Το τροποποιημένο RNA έχει άμεση επίδραση στο DNA

Το τροποποιημένο RNA έχει άμεση επίδραση στο DNA

28 Αυγούστου, 2020 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:391
Μοίρασέ το

Εάν τα γονίδια που είναι σημαντικά για τη χημική ένωση 6-μεθυλαδενίνη αφαιρεθούν εντελώς, αυτό οδηγεί σε νευροεκφυλισμό τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους.

 

 

Τι μας ετοιμάζουν;

Τι ετοιμάζουν για την ανθρωπότητα, μέσω εμβολιασμών;

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Eyrun Thune, University of Oslo Ιανουάριος 29, 2020

Ένα άρθρο με τίτλο «Τροποποίηση m6A RNA ως νέος παίκτης στην ρύθμιση του βρόχου R», από την ερευνητική ομάδα Dynamic Gene Regulation με επικεφαλής τον Arne Klungland στο IMB, δημοσιεύθηκε στην έκδοση Nature Genetics του Ιανουαρίου.

Μετά από μια νέα συνεργασία μεταξύ UiO και ερευνητικών ομάδων στο Νότινγχαμ και την Οξφόρδη, έχει πλέον αποκαλυφθεί ότι το RNA έχει άμεση επίδραση στη σταθερότητα του DNA, σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Klungland.

Πιστεύει ότι η ανακάλυψη θα παρέχει στην υπηρεσία υγείας ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρύθμιση των τροποποιήσεων στο RNA είναι σημαντική για την ανάπτυξη του καρκίνου.

Εάν τα γονίδια που είναι σημαντικά για τη χημική ένωση 6-μεθυλαδενίνη αφαιρεθούν εντελώς, αυτό οδηγεί σε νευροεκφυλισμό τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους.

Πού και πώς

Σε περιοχές DNA όπου το RNA συνδέεται με τον ένα κλώνο του DNA με τέτοιο τρόπο ώστε ο συμπληρωματικός κλώνος του DNA να γίνει ο μοναδικός κλώνος (δομές βρόχου R), η σταθερότητα του DNA θα αλλάξει εάν το RNA τροποποιηθεί χημικά από το m6A.

«Αρκετές ερευνητικές ομάδες συνεργάζονται τώρα για να μελετήσουν ποια επίδραση μπορεί να έχει αυτό στο μόριο DNA. Γνωρίζουμε ήδη ότι οι περιοχές βρόχου R σχετίζονται με αλληλουχίες DNA που περιέχουν ενεργά γονίδια και ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρωμοσωμική θραύση και απώλεια γενετικών πληροφορίες, «εξηγεί ο Klungland.

Νέος τομέας έρευνας

Κανονικά, η επιγενετική γονιδιακή ρύθμιση μελετάται με εξέταση δυναμικών τροποποιήσεων του DNA και των πρωτεϊνών – τις επονομαζόμενες επιγενετικές τροποποιήσεις. Οι τροποποιήσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν τα γονίδια χωρίς να αλλάξουν τον υποκείμενο γενετικό κώδικα.

Λιγότερο από 10 χρόνια πριν, ανακαλύφθηκε ότι υπάρχουν δυναμικές τροποποιήσεις στο RNA και ότι αυτές έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στη γονιδιακή ρύθμιση

Σημαντική τροποποίηση

Η πιο συνηθισμένη τροποποίηση είναι στο mRNA, και είναι η 6-μεθυλαδενίνη (m6A). Έχει τώρα αποδειχθεί ότι αυτή η τροποποίηση είναι απαραίτητη για την επιβίωση των κυττάρων και των μοντέλων (μη ανθρώπινων) οργανισμών.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, υπήρξε τεράστια αύξηση του όγκου της έρευνας για τροποποιήσεις RNA – ένα πεδίο που ονομάζεται epitranscriptomics.

Μία από τις πρώτες μελέτες σε αυτόν τον τομέα της έρευνας ήταν το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών ομάδων στο Σικάγο, το Πεκίνο και το Όσλο (Zheng, Dahl et al., Molecular Cell, 2012, 49, 18-29).

 

πηγή

Modified RNA has a direct effect on DNA

 

Πηγή

Προβολές : 391


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα