Σε Κατάσταση Αμηχανίας από τους Αριθμούς στο Δρόμο προς το Ψηφιακό Παλάτι

Σε Κατάσταση Αμηχανίας από τους Αριθμούς στο Δρόμο προς το Ψηφιακό Παλάτι

5 Σεπτεμβρίου, 2023 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:428
Μοίρασέ το

 

Για να μας προετοιμάσουν για τη Μεγάλη Επανεκκίνηση, όταν οι άνθρωποι και οι μηχανές θα είναι δυσδιάκριτοι, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), τα υπερμικροκύματα 5-G και η Ατζέντα 2030 θα έχουν καθιερωθεί πλήρως, και όταν η ανθρώπινη ζωή θα έχει γίνει μέρος του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Μετάφραση: Απολλόδωρος

Edward Curtin | Διάβαστε το εδώ

 

“Αλλά και πάλι η μαθηματική βεβαιότητα είναι τελικά κάτι ανυπόφορο. Δύο φορές το δύο κάνει τέσσερα μου φαίνεται απλώς ένα κομμάτι θράσους. Δύο φορές το δύο κάνει τέσσερα είναι ένας αλαζόνας δανδής που στέκεται με τα χέρια προτεταμένα στο δρόμο σου και σε φτύνει. Παραδέχομαι ότι το δύο φορές δύο κάνει τέσσερα είναι κάτι εξαιρετικό, αλλά αν θέλουμε να δώσουμε σε όλα το δίκιο τους, το δύο φορές δύο κάνει πέντε είναι μερικές φορές και κάτι πολύ γοητευτικό”.

Fyodor Dostoevsky, Σημειώσεις από το Underground

Share Apollodoros’s Newsletter

Όλοι γνωρίζουν ότι 2 + 2 = 4 αφού 4 = 2 + 2. Γνωρίζουν αυτό το εξαιρετικό πράγμα με βεβαιότητα, αλλά γενικά αδυνατούν να εκτιμήσουν τη γοητευτική φύση του 2 + 2 = 5.

Οι ταυτολογίες προτιμώνται συνήθως από επιλογές που φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τους “νόμους της φύσης”. Οι χειροπέδες που σφυρηλατούνται από το μυαλό είναι δημοφιλείς επειδή η ελευθερία από τους νόμους της φύσης, ενώ είναι επιθυμητή, τρομάζει. Αυτό υποδηλώνει ότι η ελευθερία είναι μια θεμελιώδης υπαρξιακή αλήθεια.

Μη με παρεξηγήσετε, μπορώ να μετρήσω. Πίνω το δεύτερο φλιτζάνι καφέ μου. Το νούμερο ένα έχει εξαφανιστεί στο λαιμό μου, αλλά ο δεύτερος καφές έχει ωραία γεύση. Είναι πραγματικός και εξακολουθεί να υπάρχει. Ο πρώτος είναι απλώς μια αφαίρεση τώρα – ο αριθμός 1 – μια απλή κάθετη γραμμή στη σελίδα.

Κατουράμε τη ζωή μας σε αφηρημένες έννοιες, ξεχνώντας ότι η σημειογραφία είναι ένα σύστημα συμβόλων που μας κατευθύνει σε αυτό που επιδιώκουν. Το κλειδί είναι να αντιληφθούμε τι επιδιώκεται. Η γνωστική κατασκευή του αριθμητικού συστήματος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά όταν ωθείται ως το βασικό εργαλείο για να συλλάβουμε το νόημα της ζωής έχει γίνει εργαλείο ελέγχου. Αυτό συμβαίνει σήμερα.

Το Διαδίκτυο και τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης είναι τα μεγαλύτερα εργαλεία προπαγάνδας που εφευρέθηκαν ποτέ.

 

Μας ήρθαν με τα φτερά των αριθμών.

 

Είναι άκρως ύπουλα, όπως μας λέει και η ετυμολογία του “ύπουλος” – λατινικά, insidere, κάθομαι, καταλαμβάνω – γιατί τις τελευταίες δεκαετίες λειτούργησαν ως στρατός εισβολής που καταλαμβάνει το μυαλό μας με αριθμούς σε μια πονηρή προσπάθεια να μαθηματικοποιήσει τη ζωή μας για τεχνο-επιστημονικούς, χρηματιστικούς νεοφιλελεύθερους καπιταλιστικούς σκοπούς.

 

Για να μας προετοιμάσουν για τη Μεγάλη Επανεκκίνηση, όταν οι άνθρωποι και οι μηχανές θα είναι δυσδιάκριτοι, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), τα υπερμικροκύματα 5-G και η Ατζέντα 2030 θα έχουν καθιερωθεί πλήρως, και όταν η ανθρώπινη ζωή θα έχει γίνει μέρος του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Αυτό, τουλάχιστον, σκοπεύουν να κάνουν οι κατασκευαστές του νέου Crystal Palace.

 

Προς το παρόν, το Ψηφιακό Παλάτι (Digital Palace) τους μοιάζει με ένα πέτρινο τείχος που ήρθε για να μείνει, αλλά όπως έχει πει ο Fyodor, οι άνθρωποι είναι παράξενα πλάσματα και μερικές φορές θα αρνηθούν να συμφιλιωθούν με την αδυναμία των “πέτρινων τειχών, αν σε αηδιάζει να συμφιλιωθείς με αυτό”. Εγώ αηδιάζω.

Η κατασκευή του Ψηφιακού Παλατιού είναι ο μακρύς στόχος που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες. Να διαγράψει τον βιωμένο χρόνο και χώρο, τους ανθρώπους με σάρκα και οστά, και με την εμπλοκή των ανθρώπων με τους αριθμούς, να δημιουργήσει μια αφηρημένη και εφήμερη πραγματικότητα μέσω μιας διαρκώς προκαλούμενης αίσθησης έκτακτης ανάγκης.

Το να ζει κανείς τη ζωή της μηχανής/του Διαδικτύου δεν θα ήταν ποτέ αποδεκτό αν οι άνθρωποι δεν είχαν υποστεί μια επίθεση αριθμών/στατιστικών/δεδομένων που τους έχει συνηθίσει να σκέφτονται σαν υπολογιστές.

Ο μεγάλος Jacques Ellul κατέστησε σαφές στο κλασικό έργο του, Προπαγάνδα, ότι η προπαγάνδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από το κούνημα ενός μαγικού ραβδιού και το ψέμα, αν και είναι αυτό. Είναι μια μακρά διαδικασία. Γράφει [η έμφαση προστέθηκε]:

“Βασίζεται σε αργό, συνεχή εμποτισμό. Δημιουργεί πεποιθήσεις και συμμόρφωση μέσω ανεπαίσθητων επιδράσεων που είναι αποτελεσματικές μόνο με τη συνεχή επανάληψη. Πρέπει να δημιουργήσει ένα πλήρες περιβάλλον για το άτομο, από το οποίο δεν θα βγει ποτέ. Και για να το εμποδίσει να βρει εξωτερικά σημεία αναφοράς, το προστατεύει λογοκρίνοντας οτιδήποτε μπορεί να εισέλθει από το εξωτερικό. Η αργή συσσώρευση αντανακλαστικών και μύθων, ψυχολογικού περιβάλλοντος και προκαταλήψεων, δεν είναι ένα ερέθισμα που εξαφανίζεται γρήγορα…

Η μαθηματικοποίηση της σκέψης μας ήταν το βασικό πρώτο βήμα για τον εθισμό των ανθρώπων στο σύμπλεγμα του διαδικτύου, όπου ο έλεγχος του νου είναι τόσο αποτελεσματικός. Λέω το πρώτο βήμα, αλλά συνοδεύεται ταυτόχρονα από καθημερινές λιτανείες ψεμάτων για τα παγκόσμια γεγονότα μέσω αυτού που ο Ray McGovern εύστοχα ονομάζει το σύμπλεγμα Στρατιωτική-Βιομηχανική-Συγκλητική-Μέσα-Ακαδημία-Τράπεζα Σκέψης (MICIMATT).

Με τον συνήθως αριστοτεχνικό του τρόπο, ο σπουδαίος δημοσιογράφος John Pilger επισήμανε πρόσφατα τόσα πολλά από αυτά τα τραγελαφικά ψέματα σχετικά με τους επιθετικούς πολέμους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Οι αριθμοί τους είναι λεγεώνες, αλλά όχι το είδος των αριθμών που θα βρείτε στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Πνιγόμαστε στα ψέματα και τους αριθμούς που παράγονται από μια μηδενιστική ελίτ που είναι ερωτευμένη με την εξουσία, το χρήμα, το χάος και τις δολοφονίες.

Πριν από είκοσι περίπου χρόνια οργανώθηκε μια μαζική ώθηση για να δοθεί πρωταρχική έμφαση σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα σε αυτό που αποκαλείται θέματα STEM – επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά. Αυτό εφαρμόστηκε εις βάρος των μαθημάτων που παραδοσιακά συνδέονταν με τις φιλελεύθερες τέχνες – φιλοσοφία, ιστορία, λογοτεχνία, τέχνη, μουσική κ.λπ., μαθήματα που εισάγουν τους μαθητές στη σκέψη με τους ευρύτερους και βαθύτερους τρόπους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εργαλειακή λογική έχει αντικαταστήσει τη βαθιά σκέψη για τόσους πολλούς ανθρώπους και οι ποιητές έχουν αντικατασταθεί από πνευματικούς νταβατζήδες. Η έμφαση στα θέματα STEM έχει παραλληλιστεί με την άνοδο του Διαδικτύου με τον τυμπανοκρουσμό των αριθμών, των στατιστικών και των δεδομένων. Επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικά μόνο παραδείγματα, τα οποία μπορεί να φαίνονται αθώα αν δεν τα δούμε στο ευρύτερο πλαίσιό τους.

  • Η μετάβαση από τα αναλογικά στα ψηφιακά ρολόγια και ρολόγια και η πανταχού παρουσία τους.
  • Η αναφορά στην εβδομάδα ως 24/7 και η αναγραφή των ημερομηνιών ως αριθμών, όπως η 30/08/2023.
  • Οι αριθμοί ημερομηνίας λήξης σε όλα τα προϊόντα, που σύντομα θα εφαρμοστούν και στους ανθρώπους.
  • Η χρήση του όρου 9/11 για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
  • Η καταγραφή με αριθμούς των καλύτερων κολεγίων, μάσκαρα, εσώρουχα, τιρμπουσόν κ.λπ.
  • Η ξεκαρδιστική χρονολόγηση της ηλικίας της γης στα σημερινά 4,4 δισεκατομμύρια, λες και αυτό σήμαινε κάτι για κανέναν.
  • Οι μετεωρολογικές προβλέψεις που δημιουργούνται από υπολογιστή με τις προβλέψεις 10 και 30 ημερών με ακριβή αριθμητικά ποσοστά για βροχή, χιόνι κ.λπ.
  • Τα αναλυτικά στοιχεία που κυριαρχούν στον κόσμο του αθλητισμού, η ανάρτηση αριθμών για τα πάντα, από την ταχύτητα με την οποία μια μπάλα φεύγει από ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ, μια μπάλα του τένις από μια ρακέτα, και στο γκολφ η ταχύτητα, το ύψος, η καμπύλη, η κορυφή, η μεταφορά και η γωνία εκτόξευσης όταν μια μπάλα οδηγείται – όλοι αυτοί οι αριθμοί αλλάζουν καθώς ένας υπολογιστής μετράει την μπάλα κατά την πτήση.
  • Τα “χρήσιμα” μηνύματα στις αποδείξεις εστιατορίων όπου τα φιλοδωρήματα καταγράφονται με φθίνουσα σειρά και ακρίβεια από 18% έως 20% έως 25%.
  • Παραποίησαν τις στατιστικές για τα πάντα κάτω από τον ήλιο, όπως τα κρούσματα και τους θανάτους του Covid, τις απώλειες του ουκρανικού στρατού, τους αριθμούς της ανεργίας κ.λπ.
  • 6 πόδια κοινωνικής απόστασης και 15 ημέρες για να ισοπεδωθεί η καμπύλη – πραγματική επιστήμη

Είναι εύκολο για κάποιον να προσθέσει σε αυτόν τον μικρό κατάλογο της χρήσης των αριθμών. Βρίσκονται παντού και προορίζονται να βρίσκονται – στα κεφάλια των ανθρώπων, όπως λέει και το ρητό. Σκοπός τους είναι να προκαλέσουν μαζική παραγωγή σκέψης και συμπεριφοράς που είναι μουδιασμένη και που ηρεμεί την πραγματική σκέψη και την αντιπολιτευτική δράση. Όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό, τόσο περισσότερο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα ανακοινώνουν δυνατά πόσο καλά διδάσκουν δεξιότητες “κριτικής σκέψης”. Όλοι οι θεσμοί μας έχουν γίνει συνένοχοι στον καπιταλισμό 24/7 και στον έλεγχο του νου από τις δυνάμεις του βαθέος κράτους.

Στο λαμπρό νέο του βιβλίο, Scorched Earth: Beyond the Digital Age to a Post-Capitalist World,  ο Jonathan Crary, το συνοψίζει όμορφα: “Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της λεγόμενης οικονομίας της γνώσης είναι η μαζική παραγωγή άγνοιας, βλακείας και μίσους. … της προγραμματισμένης ακατανοησίας και της διπροσωπίας”.

Η πραγματικότητα της καθημερινής ζωής συνήθιζε να περιστρέφεται γύρω από το σώμα μας στον τόπο και τον χρόνο. Τώρα που ο χρόνος και ο τόπος έχουν μπερδευτεί, περιστρέφεται για πολλούς γύρω από τα κινητά τηλέφωνα στα οποία οι άνθρωποι ζουν μια παράξενη ασώματη ύπαρξη. Η αισθητηριακή ζωή εκμηδενίζεται.

Αυτή είναι η εποχή των εικονικών ανθρώπων, των σκιών των σκιών, των αφαιρέσεων πάνω σε οθόνες. Οι δεσμοί μας με τη φύση, με τις εποχές, με τους ιερούς τρόπους των προγόνων μας απορρίπτονται για τη ζωή των μηχανών στο ψηφιακό παλάτι.

Ο υπόγειος άνθρωπος του Dostoevsky δεν έπαιζε ένα ανόητο παιχνίδι όταν πρότεινε ότι 2 + 2 = 5. Έλεγε ότι η ελεύθερη βούληση είναι πιο σημαντική από τη λογική που απλώς ικανοποιεί την ορθολογική πλευρά της φύσης μας. Χωρίς αυτήν είμαστε υπάνθρωποι, μηχανές σε μια απέραντη φυλακή που οι ίδιοι φτιάξαμε. Τα λόγια του είναι πιο σημαντικά σήμερα απ’ ό,τι όταν τα έγραψε το 1864, την εποχή του Κρυστάλλινου Παλατιού με την προώθηση των τεχνολογικών θαυμάτων της Βιομηχανικής Επανάστασης. Το σημερινό Ψηφιακό Παλάτι σηματοδοτεί μια πολύ μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπιά μας, και γι’ αυτό αξίζει να προσέξουμε τα λόγια του:

“ …ο άνθρωπος παντού και πάντοτε, όποιος κι αν είναι, προτίμησε να ενεργεί όπως ο ίδιος επέλεξε και όχι στο ελάχιστο όπως υπαγόρευε η λογική και το συμφέρον του.

Και μπορεί κανείς να επιλέξει αυτό που είναι αντίθετο με τα συμφέροντά του, και μερικές φορές θετικά οφείλει (αυτή είναι η ιδέα μου).

Η δική του ελεύθερη και ανεμπόδιστη επιλογή, το δικό του καπρίτσιο, όσο άγριο κι αν είναι, η δική του φαντασία που δουλεύεται κατά καιρούς μέχρι φρενίτιδας – αυτό είναι αυτό το “πιο πλεονεκτικό πλεονέκτημα” που έχουμε παραβλέψει, που δεν υπάγεται σε καμία ταξινόμηση και απέναντι στο οποίο όλα τα συστήματα και οι θεωρίες συντρίβονται συνεχώς σε άτομα.

Και πώς ξέρουν αυτοί οι σοφοί ότι ο άνθρωπος θέλει μια φυσιολογική, ενάρετη επιλογή;

Αυτό που θέλει ο άνθρωπος είναι απλώς η ανεξάρτητη επιλογή, όποιο κι αν είναι το κόστος αυτής της ανεξαρτησίας και όπου κι αν οδηγεί.

Και η επιλογή, φυσικά, μόνο ο διάβολος ξέρει τι επιλογή.

Κι αν είστε πρόθυμοι να σηκώσετε προειδοποιητικά το δάχτυλο για τέτοιες άγριες συμβουλές περί υπαρξιακής ελευθερίας, ας σας κάνει ο Dostoevsky αυτή τη ρητορική ερώτηση για τους λογικούς και τους λογικούς: “Έχετε παρατηρήσει ότι είναι οι πιο πολιτισμένοι κύριοι που υπήρξαν οι πιο λεπτοί σφαγείς, στους οποίους οι Αττίλες και οι Stenka Razins δεν μπορούσαν να κρατήσουν το κερί τους, και αν δεν είναι τόσο εμφανείς όσο οι Αττίλες και οι Stenka Razins είναι επειδή τους συναντάμε τόσο συχνά, είναι τόσο συνηθισμένοι και μας έχουν γίνει τόσο οικείοι”.

Τόσο οικείοι όσο και οι αριθμοί.


Δικτυογραφία:

Numbed by Numbers on the Way to the Digital Palace – OffGuardian

Numbed by Numbers on the Way to the Digital Palace

Πηγή  https://apollodoros.substack.com/p/9ef

Προβολές : 428


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα