Tο διπλό παιχνίδι των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά – Οι φόβοι της Ελλάδος και η ενημέρωση της τουρκικής πρεσβείας

28 Απριλίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

Μήπως ήρθε η ώρα να βάλουμε στο τραπέζι μεγάλες απαιτήσεις και να σκεφτούμε το συμφέρον μας σε μία ρεαλιστική βάση; Μήπως να αναθεωρήσουμε την αντιρωσική τακτική και να κρατήσουμε αποστάσεις;

Ποιοί να βάλουμε στο τραπέζι και ποιοί να αναθεωρήσουμε;
Πότε έγινε αυτό που θέλησε ο λαός;
ΜΙΑ ΚΛΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΜΑΦΙΟΖΩΝ ΕΒΡΑΙΟΧΑΖΑΡΩΝ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ.
ΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ, ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.
Καλλιόπη Σουφλή
Tο διπλό παιχνίδι των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά - Οι φόβοι της Ελλάδος και η ενημέρωση της τουρκικής πρεσβείας
Πρώτο θέμα στην ατζέντα τα ελληνοτουρκικά στις 16 Μαίου

Αυτή την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων την περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς εδώ και καιρό υπήρχαν τα σημάδια που έδειχναν ότι ο μήνας του μέλιτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει τελειώσει και η συνάντηση Μητσοτάκη – Εrdogan ήταν ένα στημένο show του ΝΑΤΟ για να δείξουν ότι υπάρχει αρραγές μέτωπο στην ανατολική πτέρυγα του.

Το bankingnews είχε προιδεάσει με σχετικό ρεπορτάζ (Τέλος ο μήνας του μέλιτος – Το διπλό ταμπλό της Τουρκίας και η «διπλωματική αναιμία» της Ελλάδος)

Ενημέρωση σε Μέσα Ενημέρωσης από την τουρκική πρεσβεία

Πριν λίγο καιρό, μάλιστα, σύμφωνα με ανώτερες πηγές υπήρξε συνάντηση ορισμένων δημοσιογράφων με τους ιθύνοντες της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα όπου διαπιστώθηκε ένα περίεργο κλίμα.

Στην συνάντηση αυτή, τα αρμόδια τουρκικά στελέχη τόνισαν ότι όντως υπάρχει πρόθεση και από τις δύο πλευρές για ηρεμία στα ελληνοτουρκικά το 2022, όπως είχε συμφωνηθεί και στην συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan στην Κωνσταντινούπολη.

Σημάδια όξυνσης στα ελληνοτουρκικά

Ωστόσο, τα ίδια στελέχη κατηγόρησαν ξανά την Αθήνα για επαναπροωθήσεις μεταναστών (pushbacks), και δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν μερίδα της ελληνικής δημοσιογραφίας που αναδεικνύει το θέμα…

Επίσης, η πρεσβεία κατηγόρησε την Ελλάδα για αδράνεια στον τομέα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ενώ όταν ρωτήθηκαν σχετικά, δεν αναφέρθηκαν καθόλου στις υπερπτήσεις πάνω στα ελληνικά νησιά και τις παραβάσεις του FIR οι οποίες μαίνονται εδώ και αρκετό καιρό.

Τελείωσε οριστικά ο EastMed

Στην συνέχεια της ενημέρωσης, αναφέρθηκαν στα ενεργειακά ζητήματα τονίζοντας ότι ο αγωγός EastMed είναι ένα νεκρό πρότζεκ, ότι ποτέ δεν υπήρχε (όπως είπαν ήταν νεκρό πριν γεννηθεί) και ότι στα ενεργειακά στην Μεσόγειο, πρέπει να έχει ρόλο και λόγο η Τουρκία. Αναφορά έγινε και για την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τις έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Νότια και Νοτιοδυτική Κρήτη, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν αφορούν την Τουρκία αλλά την Λιβύη.

Γιατί η Τουρκία δεν μετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας 

Μετά εξήγησαν στους έλληνες δημοσιογράφους γιατί η Τουρκία δεν μετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θεωρώντας ότι το συμφέρον της Τουρκίας είναι να είναι στην σωστή πλευρά του μέλλοντος, ουσιαστικά ειρωνευόμενοι την φράση του Πρωθυπουργού, υπουργών και πολιτικών αρχηγών ότι η «Ελλάδα είναι στην σωστή πλευρά της Ιστορίας).

Πρώτο θέμα στην ατζέντα τα ελληνοτουρκικά στις 16 Μαίου

Όπως είναι φυσικό, υπό αυτό το κλίμα και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει αναβαθμίσει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, η επισκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο αποκτάει άλλο ένα μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο. Οι πληροφορίες λένε ότι το επιτελείο του Πρωθυπουργού ετοιμάζει ένα μεγάλο φάκελο με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.

Οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν θέση – Σε προχωρημένες συνομιλίες με την Άγκυρα

Ωστόσο, όπως καταλαβαίνει κανείς είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση οι ΗΠΑ να πάρουν θέση. Ήδη η αμερικάνικη διπλωματία συνομιλεί με την Άγκυρα για το ζήτημα των S 400 με την Τουρκία να παζαρεύει τα ανταλλάγματα για να μην παραλάβει την δεύτερη συστοιχία από τους Ρώσους.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι όπως ήταν με την ανάληψη της εξουσίας από τον Biden. Μετά την Ουκρανία, έχει επισκεφτεί τη χώρα η υφυπουργός Εξωτερικών Nuland, υπάρχει επικοινωνία Biden – Εrdogan, υπάρχει το αίτημα για αγορα F16 που θα ικανοποιηθεί.

Η Ελλάδα τα έδωσε όλα και δεν πήρε ανταλλάγματα

Το ζητούμενο είναι τι θα κάνει η Ελλάδα σε αυτή τη φάση.
Η Ελλάδα κράτησε μία αντιρωσική τακτική, έστειλε όπλα στην Ουκρανία και έκανε το θέλημα των ΗΠΑ για κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία.
Άνοιξε την Αλεξανδρούπολη για να περνάνε τα αμερικανικά στρατεύματα και η βοήθεια προς Ουκρανία και την Σούδα για τα αμερικανικά πλοία που πλέον στην Μεσόγειο.
Υπέγραψε επ’ αόριστο την ελληνοαμερικανική συμφωνία συνεργασίας MDCA με την πλατφόρμα 3+1 (ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-ΗΠΑ-Ισραήλ). Και τι έλαβε για αντάλλαγμα;

 

Η Νuland έβαλε ταφόπλακα στον Εastmed.

H Tουρκία δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία, παίζει ένα διπλό ταμπλό, έχει αυξήσει τις στρατιωτικές εξαγωγές στην Ουκρανία αλλά παραμένει ένας συνομιλητής για την εξεύρεση ειρήνης μεταξύ Ουκρανών-Ρώσων.

Και το χειρότερο είναι ότι κινδυνεύει να κοπεί και το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ελλάδα προς το τέλος Μαίου, μετά την Πολωνία και την Βουλγαρία, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η ελληνική πλευρά στην Ουάσιγκτον θα συζητήσει, αφού θα της ζητηθεί, τι άλλο μπορεί να εισφέρει σε μία σύρραξη που επεκτείνεται και χωρικά και χρονικά.

Μήπως ήρθε η ώρα να βάλουμε στο τραπέζι μεγάλες απαιτήσεις και να σκεφτούμε το συμφέρον μας σε μία ρεαλιστική βάση; Μήπως να αναθεωρήσουμε την αντιρωσική τακτική και να κρατήσουμε αποστάσεις;

 

Μαξιμιιλανός

 

Πηγή

Προβολές : 278


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα