Μύθοι και αλήθειες και ο “ασφυκτικός” κλοιός που σφίγγει... και μια ανάρτηση του Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Βαθιώτη, που λέει πολλά... (βίντεο)

17 Μαρτίου, 2022 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:1,060
Μοίρασέ το

 

Την ίδια στιγμή η εισαγγελία και η Αστυνομία δεν ενδιαφέρεται για το παθολογικό παρελθόν και τυχόν λάθη και παραλείψεις ιατροδικαστών και παιδιών παρά μόνο για το τι προκάλεσε τον θάνατο.

Όπως λένε εάν κάποιος πυροβολήσει έναν βαριά ασθενή θα πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και η αιτία θανάτου δεν θα μπορεί να αποδοθεί στην πάθηση που αντιμετώπιζε!

 

 

 

 

Διαβάζοντας το θέμα που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, και κυρίως την ανωτέρω παράγραφο, σκέφθηκα μια ανάρτηση του Καθηγητή του Ποινικού Δικαίου κ. Κωνσταντίνου Βαθιώτη, που κατά την προσωπική μου άποψη, δένει πολύ με την τραγική αυτή υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών…

Ο θάνατος των τριών παιδιών, προήλθε λόγω ασθενείας τους ή κάποιο “αόρατο χέρι” με δόλο αφαίρεσε τις ζωές τους;

Στην περίπτωση που ισχύει το δεύτερο, μήπως ο δόλος είχε άλλον στόχο και κτύπησε τα παιδιά;

Μήπως ο στόχος ήταν ο σύζυγος που είχε χωρίσει από την … μάνα;;;

Μήπως ήταν η εκδίκηση σ’ έναν γάμο από την πρώτη στιγμή καταστραμμένο;;;

Ερωτήματα που θ’ απαντηθούν σε μια σκληρή ανάκριση…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Πάτρα: Μύθοι και αλήθειες και ο "ασφυκτικός" κλοιός που σφίγγει...

Σαφή εικόνα σε ότι αφορά τουλάχιστον τους δυο από τους τρεις θανάτους της οικογένειας Δασκαλάκη, έχουν πλέον οι Αρχές. Κλιμάκιο του ανθρωποκτονιών βρίσκεται ήδη στην Πάτρα προκειμένου να συλλέξει μαρτυρίες από γιατρούς και νοσηλευτές των δυο Νοσοκομείων που νοσηλεύτηκε η Τζωρτζίνα, κατά τη διάρκεια της αδικαιολόγητης -σύμφωνα με τους επιστήμονες- ανακοπής που υπέστη, ούσα νοσηλευόμενη στις 11 Απριλίου 2021.

 

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ 

Σύμφωνα με πληροφορίες του eReportaz.gr η συντριπτική πλειοψηφία νοσηλευτών και ιατρών που καλούνται να καταθέσουν κάνουν λόγο για περίεργες συμπτώσεις αλλά και καταστάσεις που βίωσαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του 9χρονου κοριτσιού.

Τη στιγμή, λοιπόν, που η αστυνομική έρευνα, έστω και με αργούς ρυθμούς, είναι σε εξέλιξη με την εντολή της εισαγγελίας να λέει ότι οι θάνατοι πρέπει να διερευνηθούν ανάποδα (δηλαδή από τον τελευταίο προς τον πρώτο) και τις τοξικολογικές αλλά και ιστολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας να αναμένονται, τα πρώτα κομμάτια του παζλ (που αφορούν τους δυο πρώτους θανάτους Μαλένας και Ίριδας) έχουν ήδη συμπληρωθεί.

Σε αυτό έχει συντελέσει και η αποκάλυψη της εφημερίδας “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” που έφερε στο φως της δημοσιότητας τις φωτογραφίες με τα ευρήματα στο πρόσωπο της μικρής Μαλένας, γεγονός που προκάλεσε την σφοδρή και μάλλον αδικαιολόγητη αντίδραση της οικογένειας Δασκαλάκη δια μέσω του δικηγόρου της, Απόστολου Λύτρα. Την ίδια στιγμή ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στις Αρχές και η μικρή “πληγή” η οποία βρέθηκε στο στόμα της Ίριδας η οποία απεβίωσε, αιφνιδίως, την 21η Μαρτίου, ημέρα Κυριακή.

Εκείνο που αξιολογείται ως ιδιαίτερο σημαντικό εύρημα είναι και το ματωμένο πανάκι που παραδόθηκε στις Αρχές καθώς εξετάζεται κατά πόσο σχετίζεται με την “πληγή” που βρέθηκε μέσα στο στόμα του βρέφους. Παράλληλα οι Αρχές εξετάζουν μια ακόμη λεπτομέρεια και συγκεκριμένα την αναφορά της μητέρας στην κατάθεσή της ότι και η Μαλένα κοιμόταν με πανάκια.

Από τη διερεύνηση της υποθεσης, σύμφωνα με πρόσωπα που σχετίζονται με την έρευνα, προκύπτουν ορισμένες μεγάλες αλήθειες αλλά και ορισμένοι μύθοι.

Αλήθεια 1η: Η ιατροδικαστική έκθεση της Μαλένας ήταν τουλάχιστον άστοχη. Θεωρείται απίθανο το παιδί να κατέληξε από ηπατική ανεπάρκεια καθώς όπως είχε αποκαλύψει η “ΜΠΑΜ” οι εξετάσεις της μέχρι και μια ημέρα πριν τον θάνατο ήταν άψογες, ενώ εκείνη την ημέρα το παιδί έπαιζε στον παιδότοπο, έτρωγε σουβλάκι, και ξαφνικά κατέληξε! Εντύπωση προκαλεί ότι οι ιατροί παρότι είχαν να κάνουν με αιφνίδιο θάνατο δεν έστειλαν δείγμα του εγκεφάλου για ιστολογική εξέταση κάτι που από μόνο του προκαλεί πρόβλημα.

Αλήθεια 2η: Οι τοξικολογικές εξετάσεις ήταν οι άκρως τυπικές κάτι που δικαιολογείται βέβαια από το γεγονός ότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Αλήθεια 3η: Υποεκτιμήθηκαν τα ευρήματα με τις δυο αμυχές στην βάση της μύτης που περιέργως στις τελευταίες προθανάτιες φωτογραφίες δεν υπήρχαν αλλά και η ερυθρότητα στο δεξί μάγουλο η οποία δεν καταγράφηκε κάν από την αρμόδια ιατροδικαστή! Ακόμη και σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου αδυνατεί να εξηγήσει τον τρόπο που προήλθαν οι αμυχές, ενώ ο ισχυρισμός της ότι το σημάδι στο μάγουλο οφείλεται σε ατοπική δερματίτιδα “αδυνατίζει” εξαιτίας του γεγονότος ότι οι τελευταίες φωτογραφίες της Μαλένας δεν καταγράφουν το συγκεκριμένο εύρημα. Θεωρείται αδύνατο να υπάρχει στον κόσμο σημάδι το οποίο εμφανίζεται, εξαφανίζεται και μετά και πάλι εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες!

Αλήθεια 4η: Εξετάζεται πλέον και ο τρόπος με τον οποίο πρόκλήθηκε αυτή η σπάνια και ιάσιμη μορφή λευχαιμίας στο μικρό κορίτσι.

Αλήθεια 5η: Η πνευμονική συμφόρηση, το πνευμονικό οίδημα και τα ευρήματα στο πρόσωπο οδηγούν σε συγκεκριμένο συμπέρασμα σε ότι αφορά την αιτία του θανάτου και παραπέμπουν σε ασφυκτικό θάνατο ο οποίος, σύμφωνα με ιατροδικαστές, μπορεί και να μην εντοπιστεί στα παιδιά.

Αλήθεια 6η: Έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο η οξεία ηπατική ανεπάρκεια να προκλήθηκε από την χορήγηση της χημειοθεραπείας την προηγούμενη ημέρα, καθώς όπως λένε δεν συνάδει με την εικόνα του παιδού το επόμενο πρωί το οποίο ήταν ευδιάθετο, έπαιζε, κτλ.

Αλήθεια 7η: Στην περίπτωση της Ίριδας έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο το βρέφος να κατέληξε λόγω απουσίας του φλεβόκομβου ή του κολποκοιλιακού κόμβου.

Αλήθεια 8η: Το πανάκι με το αίμα το οποίο παραδόθηκε στην Αστυνομία και ζητήθηκε από την μητέρα 2,5 μήνες μετά, ενδεχομένως, σύμφωνα με τους ειδικούς, να σχετίζεται με πίεση που ασκήθηκε μέσα στο στόμα του βρέφους το οποίο τελικά κατέληξε!

Αλήθεια 9η: Σε ότι αφορά την Τζωρτζίνα, το σημαντικό είναι να διερευνηθεί ο λόγος για τον οποίο υπέστη την πρώτη ανακοπή στις 11 Απριλίου 2021 ενώ ήδη νοσηλευόταν. Πρόκειται για ένα κοριτσάκι υγιέστατο το οποίο μέχρι τότε δεν εμφάνιζε προβλήματα υγείας.

Μύθοι 

Μύθος 1: Οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας θα λύσουν το μυστήριο; Όχι δεν πρόκειται να συμβεί καθώς εκτιμάται ότι εξαιτίας της βαριάς κλινικής εικόνας του τετραπληγικού παιδιού δύσκολα θα δοθούν απαντήσεις,

Μύθος 2: Εάν βγουν καθαρές οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας κλείνει ο φάκελος; Όχι! Η έρευνα όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει αλλά θα ενταθεί. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή με επικεφαλής τον προϊστάμενο της ΙΥΑ, Νίκο Καρακούκη, αναμένεται να εκδώσει πόρισμα που θα δίνει αιτία θανάτου στην περίπτωση της Μαλένας.

Μύθος 3: Θα πρέπει να αναμένουμε ΑΜΕΣΑ αποτελέσματα; Όχι απαραιτήτως, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί! Ο χρόνος κυλάει υπέρ της εισαγγελίας και του Ανθρωποκτονιών και θα πρέπει πρώτα να δεθεί η υπόθεση μέσω καταθέσεων αλλά και των ειδικών εκθέσεων των ιατροδικαστών. Θα πρέπει να αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής Καρακούκη και να δούμε εάν η εισαγγελία ορίσει ανεξάρτητους πραγματογνώμονες προκειμένου να εξετάσουν συνολικά και τους τρεις θανάτους.

Μύθος 4: Οι ιατροδικαστές θα εμμείνουν στις αρχικές τους γνωματεύσεις; Όχι απαραιτήτως! Τα ευρήματα παραμένουν τα ίδια ωστόσο η διάγνωση ενδέχεται να αλλάξει. Μάλιστα πρόθεση ορισμένων είναι όταν καταθέσουν να μιλήσουν για τα κοινά ευρήματα σε όλες τις περιπτώσεις!

Μύθος 5: Η οικογένεια δεν αναζητεί τεχνικό σύμβουλο. Αναζητεί! Μάλιστα έγινε κρούση και σε πολύ γνωστό όνομα το οποίο αρνήθηκε!

Μύθος 6: Δεν παίζουν ρόλο οι δημόσιες αναρτήσεις και οι συνεντεύξεις του ζεύγους; Παίζουν και παραπαίζουν! Οι Αρχές έχουν στην κατοχή τους ήδη πλούσιο υλικό το οποίο βρίθει από αντιφάσεις…

Την ίδια στιγμή η εισαγγελία και η Αστυνομία δεν ενδιαφέρεται για το παθολογικό παρελθόν και τυχόν λάθη και παραλείψεις ιατροδικαστών και παιδιών παρά μόνο για το τι προκάλεσε τον θάνατο. Όπως λένε εάν κάποιος πυροβολήσει έναν βαριά ασθενή θα πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και η αιτία θανάτου δεν θα μπορεί να αποδοθεί στην πάθηση που αντιμετώπιζε!

 

Πηγή

 

Και η ανάρτηση του Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Βαθιώτη

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών Τμήματος Κομοτηνής (ELSA Komotini) διοργάνωσε το 7ο σεμινάριο “Ποινικό Δίκαιο & Κινηματογράφος” με θέμα: «James Bond 07: Ασκήσεις Ποινικής Δογματικής».
Εισηγητής ήταν ο Κωνσταντίνος Βαθιώτης, Αναπλ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., στον οποίο ανήκε η ιδέα του σεμιναρίου, που ξεκίνησε το 2013 και τερματίσθηκε το 2020.
Με αφορμή δύο αποσπάσματα από τις ταινίες του James Bond “You only live twice” (1967) και “Octopussy” (1983) επιχειρήθηκε να διευκρινισθεί η έννοια του διαζευκτικού δόλου ανθρωποκτονίας και να κατανοηθούν οι δύο διαφορετικές λύσεις που προτείνονται για την αξιολόγησή του: η λύση της συρροής και η λύση του ξοδέματος του δόλου.
Εικονολήπτης: Γιώργος Δάφνης.
Όποιος νομικός επιθυμεί να εμβαθύνει σε ζητήματα διαζευκτικού δόλου μπορεί να μελετήσει τις εξής δύο επιστημονικές μελέτες: Τζαννετής, Ο διαζευκτικός δόλος, Ποινικά Χρονικά 1992, σελ. 1148 επ.· Βαθιώτης, Περί του διαζευκτικού δόλου ανθρωποκτονίας και της αμυντικής αντίδρασης αστυνομικού υπαλλήλου σε ένοπλη ληστεία εναντίον τρίτου, Ποινικά Χρονικά 2017, σελ. 395 επ.

Ποινικό Δίκαιο & Κινηματογράφος, ELSA Komotini – Κ. Βαθιώτης: James Bond 007, Διαζευκτικός δόλος

 

Πηγή

Προβολές : 1,060


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα