Στο σφυρί τα «ασημικά του κράτους». Ντεζαβού με τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη. Τότε ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, τώρα τρία λιμάνια

18 Ιουλίου, 2020 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:228
Μοίρασέ το

Τότε είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων με την πώληση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ την οποία εξαγόρασε ο «τσιμεντάνθρωπος» της ιταλικής μαφίας Λορέντζο Παντσαβόλτα.

Σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει για πούλημα τρία λιμάνια της χώρας που έχουν όμως ιδιαίτερη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία.

Όπως ανακοινώθηκε στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Καβάλιας, μπαίνει πωλητήριο.

 

 

 

Κι όπως είχε πει ο Νομπελίστας Λογοτεχνίας Ζοζέ Σαραμάγκου: “Ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός… ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας… ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος… ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο… ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο… Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιείστε τα κράτη… παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση ημών των ιδίων, σε εταιρείες ιδιωτικού τομέα, με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου.

Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιείστε στο φινάλε, και την ΠΟΥΤΑΝΑ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕ…”

Παραφράζοντας τον Σαραμάγκου, λέω στον Μητσοτάκη: Μήπως  να κάνει το ίδιο κι αυτός με την μάνα του;;;

ΑΗ ΣΙΧΤΙΡ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ… ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΑ ΒΡΩΜΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΡΟΤΣΙΛΝΤ…

Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΑΣ…

ΞΥΠΝΕΙΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ! 

ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΜΜΑΤΙ, ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΚΑΚΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ… όπως λέει και το γνωστό τραγούδι…

ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ, ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ… ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Σε ντεζαβού φαίνεται ότι ζούμε καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναλαμβάνει τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που ήθελε να ιδιωτικοποιήσει όλη την κρατική περιουσία, δηλαδή όπως έλεγαν οι επικριτές του «να ξεπουλήσει τα ασημικά του κράτους».

Τότε είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων με την πώληση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ την οποία εξαγόρασε ο «τσιμεντάνθρωπος» της ιταλικής μαφίας Λορέντζο Παντσαβόλτα. Σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει για πούλημα τρία λιμάνια της χώρας που έχουν όμως ιδιαίτερη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία. Όπως ανακοινώθηκε στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Καβάλιας, μπαίνει πωλητήριο.

Και αυτό την ώρα που σε όλη την Ευρώπη με πρώτη διδάξασα τη Γερμανία υπάρχει μια επαναφορά τάσης προς τις κρατικοποιήσεις.

Η Γερμανία μάλιστα με πρόσφατους νόμους που εξέδωσε απαγορεύει σχεδόν, την πώληση ακόμα και ιδιωτικών εταιρειών σε ξένους επιχειρηματίες προκειμένου να διαφυλάξει τον εθνικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων της.

Αντίθετα, εμείς εδώ στην Ελλάδα πιεζόμενοι από τις αξιώσεις των δανειστών, προχωρούμε σε ιδιωτικοποιήσεις ακόμα και ευαίσθητων εθνικά δραστηριοτήτων προκειμένου να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν τα δανεικά στον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ.

Στην έναρξη τριών διεθνών δημόσιων διαγωνισμών για την αξιοποίηση των λιμένων της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Καβάλας προχωρά σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του.

Οι Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας θα αξιοποιηθούν μέσω της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ενώ για τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας προβλέπεται η υπο-παραχώρηση ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα «Φίλιππος Β΄».

Οι σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφερόντος για τους τρεις διαγωνισμούς έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης

 

Ειδικότερα, η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.) προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΑ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης. Η εταιρεία έχει επίσης διοικητικές αρμοδιότητες επί του λιμένος Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και του αλιευτικού καταφυγίου Θέρμων Σαμοθράκης.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία στις 2 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδος).

 

Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας

 

Αντίστοιχα, η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΗΓ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία στις 2 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδος).

Στους διαγωνισμούς αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ενεργούν οι «Deloitte Business Solutions – Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.» ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, οι «Your Legal Partners – Δρακόπουλος & Βασαλάκης – Αλεξίου Κοσμόπουλος» ως νομικός σύμβουλος, το «Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε.» ως τεχνικός σύμβουλο και η εταιρεία «Port Consultants Rotterdam B.V.» ως εμπορικός σύμβουλος.

 

Οργανισμός Λιμένος Καβάλας

 

Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι της Καβάλας, ο διαγωνισμός προβλέπει την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.» (ΟΛΚ Α.Ε.).

Η υπο-παραχώρησης περιλαμβάνει:

  • τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,
  • μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,
  • τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη
  • την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και
  • συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

Η διάρκεια της υπο-παραχώρησης θα είναι για 40 έτη.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία στις 2 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδος).

Για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου λιμένα, το Ταμείο έχει ορίσει την «ΕΡΝΣΤ ΚΑΙ ΓΙΑΝΓΚ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών» ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο, τη δικηγορική εταιρεία «KLC Law Firm» ως νομικό σύμβουλο, την εταιρεία «Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε.» ως τεχνικό σύμβουλο και την εταιρεία «Port Consultants Rotterdam B.V.» ως εμπορικό σύμβουλο.

Προσφορά για το πρώην εργοτάξιο της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου

Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι έλαβε μία δεσμευτική προσφορά από ιδιώτη επενδυτή για το ακίνητο του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου.

 

ΠηγήΜοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα