Γενοκτονία Ποντίων 19 Μαίου: Ο Βλάσης Αγτζίδης για το έγκλημα τις αιτίες και τη λήθη που πρέπει να αποφύγουμε

Γενοκτονία Ποντίων 19 Μαίου: Ο Βλάσης Αγτζίδης για το έγκλημα τις αιτίες και τη λήθη που πρέπει να αποφύγουμε

19 Μαΐου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:218
Μοίρασέ το

Ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης, βαθύς γνώστης της ιστορίας και της Γενοκτονίας των Ποντίων, εξιστορεί τα γεγονότα και απαντά στο ερώτημα γιατί δεν αναδεικνύουμε όσο πρέπει και όπου πρέπει αυτό το σημαντικότατο ιστορικό γεγονός. Αυτό το έγκλημα.

 

 

“Φύγαμε και πήραμε μόνο τις ψυχές μας…” έλεγαν οι τελευταίοι επιζώντες της Πόντιακής ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ…

Και μέσα σ’ αυτές τις λίγες λέξεις, κρύβεται όλο το θανατικό, ο πόνος και κυρίως Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ…

Αυτή η γη, έχει φωνή…

ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙ… ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ… ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΤΕΙ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Γενοκτονία των Ποντίων…Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, 19 Μαίου, τη θυμόμαστε, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου δεν κάνουμε όσα πρέπει για να αναδείξουμε το έγκλημα. Γιατι;

Ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέα Βλάση Αγτζίδη, βαθύς γνώστης της ιστορίας και της Γενοκτονίας των Ποντίων μιλά στο militaire channel.

Εξιστορεί τα γεγονότα και απαντά στο ερώτημα γιατί δεν αναδεικνύουμε όσο πρέπει και όπου πρέπει αυτό το σημαντικότατο ιστορικό γεγονός. Αυτό το έγκλημα.

Το τελευταίο βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη ΠΟΝΤΟΣ, τοποθετεί το Ποντιακό Ζήτημα στο πραγματικό του πλαίσιο, αυτό του ευρύτερου Μικρασιατικού Ζητήματος.

Αναφέρεται στο ποντιακό αντάρτικο στη βόρεια Μικρά Ασία, το οποίο συγκροτεί μια συγκλονιστική σελίδα αντίστασης ενός λαού απέναντι σε μια σκληρή, απολυταρχική εξουσία, υπενθυμίζοντας ότι η μετάβαση από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του εθνικού τουρκικού κράτους δεν ήταν ούτε αναίμακτη ούτε και ευθύγραμμη.

Αναλύεται η πολιτική της γενοκτονίας την οποία εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο ακραίος εθνικισμός των Νεότουρκων, καθώς και οι διεθνοτικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή με τα αντίστοιχα κινήματα, όπως αυτό των Αρμενίων.

Τέλος, παρουσιάζεται η εξέλιξη της καταληκτήριας φάσης της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης 1919-1922, που θα κορυφωθεί με την ελληνική ήττα και την οριστική πλέον έξοδο των ελληνικών πληθυσμών από τον Πόντο και την υπόλοιπη Μικρά Ασία.

 


Πηγή

Προβολές : 218


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα