Προ των πυλών η επόμενη οικονομική κρίση της Ευρώπης
ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ…
Θα αρχίσει από τη Γαλλία και την Ιταλία
Η Γαλλία και η Ιταλία είναι μεγάλες καταστροφές αυτή τη στιγμή στον κανόνα του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ούτε η Ιταλία ούτε η Ελλάδα θα έπρεπε ποτέ να έχουν επιτραπεί στην ΟΝΕ (Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση – Ευρωζώνη).
Θα τα ξαναγράψω κι ας γίνω κουραστική…
ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ…
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ…
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.
Καλλιόπη Σουφλή
Γενικά ήμασταν συγκρατημένοι στην προειδοποίησή μας για οικονομικές κρίσεις.
Δεκαπέντε περίπου χρόνια αργότερα, βλέπουμε μια άλλη οικονομική κρίση να βρίσκεται στην Ευρώπη: μια κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και πολιτικού μοντέλου με βαθιές συνέπειες για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Το πρόβλημα της Γαλλίας
Σύμφωνα με την Eurointelligence το μεγάλο πρόσημα είναι η υπέρβαση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στη Γαλλία και την Ιταλία, πάνω από 7% και πάνω από 5% για το 2024 αντίστοιχα. Αυτοί οι αριθμοί είναι σύμπτωμα, όχι αιτία.
Η πολιτική είναι η τέχνη να κρατάς αυτές τις τρεις μπάλες μόνιμα στον αέρα.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένα κλασικό παράδειγμα, αλλά όλοι το έκαναν αυτό.
Αυτό το σύστημα τροφοδότησε ολόκληρη τη δομή της κοινωνικής πολιτικής – με τη μορφή δημοσιονομικών μεταβιβάσεων και πολιτικών για την αγορά εργασίας για να διασφαλιστεί ότι τα λάφυρα του μοντέλου θα ρέουν με ομοιόμορφο τρόπο.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δύο ακόμη παράγοντες διατήρησαν το μοντέλο: μια μεγάλη μείωση των αμυντικών δαπανών, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, και η άνοδος της παγκοσμιοποίησης.
Ο ρόλος της Τεχνολογίας
Από τα δύο, η Eurointelligence, εκτιμά ότι το πρώτο είναι το πιο σημαντικό.
Τα εμπόδια εισόδου έχουν καταρρεύσει.
Δεν πρόκειται για τον δημόσιο έναντι του ιδιωτικού τομέα.
Η κρατική παρέμβαση έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη της ψηφιακής βιομηχανίας.
Η επιλογή των νικητών είναι ακόμα δυνατή.
Άλλωστε δεν είναι λίγες οι προσπάθειες της ΕΕ να αναχαιτίσει τις τεχνολογικές εξελίξεις μέσω κανονισμών.
Αλλά αυτός είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων και όχι των αιτιών.Τεχνολογικό χάσμαΜετά τα πολλαπλά παγκόσμια σοκ αυτής της δεκαετίας, οι συνέπειες της τεχνολογικής παρακμής της Ευρώπης μεταφράζονται σε χαμηλότερους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Ιταλία ήρθε πρώτη.
Η αύξηση της παραγωγικότητάς της είναι σχεδόν μηδενική από τότε που εντάχθηκε στο ευρώ.
Η αύξηση της παραγωγικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και δεν ανέκαμψε ποτέ από τότε.
Η αύξηση της παραγωγικότητας της Γερμανίας είναι απίθανο να ανακάμψει, ακόμα κι αν το κάνει ο οικονομικός κύκλος.
Έχουμε μπροστά μας μια δημοσιονομική κρίση, που προκαλείται από έναν συνδυασμό πτώσης της παραγωγικότητας και πολιτικού αδιεξόδου.
Η τεχνολογία είναι η κύρια αιτία της παρακμής.
Η γεωπολιτική είναι αυτή που την επιτάχυνε.
Εάν δεν αλλάξει μία από αυτές τις παραμέτρους, μια οικονομική κρίση είναι ένα πολύ εύλογο σενάριο, καταλήγει η Eurointelligence.Ζώνες ΚαταστροφώνΗ Γαλλία και η Ιταλία είναι μεγάλες καταστροφές αυτή τη στιγμή στον κανόνα του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ούτε η Ιταλία ούτε η Ελλάδα θα έπρεπε ποτέ να έχουν επιτραπεί στην ΟΝΕ (Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση – Ευρωζώνη).
Η Ελλάδα έχει αναλογία χρέους προς ΑΕΠ 170%. Ο στόχος είναι 60%.Οι χαλαρότεροι κανόνες αναβάλλουν την κρίση
Στις 10 Φεβρουαρίου, η ΕΕ συμφώνησε σε χαλαρότερους δημοσιονομικούς κανόνες για τη μείωση του χρέους και την τόνωση των επενδύσεων.
Η τελευταία ανανέωση κανόνων, γνωστών ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήρθε αφότου ορισμένες χώρες της ΕΕ συγκέντρωσαν υψηλό χρέος, καθώς αύξησαν τις δαπάνες για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να ανακάμψουν από την πανδημία και καθώς το μπλοκ ανακοίνωσε φιλόδοξες πράσινες, βιομηχανικές και αμυντικούς στόχους.
Μοίρασέ το:
Ετικέτες: ΓΑΛΛΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΙΤΑΛΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
- Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
- Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
- Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
- Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
- Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.
Έρχεται το παγκόσμιο οικονομικό κραχ που έχουν προγραμματίσει τα ερπετά.
Τρίβουν τα χέρια τους οι ιδιοκτήτες του χρήματος, που δανείζουν τα κράτη με τόκο και μετά ζητούν πίσω, όχι μόνο τη χώρα σου, αλλά και τη ζωή σου…
Εθνικό κρατικό νόμισμα, μονομερής διαγραφή χρεών και επενδύσεις στην πραγματική οικονομία με δικό μας νόμισμα.
Αυτά απαιτούν δημοκρατία και πολίτες-οπλίτες….χλωμό το βλέπω, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να ευημερήσουμε στον ευλογημένο αυτό τόπο.
Η Γαλλία θα την πατήσει άσχημα με Μακρόν.Την Ιταλία μην την φοβούστε όσο έχει την Γεωργία την Πεπονίδου στο τιμόνι.Τωρα που. τα βρήκε και με τον Ράμα,όλα καλά.