Απόφαση Εφετείου Κακουργημάτων για σκάνδαλο Siemens: «Συστηματική και διαχρονική η παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων»

Απόφαση Εφετείου Κακουργημάτων για σκάνδαλο Siemens: «Συστηματική και διαχρονική η παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων»

15 Μαΐου, 2021 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:207
Μοίρασέ το

Είναι χαρακτηριστικό ότι στηδικαστική απόφασηαναφέρεται επί λέξη: «στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens AG σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα».

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι τα κόμματα εξουσίας στα χρόνια ως και τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Σημίτη “λαδώνονταν”  από τη γερμανική πολυεθνική.

Καταπέλτης η απόφαση του δικαστηρίου… ε και;;;

Θα τιμωρηθεί έστω και ένας από τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ;

ΚΑΝΕΝΑΣ.

Όλο το ΜΗΤΣΟΤΑΚΑΙΙΚΟ, Σαμαράς, Καραμανλής, Σημίτης και όλος ο πολιτικός συρφετός ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, χωμένοι στις ΜΙΖΕΣ, και στις ΑΡΠΑΧΤΕΣ σε βάρος του λαού, ΑΛΛΑ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

Άρα δώρον άδωρον η απόφαση του δικαστηρίου, καθώς ούτε ένα πολιτικό πρόσωπο δεν τιμωρήθηκε…. μόνον κάτι γριούλες, κάτι καστανάδες και κάτι καθαρίστριες στέλνουν στα μπουντρούμια των φυλακών οι δικαστές…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

Καταπέλτης είναι η δικαστική απόφαση για το σκάνδαλο της Siemens με πολύ σημαντικές αποκαλύψεις να έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Έτσι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που δίκασε τη σκανδαλώδη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ από τη γερμανική εταιρεία κατέληξε σε ένα μεγάλο κατηγορώ κατά του διεφθαρμένου ελληνικού συστήματος της Μεταπολίτευσης.

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, ύστερα από περίπου τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, αλλά η καθαρογραφή της, μεγέθους 4.000 σελίδων, χρειάστηκε ενάμιση χρόνο και είναι αποκαλυπτική σχετικά με τις δοσοληψίες της γερμανικής εταιρείας με τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας τη μεταπολιτευτική περίοδο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δικαστική απόφαση αναφέρεται επί λέξη: «στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens AG σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα».

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι τα κόμματα εξουσίας στα χρόνια ως και τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Σημίτη “λαδώνονταν”  από τη γερμανική πολυεθνική.

Και ποια ήταν τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα. Να υπενθυμίσουμε ότι στην κατάθεσή του στη δίκη το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Αυγερινός πρώην υπεύθυνος των οικονομικών παραδέχτηκε στη δίκη ότι μίζες έδιναν οι μεγάλες εταιρείες στα μεγάλα δύο κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ..

Οταν ρωτήθηκε από τους δικαστές για ποιο λόγο, εξήγησε ότι «οι εταιρείες θέλουν να διατηρούν καλές σχέσεις με όλο το πολιτικό φάσμα και να υπάρχει η αίσθηση της ηθικής υποχρέωσης. Δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα με τα κόμματα για να μην βρεθούν από τη μεριά του χαμένου.

Δηλαδή αυτό που καταλαβαίνει ο πολίτης είναι πως οι εταιρείες “λάδωναν” για να παίρνουν έργα.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, ένα εκατομμύριο μάρκα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens κατέληξε στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της διαχρονικής χρηματοδότησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.: «Το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του χρηματικού αυτού ποσού, στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens, σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα. Τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας τoυ 2000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (ΠΑΣΟΚ) ήταν ο τεσσαρακοστός τρίτος κατηγορούμενος Θεόδωρος Τσουκάτος και στα ταμεία του οποίου (ΠΑΣΟΚ) δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό».

Ο Θ. Τσουκάτος, που από την αρχή της υπόθεσης είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα που πήρε από τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens στη χώρα μας Μιχάλη Χριστοφοράκο, ένα εκατ. γερμανικά μάρκα, τα έδωσε στο κομματικό ταμείο, δεν ήταν τελικά ανάμεσα στους καταδικασθέντες καθώς απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής του αδικήματος.

Από τους συνολικά 64 κατηγορουμένους (δέκα εκ των οποίων είχαν αποβιώσει μέχρι το τέλος της δίκης), κρίθηκαν ένοχοι 22, μεταξύ των οποίων ο Μ. Χριστοφοράκος που έχει διαφύγει στη Γερμανία, ο Χρήστος Καραβέλας που διέφυγε στο εξωτερικό και δεν έχει εντοπιστεί, αλλά και υψηλόβαθμα τότε στελέχη της μητρικής γερμανικής εταιρείας, όπως οι Μικαέλ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατσεκ, χρηματιστές και άλλοι.

Οσοι καταδικάστηκαν κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και τραπεζικά στελέχη, όπως ο Φάνης Λυγινός και ο Κλοντ Οσβαλντ που επίσης καταζητείται από τότε που διέφυγε παραβιάζοντας το βραχιολάκι.

 

«Να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης»

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, σχολίασε στο Facebook: «Με τη βούλα της Δικαιοσύνης πλέον τα τότε κόμματα εξουσίας, δηλαδή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, δέχονταν παράνομη χρηματοδότηση από τη Siemens “σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά”. Θα περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη έστω και τώρα να ζητήσει μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το πλιάτσικο του κόμματός του. Αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ούτε μυαλά ούτε πολιτικές».

«Καρφιά» από Δ. Παπαγγελόπουλο

Το σκεπτικό της απόφασης για τη Siemens σχολίασε και ο πρώην αναπλ. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δείχνοντας το σκάνδαλο της Novartis:

«Πριν από 15 χρόνια ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας έδωσα εντολή να ερευνηθεί το σκάνδαλο της Siemens. Στην ιστορική απόφαση του Εφετείου αναφέρεται ότι η Siemens σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά χρηματοδοτούσε παράνομα στην Ελλάδα τα τότε κόμματα εξουσίας. Προτείνω στους πολιτικούς μου διώκτες να ξεπλύνουν και το σκάνδαλο της Siemens ως σκευωρία μου, όπως ακριβώς επιχειρούν στο σκάνδαλο της Novartis, και να με εκδικηθούν για άλλη μία φορά».

 

Πηγή

Προβολές : 207


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα