Σιβυλλική προειδοποίηση αναλυτών στην Ελβετία – Να προετοιμαστείτε για κραχ τραπεζών

Σιβυλλική προειδοποίηση αναλυτών στην Ελβετία – Να προετοιμαστείτε για κραχ τραπεζών

1 Σεπτεμβρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:420
Μοίρασέ το

 

Να προετοιμαστεί κατάλληλα για την αποτυχία μιας μεγάλης τράπεζας κάλεσε την Ελβετία ομάδα ειδικών, στον απόηχο της κατάρρευσης της Credit Suisse, αλλά η έκθεσή τους στην κυβέρνηση παρέκαμψε τη ριζική μεταρρύθμιση που είναι απαραίτητη.

Σιβυλλική προειδοποίηση αναλυτών στην Ελβετία – Να προετοιμαστείτε για κραχ τραπεζών
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολογος, για να αντιληφθεί πως η “τραπεζική κρίση”, δεν είναι θέμα μόνο της Ελεβετίας…
Ήδη βλέπουμε στην Ελλάδα, να κλείνουν υποκαταστήματα και να συγχωνεύονται  σε πολύ μικρότερο αριθμό τραπεζών…
Είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση όλων των τραπεζών, και η συγκέντρωση όλης της τραπεζικής δύναμης σ’ ότι αφορά στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα, που κι αυτή όμως θα δίνει λογαριασμό στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ…
ΕΡΧΟΝΤΑΙ  ΨΗΦΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ – ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ – ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ…
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ…
Καλλιόπη Σουφλή
Αν αντιμετωπίσει προβλήματα η UBS, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην Ελβετία
Να προετοιμαστεί κατάλληλα για την αποτυχία μιας μεγάλης τράπεζας κάλεσε την Ελβετία ομάδα ειδικών, στον απόηχο της κατάρρευσης της Credit Suisse, αλλά η έκθεσή τους στην κυβέρνηση παρέκαμψε τη ριζική μεταρρύθμιση που είναι απαραίτητη.
Ο Όμιλος UBS αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας νωρίτερα αυτό το έτος, αφού η κυβέρνηση διευθέτησε βιαστικά και εν μέρει χρηματοδότησε την εξαγορά της πληγείσας Credit Suisse για να αποτρέψει την κατάρρευση αυτής της τράπεζας.

Η αποτυχία μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο και κάποτε σύμβολο της ελβετικής οικονομικής δύναμης «τύφλωσε» τους αξιωματούχους και τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας, οι οποίοι είχαν παλέψει εδώ και καιρό με την τράπεζα καθώς αντιμετώπιζε το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο.

 

Προετοιμαστείτε…

 

Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, μια ομάδα Ελβετών ειδικών, συμπεριλαμβανομένων τραπεζιτών και ακαδημαϊκών, προέτρεψε την κυβέρνηση να βελτιώσει την ετοιμότητά της σε περίπτωση που η UBS, η οποία είναι τώρα πολύ μεγαλύτερη, αντιμετωπίσει προβλήματα.

Ζήτησαν να δοθεί μεγαλύτερη επιρροή στη ρυθμιστική αρχή της χώρας FINMA με την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα, αλλά να υπάρξει και καλύτερος συντονισμός μεταξύ των ελβετικών αρχών.
Οι ειδικοί συνέστησαν επίσης στη FINMA να έρθει πιο κοντά με τα στελέχη των τραπεζών πριν υπάρξει κρίση.
Οι ειδικοί πρότειναν επίσης ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί για τις τράπεζες η αξιοποίηση της χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα, χαλαρώνοντας τους κανόνες σχετικά με το τι ασφάλεια μπορεί να προσφερθεί σε αντάλλαγμα.

Ο γίγαντας UBS

Η εξαγορά της Credit Suisse – η πρώτη διάσωση μιας παγκόσμιας τράπεζας από την οικονομική κρίση του 2008 – παρέχει τεράστια επιρροή στην UBS, απαλλάσσοντάς την από τον κύριο ανταγωνιστή της.
Θα αλλάξει το τοπίο των τραπεζών στην Ελβετία, όπου τα υποκαταστήματα της Credit Suisse και της UBS είναι διάσπαρτα παντού, μερικές φορές σε απόσταση μόλις μέτρων μεταξύ τους.
Οι τράπεζες, δύο από τις πιο σημαντικές συστημικά στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα, κατέχουν συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία έως και 140% του ελβετικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση για την οικονομία της.
Η κατάρρευση της Credit Suisse έχει προκαλέσει μια διεθνή συζήτηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν μετά το τελευταίο χρηματοπιστωτικό κραχ για να αποτρέψουν τις τράπεζες να γίνουν υπερμεγέθεις – μια κίνηση που έκτοτε παραπαίει.

Παρόλο που η Ελβετία επέβαλε απώλειες στους μετόχους και σε ορισμένους επενδυτές ομολόγων -ένας πυλώνας αυτών των μεταρρυθμίσεων κρίσης- απέφευγαν την προοπτική εκκαθάρισης της Credit Suisse, επιλέγοντας αντ’ αυτού να πουλήσουν στην UBS.

 

Οι ανησυχίες

 

Ορισμένοι ειδικοί βλέπουν σοβαρές αποτυχίες σε αυτό το τοπίο.
«Οι ελβετικοί φορείς χάραξης πολιτικής απέτυχαν να εποπτεύσουν επαρκώς την Credit Suisse την τελευταία δεκαετία που οδήγησε στην κατάρρευσή της», δήλωσε ο Beat Wittmann, πρόεδρος της Porta Advisors, μιας ελβετικής συμβουλευτικής εταιρείας.
«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πολιτική βούληση για διδάγματα», είπε.

Ο Nicolas Veron του Ινστιτούτου Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε ότι η Ελβετία θα μπορούσε να βρεθεί σε δύσκολη θέση αν η UBS αντιμετωπίσει προβλήματα.
«(Η) διάσωση της Credit Suisse δεν είναι τέλεια επιτυχία, αλλά ούτε και ιστορία αποτυχίας πολιτικής.
«Οι Ελβετοί είχαν δύο επιλογές – τη συγχώνευση, το σχέδιο Α ή την επίλυση, το σχέδιο Β, και η κρίση ήταν ότι μια συμφωνία ήταν καλύτερη», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια εναλλακτική αν η UBS αντιμετωπίσει προβλήματα.
Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008, ήταν η UBS, όχι η Credit Suisse, που χρειαζόταν μια κρατική διάσωση.
Εκείνη την εποχή, η ελβετική κεντρική τράπεζα δάνεισε περισσότερα από 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα όχημα που χρησιμοποίησε η UBS για να ξεφορτώσει προβληματικά χρέη, συμπεριλαμβανομένων των δανείων subprime.

 

 

Πηγή

Προβολές : 420


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα