Αδιανόητο: Τα mRNA εμβόλια παρέχουν μηδενική προστασία, σύμφωνα με την 1η σχετική μελέτη παγκοσμίως

Αδιανόητο: Τα mRNA εμβόλια παρέχουν μηδενική προστασία, σύμφωνα με την 1η σχετική μελέτη παγκοσμίως

30 Ιανουαρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:285
Μοίρασέ το

 

Τα εμβόλια mRNA εγκρίθηκαν με βάση τη μείωση των συμπτωματικών λοιμώξεων, αντί της μείωσης της θνησιμότητας. Το ότι η Pfizer και η Moderna δεν σχεδίασαν τις RCT τους για να καθορίσουν το εάν τα εμβόλια μείωσαν τη θνησιμότητα είναι ασυγχώρητο, καθώς θα μπορούσαν εύκολα να το κάνουν.  

Τα κράτη, οι επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να σταματήσουν τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, καθώς οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές δείχνουν μηδενική επίδραση στη θνησιμότητα 

 

 

 

Μισές αλήθειες… πουθενά δεν αναφέρει πως ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΜΑΦΙΑΣ… και κυρίως δικαιολογεί το κατεπείγον κυκλοφορίας του εμβολίου…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Άρθρο του επί 10 έτη καθηγητή ιατρικής στο Harvard, και διακεκριμένου επιδημιολόγου και ειδικού στην ασφάλεια εμβολίων, dr Martin Kuldorff, που δημοσιεύτηκε από το Brownstone Institute στις 22 Απριλίου 2022.  Απόδοση στα ελληνικά, Νίκος Μαρής. 

Οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές δείχνουν μείωση της θνησιμότητας όλων των αιτιών από τα εμβόλια τύπου φορέα αδενοϊού Covid (RR=0,37, 95%CI: 0,19-0,70) αλλά όχι από τα εμβόλια τύπου mRNA (RR=1,03, 95%CI 0,63-1,71). 

 

Αυτή είναι η ετυμηγορία μιας νέας δανέζικης μελέτης της Δρ. Christine Benn και των συνεργατών της. Έχουν χορηγηθεί σε άτομα εμβόλια που δεν έχουν αποτέλεσμα (Pfizer/Moderna) αντί για τα εμβόλια που έχουν αποτέλεσμα (AstraZeneca/Johnson & Johnson); Ας βάλουμε αυτή τη μελέτη σε ένα πλαίσιο και στη συνέχεια ας εμβαθύνουμε στους αριθμούς. 

 

Στην ιατρική, ο χρυσός κανόνας της τεκμηρίωσης είναι οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCT), καθώς αποφεύγουν την προκατάληψη της μελέτης υπέρ ή κατά του εμβολίου. Επιπλέον, το βασικό υπό εξέταση αποτέλεσμα είναι οι θάνατοι: Αυτά τα εμβόλια σώζουν ζωές; Ως εκ τούτου, η μελέτη της Δανίας απαντά στη σωστή ερώτηση με τα σωστά δεδομένα. 

Είναι η πρώτη μελέτη που το κάνει αυτό. 

 

Όταν τα εμβόλια Pfizer και Moderna τύπου mRNA εγκρίθηκαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αυτή η απόφαση βασίστηκε σε δοκιμές RCTs. Οι RCT που υποβλήθηκαν στον FDA έδειξαν ότι τα εμβόλια μειώνουν τις συμπτωματικές λοιμώξεις από Covid. Με τη στρατολόγηση κυρίως νεότερων και μεσήλικων ενηλίκων, οι οποίοι είναι απίθανο να πεθάνουν από Covid έτσι κι αλλιώς, οι μελέτες δεν σχεδιάστηκαν για να καθορίσουν εάν τα εμβόλια μειώνουν και τη θνησιμότητα.  

Αυτό εκλήφθηκε ως παράπλευρο αποτέλεσμα των εμβολίων, αν και μπορεί να είναι, ή να μην είναι, αλήθεια. Ούτε οι RCT σχεδιάστηκαν για να καθορίσουν εάν τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία, για μια άλλη φορά.  

Τα εμβόλια εξελίχθηκαν για τον Covid, αλλά για να αξιολογήσουμε σωστά ένα εμβόλιο, πρέπει να εξετάσουμε και τους θανάτους εκτός Covid. Υπάρχουν παρενέργειες που οδηγούν σε θάνατο; Δεν θέλουμε ένα εμβόλιο που σώζει τις ζωές ορισμένων ανθρώπων, αλλά σκοτώνει ίσο αριθμό άλλων ανθρώπων. Μπορεί επίσης να υπάρχουν ακούσια οφέλη, όπως η τυχαία προστασία από άλλες λοιμώξεις . Για μια δίκαιη σύγκριση, αυτό θα πρέπει επίσης να είναι μέρος της εξίσωσης.  

 

Ενώ κάθε μεμονωμένη δοκιμή RCT δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει εάν το εμβόλιο Covid μείωνε τη θνησιμότητα, οι RCT κατέγραψαν όλους τους θανάτους, και για να αυξηθεί το μέγεθος του δείγματος, η μελέτη στη Δανία συγκεντρώνει πολλαπλές RCTs. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι εμβολίων Covid, τα εμβόλια με φορέα αδενοϊού (AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sputnik) και τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) και έκαναν μία συγκεντρωτική ανάλυση για κάθε τύπο. Εδώ είναι τα αποτελέσματα:  

 

Τύπος εμβολίου  Θάνατοι / Εμβολιασμένοι  Θάνατοι / Έλεγχοι  Σχετικό ρίσκο  Εύρος βεβαιότητας 95%. 
Φορέας Αδενοϊού  16 / 72138  30 / 50026  0,37  0,19 – 0,70 
mRNA  31 / 37110  30 / 37083  1.03  0,63 – 1,71 

 

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα εμβόλια φορέα αδενοϊού μείωσαν τη θνησιμότητα. Για κάθε 100 θανάτους σε μη εμβολιασμένους, υπάρχουν μόνο 37 θάνατοι μεταξύ των εμβολιασμένων, με ένα εύρος βεβαιότητας 95% από 19 έως 70 θανάτους. Αυτό το αποτέλεσμα προέρχεται από πέντε διαφορετικές δοκιμές RCT για τρία διαφορετικά εμβόλια, αλλά βασίζεται κυρίως στα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson.  

Για τα εμβόλια mRNA, από την άλλη πλευρά, δεν υπήρχαν ενδείξεις μείωσης της θνησιμότητας. Για κάθε 100 θανάτους μεταξύ των μη εμβολιασμένων, υπάρχουν 103 θάνατοι μεταξύ των εμβολιασμένων, με ένα εύρος βεβαιότητας 95% από 63 έως 171 θανάτους. Δηλαδή, τα εμβόλια mRNA μπορεί να μειώνουν λίγο τη θνησιμότητα, ή μπορεί και να την αυξάνουν. Δεν γνωρίζουμε. Τα εμβόλια Pfizer και Moderna συνέβαλαν ισόποσα σε αυτό το αποτέλεσμα, επομένως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το ένα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το άλλο.  

Ενώ η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες είναι αυτό που έχει σημασία για τη δημόσια υγεία, υπάρχει επιστημονικό ενδιαφέρον να γνωρίζουμε πώς τα διαφορετικά εμβόλια επηρεάζουν διαφορετικούς τύπους θνησιμότητας. Οι Δανοί επιστήμονες επικοινώνησαν με τους ερευνητές των δοκιμών RCT για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με το εάν κάθε θάνατος οφειλόταν σε Covid, καρδιαγγειακή νόσο, ατυχήματα, ή άλλες αιτίες.  

Για τα εμβόλια mRNA, υπήρξε μείωση στους θανάτους από Covid αλλά αύξηση στους καρδιαγγειακούς θανάτους, αλλά καμία από τις δύο αυξομειώσεις δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Έτσι, οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται σε τυχαίες πιθανότητες. Από την άλλη, τα εμβόλια μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτων από Covid, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακούς θανάτους. Δεν το γνωρίζουμε, και η Pfizer και η Moderna δεν σχεδίασαν τις δοκιμές RCT για να μας ενημερώσουν.


Για τα εμβόλια φορέα αδενοϊού, υπήρξαν στατιστικά σημαντικές μειώσεις τόσο στους θανάτους από Covid όσο και στους καρδιαγγειακούς θανάτους, που είναι απίθανο να οφείλονται σε τύχη. Μικρή μείωση σημειώθηκε και σε άλλους θανάτους, η οποία μπορεί να οφείλεται σε τυχαίο γεγονός. 

Το δυνατό σημείο της μελέτης στη Δανία είναι ότι βασίζεται σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Η κύρια αδυναμία της είναι ότι ο χρόνος παρακολούθησης (follow up) είναι σύντομος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κατασκευαστές των εμβολίων τερμάτισαν τις κλινικές τους δοκιμές πρόωρα, αφού τα εμβόλια έλαβαν άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης.  

Μια άλλη αδυναμία είναι ότι τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε το πώς αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Ενώ ο καθένας μπορεί να μολυνθεί, υπάρχει μεγαλύτερη από χιλιαπλάσια διαφορά στον κίνδυνο θανάτου από Covid μεταξύ των ηλικιωμένων και των νέων.

Τα εμβόλια μειώνουν κυρίως τους θανάτους σε ηλικιωμένους; Αυτή είναι μια λογική εικασία. Τι γίνεται με τους νεότερους; Δεν ξέρουμε. Για αυτό δεν φταίνε οι Δανοί ερευνητές. Έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά εξάγοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τις RCT που χρηματοδοτήθηκαν από την φαρμακευτική βιομηχανία.

 

Κάποιοι μπορεί να επικρίνουν τη μελέτη της Δανίας για το ότι δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους επιστήμονες (peer-reviewed), αλλά έχει αξιολογηθεί. Έγινε αξιολόγηση από τον γράφοντα και αρκετούς συναδέλφους, και όλοι μας έχουμε εμπειρία δεκαετιών σε τέτοιου είδους μελέτες. Το ότι δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ανώνυμους επιθεωρητές ιατρικών περιοδικών είναι άνευ ουσίας.  

Τα εμβόλια mRNA εγκρίθηκαν με βάση τη μείωση των συμπτωματικών λοιμώξεων, αντί της μείωσης της θνησιμότητας. Το ότι η Pfizer και η Moderna δεν σχεδίασαν τις RCT τους για να καθορίσουν το εάν τα εμβόλια μείωσαν τη θνησιμότητα είναι ασυγχώρητο, καθώς θα μπορούσαν εύκολα να το κάνουν.  

Το ότι, παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιοι του FDA προχώρησαν στην έγκρισή τους για χρήση έκτακτης ανάγκης είναι κατανοητό. Πολλοί ηλικιωμένοι Αμερικανοί πέθαιναν από τον Covid και έπρεπε να βασίσουν την απόφαση τους σε όποιες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες εκείνη την εποχή.  

Τώρα γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα. Εάν η Pfizer και η Moderna θέλουν να συνεχίσουν να πωλούν αυτά τα εμβόλια, θα πρέπει να απαιτήσουμε να πραγματοποιήσουν μια κατάλληλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που να αποδεικνύει ότι τα εμβόλια αυτά μειώνουν τη θνησιμότητα. 

 

Εξίσου σημαντικό, τα κράτη, οι εταιρείες και τα πανεπιστήμια θα πρέπει να σταματήσουν τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, όταν οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές δείχνουν μηδενική επίδραση στη θνησιμότητα. 

***

 

Ο Martin Kuldorff, Ανώτερος Μελετητής του Ινστιτούτου Brownstone, είναι επιδημιολόγος και βιοστατιστικολόγος με ειδίκευση στις επιδημίες μολυσματικών ασθενειών και στην ασφάλεια των εμβολίων. Είναι ο προγραμματιστής του λογισμικού Free SaTScan, TreeScan και RSequential. Πιο πρόσφατα, ήταν καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard για δέκα έτη. Είναι ο συν-συγγραφέας της Διακήρυξης του Great Barrington. 

 

Πηγή

Προβολές : 285


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα