Η Ευεργετική Επίδραση των Ζώων στην Ψυχική Υγεία
Το να ανοίξεις την αγκαλιά και το σπίτι σου σε αυτά τα πλάσματα είναι σαν να υποδέχεσαι χιλιάδες ευχάριστες, θετικές και ενδιαφέρουσες στιγμές στη ζωή σου.
Δέκα λόγοι που τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία μας
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουμε να υιοθετήσουμε για συντροφιά κάποιο ζώο είτε πρόκειται για παραδοσιακό κατοικίδιο όπως ο σκύλος, η γάτα, οι χελώνες ή τα πουλιά, είτε για κάποιο «εξωτικό».
Ήταν πάντα κοινός τόπος πως η παρουσία των ζώων είναι απολύτως χρήσιμη για τη φύση και τον άνθρωπο, ενώ στο πέρασμα των αιώνων διάφορα είδη ζώων έχουν εξημερωθεί (με πρώτο τον σκύλο πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια).
Πολλοί λόγοι υπάρχουν για να υιοθετήσουμε ένα κατοικίδιο και να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία. Ας δούμε μερικούς:
1. Η μαλακή και ζεστή αίσθηση που προσφέρει η επαφή με την γούνα τους είναι κατευναστική για εμάς αφού ελαττώνει τα επίπεδα άγχους μας και μας χαλαρώνει ενώ βάσει τελευταίων ερευνών, μειώνει και την πίεση του αίματος.
2. Ο σκύλος είναι από τους λίγους συντρόφους που μπορεί να σε σηκώσει από το κρεβάτι σου και να τον ακολουθήσεις στη βόλτα που θέλει να κάνει. Έτσι, θα συνδυάσεις κίνητρο και άσκηση ενώ το περπάτημα θα αυξήσει τις ενδορφίνες σου και θα σε κάνει να νιώσεις καλά.
3. Η αγάπη τους είναι σταθερή και άνευ όρων: ζητούν λίγα ενώ σε αντάλλαγμα δίνουν πολλή αγάπη και στοργή για την φροντίδα που λαμβάνουν.
4. Το να νοιάζεσαι για το κατοικίδιό σου είναι σαν να νοιάζεσαι για σένα. Το να το προστατεύεις ή να το ταΐζεις, θυμίζει στον εαυτό σου να καλύπτεις τις δικές σου ανάγκες και να σε προστατεύεις.
5. Είναι μια νότα χαράς μέσα στο ίδιο σου το σπίτι: είναι πολύ ευχάριστο να παίζεις μαζί τους ή να τα παρατηρείς να εκδηλώνουν τις τυπικές συμπεριφορές του είδους τους: τον παπαγάλο να μιλάει ή να σφυρίζει, τον σκύλο να κυνηγά ή να κυλιέται, την γάτα να προσπαθεί να πιάσει όποιο έντομο βρεθεί μπροστά της.
6. Αποτελούν πάντα θέμα προς συζήτηση, όταν στερεύεις από θέματα. Οι άνθρωποι λατρεύουν να μιλούν για τα κατοικίδιά τους όπως και για τα παιδιά τους (ίσως και λίγο περισσότερο).
7. Σε βοηθούν να κάνεις φίλους: στην βόλτα τους στο πάρκο, στα καταφύγια ζώων ή σε εθελοντικές οργανώσεις. Σπάνε τον πάγο και την αμηχανία της πρώτης επαφής με έναν άνθρωπο αφού με ένα απλό σχόλιο σε βοηθούν να αλληλεπιδράσεις μαζί του.
8. Βοηθώντας τα ζώα, ανεβαίνει η αυτοεκτίμησή σου. Υπάρχουν πολλά μέρη για ανθρώπους σαν και εσένα που λατρεύεις τα ζώα. Από καταφύγια μέχρι κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων που χρειάζονται τη συνεισφορά σου και σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου αφού βιώνεις τη χαρά του να προσφέρεις.
9. Η εναλλακτική θεραπεία μέσω ζώων που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος βασίζεται στις συναισθηματικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ανθρώπους και στα ζώα. Τα ζώα λοιπόν μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και χαρά όπου υπάρχουν άνθρωποι: σε νοσοκομεία, σχολεία, οίκους ευγηρίας, απαλύνοντας τον πόνο, διευκολύνοντας την κίνηση των ανθρώπων ή απλώς κάνοντας συντροφιά και χαρίζοντάς πίσω το χαμόγελό τους.
10. Τα ζώα σε κάνουν να νιώθεις καλά. Είτε έχεις μια γάτα που γουργουρίζει στην αγκαλιά σου, είτε ένα σκύλο που σε χαϊδεύει στο πρόσωπο, σου απελευθερώνουν την ένταση και σε κάνουν να χαμογελάς.
Ακόμη κι αν δεν έχεις υιοθετήσει ακόμα κάποιο ζώο, μπορείς να έρθεις σε επαφή μαζί τους είτε σε ζωολογικά πάρκα, είτε στα κέντρα περίθαλψης ζώων είτε απλά κάνοντας παρέα με έναν φίλο σου στη βόλτα του δικού του κατοικίδιου.
Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό μέρος μόνο από τους πολλαπλούς ρόλους και τα οφέλη που έχουν τα ζώα στη ζωή μας. Φυσικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή ή την ψυχολογική στήριξη, μπορούν όμως να βοηθήσουν τον άνθρωπο με τόσους τρόπους!
Το να ανοίξεις την αγκαλιά και το σπίτι σου σε αυτά τα πλάσματα είναι σαν να υποδέχεσαι χιλιάδες ευχάριστες, θετικές και ενδιαφέρουσες στιγμές στη ζωή σου.
Πηγή: psychcentral.com
Από το psychologynow.gr
Μοίρασέ το:
Ετικέτες: ΖΩΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
- Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
- Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
- Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
- Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
- Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.
Η Μίσκα εξαφανίστηκε και έκανε ένα μυστηριώδες ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων. Η ιστορία της είχε ευτυχή κατάληξη
Εννέα μήνες πριν η Μίσκα, μια σκυλίτσα ράτσας τεριέ, είχε εξαφανιστεί τον Ιούλιο χωρίς να αφήσει ίχνη από ένα γκαράζ στο Σαν Ντιέγκο, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό. Ο Μεχράντ και η Λιζ Χόουμαν την αναζήτησαν παντού αλλά δεν κατάφεραν να την εντοπίσουν.
«Είχαμε μοιράσει παντού χαρτιά με τη φωτογραφία της. Είχα κολλήσει και ένα στο αυτοκίνητο μου. Ρωτούσαμε τους πάντες και παρότι είχε περάσει αρκετός καιρός δεν είχαμε χάσει την ελπίδα μας» λέει η Λιζ.
Το ζευγάρι ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στη Μινεσαότα για επίσκεψη σε ένα φιλικό ζευγάρι όταν δέχθηκαν ένα τηλεφώνημα από φιλοζωική οργάνωση στο Ντιτρόιτ. «Έχουμε τη σκυλίτσα σας εδώ» τους είπαν.
Ένας νεαρός είχε βρει τη Μίσκα, στο προάστιο Χάρπερ Γουντς του Ντιτρόιτ, και είχε ενημερώσει τις αρχές. Η αστυνομία την περισυνέλλεξε και την παρέδωσε σε καταφύγιο ζώων. Εκεί διαπίστωσαν ότι η σκυλίτσα έχει τσιπάκι-ταυτότητα με πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες της. Έτσι η ιστορία είχε ευτυχή κατάληξη. Το μυστήριο όμως παραμένει. Η απόσταση του Σαν Ντιέγκο από το Ντιτρόιτ είναι 3.770 χιλιόμετρα, περίπου δηλαδή όσο απέχει η Αθήνα από τη Μαδρίτη.
Οι υπεύθυνοι της φιλοζωικής δεν έχουν απάντηση αλλά υποπτεύονται τι μπορεί να συνέβη. Κάποιος έκλεψε τη Μίσκα από το Σαν Ντιέγκο, τη μετέφερε και την πούλησε στο Ντιτρόιτ. Εκεί είτε ο αγοραστής της αποφάσισε ότι δεν τη θέλει και την παράτησε, είτε έφυγε μόνη της. Αυτή είναι μια λογική εξήγηση, αναφέρουν.
«Πάντως όποιος την είχε την πρόσεχε πολύ. Όταν βρέθηκε ήταν πολύ καθαρή και καλά ταϊσμένη. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να του ξέφυγε. Τι ακριβώς συνέβη όμως και πώς έφτασε ως εδώ είναι μια ιστορία που γνωρίζει μόνο η Μίσκα» λέει η κτηνίατρος Νάνσι Πίλσμπερι που εξέτασε τη σκυλίτσα αμέσως μόλις βρέθηκε.
«Έκανε ένα απίστευτο ταξίδι και τελικά είναι και πάλι μαζί μας. Είναι εκπληκτικό. Ένα θαύμα 100%. Είχε περάσει πολύς καιρός αλλά ήξερα ότι θα τη βρούμε» λέει η Λιζ Χόουμαν. Το βίντεο με την επανένωση είναι πραγματικά συγκινητικό.
https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%97-%cf%83%ce%ba%cf%85%ce%bb%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%ad%ce%b1/
Πάνω από 500 MW ανεμογεννητριών υπό αδειοδότηση σε κρίσιμους βιότοπους γυπών
Εξαιρετικά δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον των απειλούμενων ειδών γυπών Όρνιου και Γυπαετού στην Κρήτη, την πλέον σημαντική περιοχή για τα είδη αυτά στην Ελλάδα, στην απευκταία περίπτωση που εγκριθούν τα έργα αιολικής ενέργειας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία εξέτασης των αδειοδοτικών φακέλων.
Όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τους συνολικά 10 ΑΣΠΗΕ ισχύος 456 MW (!) της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (6 ΑΣΠΗΕ στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Χανίων και 4 ΑΣΠΗΕ στις ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου), οι μελέτες (ΜΠΕ) των οποίων βρίσκονται σε διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), μέχρι 22/4 και 15/4 αντίστοιχα. Όλοι οι ΑΣΠΗΕ σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε ορεινές περιοχές που αποτελούν πολύ υψηλής σημασίας βιότοπους για τους γύπες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και τη χαρτογράφηση που υλοποιήθηκε από το Πρόγραμμα LIFE IP 4 NATURA στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τους γύπες. Ορισμένοι από τους ΑΣΠΗΕ, μάλιστα, βρίσκονται σε μικρή απόσταση από θέσεις φωλιάσματος και του Γυπαετού, είδους που είναι Κρισίμως Κινδυνεύον και στον ελλαδικό χώρο επιβιώνει πλέον μόνο στην Κρήτη!
Η σημασία των περιοχών εγκατάστασης για τους γύπες προκύπτει αβίαστα και από τα ίδια τα αποτελέσματα των εργασιών πεδίου, που περιλαμβάνονται στις σχετικές μελέτες: σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις έχουν καταγραφεί εκατοντάδες διελεύσεις γυπών από τις θέσεις εγκατάστασης! Παρ’ όλα αυτά, προβαίνοντας σε λογικά άλματα και ατεκμηρίωτες παραδοχές περί μεγάλης αποτελεσματικότητας των μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων, οι μελέτες καταλήγουν στη «διαπίστωση» ότι δεν θα θιγούν σοβαρά οι πληθυσμοί των γυπών, αποφεύγοντας, φυσικά, να περιλάβουν στις αναμενόμενες επιπτώσεις και τον εκτοπισμό των πουλιών από τους πλέον κατάλληλους για αυτά βιότοπους.
Εδώ ακριβώς προκύπτει και η μεγάλη αντίφαση, τονίζει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, καθώς η διοίκηση με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/68086/2149/09.08.2021 έχει δεσμευτεί να βάλει άμεση ανάσχεση της περαιτέρω δραματικής μείωσης των πληθυσμών των γυπών, μέσω της μείωσης της θνησιμότητας, και να λάβει μέτρα όχι μόνο για τη διατήρηση των κρίσιμων ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής, διασποράς και τροφοληψίας, αλλά και τη βελτίωσή τους. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε σκέψη περί αδειοδότησης των αιολικών αυτών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καταστρατηγεί με βάναυσο και μη αντιστρεπτό τρόπο τις προβλέψεις της εν λόγω νομοθετικής πράξης, που το ίδιο το ΥΠΕΝ έχει εκδώσει.
Ακριβώς τα ίδια, βεβαίως, ισχύουν και για τους τρεις ΑΣΠΗΕ ισχύος 55 MW της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΙΚΑ Α.Ε. στη ΝΑ Κρήτη, ο φάκελος του οποίου επίσης βρίσκεται υπό εξέταση: το έργο χωροθετείται σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από την αποικία του όρνιου στο Φαράγγι Καψά (ΠΕ Λασιθίου) και επομένως σε ζώνη Πολύ Υψηλής ευαισθησίας για το είδος. Σημειώνεται ότι η ακτίνα των 5 χιλιομέτρων από φωλιές μεγάλων αρπακτικών θεωρείται βιβλιογραφικά ως ελάχιστη ζώνη αποκλεισμού εγκατάστασης ανεμογεννητριών και η ελάχιστη αυτή απόσταση έχει υιοθετηθεί και στην ελληνική νομοθεσία για την προστασία του απειλούμενου γύπα Ασπροπάρη.
Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ καλεί ακόμη μια φορά τη Διοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μη συναινούν αφενός σε έργα ΑΠΕ που υλοποιούνται εις βάρος της Φύσης και κατά παράβαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αφετέρου σε αναπτυξιακά σχέδια που μετατρέπουν την ορεινή Κρήτη από μοναδικό φυσικό καταφύγιο της άγριας ζωής, σε ένα εκτεταμένο βιομηχανιas
https://enoplois.gr/2024/04/18/%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%ae-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b3%cf%8d%cf%80%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba/
Αχ καρδούλες μου. Είναι ψυχούλες, είναι αγαπάκια, είναι μια ευτυχισμένη ζωή μαζί τους, παιρνουμε μαθήματα ανθρωπιάς και καλοσύνης από εκείνα. Είναι όντως ευεργετική η παρουσία τους στη ζωή μας, είναι μέλος της οικογένειας και μεγάλη χαρά η κάθε στιγμή που ζούμε μαζί τους. Μακάρι ο κόσμος να σταματήσει να αγοράζει από pet shop τα ζωάκια και επιπλέον μετά να τα βαριέται και να τα πετάει στο δρόμο και μακάρι όποιος θέλει να αποκτήσει ένα ζωάκι να πάρει αδέσποτο και όχι με άλλον τρόπο. Πάντα με συγκινείτε κυρία Σουφλή για την καλοσύνη της ψυχής σας (σε πολλά άλλα θέματα μας το έχετε δείξει) μεταξύ των οποίων και τα ζωάκια που αγαπάτε και εσείς, τα ζωάκια προσφέρουν μια αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη