Περίπου 200 Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο την Παρασκευή για να ενισχύσουν το απόσπασμα του ΝΑΤΟ στην αποσχισθείσα σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, μετά το επεισόδιο του περασμένου μήνα στο οποίο εμπλέκεται η αλβανική αστυνομία. Ένας Τούρκος στρατηγός θα αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης την επόμενη εβδομάδα.
Μέλη του 1ου τάγματος του Βασιλικού Συντάγματος της Πριγκίπισσας της Ουαλίας εντάχθηκαν στους 400 στρατιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου που εδρεύουν ήδη στο Κοσσυφοπέδιο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ρουμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης να στείλει 100 επιπλέον στρατεύματα.
Αυτές οι αναπτύξεις «είναι ένα συνετό βήμα για να διασφαλιστεί ότι η KFOR έχει τις δυνάμεις που χρειάζεται για να εκπληρώσει την εντολή του ΟΗΕ για τη διατήρηση ενός ασφαλούς και ασφαλούς περιβάλλοντος και ελευθερίας μετακίνησης για όλους τους ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε δήλωση.
Το ΝΑΤΟ έστειλε στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο τον Ιούνιο του 1999 αφού διεξήγαγε αεροπορικό πόλεμο 78 ημερών εναντίον της Σερβίας για λογαριασμό των Αλβανών αυτονομιστών στην επαρχία.
Η προσωρινή κυβέρνηση στην Πρίστινα κήρυξε ανεξαρτησία το 2008, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από τη Σερβία ή περίπου τις μισές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας.
Ηγέτες τόσο της Αλβανίας όσο και της Σερβίας κάλεσαν την KFOR την περασμένη εβδομάδα να αναλάβει καθήκοντα αστυνόμευσης στις περιοχές με Σερβική πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα της επαρχίας.
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι αυτό ήταν προτιμότερο από την ύπαρξη αστυνομικών πιστών στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, τον οποίο κατηγόρησε ότι «τρομοκρατούσε» τους ντόπιους Σέρβους.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα υποστήριξε ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι Σέρβοι μαχητές να επιτεθούν στην αλβανόφωνη αστυνομία.
Διαβάστε περισσότερα – Αλβανοί και Σέρβοι ηγέτες απαιτούν επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο
Λονδίνο και Βουκουρέστι υποσχέθηκαν ενισχύσεις μετά το επεισόδιο της 24ης Σεπτεμβρίου στη Μπανίσκα, όταν τρεις Σέρβοι και ένας Αλβανός αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους. Ο Κούρτι ισχυρίστηκε ότι το Βελιγράδι ήταν πίσω από την «τρομοκρατική επίθεση» στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Βούτσιτς το αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι οι ντόπιοι Σέρβοι μπορεί να πήραν τα όπλα ως απάντηση στην καταστολή της Πρίστινα, την οποία κατηγόρησε την KFOR ότι ανέχεται.
Ο σημερινός διοικητής της KFOR, Ιταλός στρατηγός Angelo Michele Ristuccia, δήλωσε στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή ότι η παρουσία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ «εμπόδισε την κλιμάκωση των γεγονότων» στη Banjska.
Στις 10 Οκτωβρίου πρόκειται να παραδώσει τη διοίκηση στον Τούρκο στρατηγό Οζκάν Ουλούτας.
Η Τουρκία έχει περίπου 600 στρατιώτες ως μέρος του αποσπάσματος 4.500 ατόμων της KFOR. Ενώ η Άγκυρα έχει δημιουργήσει καλές οικονομικές σχέσεις με το Βελιγράδι, έχει επίσης προμηθεύσει την Πρίστινα με μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.
Δημοσιεύτηκε αρχικά από το Russia Today
Όλοι οι σύνδεσμοι σε προηγούμενες έρευνες Gospa News έχουν προστεθεί μετά από τους δεσμούς με τα θέματα που επισημαίνονται
ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ
GOSPA NEWS – ΦΑΚΕΛΟΣ ΛΟΜΠΙ ΟΠΛΑ