Ο κορωνοϊός φαίνεται πως αλλάζει και την ιδεολογία της Αριστεράς, καθώς οι ελεγχόμενες και περιφρουρούμενες διαδηλώσεις-απεργίες στους δρόμους δίνουν την θέση τους στο κλειδαμπάρωμα και στον αγώνα» από το σπίτι!
Όλοι ακίνητοι και περιορισμένοι, καθότι τώρα άλλοι σηκώνουν τα μανίκια!
Σε άρθρο-μανιφέστο στα ελληνικά, το οποίο αναδημοσιεύουν διεθνιστικές ιστοσελίδες και στην Ελλάδα, οι διεθνιστές μέσω της Greenpeace δείχνουν τον δρόμο της νέας εποχής αναφορικά με τον ακτιβισμό:
Σε μία εποχή που ο τρόπος για να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε είναι με το να κρατήσουμε όσο δυνατόν περισσότερο τις αποστάσεις, ο αγώνας για μία ασφαλή κοινωνία και έναν δίκαιο πλανήτη φαντάζει αδύνατος.
Η περίοδος πριν τη πανδημία ήταν σπουδαία και σημαντική. Εκατομμύρια άνθρωποι, νέοι και μεγαλύτεροι, έκαναν απεργίες, έγραψαν ιστορία. Πιέσαμε τους ηγέτες, πετύχαμε αλλαγές. Πήγαμε σε συγκεντρώσεις, διαμαρτυρηθήκαμε και η φωνή μας ακούστηκε (σ.σ. ποιες αλλαγές ακριβώς επιτεύχθηκαν;;; Άλλαξε το κατεστημένο που κυβερνά τον πλανήτη;;;).
Τώρα είμαστε στην μέση μίας άλλης παγκόσμιας ιστορικής στιγμής, της οποίας τη σημασία ακόμα επεξεργαζόμαστε.
Όμως ο αγώνας για την κλιματική κρίση δεν τελειώνει και «μένει στο σπίτι» για την ώρα, καθώς η προσπάθεια για μείωση της διασποράς του ιού έχει προτεραιότητα για όλους. Τώρα προστατεύουμε την οικογένειά μας και τους φίλους μας, και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να υποστηρίξουμε το πιεσμένο σύστημα υγείας και τις κοινότητες (και ομάδες) που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία και διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Αγώνας από το σπίτι για την… ώρα και μάλιστα με αλλαγή του τρόπου ζωής που είχαν όλοι συνηθίσει, όπως θα δείτε παρακάτω! Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!
Οι περίφημοι «αγώνες του λαού» θα γίνονται μέσω social media και αργότερα γιατί όχι σε έναν καινούριο εικονικό κόσμο (εικονική πραγματικότητα!!!).
Η προπαγάνδα αλλάζει τρόπο!
Διαβάστε την συνέχεια:
Παρόλα αυτά, αν είσαι αρκετά τυχερός/ή ώστε να μένεις σπίτι και νιώθεις έτοιμος να αναλάβεις δράση για το κλίμα, διάβασε παρακάτω πώς μπορείς να κρατήσεις επαφή με το κίνημα από όπου κι αν βρίσκεσαι:
Συζητήσεις στο τραπέζι του φαγητού
Άδραξε αυτήν την ευκαιρία για να έρθεις κοντά με τους δικούς σου ανθρώπους και να συζητήσεις για την κλιματική κρίση, είτε διαδικτυακά είτε στο τραπέζι του φαγητού. Πέρασε χρόνο προσπαθώντας να καταλάβεις τι πιστεύουν οι άνθρωποι, ποια ζητήματα είναι σημαντικά για τη γειτονιά τους, την κοινότητά τους ή την πόλη τους και τι λύσεις μπορεί να υπάρχουν. Αυτές οι συζητήσεις θα είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες που θα έκανες με έναν ακτιβιστή για το κλίμα, αλλά αυτό είναι ΟΚ. Θυμήσου, αφιέρωσε 70% στο να ακούς και 30% στο να μιλάς. Κατάγραψε αυτές τις συζητήσεις αν θέλεις και μπορείς να τις μοιραστείς με άλλους ώστε να τους ενθαρρύνεις να κάνουν κι αυτοί το ίδιο.
Extra tip: Ξεκίνα τη συζήτηση ρωτώντας «ποια τρία πράγματα θα άλλαζες στην πόλη σου αν ήσουν δήμαρχος για μία εβδομάδα;» ή «ως μέλος της κοινότητας, τι πιστεύεις ότι πρέπει να ζητήσουμε από τον δήμο μας να κάνει»; Μπορείς να ξεκινήσεις ακόμα και τη δική σου εκστρατεία, έστω και σιγά-σιγά λόγω της κατάστασης.
Χτίσε γέφυρες
Ενεργοποίησε τις ερευνητικές ικανότητές σου. Βρες ποιες τοπικές οργανώσεις στην περιοχή σου που αγωνίζονται για το κλίμα, το νερό, τη χρήση γης, την κλιματική δικαιοσύνη ή οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για σένα. Μάθε περισσότερα για τις καμπάνιες τους και τους στόχους τους, και δες πώς μπορείς κι εσύ να ξεκινήσεις να διαδίδεις το μήνυμα και να χτίσεις γέφυρες για μελλοντική συνεργασία.
Ενημερώσου
Αν έχεις χρόνο ή αν ψάχνεις μία δραστηριότητα κατάλληλη για όλη την οικογένεια, φτιάξε μία λίστα με βιβλία για το κλίμα. Ή δες δοκιμαντέρ για το περιβάλλον. Εμπνεύσου από αυτές τις ιστορίες και ξεκίνα συζητήσεις.
Πάρε μέρος σε διαδικτυακές συζητήσεις για την κλιματική κρίση
Βρες στο Διαδίκτυο συζητήσεις γύρω από την κλιματική κρίση. Υπάρχουν πολλοί δωρεάν διαδικτυακοί διάλογοι όπου μπορείς να ακούσεις ειδικούς να μιλάνε. Μοιράσου αυτούς τους διαλόγους με τους φίλους σου ή ακόμη καλύτερα, ξεκίνα μία συζήτηση μαζί τους για όσα έμαθες.
Τα κοινωνικά δίκτυα είναι εδώ
Υπάρχουν τρόποι να είσαι ακτιβιστής διαδικτυακά στην περίοδο της καραντίνας.
Δημιούργησε πρωτότυπα φίλτρα στο Instagram ή templates για τα stories σου που θα κάνουν την καμπάνια σου εμφανή και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλους στους δικούς τους λογαριασμούς.
Ξεκίνα μία «καταιγίδα» στο Twitter (Twitterstorm): ενημέρωσε τον κόσμο για ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Όσο περισσότερα tweets γίνουν, τόσο το καλύτερο. Αν γνωρίζεις κάποιον που να έχει πολλούς ακόλουθους, ζήτα του να συμμετέχει και να μοιραστεί το μήνυμα της καμπάνιας σου.
Χρησιμοποίησε το TikTok και άλλα καινούργια ψηφιακά εργαλεία για να μιλήσεις για ένα σοβαρό και τεχνικό ζήτημα σε πιο απλή και φιλική γλώσσα (να είσαι δημιουργικός).
Χρησιμοποίησε τα κοινωνικά δίκτυα για να μοιραστείς νέα, βίντεο και τις απόψεις σου για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της. Αν βρεις κάτι που σου φαίνεται ενδιαφέρον, ας πούμε για την ατμοσφαιρική ρύπανση, την εξαφάνιση ειδών ή οτιδήποτε άλλο, μοιράσου το. Θυμήσου μόνο να επαληθεύεις πάντα την πληροφορία που μοιράζεσαι, ελέγχοντας ότι προέρχεται από αξιόπιστη πηγή (σ.σ. «έρευνες ειδικών»). Βάλε τους φίλους σου να συμμετέχουν στη συζήτηση.
Κατανόησε τις καταναλωτικές σου συνήθειες
Άλλαξε τις καθημερινές σου συνήθειες. Αν όλοι ξαναδούμε την καθημερινή μας κατανάλωση, θα συνειδητοποιήσουμε πως ακόμη και οι μικρές μας πράξεις μπορούν να συνεισφέρουν στη συγκράτηση της κλιματικής κρίσης.
Είναι σημαντικό να αναθεωρήσουμε τι τρώμε. Αναρωτήσου γιατί καταναλώνεις τόσο κρέας και προσπάθησε να το μειώσεις, ώστε να βοηθήσεις στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης: το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από την κτηνοτροφία. Αν έχεις περισσότερο χρόνο τώρα, είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι με συνταγές βασισμένες στα λαχανικά και τα φρούτα. Δες τι καινούργια πιάτα θα καταφέρεις να δημιουργήσεις.
Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις αυτή την περίοδο για να καταπολεμήσεις την πλαστική ρύπανση.
Ξεκίνα ελέγχοντας πόσο πλαστικό μίας χρήσης καταναλώνεις καθημερινά και αν πραγματικά σου χρειάζεται.
SPOILER: δεν σου χρειάζεται. Ένα οργανωμένο ψυγείο θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τη σπατάλη φαγητού -που συνεισφέρει σημαντικά στην κλιματική κρίση- και θα σου γλιτώσει περιττές βόλτες στην αγορά, σε μία περίοδο τόσο αβέβαιη. Μπορείς επίσης να ξεκινήσεις και τις δικές σου καλλιέργειες (σ.σ. μέχρι να απαγορευτούν και αυτές). Ξεκίνα με βότανα ή μικρά λαχανικά που μπορείς να βάλεις στο παράθυρο.
Βρες έναν τρόπο να επαναχρησιμοποιήσεις το πλαστικό που ήδη έχεις σπίτι. Πώς;
Όταν έχει τελειώσει μία πλαστική συσκευασία, καθάρισέ την και αν δεν μπορέσεις να της βρεις άλλη χρήση, ανακύκλωσέ την. Βρες πού μπορείς να τις πας μετά την καραντίνα.
Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, ο δήμος σου θα έχει πληροφορίες που μπορούν να σε βοηθήσουν.
Η επαναχρησιμοποίηση πλαστικού είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγεις να αγοράσεις περισσότερο άχρηστο πλαστικό μίας χρήσης.
Δες αυτές τις ιδέες ως ένα ξεκίνημα και βρες κι άλλους, δικούς σου δημιουργικούς τρόπους να συνεχίσεις.
Σε έναν κόσμο με καραντίνα και τόση αναταραχή στις μετακινήσεις, ας συνεχίσουμε να κάνουμε τα αιτήματά μας να ακούγονται και ας είμαστε καινοτόμοι.
Μην ξεχνάς. Η αλληλεγγύη είναι πολύ δυνατό πράγμα. Μαζί μπορούμε να τα ξεπεράσουμε όλα.
Παγκόσμια Μήνυση: Τα Δύο Τεράστια Ψέματα της Πανδημίας
https://odysee.com/@ThouriosTV:0/pagkosmia-minisi-psemata-pandimia:5
μην περιμένεις από προβατα τίποτα μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε