Έρχονται λουκέτα προμηθευτών και νέες αυξήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

5 Μαΐου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

 

Η ρήτρα αναπροσαρμογής επιβλήθηκε με τον Κανονισμό Προμήθειας  Ηλεκτρικής Ενέργειας  και με σχετική Υπουργική Απόφαση  από το 2013.

 

 

 

Ποιοί κυβερνούσαν το 2013;;; Η κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Ο Τσίπρας, γιατί δεν την κατάργησε όταν έγινε κυβέρνηση;

ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ! ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΕΝΟΣ ΜΑΛΑΚΑ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ “ΕΛΛΗΝΙΚΟ” ΛΑΟ…

Πότε μωρέ θα ξεσηκωθούμε;

Πότε μωρέ θα γίνουμε ΕΛΛΗΝΕΣ και θα πετάξουμε από πάνω μας την εικόνα του ΡΑΓΙΑ;;;

 

Καλλιόπη Σουφλή

Το μέλλον χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι εφιαλτικό για τους προμηθευτές ενέργειας

Πιο ακριβά θα γίνουν τα τιμολόγια ρεύματος για τα νοικοκυριά  και τις επιχειρήσεις   με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος διότι οι προμηθευτές ενέργειας θα πρέπει να προσαρμόσουν τα πακέτα τους στο πραγματικό κόστος της ενέργειας με την τιμή της Kwh να ξεπερνά  τα 0,30 ευρώ από  0,0756 ευρώ που είναι σήμερα ως ονομαστική τιμή της kwh.

Με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα φύγει το «μαξιλάρι ασφαλείας» από τους υπολογισμούς των προμηθευτών ενέργειας, οι οποίοι θα πρέπει  εκ των προτέρων να προσδιορίζουν την τιμή της Kwh αφού θα χαθεί το εργαλείο αναπροσαρμογής του ενεργειακού κόστους εκ των υστέρων.

Σήμερα πρώτα πληρώνει ο προμηθευτής το πραγματικό κόστος της Kwh και στη συνέχεια τυπώνεται ο λογαριασμός ρεύματος προς του καταναλωτές.
Η τρέχουσα διαδικασία εξασφαλίζει χωρίς ρίσκο την οικονομική  βιωσιμότητα του προμηθευτή κι όλο το κόστος πέφτει στους καταναλωτές.

 

Οι λογαριασμοί ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής:

Το μέλλον χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι εφιαλτικό για τους προμηθευτές ενέργειας που δεν είναι καθετοποιημένοι δηλαδή δεν έχουν την ιδιότητα του παραγωγού ενέργειας.

 Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα προκαλέσει  πανικό αρχικά στους προμηθευτές και στη συνέχεια στους καταναλωτές διότι το ενεργειακό κόστος  θα πρέπει να  αποτυπωθεί στους λογαριασμούς χωρίς το εργαλείο  που λέγεται  ρήτρα αναπροσαρμογής.

 

Η δαιμονοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής .

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση όπως και τα υπόλοιπα  κόμματα της Βουλής  αλλά  και Επαγγελματικές Ενώσεις συνηγορούν στην κατάργηση της ρήτρας χωρίς να εισέρχονται στην ουσία του θέματος δηλαδή πως θα αποτυπωθεί το ενεργειακό κόστος ανά kwh.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρει μεταξύ άλλων «ότι  η  ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε κατέληξε στη δημιουργία μιας de facto «ρήτρας πολλαπλασιασμού» της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, που μεταφέρει καταχρηστικά το σύνολο των διακυμάνσεων των τιμών στους τελικούς καταναλωτές, με σοβαρές παρατυπίες, αδιαφάνεια και παραβάσεις στη συγκρότησή της.»

Με την ίδια τροπολογία απαγορεύεται η εκτέλεση εντολών αποσύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος έως την 31/12/2022 ή έως την αναμόρφωση του υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής για κάθε οφειλέτη-τελικό αποδέκτη της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Τι θα συμβεί στην πράξη:  

Αρχικά θα κλείσει ο κύκλος της ελεύθερης αγοράς με το κριτήριο επιλέγω τον προμηθευτή ενέργειας.

Η αγορά σε μία νύχτα θα γίνει  μονοπωλιακή διότι  ο  ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών ενέργειας που διαθέτουν εταιρείες λιανικής  πώλησης ενέργειας θα είναι μέχρι τελικής πτώσης έναντι των αντιπάλων  τους που δεν παράγουν  ηλεκτρική ενέργεια.
Ο προμηθευτής που δεν ανήκει σε όμιλο παραγωγής ενέργειας  θα περάσει πολύ …δύσκολα διότι θα πρέπει να τιμολογεί ανά ημέρα το κόστος της Kwh το οποίο θα αυξομειώνεται ενώ ο όμιλος που παράγει ενέργεια που διαθέτει εταιρεία   λιανικής πώλησης θα βρει την «χρυσή τομή» για να επιβιώσουν μέσα στην ενεργειακή καταιγίδα.

 

Σήμερα στη Δικαιοσύνη η Ρήτρα Αναπροσαρμογής  

Το δικηγορικό γραφείο της Αριάδνη Νούκα από τη Θεσσαλονίκη θα υπερασπιστεί  την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, εκπροσωπώντας πελάτη της , ο οποίος είχε συμβόλαιο με σταθερό τιμολόγιο αλλά στη συνέχεια ο προμηθευτής επέβαλε ρήτρα αναπροσαρμογής.

Στο αρχικό στάδιο η κα Νούκα κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα αφού το δικαστήριο επέβαλε στον προμηθευτή να μη προχωρήσει στη διακοπή ρεύματος διότι δεν πλήρωσε την αξία της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Σήμερα θα δικαστεί επί της ουσίας η υπόθεση.

Η έδρα το αργότερο σε δύο μήνες θα έχει εκδώσει την οριστική της απόφαση που θα αφορά το επίμαχο θέμα.

Τα μέχρι σήμερα νομικά δεδομένα προεξοφλούν θετική απόφαση για τη δικηγόρο Αριάδνη Νούκα διότι η ρήτρα αναπροσαρμογής επιβλήθηκε με τον Κανονισμό Προμήθειας  Ηλεκτρικής Ενέργειας  και με σχετική Υπουργική Απόφαση  από το 2013.

Πρόκειται για κανονιστική πράξη και όχι για νόμο η οποία μπορεί να ακυρωθεί στην πράξη με δικαστική απόφαση.

Ο Κανονισμός Ηλεκτρικής Ενέργειας, σύμφωνα με νομικούς κύκλους δίνει δικαιώματα στους προμηθευτές ενέργειας ερήμην των καταναλωτών και η υλοποίηση του βασίζεται σε μονομερείς αποφάσεις των προμηθευτών σε βάρος  των καταναλωτών.

Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, σύμφωνα με έμπειρους νομικούς είναι μονόδρομος διότι καταστρατηγεί άλλες βασικές διατάξεις που είναι υπέρ των καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει εκδώσει αποφάσεις  που στηρίζουν την υπερασπιστική γραμμή για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν  έχει ακυρωθεί από τη Δικαιοσύνη  Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές παρότι η πολιτική βούληση ήταν να λειτουργούν.

Πρόκειται για ένα επιπλέον νομικό επιχείρημα που ευνοεί  την κατάργηση του Κανονισμού Προμήθειας Ενέργειας παρότι αποτελεί προϊόν  Ευρωπαϊκής Οδηγίας η οποία προσαρμόστηκε στα εγχώρια δεδομένα  βάζοντας  όμως στη γωνία τους καταναλωτές.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]

 

Πηγή

Προβολές : 346


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα