Η Ευεργετική Επίδραση των Ζώων στην Ψυχική Υγεία

Η Ευεργετική Επίδραση των Ζώων στην Ψυχική Υγεία

13 Απριλίου, 2024 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:263
Μοίρασέ το

 

Το να ανοίξεις την αγκαλιά και το σπίτι σου σε αυτά τα πλάσματα είναι σαν να υποδέχεσαι χιλιάδες ευχάριστες, θετικές και ενδιαφέρουσες στιγμές στη ζωή σου.

Πριν λίγες μέρες, μπήκε στη ζωή μου η ΑΓΑΠΗ…
Όχι… δεν αντικαθιστά τον REX… κάθε τετράποδο πλασματάκι, αγαπιέται διαφορετικά…
Φαίνεται όμως πως με την ΑΓΑΠΗ ταιριάξαμε αμέσως και μοιραζόμαστε στιγμές ΑΓΑΠΗΣ…
Καλλιόπη

Δέκα λόγοι που τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία μας

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουμε να υιοθετήσουμε για συντροφιά κάποιο ζώο είτε πρόκειται για παραδοσιακό κατοικίδιο όπως ο σκύλος, η γάτα, οι χελώνες ή τα πουλιά, είτε για κάποιο «εξωτικό».

 

Ήταν πάντα κοινός τόπος πως η παρουσία των ζώων είναι απολύτως χρήσιμη για τη φύση και τον άνθρωπο, ενώ στο πέρασμα των αιώνων διάφορα είδη ζώων έχουν εξημερωθεί (με πρώτο τον σκύλο πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια).

Πολλοί λόγοι υπάρχουν για να υιοθετήσουμε ένα κατοικίδιο και να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία. Ας δούμε μερικούς:

1. Η μαλακή και ζεστή αίσθηση που προσφέρει η επαφή με την γούνα τους είναι κατευναστική για εμάς αφού ελαττώνει τα επίπεδα άγχους μας και μας χαλαρώνει ενώ βάσει τελευταίων ερευνών, μειώνει και την πίεση του αίματος.

2. Ο σκύλος είναι από τους λίγους συντρόφους που μπορεί να σε σηκώσει από το κρεβάτι σου και να τον ακολουθήσεις στη βόλτα που θέλει να κάνει. Έτσι, θα συνδυάσεις κίνητρο και άσκηση ενώ το περπάτημα θα αυξήσει τις ενδορφίνες σου και θα σε κάνει να νιώσεις καλά.

3. Η αγάπη τους είναι σταθερή και άνευ όρων: ζητούν λίγα ενώ σε αντάλλαγμα δίνουν πολλή αγάπη και στοργή για την φροντίδα που λαμβάνουν.

4. Το να νοιάζεσαι για το κατοικίδιό σου είναι σαν να νοιάζεσαι για σένα. Το να το προστατεύεις ή να το ταΐζεις, θυμίζει στον εαυτό σου να καλύπτεις τις δικές σου ανάγκες και να σε προστατεύεις.

5. Είναι μια νότα χαράς μέσα στο ίδιο σου το σπίτι: είναι πολύ ευχάριστο να παίζεις μαζί τους ή να τα παρατηρείς να εκδηλώνουν τις τυπικές συμπεριφορές του είδους τους: τον παπαγάλο να μιλάει ή να σφυρίζει, τον σκύλο να κυνηγά ή να κυλιέται, την γάτα να προσπαθεί να πιάσει όποιο έντομο βρεθεί μπροστά της.

 

6. Αποτελούν πάντα θέμα προς συζήτηση, όταν στερεύεις από θέματα. Οι άνθρωποι λατρεύουν να μιλούν για τα κατοικίδιά τους όπως και για τα παιδιά τους (ίσως και λίγο περισσότερο).

 

7. Σε βοηθούν να κάνεις φίλους: στην βόλτα τους στο πάρκο, στα καταφύγια ζώων ή σε εθελοντικές οργανώσεις. Σπάνε τον πάγο και την αμηχανία της πρώτης επαφής με έναν άνθρωπο αφού με ένα απλό σχόλιο σε βοηθούν να αλληλεπιδράσεις μαζί του.

8. Βοηθώντας τα ζώα, ανεβαίνει η αυτοεκτίμησή σου. Υπάρχουν πολλά μέρη για ανθρώπους σαν και εσένα που λατρεύεις τα ζώα. Από καταφύγια μέχρι κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων που χρειάζονται τη συνεισφορά σου και σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου αφού βιώνεις τη χαρά του να προσφέρεις.

9. Η εναλλακτική θεραπεία μέσω ζώων που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος βασίζεται στις συναισθηματικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ανθρώπους και στα ζώα. Τα ζώα λοιπόν μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και χαρά όπου υπάρχουν άνθρωποι: σε νοσοκομεία, σχολεία, οίκους ευγηρίας, απαλύνοντας τον πόνο, διευκολύνοντας την κίνηση των ανθρώπων ή απλώς κάνοντας συντροφιά και χαρίζοντάς πίσω το χαμόγελό τους.

10. Τα ζώα σε κάνουν να νιώθεις καλά. Είτε έχεις μια γάτα που γουργουρίζει στην αγκαλιά σου, είτε ένα σκύλο που σε χαϊδεύει στο πρόσωπο, σου απελευθερώνουν την ένταση και σε κάνουν να χαμογελάς.

Ακόμη κι αν δεν έχεις υιοθετήσει ακόμα κάποιο ζώο, μπορείς να έρθεις σε επαφή μαζί τους είτε σε ζωολογικά πάρκα, είτε στα κέντρα περίθαλψης ζώων είτε απλά κάνοντας παρέα με έναν φίλο σου στη βόλτα του δικού του κατοικίδιου.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό μέρος μόνο από τους πολλαπλούς ρόλους και τα οφέλη που έχουν τα ζώα στη ζωή μας. Φυσικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή ή την ψυχολογική στήριξη, μπορούν όμως να βοηθήσουν τον άνθρωπο με τόσους τρόπους!

Το να ανοίξεις την αγκαλιά και το σπίτι σου σε αυτά τα πλάσματα είναι σαν να υποδέχεσαι χιλιάδες ευχάριστες, θετικές και ενδιαφέρουσες στιγμές στη ζωή σου.

Πηγή: psychcentral.com
Από το psychologynow.gr

 

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 263


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα