Ο Πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου, κτυπά ηχηρό καμπανάκι στην ενδοτικότητα Μητσοτάκη. Η ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ” ΣΗΜΙΤΙΚΗΣ ” ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ο Πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου, κτυπά ηχηρό καμπανάκι στην ενδοτικότητα Μητσοτάκη. Η ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ” ΣΗΜΙΤΙΚΗΣ ” ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΧΩΡΑ

1 Νοεμβρίου, 2020 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:236
Μοίρασέ το
 
Η Τουρκικη πλευρα απειλει ευθεως την Ελλαδα με πολεμο, εαν δεν ενδωσει και δεχθει τον δηθεν ” διαλογο”, που θελει αυτη.
 
Προκειται για ιταμο τελεσιγραφο, που δεν μπορει να δεχθει η Ελλαδα , ουτε φανερα ουτε υπογειως.
 
Η πολιτικη ομως αυτη δεν υπηρετειται με Σημιτικους ενδοτισμους και με Γερμανικες διαβεβαιωσεις και διαμεσολαβησεις.
 

 
Από τις προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους, ο κ. Περικλής Νεάρχου, πρέσβης ε.τ. της Κύπρου, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την ενδοτικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είναι σαφές πως εγγίζει τα όρια της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, καθώς δεν προχωρά στο αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος να ορίσει τα 12 μίλια, και να οριοθετήσει ΑΟΖ.
 
Θα το πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ή θα ολοκληρώσει αυτό που είχε ξεκινήσει πριν το 1974 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δημιουργώντας τις βάσεις για την ενδοτικότητα της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας, και κυρίως επί εποχής πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη,  μια ενδοτικότητα η οποία συνεχίστηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, που η ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ φαντάζει πιο κοντά από ποτέ άλλοτε;;;
 
Τι θα κάνει η… μαριονέτα του Βερολίνου;;;
 
 
Καλλιόπη Σουφλή
 
 
Φαινομενικα, τα σημαντικα λαμβανουν χωρα στις Βρυξελλες, στη Συνοδο Κορυφης.
 
Η Ελληνικη αντιπροσωπεια κατηγγειλε την επιστροφη του Ορουτς Ρεις στο Καστελλοριζο και καλεσε την Ευρωπαικη Ενωση να αντιδρασει.
 
Γαλλια και Γερμανια ειδικοτερα καλεσαν την Τουρκια να σταματησει τις δραστηριοτητες του Ορουτς Ρεις και εδωσαν γι ‘ αυτο προθεσμια μια εβδομαδα, που συμπιπτει με τη ληξη της ΝAVTEX, για ν’ ανταποκριθει, υπονοωντας οτι, μετα την εκπνοη της προθεσμιας αυτης, θα ληφθουν μετρα κατα της Αγκυρας, εαν ανανεωσει τη NAVTEX και συνεχισει τις ιδιες δραστηριοτητες.
 
Ολοι ομως γνωριζουν οτι η Γερμανια δεν αλλαξε τη θεση που υπεστηριξε στο προηγουμενο Ευρωπαικο Συμβουλιο.
 
Απορριπτοντας καθε ιδεα για κυρωσεις, καθοδηγησε τις εξελιξεις προς την εγκριση θετικης ατζεντας υπερ της Τουρκιας αντι κυρωσεων.
 
Η εξελιξη αυτη αχρηστευσε οποιαδηποτε ουσιαστικη πιεση κατα της Αγκυρας και απεδειξε αυτο που υπελογιζε ο Ερντογαν για την Ευρωπαικη Ενωση.
 
Οτι δηλαδη ειναι πολυ διχασμενη και πολυ ανισχυρη για ν’ αναλαβει οποιοδηποτε ρολο, που θα επρεπε ο ιδιος να φοβαται.
 
Ο Τουρκος ηγετης επανεκαμψε γι’ αυτο στο ιδιο παιχνιδι, στο οποιο επιδιδεται απο δεκαετιες η Τουρκικη πολιτικη.
 
Να προσπαθει δηλαδη να χρησιμοποιησει το ειδικο γεωστρατηγικο βαρος της Τουρκιας ως οπλο για να πιεσει τους Ευρωπαιους εταιρους της Ελλαδος, αλλα και τις ΗΠΑ να στρεψουν την επιρροη τους προς την Ελλαδα για να προβει σε υποχωρησεις.
 
Οι συνθηκες στην Τουρκια αλλαξαν σημαντικα με τον Ερντογαν.
 
Η Αγκυρα μετακινηθηκε σε νεες θεσεις.
 
Συνεχιζει ομως το ιδιο επιτηδειο παιχνιδι μεταξυ των μεγαλων δυναμεων, υπολογιζοντας στην ανοχη που ακομη βρισκει, για λογους ισορροπιας μεταξυ των μεγαλων δυναμεων.
 
Στο πλαισιο αυτο, χρησιμοποιει συστηματικα τον εκβιασμο, καταφευγοντας στην τακτικη της διαπραγματευσεως με τη δημιουργια τετελεσμενων γεγονοτων.
 
Αυτο επιχειρει να κανει και στο Καστελλοριζο, με τη νεα εισβολη στην Ελληνικη υφαλοκρηπιδα.
 
Στη συγκεκριμενη περιπτωση, ο Ερντογαν ασκει πιεσεις στους συμμαχους, κατα πρωτο λογο της Ευρωπης ,να μη αφησουν την Ελλαδα να αντιδρασει στην εισβολη του Ορουτς Ρεις και να ανεχθει τις παραβιασεις του.
 
Το εκπληκτικο ειναι οτι αυτο κανει η Ελλαδα ,αναιρωντας τις κοκκινες γραμμες της αμυνας της.
 
Ο ιδιος ο υπουργος Προεδριας της Κυβερνησεως κ. Γεραπετριτης αφησε σαφως να εννοηθει, με δηλωσεις του, οτι η Ελλαδα θ’ αντιδρασει ,εαν παραβιασθουν τα χωρικα της υδατα, δηλαδη το οριο των 6 ναυτικων μιλιων.
 
Προκειται για δηλωσεις ντροπης, που αποθρασυνουν, βεβαιως , την αλλη πλευρα.
 
Η Αγκυρα δεν εχει καμια προθεση να παραβιασει τα χωρικα υδατα των 6 ν. μιλιων, γιατι ακριβως αυτο θελει.
 
Η Ελλαδα να μη επεκτεινει τα χωρικα της υδατα σε 12 μιλια, οπως εχει δικαιωμα, και να μη θεωρει ως δικη της την υφαλοκρηπιδα και ΑΟΖ τη θαλασσια περιοχη, εκτος των καθορισμρνων χωρικων υδατων, με βαση την υφαλοκρηπιδα των νησιων, την οποιαν η Αγκυρα αυθαιρετως αμφισβητει και απορριπτει.
 
Η θεωρια οτι η Ελλαδα αντιδρα μονο εαν παραβιασθουν τα χωρικα της υδατα , ειναι μια πολυ επικινδυνη και εξισου απαραδεκτη θεωρια, που θετει σε αμεσο κινδυνο την Ελληνικη υφαλοκρηπιδα.
 
Ειναι γνωστο οτι η υφαλοκρηπιδα μιας χωρας υπαρχει αφ’ εαυτης, αντιθετα με την ΑΟΖ,η οποια , για να υπαρξει , πρεπει να ανακηρυχθει.
 
Ενα μετρο συγκρισεως με αυτο που γινεται σημερα ειναι οι κρισεις του 1976 και του 1987, αντιστοιχως επι Κυβερνησεως Κωνσταντινου Καραμανλη και Ανδρεα Παπανδρεου.
 
Οι κρισεις δεν προεκληθησαν, ασφαλως ,γιατι η Αγκυρα θελησε να παραβιασει τα Ελληνικα χωρικα υδατα, αλλα την Ελληνικη υφαλοκρηπιδα.
 
Μεσα απο το πρισμα αυτο, η επισκεψη Μαας στην Ελλαδα και στην Κυπρο και η ματαιωση της επισκεψεως του στην Αγκυρα, που ερμηνευθηκε ως αποδοκιμασια και κυρωση κατα της Τουρκικης πολιτικης ,αποκτα αλλο νοημα.
 
Δεν ειναι η Ελλαδα και η Κυπρος που δημιουργουν το προβλημα.
 
Αυτο που χρειαζοταν επομενως ηταν η πιεση στην Αγκυρα.
 
Η ματαιωση της επισκεψεως Μαας εκει δεν μπορει να παρουσιασθει ως δηθεν ασκηση πιεσεως.
 
Η προτροπη, αντιθετως, προς Αθηνα και Λευκωσια για συμβολη στην αποκλιμακωση, ισοδυναμει με παραινεση για παθητικη σταση και μη αντιδραση.
 
Ο Ερντογαν δεν εχει κανενα λογο να θελει αποκλιμακωση.
 
Χρησιμοποιει ως οπλο την ενταση και την κριση για να παρει αυτα που θελει.
 
Να συρει δηλαδη την Ελλαδα στο τραπεζι των διαπραγματευσεων, οχι στο πλαισιο του διεθνους δικαιου, αλλα στη βαση των δικων του αυθαιρετων αξιωσεων.
 
Ο Σημιτικος προσανατολισμος της Κυβερνησεως στα εθνικα θεματα και οχι μονον εγκυμονει τεραστιους κινδυνους για τη χωρα, σε μια συγκυρια που η χωρα εχει εν δυναμει συμμαχους και μπορει να αντιμετωπισει αποτελεσματικα τον Τουρκικο τυχοδιωκτισμο.
 
Η Τουρκικη πολιτικη Ερντογαν εχει διαφοροποιησει τη θεση της Τουρκιας και εχει προκαλεσει μεγαλες αντιδρασεις απο πολλες πλευρές.
 
Η επιδιωξη της ειδικοτερα να κυριαρχησει στην Ανατολικη Μεσογειο, που αφορα αμεσα την Ελλαδα και την Κυπρο, ανησυχει και αλλες χωρες και μεγαλες δυναμεις, που εχουν ζωτικα συμφεροντα στην περιοχη.
 
Δεν ειναι τυχαια, απο την αποψη αυτη ,η εντονη αντιδραση της Γαλλιας, που εσπευσε να στηριξει ενεργα την Ελλαδα και την Κυπρο.
 
Εφτασε στο σημειο να προτεινει στην Ελλαδα την υπογραφη αμυντικου συμφωνου, με ρητρα αμυντικης συνδρομης.
 
Προσεφερε επισης στην Ελλαδα το αεροσκαφος Ραφαλ, με ολα τα οπλα που μπορει να φερει.
 
Κανουν μεγαλο λαθος αυτοι που βλεπουν σ’ αυτο την εμπορικη μονο διασταση.
 
Υπαρχει σαφεστατα σ’ αυτο και μια στρατηγικη διασταση, οπως και στην προσφορα των δυο νεων φρεγατων τυπου fremm, ως ενδιαμεση λυση, μεχρι την παραδοση των υπερσυγχρονων φρεγατων τυπου Belharra.
 
Σε μια ομως ακατανοητη στροφη, ενω ο Αττιλας ειναι προ των πυλων, η Κυβερνηση παγωσε καθε εξελιξη προς αυτη την κατευθυνση και προσχωρησε στον Γερμανικο αξονα, η φιλοτουρκικη πολιτικη του οποιου ειναι γνωστη, οπως και οι συστασεις του για ” διαλογο “.
 
Ο Ταγιπ Ερντογαν καθιστα ομως πολυ σαφες πως εννοει αυτο τον ” διαλογο ” και πως προτιθεται να θεσει, με τετελεσμενα γεγονοτα, τη βαση αυτου του ” διαλογου ” .
 
Ποια ειναι τα μηνυματα που στελνει η κατευναστικη αυτη πολιτικη;
 
Ποια αξιοπιστια εχει η Ελλαδα απεναντι στους εν δυναμει συμμαχους της, οταν ενεργει με τοση ελλειψη αποφασιστικοτητας και θελησεως για αντισταση στον Τουρκικο επεκτατισμο;
 
Γιατι δεν απαντα στην Τουρκικη ιταμοτητα με τη συμπηξη ενος ισχυρου συμμαχικου συνασπισμου, με χωρες οπως η Γαλλια,το Ισραηλ, η Αιγυπτος , τα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα, που εχουν ολες καθε λογο να αντιταχθουν ενεργα στον Τουρκικο ηγεμονισμο;
 
Γιατι δεν απαντα αμεσα,με την επεκταση σε 12 μιλια των χωρικων υδατων στην Ανατολικη Μεσογειο;
 
Γιατι δεν ανακηρυσσει την ΑΟΖ , αφου, ουτως η αλλως , υπαρχει η διαμαχη για τα ορια της με την Τουρκια;
 
Γιατι δεν επιταχυνεται, με τον μεγιστο δυνατο τροπο ,η ενισχυση των Ενοπλων Δυναμεων, κατα πρωτο λογο του Πολεμικου Ναυτικου και παραπεμπεται παλι η προμηθεια νεων φρεγατων σε χρονοβορους διεθνεις διαγωνισμους, μετα απο διαπραγματευσεις εντεκα ετων;
 
Η Τουρκικη πλευρα απειλει ευθεως την Ελλαδα με πολεμο, εαν δεν ενδωσει και δεχθει τον δηθεν ” διαλογο”, που θελει αυτη.
 
Προκειται για ιταμο τελεσιγραφο, που δεν μπορει να δεχθει η Ελλαδα , ουτε φανερα ουτε υπογειως.
 
Η πολιτικη ομως αυτη δεν υπηρετειται με Σημιτικους ενδοτισμους και με Γερμανικες διαβεβαιωσεις και διαμεσολαβησεις.
 
 
Περικλης Νεαρχου, Πρεσβυς ε. τ

 

Πηγή

Προβολές : 236


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα