτος, με τη συμπλήρωση των 30 χρόνων καταγράφω ένα απόσπασμα από εκείνη τη συνέντευξη…

Η Διασπορά των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου στο Ρωσικό Καύκασο

Σύμφωνα με τον κ. Αγτζίδη οι ομογενείς εκείνοι προέρχονταν από τις μεταναστεύσεις των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου κατά το 19ο αιώνα. Στις περιοχές αυτές όπως και στα Βαλκάνια και στην Κύπρο υπήρχε διασκορπισμένος ένας ελληνικός κόσμος. Ακόμη και στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας (Εύξεινος Πόντος) όπως στην Κριμαία, Οδησσό κ.α. υπήρχε συνεχής ελληνική παρουσία.

Ο ελληνισμός εκείνος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καθ΄ ημάς Ανατολή. Για να κατανοήσουμε όμως τον τότε κόσμο θα πρέπει να φύγουμε από τα σημερινά έθνη – κράτη με τα σύνορα και να πάμε στο πολύμορφο και πολυεθνικό σύστημα που υπήρχε στις αυτοκρατορικές εποχές.

Η Ρωσία του 18ου και 19ου αιώνα υπήρξε για τον ελληνισμό ότι και η Αμερική τον 20ο αιώνα. Κυρίως μετά τα Ορλοφικά χιλιάδες ήταν οι Έλληνες από το Μικρασιατικό Πόντο αλλά και τον ελλαδικό που μετανάστευσαν στη Ρωσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Λάμπρου Κατσώνη, ο οποίος μετά τα Ορλοφικά κατέφυγε στην Κριμαία.

Εκεί του παραχώρησαν ένα μεγάλο κτήμα, το οποίο ονόμασε Λιβαδειά (σε ανάμνηση της περιοχής απ΄ όπου καταγόταν). Η περιοχή βρισκόταν δίπλα στη Γιάλτα (στην πόλη όπου το 1945 έγινε η συνάντηση των νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να μοιράσουν τον κόσμο). Η Γιάλτα ήταν ένα μικρό ελληνικό χωριό (η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη γιαλός). Μάλιστα το ξενοδοχείο όπου υπεγράφη η συνθήκη από τους τρεις ηγέτες Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν λεγόταν Λιβαδειά.

Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ, Στάλιν στη Γιάλτα

Οι μεταναστευτικές ροές των Ελλήνων στις περιοχές αυτές ήταν συνεχείς και μετά την επανάσταση του 1821. Η Ρωσία όμως τον 20ο αιώνα θα ζήσει τρομακτικές αλλαγές, οι οποίες θα συμπαρασύρουν και τον ελληνισμό που ζούσε στα εδάφη της. Και ενώ η Μεγάλη Αικατερίνη επεδίωκε την ανασύσταση της ελληνικής αυτοκρατορίας, η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 ανέτρεψε το μεγάλο εκείνο όραμα. Από τα μέσα του 19ου αιώνα και κυρίως τον 20ο η πολιτική της Ρωσίας είναι πανσλαβιστική, που προτάσσει τον σλαβικό παράγοντα. Στα Βαλκάνια βλέπουμε ότι η Ρωσία θα επενδύσει στο Βουλγαρικό παράγοντα εις βάρος των Ελλήνων.

Όταν αρχίζουν να δημιουργούνται τα σύνορα ο ελληνισμός εκείνος διασπάται, παραμένει στις ρωσικές περιοχές και μετά τη σοβιετική επανάσταση. Οι Έλληνες στην περιοχή ανέρχονται περίπου στις 400.000.

Μια από τις σημαντικές εστίες ελληνισμού είναι αυτές που βρίσκονταν στον Καύκασο.

Καθ΄ όλο το μεσοπόλεμο που έχουμε τη σοβιετική κυριαρχία οι Έλληνες της περιοχής αυτής προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες. Οι παλιές ηγεσίες διώχνονται και με νέα ηγεσία αναπτύσσουν στο έπακρο τον ελληνικό πολιτισμό. Η πρώτη φάση της Σοβιετικής Ένωσης το επιτρέπει. Εκεί οι Έλληνες μεγαλουργούν, μέχρι το 1937. Δημιουργούν ακόμη και αυτόνομες περιοχές, εκδοτικούς οίκους, σχολεία, ανεξάρτητα από την Ελλάδα. Δημιουργείται, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αγτζίδη, μια πολιτιστική ελληνική αναγέννηση που σταματά βίαια το 1937.

Η πολιτική του Στάλιν ανατρέπει την μέχρι τότε πολιτική απέναντι στον ελληνισμό της Ρωσίας. Έχουμε πάλι την παλιά τσαρική πολιτική, εκρωσιστική και ρατσιστική εναντίον των εθνικών μειονοτήτων. Τα Ελληνικά σχολεία καταργούνται, εκτελούνται οι ελληνικές ηγετικές εθνικές ομάδες, οι οποίες σημειωτέον ήταν όλες ενταγμένες στο κόμμα. Μια τραγωδία – δυστυχώς άγνωστη (και όχι τυχαία) εξελίσσεται… Κανείς δεν είχε αναδείξει εκείνη την τραγική φάση για τον ελληνισμό και δεν την προώθησε στην Ελλάδα. Αντίθετα οι νεοέλληνες το μόνο που γνώριζαν για τον Πόντο και τον Πόντιο ήταν τα ποντιακά ανέκδοτα. Υπήρξε κυριολεκτικά ένας ενδοεθνικός εξευτελισμός ενός πολύ σημαντικού ελληνικού πληθυσμού.

Ο ελληνισμός εκείνος υφίσταται τις σκληρές σταλινικές διώξεις. Το 1949 δεκάδες χιλιάδες από τις περιοχές του Καυκάσου εκτοπίζονται στις άξενες (αφιλόξενες) στέπες της κεντρικής Ασίας κοντά στα ρωσοκινεζικά σύνορα, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, με τη μόνη κατηγορία ότι ήταν Έλληνες.

Η επίσημη Ελλάδα θα έπρεπε να τους συνδράμει, καθ΄ όσον μεγάλος αριθμός αυτών είχαν την ελληνική υπηκοότητα – ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες και σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης έπρεπε να τους υποδεχθεί και να τους αποκαταστήσει. Αντίθετα η επίσημη Ελλάδα τους έκλεισε την πόρτα.

Μετά το θάνατο του Στάλιν και τη φιλελευθεροποίηση επί Χρουστσόφ, αμέσως μετά το 20ο συνέδριο οι Έλληνες των περιοχών εκείνων αρχίζουν δειλά-δειλά να επιστρέφουν στις αρχικές τους κοιτίδες. Οι άδειες επιστροφής δίδονταν με το σταγονόμετρο.

Αυτοί που επέστρεφαν έπρεπε να ξαναχτίσουν από την αρχή τα σπίτια τους καθ΄ ότι στα παλιά βρήκαν εγκατεστημένους ντόπιους πληθυσμούς. Από αυτή τη μεγάλη οδύσσεια προέρχεται ο κατακρεουργημένος ελληνισμός του Σοχούμι.

Είναι σήμερα γνωστό ότι μόνο από την περιοχή της Αμπχαζίας, την περίοδο 1937-1938 συνελήφθησαν και εκτελέσθηκαν 500 ομογενείς μας. Μάλιστα οι Έλληνες εκείνοι ήταν μέσα στο κόμμα, δεν υπήρχαν μη κομματικοί στην περιοχή. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι αντίθετοι με τους μπολσεβίκους, είχαν αποχωρήσει από τις περιοχές αυτές ήδη από το 1920. Ένας από αυτούς, πολύ γνωστός στην Ελλάδα, ήταν ο Γιάννης Πασσαλίδης. Ο Πασσαλίδης για να μην τον εκτελέσουν οι μπολσεβίκοι γιατί ήταν φιλελεύθερος μαρξιστής (μενσεβίκος) αναγκάζεται να διαφύγει στο Βερολίνο και στη συνέχεια στην Ελλάδα. Μετά τον εμφύλιο θα ιδρύσει την ΕΔΑ.

Στην περιοχή της Αμπχαζίας παραμένουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι έχουν επιστρέψει από την εξορία του Καζακστάν. Η Αμπχαζία, που βρίσκεται στον Ανατολικό Εύξεινο Πόντο ανήκε στη Γεωργία. Μέχρι που ήρθε η σοβιετική κατάρρευση το Δεκέμβριο του 1991 και άρχισαν οι πολύ σκληρές εθνικές συγκρούσεις. Στη θέση της τότε Σοβιετικής Ένωσης δημιουργήθηκαν 15 ανεξάρτητα εθνικά κράτη, με πολυεθνικούς όμως πληθυσμούς.

Οι Αμπχάζιοι, έχοντας υποστεί τη βία των Γεωργιανών και θέλοντας να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον τους. Οι Έλληνες που στις προηγούμενες σταλινικές διώξεις είχαν κατακρεουργηθεί, βρέθηκαν τώρα ανάμεσα στα πυρά των δύο αντιμαχομένων. Ένας ακμαίος ελληνισμός, που βρήκε το κουράγιο να χτίσει από την αρχή τα σπίτια του, τα σχολεία του, τις δομές του – ερήμην του ελληνικού κράτους, κινδύνευε και πάλι να αφανιστεί. Εκείνη την περίοδο κατοικούσαν στην Αμπχαζία περίπου 15 με 20 χιλιάδες Έλληνες.

Ένας μεγάλος αριθμός θα πάρει και πάλι το δρόμο της προσφυγιάς. Ένα τμήμα αυτών θα καταφύγει στη Ρωσία, ένα σημαντικό όμως κομμάτι θα εγκλωβιστεί. Οι Έλληνες ήταν συναισθηματικά με την πλευρά της Αμπχαζίας καθ΄ όσον και οι Αμπχάζιοι είχαν υποστεί από το 1937 τις σταλινικές διώξεις. Μάλιστα οι Έλληνες είχαν ένα λόγο παραπάνω να είναι με το μέρος τους, επειδή όταν εξορίστηκαν στο Καζακστάν τα σπίτια τους τα πήραν οι Γεωργιανοί και δεν τους τα επέστρεψαν ποτέ.

Μέσα σε εκείνη τη βία και την ανομία των παρακρατικών και παραστρατιωτικών ομάδων (δυστυχώς αναπτύσσονται και σε περίοδο πολέμου) θα βρεθούν οι Έλληνες. Μια σημαντική απώλεια για τους ιστορικούς υπήρξε η πυρπόληση του Ιστορικού Αρχείου της πόλης του Σοχούμι που θα κάψει όλο το αρχείο, μεγάλο τραύμα για την ιστορική επιστήμη.

Ο κ. Αγτζίδης είχε επισκεφτεί παλαιότερα το αρχείο της πόλης και είχε φωτογραφήσει σε μικροφίλμ την ιστορική ελληνική εφημερίδα “ΚΟΚΙΝΟΣ ΚΑΠΝΑΣ”.

Το τι συνέβαινε τότε στο Σοχούμι περιγράφεται αποκαλυπτικά από ένα έγγραφο που έστειλε τότε στην ελληνική κυβέρνηση ο Ελληνικός Σύλλογος της πόλης Σότσι, όπου είχαν καταφύγει πολλοί Έλληνες πρόσφυγες. Στο έγγραφο χαρακτήριζε την πολιτική που υπέστησαν “γενοκτονία” και καλούσε όλους τους Έλληνες, απ’ όλο τον κόσμο, να συνδράμουν την προσπάθεια περίθαλψης των προσφύγων. Μεταξύ άλλων στην έκκληση έγραφε: «Σήμερα στη Γεωργία μαίνεται φοβερός πόλεμος, χύνεται το αίμα των Ελλήνων ομοεθνών μας, χάνονται γέροι, γυναίκες και παιδιά. 1.000 Έλληνες – πρόσφυγες από την Αμπχαζία – εγκαταλείπουν το βιός πολλών γενεών, τα νοικοκυριά και τα σπίτια τους χωρίς μέσα διαβίωσης για να σώσουν τη ζωή τους. Κατευθύνθηκαν στο Βατούμι για να μεταβούν αργότερα στην Ελλάδα μέσω της γειτονικής Τουρκίας. Είναι δύσκολο να περιγραφούν τα πάθη των. Σε μια στιγμή έχασαν τα πάντα, πολλούς συγγενείς και μόλις πρόλαβαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να σώσουν τη ζωή τους. Αλλά το πιο δύσκολο ακόμα είναι να βλέπεις να κλαίνε οι μητέρες, παππούδες, γιαγιάδες. Η γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων συνεχίζεται, τους σκοτώνουν, τους κλέβουν, τους βιάζουν…».

Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας: Επιτέλους το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει τις ευθύνες του…

Ο Αντιπλοίαρχος Π.Ν. Βασίλειος Ντερτιλής

Η «Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας», η απεμπλοκή δηλαδή των Ελλήνων ομογενών από το Σοχούμι του εμφυλίου πολέμου, το πρωί της 15ης Αυγούστου του 1993 έμπαινε στην τελική της φάση, όταν ο Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλειος Ντερτιλής με μία μικρή ομάδα Ελλήνων βατραχανθρώπων, ύστερα από εντολή της τότε υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού (1924-2018), είχε μεταβεί στο Σοχούμι. Με τη βοήθεια πολιτικών υπαλλήλων είχε οργανωθεί η συγκέντρωση των στοιχείων για την εκκένωση των ελληνικών χωριών από την ορεινή Αμπχαζία. Εντοπίσθηκαν οι Έλληνες και με συνοπτικές διαδικασίες εκδόθηκαν και σφραγίσθηκαν διαβατήρια μιας χρήσης.

Το ελληνικό επιβατηγό πλοίο «Βισκάουντες Μ» με πλήρωμα αλεξιπτωτιστές ντυμένους ναύτες, μπαίνει στο λιμάνι του Σοχούμι. Η ομάδα των βατραχανθρώπων με επικεφαλής τον Ντερτιλή, συνοδεύουν τους ομογενείς για να φθάσουν με ασφάλεια στο λιμάνι για να επιβιβαστούν στο πλοίο. Η επιβίβαση των Ποντίων στο πλοίο γίνεται με ασφάλεια και απόλυτη τάξη.

«Μπήκαμε στο λιμάνι του Σοχούμι, που δεν είχε μπει ξένο πλοίο εδώ και ενάμισι χρόνο», έλεγε στα “ΝΕΑ” ο Βασίλειος Ντερτιλής, το πρωί της 18ης Αυγούστου του 1993, μετά το αίσιο τέλος της επιχείρησης. «Το 80% των κτιρίων είναι ισοπεδωμένο. Μέσα σε μια νύχτα, σχεδόν, σφραγίσαμε τα διαβατήρια των Ελλήνων και φύγαμε», περιέγραφε.

Η επιχείρηση “Χρυσόμαλλο Δέρας”, ήταν άκρως απόρρητη και ανακοινώθηκε μετά από την ολοκλήρωσή της, όταν οι Έλληνες ομογενείς αποβιβάστηκαν στην Αλεξανδρούπολη.

(Πηγή: εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Σύμφωνα με τον κ. Αγτζίδη το πρωί της 15ης Αυγούστου του 1993 το πλοίο Viscountess της εταιρείας Marlines έφτασε στο λιμάνι του Σοχούμι, πρωτεύουσας της Αμπχαζίας για να παραλάβει τους ομογενείς μας. Ο κόσμος ήταν συγκεντρωμένος στο λιμάνι.

Η συνεργασία διπλωματικών και προξενικών αρχών πέτυχε τη διήμερη εκεχειρία του πολέμου ώστε να επιτευχθεί με ασφάλεια η αναχώρηση των εγκλωβισμένων. Έπειτα από δύο χρόνια έντονων συγκρούσεων επιτέλους θα αναχωρούσαν για την Ελλάδα.

Πολλοί δεν αναχώρησαν γιατί δεν άντεχαν την κοινωνική υποβάθμιση που συνεπάγονταν η προσφυγοποίηση. Άλλοι γιατί ήλπιζαν ότι ο πόλεμος θα τελείωνε σύντομα και δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το νοικοκυριό τους στο έλεος των συμμοριών. Μερικοί γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους γέροντες γονείς τους και δεν ήθελαν να τους αφήσουν εκεί, στην τύχη τους. Ήταν η τέταρτη κατά σειρά προσφυγιά που βίωνε ο πληθυσμός αυτός μέσα σε εβδομήντα χρόνια.

Η Αθηνά Λαμπριανίδου, από το Σοχούμι στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης

Η κυρία Αθηνά Λαμπριανίδου μεταξύ άλλων θα μας πει ότι εκείνο το ταξίδι κράτησε 2 με 3 μέρες. Σε όλο το ταξίδι η μητέρα της έκλαιγε και της έλεγε: «ανάθεμά σε, που με κουβαλάς, θ΄ αποθάνω επάνω σο παπόρ».

Η κ. Αθηνά με την κόρη της και τη μητέρα της βρέθηκε εγκλωβισμένη ανάμεσα στα εχθρικά πυρά. Τα αδέλφια της είχαν φύγει νωρίτερα για την Ελλάδα, όμως εκείνη ήταν αποφασισμένη να κάνει υπομονή έως ότου τελειώσει η 20χρονη τότε κόρη της το πανεπιστήμιο.

Η Ελλάδα τους είχε στείλει ανθρωπιστική βοήθεια με δύο πλοία. Όμως τα τρόφιμα και τα φάρμακα που ξεφορτώθηκαν στο Βατούμ δεν έφτασαν ποτέ στα ελληνικά χωριά. Εξαφανίστηκαν από τους παρακρατικούς και τη μαφία.

Τα πράγματα εν τω μεταξύ γινόντουσαν όλο και πιο επικίνδυνα γι αυτούς. «Ούτε ψωμί δε μας έδιναν», θα πει η κ. Αθηνά. Έτσι πήραν την απόφαση να φύγουν για την Ελλάδα.

Η Αθηνά Λαμπριανίδου το 2013

Πολλά είπαμε με την κυρία Αθηνά για τον πόλεμο, για τους Αμπχάζιους που βοήθησαν οι Ρώσοι, για το ποντιακό χωριό Χούρμαλουχ (από τη λέξη χουρμάδες) όπου υπήρξαν Έλληνες θύματα του πολέμου. Ο πατέρας της κ. Αθηνάς ήταν δάσκαλος και διευθυντής στο 10τάξιο ελληνικό σχολείο αυτού του χωριού έως το 1937.

Την περίοδο του πολέμου (Ιούνιος του 1992) στο χωριό αυτό οι Γεωργιανοί συγκέντρωσαν τους εναπομείναντες δέκα Έλληνες σε ένα σπίτι και αφού το περιέλουσαν με βενζίνη το έκαψαν.

Η κ. Λαμπριανίδου μας μίλησε ακόμη και για τα σκληρά χρόνια της εξορίας, για τον Χρουστσόφ και τον Μπρέζνιεφ και την πολιτική της απαγόρευσης εξόδου τους που είχαν ασκήσει, γιατί όπως χαρακτηριστικά μας είπε «χρησιμοποιούσαν τους Πόντιους ως εργατικά χέρια γιατί οι πόντιοι ήταν δουλευταράδες. Οκτώ πολιτείες έχτισαν οι Πόντιοι στο Καζακστάν».

Το πλοίο τους έφερε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από εκεί με αυτοκίνητα τους μετέφεραν στις 18 Αυγούστου στην Παλαγία. Έμειναν στο σχολείο του χωριού για 3-4 ημέρες και στη συνέχεια τους εγκατέστησαν σε ξενοδοχείο της Νέας Χηλής (Κέντρο Παλιννοστούντων).

Το Viscountess στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Στο ξενοδοχείο εκείνο οι νεοπρόσφυγες έμειναν για περίπου ένα χρόνο. Στη συνέχεια τους είπαν να ψάξουν για σπίτια και ότι το ενοίκιο θα τους το κάλυπτε το κράτος. Πράγματι η κ. Αθηνά βρήκε ένα μικρό σπιτάκι στη Νέα Χηλή όπου εγκαταστάθηκε μαζί με την κόρη της και τη μητέρα της. Οκτώ χρόνια έζησαν στη Νέα Χηλή (Ρίο ντε Τζανέιρο αποκαλούσε τη Νέα Χηλή η κ. Αθηνά)!

Κλείνοντας τότε την τηλεφωνική επικοινωνία μας είπε ότι ήταν ευγνώμων για την Ελλάδα και για τους κατοίκους της Νέας Χηλής που τους αγκάλιασαν και ευχόταν η κυρία Τσουδερού να ζήσει 100 χρόνια.

Όπως μου αποκάλυψε ο κύριος Αγτζίδης, η κυρία Αθηνά συμμετείχε στις προσπάθειες αναβίωσης του ελληνικού θεάτρου στο Σοχούμι (έπαιξε 15 χρόνια στο θέατρο) και ότι είχε μια εξαιρετική φωνή.

Η χαρά της κ. Αθηνάς ήταν έκδηλη μόλις άκουσε και συνομίλησε στην εκπομπή με τον κ. Αγτζίδη. Είχαν περάσει 20 χρόνια από το ταξίδι εκείνο όπου ήταν συνεπιβάτες στο πλοίο που τους έφερνε στην Ελλάδα. Και εγώ είχα τη χαρά να ακούω τεμέτερον την λαλίαν ανακατεμένη με τα ωραία Ελληνικά της, με ένα χρώμα ιδιαίτερο. Την άκουγα να απευθύνεται σε μένα σαν η γιαγιά στην εγγονή και να μου λέει πόσο έμορφα ονόματα έχουμε εμείς οι Πόντιοι…

Πριν κλείσουμε η κ. Αθηνά μας είπε: «Εμείς οι Πόντιοι όπου και να πάμε χτίζουμε… Δε σταματά αυτός ο λαός να χτίζει… Αυτό να είναι το τελευταίο καράβι που χρειάστηκε να πάρει Έλληνες – ξεριζωμένους από τα σπίτια τους – για να τους σώσει».

Οι τελευταίες φράσεις της ήταν: «Εγώ είμαι Ρωμιά! και θέλω να ελέπω σε Ουρανίτσα ΄μ».

Ουρανία Πανταζίδου
Υποπλοίαρχος Π.Ν. (ε.α)

Δείτε το σχετικό βίντεο από την εκπομπή “Νέοι Φάκελοι” του ΣΚΑΪ (2013)

 

 

Πηγή

Προβολές : 705


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα