Πώς διαλύεις μια κοινωνία...

Πώς διαλύεις μια κοινωνία...

25 Αυγούστου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:640
Μοίρασέ το

 

20-08-1982: ‘’Όταν η νεοεκλεγείσα σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ανάγγειλε την κατάργηση της ποινικής δίωξης για μοιχεία.

Δεδομένη ήταν η αντιδραση της Εκκλησίας, η οποία υποστήριζε ότι ο νέος Νόμος θα κλονίσει τα θεμέλια της Οικογένειας και του Γάμου που παρακάμφθηκε από την Κυβέρνηση και προχώρησε στην μεταρρύθμιση.

Μας έφαγε η … ισότητα, με λάθος τρόπο…
Η μοιχεία, δεν λύνεται με νόμους… λύνεται με ανατροφή παιδιών στις σωστές βάσεις… λύνεται με σεβασμό στον εαυτό σου και στον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου…
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ.1. Μην ξεχνάμε κι εκείνο το νεύμα στο… τσου… λι…
Αυτό που έδωσε το μήνυμα σ’ αυτόν τον ηλίθιο λαό και στον πιο ηλίθιο ανδρικό πληθυσμό να κραυγάσει: “Μεγάλε Ανδρέα!!!!!!!!!!!”
Υ.Γ.2. Σαράντα χρόνια πριν, η εκκλησία κρατούσε τα προσχήματα… τώρα βγαίνουν μητροπολιτες που υπερασπίζονται την διαστροφή της ομοφυλοφιλίας και όχι μόνο…
Βλέπετε τότε, κάλυπταν οι ρασοφόροι τις διαστροφές τους… τώρα τις  βγάζουν στο κλαρί, ή τις διαβάζουμε σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων…

Ταξίδι Στον Χρόνο – Time Travel

 

20-08-1982. ‘’Κατάργηση Ποινικής Δίωξης της Μοιχείας στην Ελλάδα.’’

 

Οι σεξουαλικές σχέσεις ενός παντρεμένου ατόμου με άλλο άτομο εκτός από τον ή την σύζυγό του είναι μοιχεία.

 

Όπως ορίζεται νομικά η παράβαση της συζυγικής πίστης που συνίσταται στην εξώγαμη συνουσία μεταξύ δύο ετεροφύλων προσώπων τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι έγγαμο.

 

Στην αρχαία Βαβυλώνα ο κώδικας του Χαμουραμπί τον 18ο αιώνα π.Χ. προέβλεπε για τη μοιχεία την ποινή του θανάτου με πνιγμό.

 

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τιμωρούσαν ακόμη και με την ποινή τον θανάτου τη μοιχαλίδα, αλλά η ποινή για τον μοιχό δεν ήταν το ίδιο αυστηρή.

 

Οι μονοθεϊστικές θρησκείες Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός και Μουσουλμανισμός είναι ενάντια στην μοιχεία, σύμφωνα με την έβδομη εντολή που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή «Ου μοιχεύσεις».

 

Όπου εφαρμόζεται η Σαρία, ο ισλαμικός θρησκευτικός νόμος, οι ποινές είναι ιδιαίτερα απάνθρωπες, κυρίως για τις γυναίκες όπως μαστίγωμα, ραβδισμοί και λιθοβολισμός.

 

Στην Ελλάδα, η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα σχεδόν από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους το 1821.

 

 

Η διάπραξη μοιχείας χαρακτηριζόταν ως πλημμέλημα σύμφωνα με το άρθρο 286 του Ποινικού Νόμου της Βαυαροκρατίας, που ίσχυσε έως τις 31 Δεκεμβρίου 1950.

 

 

Παρέμεινε ως πλημμέλημα και με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 1951.

 

 

Στο άρθρο 357 προβλεπόταν ποινή ενός έτους για τους μοιχούς ή τις μοιχαλίδες, ενώ το έγκλημα εδιώκετο μόνο με καταγγελία του παθόντος ή της παθούσης συζύγου.

 

 

Η μοιχεία κρινόταν ατιμώρητη όταν υπήρχε διάσταση των συζύγων ή ανοχή του ενός εκ των δύο συζύγων.

 

 

Οι δράστες έπρεπε να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω για να στοιχειοθετηθεί ευκολότερα η κατηγορία και μάλιστα χωρίς τα ρούχα τους , γι’ αυτό συνέβαιναν κωμικοτραγικές σκηνές κατά τη διαπίστωση του εγκλήματος.

 

 

Η πράξη της μοιχείας ποινικοποίηθηκε από τα αρχαία ακόμη χρόνια.

 

 

Στην αρχαία Αθήνα ήταν βαρύτατο έγκλημα και η τιμωρία των μοιχών αποφασιζόταν στο δικαστήριο.

 

 

Ωστόσο, ο παλαιότερος νόμος του Δράκοντα άφηνε το περιθώριο σε αυτόν που έπιανε επ’ αυτοφώρω τους μοιχούς να αποφασίσει για την τύχη τους.

 

 

Αργότερα οι νόμοι του Σόλωνα πρόσφεραν στο σύζυγο τρεις εναλλακτικές. Είτε να σκοτώσει και τους δυο μοιχούς, είτε να ευνουχίσει το μοιχό, είτε να τον εξαναγκάσει με βασανιστήρια να εξαγοράσει τη ζωή του.

 

 

Το παράδοξο ήταν ότι στην περίπτωση που είχε πραχτεί βιασμός για τη συνεύρεση, ο σύζυγος δεν μπορούσε να απαιτήσει παρά μόνο μια αποζημίωση που οριζόταν από το δικαστήριο.

 

Όλα αυτά έγιναν παρελθόν όταν η νεοεκλεγείσα σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ανάγγειλε την κατάργηση της ποινικής δίωξης για μοιχεία.

 

 

Μια απόφαση που ελήφθη υπό το συνολικότερο πλαίσιο που είχε θέσει η τότε κυβέρνηση για φιλελευθεροποίηση των διατάξεων του Οικογενειακού Δίκαιου.

 

 

Τον εκσυγχρονισμό του Δικαίου και την προώθηση της Ισότητας.

 

 

Η κατάργηση του άρθρου 357 του Ποινικού Κώδικα έγινε με το άρθρο 8 του Νόμου 1272/82.

 

 

Έτσι στις 20 Αυγούστου του 1982 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η μοιχεία έπαψε να αποτελεί και επίσημα από τον Νόμο λόγο διαζυγίου.

 

 

Μπορεί, όμως, να επιφέρει τη λύση του γάμου μόνο αν κριθεί ότι από αυτή έχουν διαταραχθεί τόσο σοβαρά οι συζυγικές σχέσεις, ώστε βάσιμα η εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης να είναι αφόρητη για τον ενάγοντα (άρθρο 1439 Α.Κ.).

 

Δεδομένη ήταν η αντιδραση της Εκκλησίας, η οποία υποστήριζε ότι ο νέος Νόμος θα κλονίσει τα θεμέλια της Οικογένειας και του Γάμου που παρακάμφθηκε από την Κυβέρνηση και προχώρησε στην μεταρρύθμιση.

 

Πηγή

Προβολές : 640


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα