ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. Προετοιμασία σπιτιού για πόλεμο  – Πως οργανώνουμε το σπίτι μας σε περίπτωση πολέμου;

ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. Προετοιμασία σπιτιού για πόλεμο – Πως οργανώνουμε το σπίτι μας σε περίπτωση πολέμου;

24 Αυγούστου, 2023 16 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:1,906
Μοίρασέ το

 

Σε κάθε καταστροφή, έχουμε γενικά τρεις περιοχές άμυνας. Ειδικά στην περίπτωση του πολέμου, το τοπίο ξεδιαλύνει με:

Την ΠΕΡΙΟΧΗ Α: Το σπίτι σας στην πόλη

Την ΠΕΡΙΟΧΗ Β: Το σπίτι σας σε ημιαστικό περιβάλλον (π.χ. επαρχιακή πόλη), και

Την ΠΕΡΙΟΧΗ Γ: Το σπίτι σας απομακρυσμένα στο χωριό ή στην ερημιά.

 

 

Στο προηγούμενο θέμα, παρατέθησαν κάποιες πολύ σημαντικές παράμετροι, για τον ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ που όλα τα σημάδια δείχνουν πως θα έρθει πολύ σύντομα… και τις γενικές αλλά ουσιαστικές γραμμές που έχουμε υποχρέωση πλέον να κατανοήσουμε και να ακολουθήσουμε, ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΣ…(εδώ)

Στην παρούσα ανάρτηση, ξεχωρίζουν οι περιοχές που κατοικεί ο καθένας από εμάς και οι ανάγκες μας ανάλογα στην περιοχή που ζούμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – ΔΙΑΔΩΣΤΕ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ…

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ…

ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΟΥΣΛΙΜΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΟΒΡΑΙΙΚΑ ΕΡΠΕΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Σε κάθε καταστροφή, έχουμε γενικά τρεις περιοχές άμυνας. Ειδικά στην περίπτωση του πολέμου, το τοπίο ξεδιαλύνει με:

Την ΠΕΡΙΟΧΗ Α: Το σπίτι σας στην πόλη

Την ΠΕΡΙΟΧΗ Β: Το σπίτι σας σε ημιαστικό περιβάλλον (π.χ. επαρχιακή πόλη), και

Την ΠΕΡΙΟΧΗ Γ: Το σπίτι σας απομακρυσμένα στο χωριό ή στην ερημιά.

Δεν αναφερόμαστε στους επιζήσαντες (survivalists) οι οποίοι είναι μοναχικοί λύκοι, και όταν αρχίσουν τα όργανα θα καταφύγουν μόνοι τους στα βουνά.

Απευθυνόμαστε σε πολίτες που ζουν κατά οικογένειες.

 

Κάθε περίπτωση είναι αρκετά διαφορετική από την άλλη, και σχεδόν όλοι μπορούμε να διακρίνουμε ότι η Α ΠΕΡΙΟΧΗ είναι η πιο δύσκολη και πιο ευάλωτη. Σχεδόν όλοι οι παππούδες μας που έζησαν τότε σε απομακρυσμένα χωριά, δεν τους έλειψε σχεδόν τίποτα στην Κατοχή, ενώ οι οι θάνατοι στις πόλεις, ειδικά στην Αθήνα καταγράφηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες.

Με σειρά προτεραιότητας, για κάθε κατάσταση επιβίωσης, έχουμε στο μυαλό μας τις εξής προτεραιότητες:

  1. Καταφύγιο. Αν είσαι κοντά σε μια φυσική καταστροφή (ή ακραία καιρικά φαινόμενα, ή βομβαρδισμό κ.ο.κ.) τότε χωρίς καταφύγιο πεθαίνεις.
  2. Όπλα και πυρομαχικά. Χωρίς αυτά θα χάσεις όλα τα υπόλοιπα, ίσως και την ζωή σου ή και την ομάδα σου (ή οικογένεια σου) ολόκληρη.
  3. Νερό. Χωρίς νερό αντέχουμε μόνο ορισμένες δεκάδες ώρες, ανάλογα με την περίσταση.
  4. Τρόφιμα. Χωρίς τρόφιμα αντέχουμε μερικές ημέρες.
  5. Φάρμακα & Υγιεινή. Σε περίπτωση ατυχήματος, ασθένειας ή τραυματισμού πεθαίνεις.
  6. Επικοινωνίες. Τελευταίο στη λίστα, αλλά απαραίτητο γιατί σε περίπτωση εύρεσης καλής επαφής (π.χ. φάρμακα) τότε επιβιώνεις.

Αυτά ωστόσο μπορούν να γίνουν ο οδηγός για το στήσιμο της αποθήκης επιβίωσης σας.

Ρίξτε μια ματιά και στην Λίστα Αποθήκης την οποία την ενημερώνουμε συνεχώς.

Ας έχουμε λοιπόν τις ανωτέρω προτεραιότητες ως βοηθό για τοπως οργανώνουμε το σπίτι μας σε περίπτωση πολέμου.

ΠΕΡΙΟΧΗ Α: Το σπίτι σας στην πόλη

Αν μένεις στην πόλη, έχεις πολύ δουλειά μπροστά σου. Είσαι στην πιο δύσκολη περιοχή. Αρχικά μοιάζει αδύνατο το σενάριο επιβίωσης σε μια άσχημη κατάσταση. Αν συλλογίζεσαι ακόμη για το τι μπορεί να συμβεί, τότε ξεκίνα από εδώ “ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ;“.

Θα δεις στις άλλες περιοχές πόσο λιγότερος κόπος χρειάζεται αντίστοιχα για να καλύψεις τις προτεραιότητες σου. Θα σου πρότεινα να βάλεις στην άκρη του μυαλού σου το σενάριο να φύγεις από την πόλη. Εγώ το έκανα.

Καταφύγιο: Διαμόρφωσε την κατοικία σου, είτε διαμέρισμα είτε μονοκατοικία αρχικά στο να μην προκαλεί. Πρέπει να έχεις ότι πιο ασφαλές σε κλείδωμα/ασφάλειας πόρτας και παραθύρων, όπως επίσης και συναγερμό, αλλά όλα διακριτικά. Όχι ψηλά ακριβά κάγκελα ή ακριβοί φράχτες – καμία πολυτέλεια. Μια καλή τεχνική είναι το να έχεις πολλά φυτά και γλάστρες παντού γύρω από το σπίτι, έτσι ώστε όταν αρχίσουν τα όργανα να τα αφήσεις επιμελώς ατημέλητα και να γίνουν ζούγκλα. Η ζούγκλα αυτή πρασίνου θα σε προστατέψει από περίεργα βλέμματα, και θα δείξει και εικόνα εγκαταλελειμμένου χώρου.

Για την θέρμανση, πάλι υπάρχει ένα αδιέξοδο. Εφόσον δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, πως θα ενεργοποιήσετε το καλοριφέρ, ή τους θερμοσυσσωρευτές; Άρα; Αν είναι χειμώνας, και ΔΕΝ έχετε τζάκι ή ξυλόσομπα, πρέπει να έχετε σχεδιάσει την έξοδο σας.

Αυτό στο εξωτερικό παίζει πάρα πολύ. Το πως ακριβώς θα φτάσετε ασφαλείς στο καταφύγιο σας έξω από την πόλη.

Γιατί τον χειμώνα δυστυχώς χωρίς θέρμανση δεν θα τον βγάλετε. Αν όμως έχετε τζάκι ή ξυλόσομπα, τότε φροντίστε πάντα να έχετε ξύλα για έναν χειμώνα μπροστά σας. Όταν αρχίσουν τα όργανα, κρύψτε τα.

 

Όπλα και πυρομαχικά: Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο από οθόνη υπολογιστή ή κινητού, σημαίνει ότι ακόμη δεν έχει πέσει το σύστημα, άρα έχεις διαθέσιμες πάρα πολλές επιλογές για όπλα και πυρομαχικά. Απόκτησε τα τώρα, και όχι μετά όπου ένα φυσίγγι μπορεί να κοστίζει όσο και ένα καρβέλι ψωμί. Βγάλε άδεια κυνηγετικού όπλου, και πάρε δύο τουλάχιστον. Επίσης να αποκτήσεις σιγά σιγά πάνω από 500 φυσίγγια.

Χωρίς εκπαίδευση βέβαια, το να έχεις το λειόκαννο (καραμπίνα) μέσα στο σπίτι, είναι χειρότερο από το να έχεις όχημα και να μην έχεις οδηγήσει ποτέ. Όταν το χρειαστείς θα σκοτωθείς, και ίσως σκοτώσεις και άλλους. Γράψου στον πλησιέστερο σκοπευτικό σύλλογο και ξεκίνα μαθήματα. Εκτός από την ηθική ανάταση και αυτοπεποίθηση που θα αποκτήσεις, μετά από ένα χρόνο περίπου θα έχεις και δικαίωμα απόκτησης πιστολιού (προτίμησε το 45άρι).

Ο νόμος είναι ένας: ή σκοτώνεις, ή σκοτώνεσαι. Καλλιέργησε αυτό το δεδομένο στο μυαλό σου, ώστε με τον καιρό να αποκτήσεις πέρα από την ψυχραιμία, τον έλεγχο και το ζύγισμα κάθε κατάστασης.

Νερό: Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την πόλη. Πάντα στις καταστροφές, όταν αρχίζουν τα όργανα, θα κάνεις τους υπολογισμούς σου με το σενάριο του ΔΕΝ υπάρχει διαθέσιμο ηλεκτρικό ρεύμα, και επομένως και νερό. Με τις διακοπές ρεύματος που θα προκύψουν είτε από ατυχήματα, είτε εσκεμμένα από επιθέσεις λάθρο σε μετασχηματιστές της ΔΕΗ, θα διακοπεί και η παροχή του νερού σύντομα, γιατί υποστηρίζεται από γεννήτριες.

Θα πρέπει να βρείτε τρόπους συλλογής νερού, αποθήκες νερού (υπάρχουν ακόμη και αποθήκες επιβίωσης τις οποίες τις αγοράζεις διπλωμένες και όταν γίνει διακοπή αρχίζεις και τις γεμίζεις), ταμπλέτες καθαρισμού νερού και γενικά αν έχετε χώρο θα χρειαστείτε να αποθηκεύσετε νερό σε δεξαμενή και όχι απλά μερικές εξάδες εμφιαλωμένο νερό.

 

Τρόφιμα: Θα χρειαστείς μια μικρή αποθήκη, ή δωμάτιο στεγανό χωρίς να το χτυπάει ήλιος. Στο prepper ενημερώνουμε συνεχώς για την λίστα τροφίμων και αποθήκης. Ενδεικτικά διαβάστε τοΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΚΡΑΧ” και την “ΛΙΣΤΑ ΑΠΟΘΗΚΗΣ“.

 

Φάρμακα &Υγιεινή: Για τα φάρμακα αρχικά μαζεύετε σε όσο μεγαλύτερες ποσότητες μπορείτε αυτά που χρειάζονται οι “αδύναμοι κρίκοι” της ομάδας σας (ηλικιωμένοι, έγκυες, κάποιος με χρόνια θεραπεία), και μετά όλα τα απαραίτητα φάρμακα όπως αντιπυρετικά, παυσίπονα, αντιισταμινικά, αμμωνία, ξύδι, αντιβιοτικά, ένεση αδρεναλίνης κ.α. για τα οποία θα αναφερθούμε εκτενώς σε ξεχωριστό άρθρο. Αυτά καλώς, τα μαζεύετε και τα αποθηκεύονται και διατηρούνται και χρόνια.

Το μείζον πρόβλημα είναι η υγιεινή. Που και πως θα πλένεστε, και κυρίως το που θα πηγαίνετε τουαλέτα (εφόσον δεν θα υπάρχει παροχή νερού). Στα πρόσφατα περιστατικά (λ.χ. Γιουγκοσλαβίας), ο κόσμος που είχε λίγο χώμα μπροστά από την κατοικία του, διαμόρφωσε χώρους αφόδευσης και χρησιμοποιούσαν φτυάρια. Τι θα γίνει λοιπόν με τις πολυκατοικίες; Τι θα γίνει με αυτούς που έχουν μικρά παιδιά; Θα χρειαστείτε πληθώρα πλαστικών σακουλιών μιας χρήσης, και να μάθετε την τεχνική του πλυσίματος με την ζεστή βρεγμένη πετσέτα, όπως έκαναν οι παππούδες μας.

 

Επικοινωνίες. Φαίνεται πως δεν είναι βασική προτεραιότητα, αλλά τα κινητά και το internet δεν θα είναι και ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος σας. Καλό είναι να αγοράστε μερικούς ασύρματους PMR και να μάθετε τουλάχιστον τα βασικά. Θα μπορείτε να δεχθείτε μηνύματα από άλλους preppers, ακόμη και να στείλετε SOS. Ξεκινήστε από ένα αξιόπιστο ραδιοφωνάκι για να ενημερώνεστε τουλάχιστον για τις εξελίξεις, και να μην είστε στον κόσμο σας χωρίς να ξέρετε τι γίνεται εκεί έξω.

Ωστόσο στο θέμα επικοινωνίας, θα πρέπει να χτίσεις μια στρατιωτική ομάδα (ναι κανονικά όπως γινόταν και στο στρατό), με αρχηγό, υπεύθυνους περιοχών, πληροφοριοδότες, σκοπιές και ό,τι χρειάζεται για τον έλεγχο της περιοχής σας.

ΠΕΡΙΟΧΗ Β: Το σπίτι σας σε ημιαστικό περιβάλλον (π.χ. επαρχιακή πόλη)

Οι προτεραιότητες είναι ακριβώς ίδιες, αλλά τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πιο εύκολα. Ας τα δούμε ένα ένα.

Καταφύγιο: Ο κανόνας είναι ένας:να μην προκαλεί

Πάντα επιλέγουμε ότι πιο ασφαλές σε κλειδώματα/ασφάλειες πόρτας και παραθύρων, όπως επίσης και συναγερμό, αλλά όλα πάντα διακριτικά. Να μην φαίνεται πολυτέλεια, και όπως είπαμε όχι ψηλά ακριβά κάγκελα ή ακριβοί φράχτες. Εδώ μπορείς πολύ πιο εύκολα να επιτρέψεις μια ζούγκλα πρασίνου να καλύψει το καταφύγιο σου, όταν χρειαστεί. Η ζούγκλα αυτή πρασίνου υπενθυμίζουμε θα σε προστατέψει από περίεργα βλέμματα, και θα δείξει και εικόνα εγκαταλελειμμένου χώρου.

Για την θέρμανση φροντίστε πάντα να έχετε ξύλα για έναν χειμώνα μπροστά σας. Όταν αρχίσουν τα όργανα, κρύψτε τα. Δεν έχετε τζάκι ή ξυλόσομπα; Αποκτήστε χτες.

 

Όπλα και πυρομαχικά: Όπως είπαμε, αν δεν έχει πέσει ακόμη το σύστημα, προς το παρόν έχεις διαθέσιμες πάρα πολλές επιλογές για όπλα και πυρομαχικά. Εδώ έχεις και την ευκαιρία να μάθεις το κυνήγι. Να αποκτήσεις και ένα αεροβόλο όπλο για αυτή την δουλειά ωστόσο (προς το παρόν απαγορεύεται στην χώρα μας). Θα σου προσφέρει απίστευτη οικονομία στα φυσίγγια.

Χωρίς εκπαίδευση βέβαια, το να έχεις το λειόκαννο (καραμπίνα) μέσα στο σπίτι, είναι χειρότερο από το να έχεις όχημα και να μην έχεις οδηγήσει ποτέ. Όταν το χρειαστείς θα σκοτωθείς, και ίσως σκοτώσεις και άλλους. Γράψου στον πλησιέστερο σκοπευτικό σύλλογο και ξεκίνα μαθήματα. Εκτός από την ηθική ανάταση και αυτοπεποίθηση που θα αποκτήσεις, μετά από ένα χρόνο περίπου θα έχεις και δικαίωμα απόκτησης πιστολιού (προτιμούμε πάντα το 45άρι).

Ο νόμος είναι ένας: ή σκοτώνεις, ή σκοτώνεσαι. Καλλιέργησε αυτό το δεδομένο στο μυαλό σου, ώστε με τον καιρό να αποκτήσεις πέρα από την ψυχραιμία, τον έλεγχο και το ζύγισμα κάθε κατάστασης.

 

Νερό: Εντόπισε όλα τα ρέματα και τις πηγές κοντά στην περιοχή σου. Αν έχεις λίμνη κοντά, ή ποτάμι είσαι τυχερός. Ωστόσο πάντα υπολογίζουμε τις διακοπές ρεύματος που θα προκύψουν είτε από ατυχήματα, είτε εσκεμμένα από επιθέσεις λάθρο σε μετασχηματιστές της ΔΕΗ, όπου θα διακοπεί και η παροχή του νερού σύντομα, γιατί υποστηρίζεται από γεννήτριες.

Άρα και εδώ πρέπει να βρείτε τρόπους συλλογής νερού, αποθήκες νερού (υπάρχουν ακόμη και αποθήκες επιβίωσης τις οποίες τις αγοράζεις διπλωμένες και όταν γίνει διακοπή αρχίζεις και τις γεμίζεις), ταμπλέτες καθαρισμού νερού και ειδικά στην ταράτσα να έχετε δύο δεξαμενές.

Τρόφιμα: Το καλό είναι ότι μπορείς και να παράγεις μερικά τρόφιμα, όπως λαχανικά ή να έχεις κότες. Αν έχεις την δυνατότητα να έχεις και δύο κατσίκια, τότε θα σωθείς. Ούτως ή άλλως ΠΑΝΤΑ πρέπει να έχεις μια μικρή αποθήκη, ή δωμάτιο στεγανό χωρίς να το χτυπάει ήλιος. Στο prepper ενημερώνουμε συνεχώς για την λίστα τροφίμων και αποθήκης. Ενδεικτικά διαβάστε τοΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΚΡΑΧ” και την “ΛΙΣΤΑ ΑΠΟΘΗΚΗΣ“. Για τον απλούστατο λόγο, πως σε περίπτωση επίθεσης, θα σου αρπάξουν ότι κινείται.

 

Φάρμακα & Υγιεινή: Για τα φάρμακα ισχύουν τα ίδια και με την ΠΕΡΙΟΧΗ Α στην πόλη. Το μείζον πρόβλημα της υγιεινής εδώ λύνεται λίγο πιο άνετα γιατί υπάρχει περισσότερο χώμα και νερό. Θυμάστε τις παλιές τουαλέτες στα παλιά σπίτια που ήταν έξω από το σπίτι; Ετοιμάστε λοιπόν το πλάνο σας για αυτό.

Επικοινωνίες. Ισχύουν τα ίδια και με την ΠΕΡΙΟΧΗ Α στην πόλη.

ΠΕΡΙΟΧΗ Γ: Το σπίτι σας απομακρυσμένα στο χωριό ή στην ερημιά.

Πριν ένα χρόνο γνώρισα έναν συμπολίτη μου ο οποίος πήγε την οικογένεια του από την Αθήνα σε ένα απομακρυσμένο μικρό χωριό στα 550μ υψόμετρο. Ειλικρινά τον θαυμάζω. Έχει λίγες κότες, ένα μποστάνι, έχει μελίσσια και ό,τι του γουστάρει το παράγει. Δεν είναι γεωργός, ούτε κτηνοτρόφος. Κατεβαίνει για δουλειά στην πλησιέστερη κωμόπολη. Ποιος θα τον πειράξει εκεί, και τι ακριβώς θα του λείψει; Περιμένω τα σχόλια σας.

Το μόνο που θα χρειαστεί να προγραμματίσει από τις προτεραιότητες που αναφέραμε, είναι η οργάνωση μιας ομάδας διεκδίκησης της περιοχής του.

Γιατί αν είστε μόνος, τότε μια απλή επιδρομή 15 ατόμων θα σας αφανίσει τα πάντα, και θα καταλάβει και το καταφύγιο/σπίτι σας.

Αν όμως στην γύρω περιοχή υπάρχουν 5 ή 10 άνδρες ενήλικοι, τότε με τις σωστές επικοινωνίες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Το σημείο στρατηγικά ευνοεί εσάς.

 

 

Πηγή

Προβολές : 1,906


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα