Την επέκταση της κύριας ανάκρισης και σε άλλα πρόσωπα πέραν του σταθμάρχη, ζήτησε χθες με έγγραφο του προς το αρμόδιο αρμόδιο Τμήμα Πρωτοδικών Λάρισας ο Εισαγγελέας Εφετών Απόστολος Τζαμαλής στον οποίο έχει ανατεθεί η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», ο εισαγγελέας ζητά με το έγγραφο του που διαβιβάστηκε χθες στους Πρωτοδίκες της εισαγγελίας μετά και την οδηγία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, την επέκταση της δίωξης που ασκήθηκε εναντίον του σταθμάρχη Βασιλείου Σ. εκτός από τον συλληφθέντα και σε πρόσωπα του νόμου 4632/19 που ανήκουν σε οργανισμούς του δημοσίου που έχουν την ευθύνη των τραίνων και την λειτουργία του δικτύου και ήταν «εντεταλμένοι» να διασφαλίζουν την λειτουργία τους έναντι κάθε κινδύνου. Αρκεί οι πράξεις τους ή οι παραλείψεις τους να συνδέονται με την τραγωδία του δυστυχήματος των Τεμπών.
Με την παραγγελία του αυτή ο κύριος Τζαμαλής σε εφαρμογή της οδηγίας Ντογιάκου (ο οποίος ζήτησε να εντοπιστούν όλοι οι υπεύθυνοι όποιοι και αν είναι με ανάκριση εξπρές) στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και παίρνει ως φαίνεται αποστάσεις από την δήλωση του πρωθυπουργού ο οποίος θεώρησε ως «κυρίως υπεύθυνο» τον σταθμάρχη, ο οποίος όπως πληροφορείται η «Εστία» από αστυνομικές πηγές είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη στην άτυπη συνομιλία «κατάθεση» που είχε μαζί τους για ό,τι του αναλογεί (και όχι επίσημη κατάθεση).
Εις τι συνίσταται ο νόμος 4632/19(ΦΕΚ Α, 24-2-2019) που φέρει την υπογραφή του πρώην Υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή; Πρόκειται για την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών 2016/797, 2016/798 και 2016/2370 και στο πέμπτο κεφάλαιο, άρθρο 72 προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για την διερεύνηση ατυχημάτων και συμβάντων.
Θεωρείται βέβαιο μετά ταύτα ότι η ποινική δίωξη θα επεκταθεί στο μέτρο που θα κρίνει η δικαιοσύνη και σε κρατικούς αξιωματούχους του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της Hellenic Train ενώ θα κληθούν για καταθέσεις εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, συνδικαλιστικοί φορείς, πραγματογνώμονες και άλλοι.
Κάποιοι στο πολιτικό σύστημα είχαν την άποψη ότι πρέπει να προφυλακιστεί άμεσα ο σταθμάρχης για να υπάρξει εξιλαστήριο θύμα προς ικανοποίηση της κοινής γνώμης αλλά όπως πληροφορείται η «Εστία» και από δικαστικές πηγές των Αθηνών, η δικαιοσύνη θα αξιολογήσει την απολογία του το Σάββατο, την διάθεση συνεργασίας που ήδη επιδεικνύει στην έρευνα, την ειλικρίνεια με την οποία έχει αναλάβει «μέρος της ευθύνης που του αναλογεί» όπως δήλωσαν χθες οι συνήγοροι του και αναλόγως θα αποφασίσει.
Από την άτυπη συνομιλία που είχε με τις αστυνομικές αρχές ο σταθμάρχης αλλά και από πληροφορίες πηγών της «Εστίας» στον ΟΣΕ, προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία. Που διαφοροποιούν την εικόνα.
- Όπως ότι – εκείνη την ημέρα ο σταθμάρχης ήταν προγραμματισμένο να διαχειριστεί δύο δρομολόγια αλλά λόγω βλάβης στο ηλεκτρικό ρεύμα και διακοπών στα συστήματα χρειάστηκε να χειριστεί και να ρυθμίσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα δρομολόγια τριών ή τεσσάρων αμαξοστοιχιών. Και μάλιστα εντελώς μόνος ενώ οι οργανικές θέσεις για το Σταθμαρχείο Λάρισας είναι δύο!
- Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», μολονότι υπήρχε ταμπλό από το οποίο θα μπορούσε να εποπτεύει ο σταθμάρχης την κίνηση των τρένων από την Λάρισα μέχρι τους Νέους Πόρους αυτό ήταν διαρκώς χαλασμένο και δεν μπορούσε να του παράσχει την αναγκαία πληροφόρηση. Το μόνο που του προσέφερε το συγκεκριμένο ταμπλό ήταν «ορατότητα» μέσα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας. Τα συστήματα του ταμπλό ήταν χαλασμένα στην περιοχή όπου συνέβη το τραγικό συμβάν.
- Με τα κλειδιά των γραμμών επίσης υπήρχαν συνεχώς προβλήματα: Δεν άνοιγαν, δεν έκλειναν και πολλές φορές τα προβλήματα επιλύονταν από τον κλειδούχο μετά από εντολή του σταθμάρχη. Η αμαξοστοιχία 62 η οποία έμεινε δύο λεπτά στον σταθμό και αφού αποβίβασε και επιβίβασε ο σταθμάρχης έδωσε πράσινο φως για την συνέχεια του δρομολογίου της αφού στον πίνακα έβλεπε ότι οι λυχνίες ήταν στις κύριες γραμμές χωρίς να αναβοσβήνουν. Ένδειξη ότι τα συστήματα είχαν κλειδώσει ασφαλώς.
- Ο σταθμάρχης εξήγησε στους αστυνομικούς ότι λόγω φόρτου εργασίας (είχε πέσει ένα καλώδιο και υπήρχε διακοπή ρεύματος που επηρέαζε άλλες αμαξοστοιχίες όπως μία του προαστιακού) έδωσε προφορικό τηλεγράφημα R-T μέσω ασυρμάτου στον μηχανοδηγό το οποίο βρέθηκε στα εισερχόμενα του βιβλίου της αμαξοστοιχίας με το οποίο τον ενημέρωνε ότι το φωτόσημο εξόδου ήταν κόκκινο και έπρεπε να το αγνοήσει γιατί ήταν καιρό χαλασμένο και δεν άναβε πράσινο! Το συγκλονιστικό είναι πως ο μηχανοδηγός δεν απέστειλε τηλεγράφημα επιβεβαίωσης στο σταθμαρχείο ότι παρέλαβε το προφορικό τηλεγράφημα R-T με τις οδηγίες του σταθμάρχη! Άγνωστο για ποιο λόγο.