Robert ROOS: “Άσχημα νέα: Επήλθε συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα. Λείπει μόνο η ψηφοφορία” [8 Νοεμβρίου 2023].

Robert ROOS: “Άσχημα νέα: Επήλθε συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα. Λείπει μόνο η ψηφοφορία” [8 Νοεμβρίου 2023].

10 Νοεμβρίου, 2023 9 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:553
Μοίρασέ το

Ο ευρωβουλευτής Robert ROOS μας ενημερώνει για τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σχετικά με την ψηφιακή ταυτότητα.

Μετάφραση: Nioland

 

Ο ευρωβουλευτής Robert ROOS μας ενημερώνει για τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σχετικά με την ψηφιακή ταυτότητα.

Μόλις βγήκα από την αίθουσα όπου διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις για την ψηφιακή ταυτότητα και έχω άσχημα νέα: τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία, γεγονός που σημαίνει ότι, πιθανότατα σύντομα, η ψηφιακή ταυτότητα θα τεθεί σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως μετά τη συμφωνία αυτή, ο Επίτροπος Breton δήλωσε ότι “Τώρα που έχουμε αυτό το πορτοφόλι για την ψηφιακή ταυτότητα, πρέπει να βάλουμε κάτι μέσα σε αυτό”… και αυτό που εννοούσε ήταν το ψηφιακό ευρώ, γνωστό και ως Ψηφιακό Νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC).

Και αυτή είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη… πάντα μας υπόσχονταν ότι δεν θα γινόταν αυτή η διασύνδεση.

Και ακόμη και πολλοί ειδικοί σε θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι αυτή ήταν μια πολύ κακή ιδέα για την ιδιωτικότητα και την ελευθερία μας, και όμως αυτή η ψηφιακή ταυτότητα προωθείται.

Αλλά δεν είναι πολύ αργά, διότι πρέπει ακόμη να ψηφίσουμε γι’ αυτό στην ολομέλεια.

Έτσι, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να στείλετε στον ευρωβουλευτή σας από το κράτος μέλος σας ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να του/της πείτε ότι είστε κατά αυτού του νομοθετήματος.

Όπως έχει προαναφερθεί σε αρκετά βίντεο, για να καταστεί λειτουργικό το ψηφιακό ευρώ (CBDC), χρειάζεται πρώτα μια Ψηφιακή Ταυτότητα. Όλα κυλούν σύμφωνα με το σχέδιο!

Ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα: Συμβούλιο και Κοινοβούλιο καταλήγουν σε προσωρινή συμφωνία για την ηλεκτρονική ταυτότητα

Με σκοπό τη διασφάλιση μιας αξιόπιστης και ασφαλούς ψηφιακής ταυτότητας για όλους τους Ευρωπαίους, η Προεδρία του Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο για μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα (eID).

Με την έγκριση του κανονισμού για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα, κάνουμε ένα θεμελιώδες βήμα ώστε οι πολίτες να έχουν μια μοναδική και ασφαλή ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα. Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει παγκόσμια αναφορά στον ψηφιακό τομέα, προστατεύοντας τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και αξίες.

Nadia Calviño, ασκούμενη πρώτη αντιπρόεδρος της Ισπανίας και υπουργός Οικονομίας και Ψηφιοποίησης

Το ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας

Ο αναθεωρημένος κανονισμός συνιστά μια σαφή αλλαγή παραδείγματος για την ψηφιακή ταυτότητα στην Ευρώπη με στόχο να διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση των ανθρώπων και των επιχειρήσεων σε ασφαλή και αξιόπιστη ηλεκτρονική ταυτοποίηση και έλεγχο ταυτότητας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, τα κράτη μέλη θα προσφέρουν σε πολίτες και επιχειρήσεις ψηφιακά πορτοφόλια που θα μπορούν να συνδέουν την εθνική τους ψηφιακή ταυτότητα με αποδείξεις άλλων προσωπικών χαρακτηριστικών (π.χ. άδεια οδήγησης, διπλώματα, τραπεζικός λογαριασμός). Οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους και να μοιράζονται ηλεκτρονικά έγγραφα από το ψηφιακό πορτοφόλι τους με ένα πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο.

Τα νέα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας θα επιτρέψουν σε όλους τους Ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες με την εθνική τους ψηφιακή ταυτοποίηση, η οποία θα αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη , χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν ιδιωτικές μεθόδους ταυτοποίησης ή να μοιράζονται άσκοπα προσωπικά δεδομένα. Ο έλεγχος χρήστη διασφαλίζει ότι θα κοινοποιηθούν μόνο οι πληροφορίες που πρέπει να κοινοποιηθούν.

Σύναψη της αρχικής προσωρινής συμφωνίας

Μετά την αρχική προσωρινή συμφωνία για ορισμένα από τα κύρια στοιχεία της νομοθετικής πρότασης στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ακολούθησε μια διεξοδική σειρά τεχνικών συναντήσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα κείμενο που επέτρεψε την πλήρη οριστικοποίηση του φακέλου. Ορισμένες σχετικές πτυχές που συμφωνήθηκαν από τους συννομοθέτες σήμερα αρ

  • οι ηλεκτρονικές υπογραφές : το πορτοφόλι θα είναι δωρεάν για χρήση από φυσικά πρόσωπα από προεπιλογή, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η δωρεάν χρήση περιορίζεται σε μη επαγγελματικούς σκοπούς
  • επιχειρηματικό μοντέλο του πορτοφολιού : η έκδοση, χρήση και ανάκληση θα είναι δωρεάν για όλα τα φυσικά πρόσωπα
  • την επικύρωση της ηλεκτρονικής βεβαίωσης των χαρακτηριστικών: τα κράτη μέλη παρέχουν δωρεάν μηχανισμούς επικύρωσης μόνο για την επαλήθευση της γνησιότητας και της εγκυρότητας του πορτοφολιού και της ταυτότητας των εξαρτώμενων μερών
  • ο κωδικός για τα πορτοφόλια: τα στοιχεία λογισμικού εφαρμογής θα είναι ανοιχτού κώδικα, αλλά τα κράτη μέλη έχουν τα απαραίτητα περιθώρια ώστε, για δικαιολογημένους λόγους, να μην αποκαλύπτονται συγκεκριμένα στοιχεία εκτός από αυτά που είναι εγκατεστημένα στις συσκευές χρήστη
  • Έχει διασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ του πορτοφολιού ως μέσου eID και του υποστηρικτικού συστήματος βάσει του οποίου εκδίδεται.

Τέλος, ο αναθεωρημένος νόμος διευκρινίζει το εύρος των πιστοποιημένων πιστοποιητικών ελέγχου ταυτότητας ιστού (QWAC), τα οποία διασφαλίζουν ότι οι χρήστες μπορούν να επαληθεύσουν ποιος βρίσκεται πίσω από έναν ιστότοπο, διατηρώντας παράλληλα τους ισχύοντες καθιερωμένους κανόνες και πρότυπα ασφάλειας του κλάδου.

Επόμενα βήματα

Οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν για την ολοκλήρωση του νομικού κειμένου σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία. Όταν οριστικοποιηθεί, το κείμενο θα υποβληθεί στους εκπροσώπους των κρατών μελών (Coreper) για έγκριση. Με την επιφύλαξη νομικής/γλωσσικής αναθεώρησης, ο αναθεωρημένος κανονισμός θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ.

Ιστορικό

Τον Ιούνιο του 2021, η Επιτροπή πρότεινε ένα πλαίσιο για μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα που θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της ΕΕ, μέσω ενός ευρωπαϊκού πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας.

Το προτεινόμενο νέο πλαίσιο τροποποιεί τον κανονισμό του 2014 για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής αναγνώρισης και εμπιστοσύνης για ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά (κανονισμός eIDAS), ο οποίος έθεσε τα θεμέλια για την ασφαλή πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και τη διενέργεια συναλλαγών ηλεκτρονικά και διασυνοριακά στην ΕΕ.

Η πρόταση απαιτεί από τα κράτη μέλη να εκδίδουν ψηφιακό πορτοφόλι στο πλαίσιο ενός κοινοποιημένου συστήματος eID, βασισμένο σε κοινά τεχνικά πρότυπα, μετά από υποχρεωτική πιστοποίηση. Για τη δημιουργία της απαραίτητης τεχνικής αρχιτεκτονικής, την επιτάχυνση της εφαρμογής του αναθεωρημένου κανονισμού, την παροχή κατευθυντήριων γραμμών στα κράτη μέλη και την αποφυγή κατακερματισμού, η πρόταση συνοδεύτηκε από σύσταση για την ανάπτυξη μιας εργαλειοθήκης της Ένωσης που θα καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές του πορτοφολιού.

Μετά τις διοργανικές διαπραγματεύσεις («τριμερείς διάλογοι»), οι δύο συννομοθέτες κατάφεραν να καταλήξουν σε μια αρχική προσωρινή συμφωνία για τα βασικά στοιχεία του φακέλου στις 29 Ιουνίου 2023, με την επιφύλαξη περαιτέρω τεχνικών προσαρμογών στο σχέδιο νομοθετικού κειμένου του αναθεωρημένου κανονισμού.


Πηγή: European digital identity: Council and Parliament reach a provisional agreement on eID


Το Substack του Nioland είναι μια έκδοση που υποστηρίζεται από τους αναγνώστες. Για να λαμβάνετε νέες δημοσιεύσεις υποστηρίξτε το έργο μου. Γίνετε συνδρομητές δωρεάν ή επί πληρωμή με πλεονεκτήματα.

Λεπτομέρειες για το κόστος και τα πλεονεκτήματα πληρωμένης συνδρομής (μηνιαία ή ετήσια) εδώ:

Επιλέξτε Συνδρομητικό Πρόγραμμα

 

Πηγή https://nioland.substack.com/p/robert-roos-8-2023

Προβολές : 553


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα