Μετά τη νίκη Putin, οι BRICS θα εγκαινιάσουν τη νέα Παγκόσμια Τάξη – Πιθανότατα... και το 2024

Μετά τη νίκη Putin, οι BRICS θα εγκαινιάσουν τη νέα Παγκόσμια Τάξη – Πιθανότατα... και το 2024

18 Μαρτίου, 2024 9 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:938
Μοίρασέ το

 

Οι BRICS δεν πρέπει να δημιουργήσουν μια οικονομική και νομισματική συμμαχία, αλλά θα πρέπει να δημιουργήσουν συστήματα πληρωμών και διακανονισμού που δεν θα εξαρτώνται από τη μεταβλητή «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Μετά τη νίκη Putin, οι BRICS θα εγκαινιάσουν τη νέα Παγκόσμια Τάξη - Πιθανότατα... και το 2024
BRICS… η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος…
Όπως και να το δεις, πάνε από τη μια ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ…
ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ…
Μακάρι κι εγώ, και ο NIOLAND  και ο ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ με τις μεταφράσεις εξαιρετιών άρθρων, να διαψευστούμε για την άποψη που έχουμε για τους BRICS…(εδώ)…
Καλλιόπη Σουφλή
Πιθανή κατάσχεση των ρωσικών assets θα έχει τη δυναμική να συντρίψει πλήρως το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Στις αρχές του 2024 η ομάδα των BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – κατάφερε να διπλασιάσει τα μέλη της, κάτι πρωτοφανές για οποιαδήποτε διεθνή δομή, αλλά παρά την επιτυχία αυτή, οι βασικές προκλήσεις είναι ακόμα μπροστά της.
Ανάμεσα σε αυτά είναι η ενσωμάτωση των νεότερων μελών της, η ανάπτυξη των κατάλληλων κριτηρίων για πιθανές μελλοντικές προσχωρήσεις, η περαιτέρω εμβάθυνση της και το κυριότερο η έναρξη εφαρμογής όλων εκείνων των μηχανισμών για την παράκαμψη του δολαρίου των ΗΠΑ από το διεθνές νομισματικό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πλήθος υποψηφίων

 

Σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο, αρκετά κράτη παίρνουν σειρά για να ενταχθούν στο πολυπολικό αυτό μέλλον χωρίς ηγεμονίες που υπόσχονται οι BRICS.

Άλλωστε αυτή η έκρηξη ενδιαφέροντος για ένταξη αναμένεται να είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης που θα απασχολήσουν τη ρωσική προεδρία των BRICS, η οποία θα κληθεί μεταξύ άλλων να απαντήσει τι είναι πραγματικά πλέον και που οδεύουν οι BRICS.
Η Ινδονησία και η Νιγηρία είναι ανάμεσα στους κορυφαίους υποψήφιους που είναι πιθανό να ενταχθούν στην επόμενη φάση της διεύρυνσης, το ίδιο ισχύει για το Πακιστάν και το Βιετνάμ ενώ πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση για το Μεξικό, το οποίο αναζητά τρόπους να ενταχθεί χωρίς να προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ.

Η Υεμένη

Και μετά υπάρχει και η υποψηφιότητα της Υεμένης, η οποία απολαμβάνει της πλήρους στήριξης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Όπως έχει υποστηρίξει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Ryabkov, αυτό που διακυβεύεται είναι το εξής: «Πρέπει να παρέχουμε μια πλατφόρμα για τις χώρες που ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν τους BRICS, έτσι ώστε να μπορούν να εργαστούν πρακτικά χωρίς να αισθάνονται ότι μένουν πίσω και να ενταχθούν σε αυτόν τον ρυθμό συνεργασίας».

«Και ως προς το πώς θα αποφασιστεί η περαιτέρω επέκταση – αυτό θα πρέπει να αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι να συνέλθουν οι ηγέτες στο Καζάν για να αποφασίσουν» έχει υπογραμμίσει ο Ryabkov.

Αποφάσεις τον Οκτώβριο του 2024

Όλα δείχνουν πως οι τελικές αποφάσεις για το ποιοι θα ενταχθούν μελλοντικά στους BRICS θα ληφθούν μόνο μετά τη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Καζάν της Ρωσίας.
Κατά τον Ryabkov, αυτή τη στιγμή το πρώτο μέλημα είναι να ενσωματωθούν όσοι μόλις εντάχθηκαν.
«Αυτό σημαίνει ότι ως 10 πλέον, θα εργαζόμαστε το ίδιο αποτελεσματικά ή μάλλον πιο αποτελεσματικά από ότι κάναμε αρχικά οι πέντε.
Μόνο τότε οι BRICS-10 θα αναπτύξουν την «κατηγορία των κρατών – εταίρων», που στην πραγματικότητα σημαίνει τη δημιουργία μιας λίστας που θα αποτελεί προϊόν συναίνεσης, για τα δεκάδες έθνη που κυριολεκτικά επιθυμούν να ενταχθούν στους BRICS» επισημαίνει ο Ryabkov, υπογραμμίζοντας πως ο διπλασιασμός των μελών από την 1η Ιανουαρίου του 2024 είναι μια πρωτοφανής εξέλιξη για οποιαδήποτε διεθνή δομή.

Πρόκληση

Σύμφωνα με τον Ryabkov, δεν πρόκειται για ένα εύκολο έργο.
«Πέρυσι χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να αναπτυχθούν τα κριτήρια εισαγωγής και διεύρυνσης σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων.
Ακούστηκαν πολλά λογικά επιχειρήματα.
Πολλά από τα πράγματα που διατυπώθηκαν τότε, αντικατοπτρίστηκαν στη λίστα των κρατών που εντάχθηκαν.
Αλλά θα ήταν μάλλον «απρεπές» να τυποποιηθούν οι απαιτήσεις.
Στο τέλος, η ένταξη στους BRICS είναι θέμα πολιτικής απόφασης» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Μετά τη νίκη Putin

Σε μια πρόσφατη συνάντηση στη Μόσχα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας και της Ινδίας, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Sergey Lavrov επισήμανε πως η Μόσχα έχει μεγάλες προσδοκίες από τους BRICS για αυτήν την χρονιά, υπενθυμίζοντας πως οι BRICS είναι ακόμα… ένας σύλλογος και για αυτό θα πρέπει να εμβαθύνει θεσμικά, ορίζοντας για παράδειγμα, μια γενική γραμματεία, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάη (SCO).

Η ρωσική προεδρία θα κληθεί τους επόμενους μήνες, όχι μόνο να «κινηθεί» μέσα στο γεωπολιτικό φάσμα των τρεχουσών κρίσεων, αλλά το κυριότερο, και μέσα γεωοικονομικό περιβάλλον.
Μια κρίσιμη υπουργική συνάντηση αναμένεται τον ερχόμενο Ιούνιο προκειμένου να καθοριστεί ένας λεπτομερής οδικός χάρτης για τη Σύνοδο Κορυφής του Καζάν.

Όσα συμβούν αυτήν την εβδομάδα, εκτιμάτα ότι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική των BRICS.

Μετά τις προεδρικές εκλογές και τη νίκη Putin, η νέα ρωσική κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί στις αρχές Μαΐου.

Εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και κυρίως στα κρίσιμα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, στην Κεντρική Τράπεζα ή ανάμεσα στους κορυφαίους συμβούλους του Κρεμλίνου.

Με λίγα λόγια, η συνέχεια θα είναι μάλλον… ο κανόνας.

Παράκαμψη δολαρίου

Και αυτό το γεγονός φέρνει στο προσκήνιο τον φάκελο της γεωοικονομίας, με τους BRICS να είναι στην πρώτη γραμμή της παράκαμψης του αμερικανικού δολαρίου
Την περασμένη εβδομάδα, ο κορυφαίος σύμβουλος του Κρεμλίνου Yury Ushakov ανακοίνωσε ότι οι BRICS θα εργαστούν για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών που θα βασίζεται σε ψηφιακά νομίσματα και blockchain.
Ο Ushakov έδωσε έμφαση σε «εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και το blockchain», αναφέροντας πως το κύριο σημείο «είναι να διασφαλιστεί ότι πρόκειται για κάτι βολικό για τις κυβερνήσεις, τους απλούς ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, καθώς και οικονομικά αποδοτικό και απαλλαγμένο από πολιτική».

Ο Ushakov δεν το ανέφερε ρητά, αλλά ένα νέο εναλλακτικό σύστημα υπάρχει ήδη.

Προς το παρόν, είναι ένα αυστηρά, προσεκτικά φυλαγμένο έργο με τη μορφή μιας λεπτομερούς λευκής βίβλου που έχει ήδη επικυρωθεί ακαδημαϊκά και που ενσωματώνει απαντήσεις σε πιθανές συχνές ερωτήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μια μικρή ομάδα εμπειρογνωμόνων και οικονομολόγων παγκόσμιας κλάσης έχουν ήδη ενημερώσει τον Ushakov για το σύστημα αυτό και ότι πλέον αυτό που απομένει είναι το πράσινο φως από την ρωσική κυβέρνηση.

Αναφέρεται μάλιστα πως το σύστημα αυτό, αφού υποβληθεί σε μια σειρά δοκιμών, θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί σε όλα τα μέλη των BRICS πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Καζάν, με τον Ushakov να έχει διαμηνύσει ότι μια σημαντική αποστολή για το 2024 είναι να αυξηθεί ο ρόλος των BRICS στο διεθνές νομισματικό/χρηματοπιστωτικό σύστημα.

20240312_Syz_Graph_02_1.jpg
Όχι σε ενιαίο νόμισμα

Όλα αυτά πλαισιώνουν το απόλυτο βασικό ζήτημα που συζητείται αυτή τη στιγμή στη Μόσχα, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας, και που σύντομα θα απασχολήσει βαθύτερα τους BRICS-10: δηλαδή οι εναλλακτικές πληρωμές διακανονισμού στο δολάριο ΗΠΑ, το αυξημένο εμπόριο μεταξύ των «φιλικών εθνών» και οι έλεγχοι σε φυγή κεφαλαίων.

 

 

Ο Ryabkov υποστήριξε πρόσφατα ότι οι BRICS δεν συζητούν την εφαρμογή ενός ενιαίου νομίσματος.
«Όσον αφορά ένα ενιαίο νόμισμα, παρόμοιο με αυτό που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό δεν είναι δυνατό στο άμεσο μέλλον.

 

Αν μιλάμε για μορφές αμοιβαίων διακανονισμών όπως ήταν το ECU (Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα) στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελλείψει πραγματικού μέσου πληρωμής, αλλά της ευκαιρίας για πιο αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων των χωρών σε αμοιβαίους διακανονισμούς για την αποφυγή ζημιών λόγω διαφορών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, και ούτω καθεξής, τότε αυτός είναι ακριβώς ο δρόμος στον οποίο, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να κινηθούν οι BRICS.
Αυτό είναι ένα θέμα υπό εξέταση» υπογράμμισε ο Ryabkov.

Ανεξάρτητα συστήματα πληρωμών

Κατά τον Ryabkov, οι BRICS δεν πρέπει να δημιουργήσουν μια οικονομική και νομισματική συμμαχία, αλλά θα πρέπει να δημιουργήσουν συστήματα πληρωμών και διακανονισμού που δεν θα εξαρτώνται από τη μεταβλητή «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Αυτό ακριβώς είναι το σημείο όπου εστιάζουν οι ιδέες και τα «πειράματα» που έχει ήδη αναπτύξει ο υπουργός Ένταξης και Μακροοικονομίας στην Οικονομική Ένωση της Ευρασίας (EAEU) Sergei Glazyev και που έχουν συγκεντρωθεί, και περιμένουν την έγκριση από τη ρωσική κυβέρνηση.

 

Ο Ryabkov επιβεβαίωσε ότι «μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τα υπουργεία Οικονομικών και εκπροσώπους των Κεντρικών Τραπεζών των αντίστοιχων χωρών των BRICS», εργάζεται ασταμάτητα για το συγκεκριμένο θέμα και ότι υπάρχουν «διαβουλεύσεις σε άλλες μορφές, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της «ιστορικής Δύσης»

 

«Συλλογικά, πρέπει να καταλήξουμε σε ένα προϊόν που θα είναι αρκετά φιλόδοξο (γιατί είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τις επιταγές της Δύσης σε αυτόν τον τομέα), αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό, όχι εξωπραγματικό.
Δηλαδή ένα προϊόν που θα είναι αποτελεσματικό.
Και όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν υπό εξέταση στους ηγέτες στο Καζάν» υπογράμμισε ο Ryabkov.

Πόλεμος για τα ρωσικά assets

Και ενώ η μεγάλη ανακάλυψη μπορεί να χτυπά την πόρτα των BRICS και να περιμένει το πράσινο φως από τη ρωσική κυβέρνηση, η συλλογική Δύση εξετάζει την κλοπή των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας προς όφελος της «μαύρης τρύπας» που είναι η Ουκρανία.

Εφόσον υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, τότε θα έχει τη δυναμική να συντρίψει πλήρως το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μια κλοπή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αν συνέβαινε ποτέ, θα ήταν κάτι θορυβώδες… για δύο βασικά μέλη των BRICS, την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία που φέρουν ένα ιδιαίτερο οικονομικό «βάρος».

Μια τέτοια κίνηση από τη Δύση θα κατέστρεφε εντελώς την έννοια του κράτους δικαίου, που θεωρητικά στηρίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ρωσική απάντηση αναμένεται να είναι σφοδρή.

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε αμέσως να μηνύσει και να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία της βελγικής Euroclear, ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης στον κόσμο, στους λογαριασμούς του οποίου δεσμεύτηκαν τα ρωσικά αποθέματα.

Και αυτό πέρα από την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Euroclear στη Ρωσία – τα οποία ανέρχονται σε περίπου 33 δισεκατομμύρια ευρώ.

Καθώς θα εξαντληθούν τα κεφάλαια της Euroclear, η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της, προκαλώντας έτσι τεράστια οικονομική κρίση.

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 938


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα