γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Πιο ακριβά θα γίνουν τα τιμολόγια ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος διότι οι προμηθευτές ενέργειας θα πρέπει να προσαρμόσουν τα πακέτα τους στο πραγματικό κόστος της ενέργειας με την τιμή της Kwh να ξεπερνά τα 0,30 ευρώ από 0,0756 ευρώ που είναι σήμερα ως ονομαστική τιμή της kwh.
Με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα φύγει το «μαξιλάρι ασφαλείας» από τους υπολογισμούς των προμηθευτών ενέργειας, οι οποίοι θα πρέπει εκ των προτέρων να προσδιορίζουν την τιμή της Kwh αφού θα χαθεί το εργαλείο αναπροσαρμογής του ενεργειακού κόστους εκ των υστέρων.
Σήμερα πρώτα πληρώνει ο προμηθευτής το πραγματικό κόστος της Kwh και στη συνέχεια τυπώνεται ο λογαριασμός ρεύματος προς του καταναλωτές.
Η τρέχουσα διαδικασία εξασφαλίζει χωρίς ρίσκο την οικονομική βιωσιμότητα του προμηθευτή κι όλο το κόστος πέφτει στους καταναλωτές.
Οι λογαριασμοί ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής:
Το μέλλον χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι εφιαλτικό για τους προμηθευτές ενέργειας που δεν είναι καθετοποιημένοι δηλαδή δεν έχουν την ιδιότητα του παραγωγού ενέργειας.
Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα προκαλέσει πανικό αρχικά στους προμηθευτές και στη συνέχεια στους καταναλωτές διότι το ενεργειακό κόστος θα πρέπει να αποτυπωθεί στους λογαριασμούς χωρίς το εργαλείο που λέγεται ρήτρα αναπροσαρμογής.
Η δαιμονοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής .
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής αλλά και Επαγγελματικές Ενώσεις συνηγορούν στην κατάργηση της ρήτρας χωρίς να εισέρχονται στην ουσία του θέματος δηλαδή πως θα αποτυπωθεί το ενεργειακό κόστος ανά kwh.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρει μεταξύ άλλων «ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε κατέληξε στη δημιουργία μιας de facto «ρήτρας πολλαπλασιασμού» της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, που μεταφέρει καταχρηστικά το σύνολο των διακυμάνσεων των τιμών στους τελικούς καταναλωτές, με σοβαρές παρατυπίες, αδιαφάνεια και παραβάσεις στη συγκρότησή της.»
Με την ίδια τροπολογία απαγορεύεται η εκτέλεση εντολών αποσύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος έως την 31/12/2022 ή έως την αναμόρφωση του υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής για κάθε οφειλέτη-τελικό αποδέκτη της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τι θα συμβεί στην πράξη:
Αρχικά θα κλείσει ο κύκλος της ελεύθερης αγοράς με το κριτήριο επιλέγω τον προμηθευτή ενέργειας.
Η αγορά σε μία νύχτα θα γίνει μονοπωλιακή διότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών ενέργειας που διαθέτουν εταιρείες λιανικής πώλησης ενέργειας θα είναι μέχρι τελικής πτώσης έναντι των αντιπάλων τους που δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Ο προμηθευτής που δεν ανήκει σε όμιλο παραγωγής ενέργειας θα περάσει πολύ …δύσκολα διότι θα πρέπει να τιμολογεί ανά ημέρα το κόστος της Kwh το οποίο θα αυξομειώνεται ενώ ο όμιλος που παράγει ενέργεια που διαθέτει εταιρεία λιανικής πώλησης θα βρει την «χρυσή τομή» για να επιβιώσουν μέσα στην ενεργειακή καταιγίδα.
Σήμερα στη Δικαιοσύνη η Ρήτρα Αναπροσαρμογής
Το δικηγορικό γραφείο της Αριάδνη Νούκα από τη Θεσσαλονίκη θα υπερασπιστεί την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, εκπροσωπώντας πελάτη της , ο οποίος είχε συμβόλαιο με σταθερό τιμολόγιο αλλά στη συνέχεια ο προμηθευτής επέβαλε ρήτρα αναπροσαρμογής.
Στο αρχικό στάδιο η κα Νούκα κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα αφού το δικαστήριο επέβαλε στον προμηθευτή να μη προχωρήσει στη διακοπή ρεύματος διότι δεν πλήρωσε την αξία της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Σήμερα θα δικαστεί επί της ουσίας η υπόθεση.
Η έδρα το αργότερο σε δύο μήνες θα έχει εκδώσει την οριστική της απόφαση που θα αφορά το επίμαχο θέμα.
Τα μέχρι σήμερα νομικά δεδομένα προεξοφλούν θετική απόφαση για τη δικηγόρο Αριάδνη Νούκα διότι η ρήτρα αναπροσαρμογής επιβλήθηκε με τον Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και με σχετική Υπουργική Απόφαση από το 2013.
Πρόκειται για κανονιστική πράξη και όχι για νόμο η οποία μπορεί να ακυρωθεί στην πράξη με δικαστική απόφαση.
Ο Κανονισμός Ηλεκτρικής Ενέργειας, σύμφωνα με νομικούς κύκλους δίνει δικαιώματα στους προμηθευτές ενέργειας ερήμην των καταναλωτών και η υλοποίηση του βασίζεται σε μονομερείς αποφάσεις των προμηθευτών σε βάρος των καταναλωτών.
Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, σύμφωνα με έμπειρους νομικούς είναι μονόδρομος διότι καταστρατηγεί άλλες βασικές διατάξεις που είναι υπέρ των καταναλωτών.
Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει εκδώσει αποφάσεις που στηρίζουν την υπερασπιστική γραμμή για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχει ακυρωθεί από τη Δικαιοσύνη Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές παρότι η πολιτική βούληση ήταν να λειτουργούν.
Πρόκειται για ένα επιπλέον νομικό επιχείρημα που ευνοεί την κατάργηση του Κανονισμού Προμήθειας Ενέργειας παρότι αποτελεί προϊόν Ευρωπαϊκής Οδηγίας η οποία προσαρμόστηκε στα εγχώρια δεδομένα βάζοντας όμως στη γωνία τους καταναλωτές.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]