Έμαθα στα δύσκολα να μην σκύβω το κεφάλι, μα να τα κάνω δύναμη και να κοιτάω μπροστά

Έμαθα στα δύσκολα να μην σκύβω το κεφάλι, μα να τα κάνω δύναμη και να κοιτάω μπροστά

9 Ιανουαρίου, 2023 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:189
Μοίρασέ το

 

Σφίξε τα δόντια και ανασήκωσε το βλέμμα σου ελάχιστα, ίσα να δεις τον ουρανό. Και αν είναι γκρίζος και μουντός, ψιθύρισέ του σιγανά “αύριο ξέρω πως θα είσαι διαφορετικός”. 

Γιατί να θυμάσαι πως καμιά μπόρα δεν δύναται να κρατήσει για πάντα. 

Γιατί το φως έχει την δύναμη και πάντα νικάει το σκοτάδι.

Κάποιες φορές, πρέπει να δημιουργείς την δική σου λιακάδα, ακόμα κι όταν τα σύννεφα είναι βαριά…

Καλλιόπη


Γράφει η Κατερίνα Μιχελάκη

 

“Εγώ γιορτάζω πάντα όταν πονάω”, έλεγε ο αξεπέραστος Δημήτρης Μητροπάνος. 

Αυτό σιγοτραγουδάω εγώ, όταν έρχονται τα σκούρα. 

Και ναι, μπορεί να σου φανεί παράξενο, αλλά το γιορτάζω! 

Έμαθα χρόνια να πορεύομαι σε μπόρες χωρίς προστασία, να νοτίζει την καρδιά μου το κρύο και το αγιάζι, αλλά παράλληλα να μην χάνεται η ζεστασιά απ’ την ψυχή μου.

Κι αν για ένα πράγμα είμαι σίγουρη, είναι πως όλα εκείνα τα δύσκολα προσθέτουν στην προίκα της ύπαρξης μου μόνο δύναμη, πως αν και κοντή υψώνω ακόμα δέκα πόντους από την περηφάνια μου και ποτέ δεν τα παρατάω. 

Δεν σκύβω το κεφάλι μόνο για να δέσω τα παπούτσια μου και έχω τη δύναμη να αντιμετωπίζω στα μάτια όλη την βρωμιά, που έλαχε να συναντήσω στη ζωή μου.

Ναι, αγαπώ τον εαυτό μου, ιδιαίτερα γιατί δεν τον άφησα να ταυτιστεί με εκείνα τα τέρατα, γιατί δεν έγινα όμοια, αλλά κατάφερα να τα αποτινάξω από πάνω μου. 

Ναι, το γιορτάζω, γιορτάζω κάθε φορά που τα δάκρυα κυλούν ποτάμι, γιατί ξεπλένουν την ψυχή μου από τις ακαθαρσίες, γιατί γίνομαι πιο σοφή από την κάθε κατάσταση, γιατί χειρίζομαι τις φουρτούνες κάνοντας τες εφόδιο στην φαρέτρα της ζωής.

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά δεν έχω ανάγκη καμία ψευτοστήριξη, που μπορεί να αποτυπώνει τον οποιοδήποτε ψευτοοίκτο στο βλέμμα, γιατί πλέον τον αναγνωρίζω.

 Έμαθα μόνη μου να με αγκαλιάζω, να με φροντίζω και να με αγαπώ και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. 

Να μην στηρίζομαι σε κανένα και σε τίποτα, να μη ζητιανεύω την αποδοχή κανενός, να μην με νοιάζουν απόψεις και θέματα που δεν με αγγίζουν, που ανήκουν έξω από το μικρόκοσμό μου.

Γιατί στο δικό μου μικρό, πολύτιμο και μοναδικό μου σύμπαν, χωράνε μόνο οι δικοί μου άνθρωποι, εκείνοι που οι καρδιά και η ψυχή μου επέλεξε να κρατήσει. 

Εκείνους που με αποδέχονται όπως είμαι και όχι όπως θα ήθελαν να είμαι, εκείνοι που ξέρουν ότι δεν είμαι αρκετά ψηλή, αλλά το ανάστημα μου μπορεί να ορθώνεται ενάντια σε όλα τα σκατά, που περιβάλλουν και μολύνουν τον κόσμο.

Γι’ αυτό λοιπόν μην σου περάσει ποτέ από το μυαλό, ότι η γνώμη σου με αφορά ή ότι θα ορίσει αυτό που πραγματικά είμαι. 

Κι αν για σένα φίλε μου, κάπου εκεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι παράπεσε ο εαυτός σου πάλι σήμερα, αν ένιωσες βαθιά τον πόνο εκεί χαμηλά στα ιδεατά υπόγεια σου, μη μασάς.

Σφίξε τα δόντια και ανασήκωσε το βλέμμα σου ελάχιστα, ίσα να δεις τον ουρανό. 

Και αν είναι γκρίζος και μουντός, ψιθύρισέ του σιγανά “αύριο ξέρω πως θα είσαι διαφορετικός”. 

Γιατί να θυμάσαι πως καμιά μπόρα δεν δύναται να κρατήσει για πάντα. 

Γιατί το φως έχει την δύναμη και πάντα νικάει το σκοτάδι.

Πηγή

 

 

Πηγή

Προβολές : 189


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα