Κίνδυνοι από την τεχνολογία RFID (θα το έχουν και οι νέες ψηφιακές ταυτότητες)...

Κίνδυνοι από την τεχνολογία RFID (θα το έχουν και οι νέες ψηφιακές ταυτότητες)...

21 Αυγούστου, 2023 12 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:751
Μοίρασέ το

 

 

Αν και το σύστημα αυτό παρέχει κάποια ευκολία στην καταχώρηση ή την ανάγνωση των στοιχείων, δεν είναι δύσκολο να πέσουμε θύματα κάποιων απατεώνων οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι τα στοιχεία μας ή τα χρήματα μας.

 

 

 

 

“Το πρόβλημά μας δεν είναι το RFID τσιπάκι.“, έγραψε στο προφίλ του ο Σωστήρης Γκεκόπουλος της ΝΙΚΗΣ και πρ. υποψήφιος με το κόμμα του Νατσιου… (εδώ)

Επειδή κάποιοι είναι ειδήμονες στο θέμα, ας τους ακούσουμε, και ας θεωρήσουμε τα γραφέντα παρά του Γκεκόπουλου ως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ…
Καλλιόπη Σουφλή

κίνδυνοι από τις ανέπαφες συνναλαγές

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την χρήση της τεχνολογίας RFID?
Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε τι είναι η τεχνολογία RFID και που χρησιμοποιείται. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα πράγματα γύρω μας, αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά υπάρχουν κίνδυνοι.

Ας δούμε λοιπόν με απλά λόγια ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι, αλλά και πως μπορούμε να προστατευτούμε.

Κίνδυνοι από τη χρήση του RFID

Η τεχνολογία RFID είναι μια ασύρματη τεχνολογία για την επικοινωνία (και την μεταφορά δεδομένων) μεταξύ ενός πομποδέκτη και ενός τερματικού.

Ωστόσο, αν και ασύρματη, δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία μας, καθώς η ακτινοβολία που χρειάζεται για τη χρήση της είναι απειροελάχιστη.

κίνδυνοι από την τεχνολογία rfid
Τότε λοιπόν ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απάτη! Με τον όρο απάτη εννοούμε την μεταφορά κάποιων ευαίσθητων δεδομένων μας εν αγνοία μας ή ακόμη και την κλοπή χρημάτων. Ας δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό.

Ανέπαφες τραπεζικές συναλλαγές

Η χρήση καρτών για αγορές ή πληρωμές έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και για αυτό οι περισσότερες τράπεζες καθώς και οι εταιρίες διαχείρισης καρτών (π.χ. VISA, MasterCard κλπ) προσπαθούν να κάνουν την ζωή των κατόχων καρτών ευκολότερη.

Θα έχετε ίσως ακούσει ή ίσως και να έχετε ήδη προμηθευτεί κάποια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανέπαφα. Οι κάρτες αυτές έχουν ένα σύμβολο όμοιο με αυτό του wi-fi και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να έρθουν σε επαφή με το τερματικό (POS).

κίνδυνοι από τις ανέπαφες συνναλαγές
Αυτό γίνεται μέσω της τεχνολογίας RFID. Μάλιστα για μικρές συναλλαγές μέχρι 25 ευρώ, δεν χρειάζεται να βάλουμε τον κωδικό PIN.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να πλησιάσει την κάρτα μας και να την χρεώσει χωρίς να δώσουμε έγκριση, χωρίς δηλαδή να βάλουμε το PIN.

Και φυσικά δεν χρειάζεται κανένας φοβερός εξοπλισμός για να το κάνει αυτό. Αρκεί ένα φορητό POS ή ακόμη χειρότερα ένα κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone με εγκατεστημένη κάποια εφαρμογή για την ανάγνωση των καρτών.

Κι αυτό γιατί τα περισσότερα έξυπνα τηλέφωνα έχουν ενσωματωμένο αναγνώστη RFID για άλλες εφαρμογές όπως πχ για γρήγορη μεταφορά δεδομένων.

Υποκλοπή στοιχείων μέσω RFID

Εκτός όμως από τα χρήματα μας, με τον ίδιο τρόπο κινδυνεύουν από υποκλοπή και τα προσωπικά μας στοιχεία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα διαβατήρια νέου τύπου, τα διπλώματα οδήγησης ή ακόμη και οι ιατρικές κάρτες με το ιστορικό των ασθενών σε κάποιες χώρες του εξωτερικού λειτουργούν με την τεχνολογία RFID.

διαβατήριο με rfid τσιπ
Έτσι, αν και το σύστημα αυτό παρέχει κάποια ευκολία στην καταχώρηση ή την ανάγνωση των στοιχείων, δεν είναι δύσκολο να πέσουμε θύματα κάποιων απατεώνων οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι τα στοιχεία μας ή τα χρήματα μας.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε

Λόγω της έξαρσης της χρήσης της τεχνολογίας RFID, και μαζί με αυτή και των κρουσμάτων απάτης, έχουν κυκλοφορήσει διάφορα μέσα προστασίας.

Αν κάντε μια βόλτα στην αγορά θα βρείτε πορτοφόλια με θήκες για κάρτες που παρέχουν προστασία καθώς μπλοκάρουν την ανάγνωση των στοιχείων. Επίσης θα βρείτε ακόμη και τσάντες που διαθέτουν κάποιο ειδικό τσεπάκι με θωράκιση έναντι του RFID.

πορτοφόλι για προστασία rfid
Το καλύτερο υλικό για αυτό τον σκοπό είναι ένα σύνθετο υλικό που ονομάζεται cryptalloy το οποίο δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας καθώς δεν επιτρέπει τη διέλευση των ραδιοκυμάτων του RFID.

Άλλο υλικό κατάλληλο για αυτή τη δουλειά είναι και το αλουμίνιο, ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά φτηνά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και προστασίας.

Επίσης αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο θα βρείτε διάφορες αυτοσχέδιες μεθόδους προστασίας, αλλά για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ίσως θα ήταν καλύτερα να πάρετε κάποιο έτοιμο προϊόν.

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι το RFID

 

Πηγή

Προβολές : 751


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα