Συγχωρούμε για να ηρεμήσουμε εμείς..

Συγχωρούμε για να ηρεμήσουμε εμείς..

29 Φεβρουαρίου, 2024 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:249
Μοίρασέ το

 

Συγχωρούμε για να ηρεμήσουμε εμείς και δεν έχει καμία σημασία αν θα το πούμε στον άλλον ή όχι. Συγχωρούμε όχι από μεγαλοψυχία αλλά για να ελευθερωθούμε από ό,τι μάς κρατάει δέσμιους πίσω.

Να συγχωρείς… η ζωή είναι πολύ μικρή για να την ξοδεύεις σε μνησικακίες και στα ανθρωπάκια που σε πλήγωσαν…
Και μην φορτώσεις την ψυχή σου ψάχνοντας τρόπους εκδίκησης…
Κοίταξε ψηλά… και πες: “Θεέ μου, εσύ ξέρεις”… κι αυτό αρκεί…
Η ζωή, πάντα επιστρέφει συμπεριφορές…
Καλλιόπη

Γράφει η Σοφία Σοφιανίδου

 

Πολλά τα βάρη που σηκώνει ο καθένας μας –και κυριολεκτικά και μεταφορικά- αλλά σαν τα βάρη της ψυχής δεν έχει. Γίνονται μπετόν αρμέ και πάνε και κάθονται πάνω στο στήθος αμετακίνητα, ακούνητα και κολλημένα σαν βδέλλα τόσο εφαπτόμενα που σχεδόν ανάσα δεν μπορείς να πάρεις.

Όλοι έχουμε υπάρξει και «κοκκινοσκουφίτσες» και «κακοί λύκοι» στις ζωές τις δικές μας αλλά και όσων συναναστρεφόμαστε κι αυτό είναι δεδομένο.

Στις περιπτώσεις που γίναμε οι κακοί λύκοι καλό θα ήταν όποτε το αντιληφθούμε, κι εφόσον είναι εφικτό, να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας τίμια και σταράτα.

Κι αν μάς συγχωρήσουν μάς συγχώρεσαν.

Το σημαντικό είναι εμείς να κοιμόμαστε το βράδυ με τη συνείδηση μας όσο γίνεται πιο ήρεμη γνωρίζοντας πως δεν βλάψαμε κάποιον αλλά ακόμη κι αν το κάναμε ζητήσαμε συγγνώμη.

Στις άλλες όμως τις υποθέσεις που νιώσαμε το άδικο στο πετσί μας και η ψυχική μας ηρεμία διαταράχθηκε, σε εκείνες τις περιπτώσεις πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα του θυμού.

Κρατάμε μανιάτικα και (μεταξύ μας) σκεφτόμαστε τρόπους για να πάρουμε το αίμα μας πίσω ή χαιρόμαστε χαιρέκακα (πάλι μεταξύ μας) αν σε αυτόν που μάς αδίκησε συμβεί καμιά κακοτοπιά.

Κι αυτή είναι και η παγίδα που όλοι έχουμε πέσει -εκτός αυτών με τα «φωτοστέφανα»- που δεν καταλαβαίνουμε πως για συγχωρέσουμε κάποιον δεν είναι απαραίτητο να έρθει να απολογηθεί.

Δεν συγχωρούμε για τους άλλους, αλλά για τη δική μας ψυχική ηρεμία.

Όχι με τη θρησκόληπτη μορφή που κάποιοι θα βιαστούν να πουν, αλλά με εκείνη την ταπεινή, την ανθρώπινη που τόσο έχουμε ανάγκη να ανακαλύπτουμε πως δεν την έχουμε εξαφανίσει.

Συγχωρούμε για να ηρεμήσουμε εμείς και δεν έχει καμία σημασία αν θα το πούμε στον άλλον ή όχι. Συγχωρούμε όχι από μεγαλοψυχία αλλά για να ελευθερωθούμε από ό,τι μάς κρατάει δέσμιους πίσω. Δεν έχει σημασία πόσες φορές έχουμε φάει τα μούτρα μας και πόσες ακόμη θα τα φάμε. Σημασία έχει να φύγουν τα βαρίδια, οι αλυσίδες και τα πισωγυρίσματα.

Άστο να πάει στο καλό και μην κρατάς κακίες. Κράτα όμως πισινές. Και θα δεις πως όταν φύγει από πάνω σου αυτό το βάρος θα νιώσεις ελεύθερος, άλλος άνθρωπος γιατί δε θα σε απασχολεί ούτε καν σαν σκέψη.

Δε θα σου αναλώνει φαιά ουσία και χρόνο να σκέφτεσαι πόσο σε αδικήσανε και είτε θα τους το ξεπληρώσει η ζωή είτε θα το βρουν μπροστά τους κι όλα αυτά τα μελοδραματικά.

Έγινε, πάρ’το απόφαση, δέξου το, συγχώρεσε, πήγαινε παρακάτω.

Κι εννοείται πως οι δευτερότριτες ευκαιρίες στις σχέσεις ειδικά είναι προσωπικές υποθέσεις και δικαιώματα του καθενός.

Μόνο που αν συγχωρέσεις μία, έχεις πολύ μεγάλες πιθανότητες να την πατήσεις δύο.

Κι εκεί αν συγχωρέσεις δις πάρε έναν άβακα και ξεκίνα να μετράς πόσες φορές ακόμη θα χρειαστεί να δώσεις άφεση αμαρτιών.

Κι αν το αντέχεις, όταν θα εκραγείς μην έρθεις να μάς μιλήσεις για κοκκινοσκουφίτσες, λύκους κι άλλα παραμύθια.

 

Υ.Γ. Τα παραπάνω δεν αναφέρονται σε μορφές σωματικής βίας και κακοποίησης

 

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 249


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα