Αυτή την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων την περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς εδώ και καιρό υπήρχαν τα σημάδια που έδειχναν ότι ο μήνας του μέλιτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει τελειώσει και η συνάντηση Μητσοτάκη – Εrdogan ήταν ένα στημένο show του ΝΑΤΟ για να δείξουν ότι υπάρχει αρραγές μέτωπο στην ανατολική πτέρυγα του.
Το bankingnews είχε προιδεάσει με σχετικό ρεπορτάζ (Τέλος ο μήνας του μέλιτος – Το διπλό ταμπλό της Τουρκίας και η «διπλωματική αναιμία» της Ελλάδος)
Ενημέρωση σε Μέσα Ενημέρωσης από την τουρκική πρεσβεία
Πριν λίγο καιρό, μάλιστα, σύμφωνα με ανώτερες πηγές υπήρξε συνάντηση ορισμένων δημοσιογράφων με τους ιθύνοντες της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα όπου διαπιστώθηκε ένα περίεργο κλίμα.
Στην συνάντηση αυτή, τα αρμόδια τουρκικά στελέχη τόνισαν ότι όντως υπάρχει πρόθεση και από τις δύο πλευρές για ηρεμία στα ελληνοτουρκικά το 2022, όπως είχε συμφωνηθεί και στην συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan στην Κωνσταντινούπολη.
Σημάδια όξυνσης στα ελληνοτουρκικά
Ωστόσο, τα ίδια στελέχη κατηγόρησαν ξανά την Αθήνα για επαναπροωθήσεις μεταναστών (pushbacks), και δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν μερίδα της ελληνικής δημοσιογραφίας που αναδεικνύει το θέμα…
Επίσης, η πρεσβεία κατηγόρησε την Ελλάδα για αδράνεια στον τομέα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ενώ όταν ρωτήθηκαν σχετικά, δεν αναφέρθηκαν καθόλου στις υπερπτήσεις πάνω στα ελληνικά νησιά και τις παραβάσεις του FIR οι οποίες μαίνονται εδώ και αρκετό καιρό.
Τελείωσε οριστικά ο EastMed
Στην συνέχεια της ενημέρωσης, αναφέρθηκαν στα ενεργειακά ζητήματα τονίζοντας ότι ο αγωγός EastMed είναι ένα νεκρό πρότζεκ, ότι ποτέ δεν υπήρχε (όπως είπαν ήταν νεκρό πριν γεννηθεί) και ότι στα ενεργειακά στην Μεσόγειο, πρέπει να έχει ρόλο και λόγο η Τουρκία. Αναφορά έγινε και για την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τις έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Νότια και Νοτιοδυτική Κρήτη, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν αφορούν την Τουρκία αλλά την Λιβύη.
Γιατί η Τουρκία δεν μετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Μετά εξήγησαν στους έλληνες δημοσιογράφους γιατί η Τουρκία δεν μετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θεωρώντας ότι το συμφέρον της Τουρκίας είναι να είναι στην σωστή πλευρά του μέλλοντος, ουσιαστικά ειρωνευόμενοι την φράση του Πρωθυπουργού, υπουργών και πολιτικών αρχηγών ότι η «Ελλάδα είναι στην σωστή πλευρά της Ιστορίας).
Πρώτο θέμα στην ατζέντα τα ελληνοτουρκικά στις 16 Μαίου
Όπως είναι φυσικό, υπό αυτό το κλίμα και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει αναβαθμίσει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, η επισκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο αποκτάει άλλο ένα μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο. Οι πληροφορίες λένε ότι το επιτελείο του Πρωθυπουργού ετοιμάζει ένα μεγάλο φάκελο με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.
Οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν θέση – Σε προχωρημένες συνομιλίες με την Άγκυρα
Ωστόσο, όπως καταλαβαίνει κανείς είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση οι ΗΠΑ να πάρουν θέση. Ήδη η αμερικάνικη διπλωματία συνομιλεί με την Άγκυρα για το ζήτημα των S 400 με την Τουρκία να παζαρεύει τα ανταλλάγματα για να μην παραλάβει την δεύτερη συστοιχία από τους Ρώσους.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι όπως ήταν με την ανάληψη της εξουσίας από τον Biden. Μετά την Ουκρανία, έχει επισκεφτεί τη χώρα η υφυπουργός Εξωτερικών Nuland, υπάρχει επικοινωνία Biden – Εrdogan, υπάρχει το αίτημα για αγορα F16 που θα ικανοποιηθεί.
Η Ελλάδα τα έδωσε όλα και δεν πήρε ανταλλάγματα
Το ζητούμενο είναι τι θα κάνει η Ελλάδα σε αυτή τη φάση.
Η Ελλάδα κράτησε μία αντιρωσική τακτική, έστειλε όπλα στην Ουκρανία και έκανε το θέλημα των ΗΠΑ για κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία.
Άνοιξε την Αλεξανδρούπολη για να περνάνε τα αμερικανικά στρατεύματα και η βοήθεια προς Ουκρανία και την Σούδα για τα αμερικανικά πλοία που πλέον στην Μεσόγειο.
Υπέγραψε επ’ αόριστο την ελληνοαμερικανική συμφωνία συνεργασίας MDCA με την πλατφόρμα 3+1 (ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-ΗΠΑ-Ισραήλ). Και τι έλαβε για αντάλλαγμα;
Η Νuland έβαλε ταφόπλακα στον Εastmed.
H Tουρκία δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία, παίζει ένα διπλό ταμπλό, έχει αυξήσει τις στρατιωτικές εξαγωγές στην Ουκρανία αλλά παραμένει ένας συνομιλητής για την εξεύρεση ειρήνης μεταξύ Ουκρανών-Ρώσων.
Και το χειρότερο είναι ότι κινδυνεύει να κοπεί και το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ελλάδα προς το τέλος Μαίου, μετά την Πολωνία και την Βουλγαρία, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Η ελληνική πλευρά στην Ουάσιγκτον θα συζητήσει, αφού θα της ζητηθεί, τι άλλο μπορεί να εισφέρει σε μία σύρραξη που επεκτείνεται και χωρικά και χρονικά.
Μήπως ήρθε η ώρα να βάλουμε στο τραπέζι μεγάλες απαιτήσεις και να σκεφτούμε το συμφέρον μας σε μία ρεαλιστική βάση; Μήπως να αναθεωρήσουμε την αντιρωσική τακτική και να κρατήσουμε αποστάσεις;
Μαξιμιιλανός