Αμερικανικές βάσεις στο Αιγαίο; Τι θα σημάνει για την Ελλάδα η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης;

Αμερικανικές βάσεις στο Αιγαίο; Τι θα σημάνει για την Ελλάδα η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης;

8 Αυγούστου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:311
Μοίρασέ το

 

 

 

Η Ελλάδα αποδέχεται πως είναι υποτελής μεγαλύτερων υπερεθνικών συμφερόντων και αυτό για κάποιους είναι συμφέρον, ενώ για άλλους είναι όνειδος .

 

 

 

 

Μικρή αλλά ουσιαστική διαφοροποίηση:

ΚΑΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ…

ΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ  ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ (ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ – ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ) ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ.

 

ΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

Αμερικανικές βάσεις στο Αιγαίο; Τι θα σημάνει για την Ελλάδα η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης; Δημ. Σταθακόπουλος
Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / ΑΠΕ :
Στις ΗΠΑ , δυνάμει τροπολογίας ζητείται από τον υπουργό Αμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση για την σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το δικό της νομοσχέδιο και πλέον τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου το οποίο θα σταλεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Η τροπολογία της Βουλής προβλέπει ότι η έκθεση θα πρέπει να έχει κατατεθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή του τελικού νομοσχεδίου (NDAA), περιλαμβάνοντας τα ακόλουθα στοιχεία:
– Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
– Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA).
– Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
– Αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021(U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act).
————————-
* εκ των ανωτέρω μπορούν να πιθανολογηθούν τα εξής ( υποκειμενικά και ενδεικτικά – όχι αναλυτικά – μιλώντας):
1. Επαληθεύεται η επί σειρά ετών δημόσια γνώμη μου πως οι ΗΠΑ, έχουν πειστεί ότι η Τουρκία έστρεψε οριστικά προς Ευρασία. Την διατηρούν στο ΝΑΤΟ ,τόσο όσο τους εξυπηρετεί, για τη διαδικασία μετάβασης της Ελλάδας ως συνόρου του δυτικού κόσμου. Το αυτό όμως πράττει και η Τουρκία. Παραμένει στη Δύση, μέχρι να φύγει οριστικά ( δήλωση Erdoğan , άσκηση Εfes, June 2022) .
2. To ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε Δυτικό σύνορο, άρα πρώτη γραμμή, έχει μια παράδοξη συνέπεια. Ασφάλεια , αλλά και πεδίο μάχης.
3. Η στρατιωτική οργάνωση της χώρας σε προκεχωρημένη γραμμή της Δύσης, δεν αποκλείει την μέσω υπερεθνικών εταιρειών ( Δύσης- Ανατολής) οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής κυριαρχίας της Ελλάδας , έναντι κάποιου εργολαβικού ανταλλάγματος. Χρύσωμα του χαπιού.
4. Βάσει των παραπάνω η Ελλάδα αποδέχεται πως είναι υποτελής μεγαλύτερων υπερεθνικών συμφερόντων και αυτό για κάποιους είναι συμφέρον, ενώ για άλλους είναι όνειδος .
Σε κάθε περίπτωση στην ιστορία μας αυτό έχει συμβεί πολλές φορές, όταν ο Ελληνισμός θεώρησε την εθελούσια υποταγή συμφέρουσα για την ασφάλεια του .
* Προτεινόμενη βιβλιογραφία εθελούσιας υποταγής , που παρουσιάστηκε ως αναγκαίο κακό, αλλά συμφέρον:
– Η παρακμή του μεσαιωνικού Ελληνισμού στη Μ. Ασία και η διαδικασία εξισλαμισμού ( εκδ. ΜΙΕΤ , Σπ. Βρυώνης ).
– Ξενοκρατία, Μισελληνισμός και υποτέλεια , Κυρ. Σιμόπουλος ( εκδ. Στάχυ )
– Το σχέδιο αυτονομίας της Πελοποννήσου υπό Γαλλική επικυριαρχία . Νικ. Βερνίκος , εκδ. Τολίδη .
– Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών, Αθήνα, τ. ΙΒ, 1975• Για το αίτημα υποτέλειας των Ελλήνων, προς την Αγγλία, 1825

Πηγή

Προβολές : 311


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα