Ο “καθ’ ομολογίαν δολοφόνος” κ. α.

23 Ιουνίου, 2021 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:535
Μοίρασέ το

Σωτήρης Καλαμίτσης δικηγόρος: “Εκείνο που με εκνευρίζει περισσότερο, όμως, είναι η παραπληροφόρηση.

Όλα τα ΜΜΕ μας ενημερώνουν ότι την επιμέλεια της μικρής Λυδίας θα αναλάβουν οι παππούδες εκ πατρικής ή μητρικής γραμμής κατόπιν αποφάσεως  κοινωνικού λειτουργού και ότι σχετικώς έχει επιληφθεί η Εισαγγελία Ανηλίκων.

Δυστυχώς αυτά θα λέγονται, όταν τα κανάλια δεν συμβουλεύονται και έναν μη ποινικολόγο συνάδελφο.”

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

 

Πάλι καλά που τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται στον Μπάμπη ως «ο φερόμενος ως δολοφόνος», αλλά  στον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο, ενώ, με βάση το τεκμήριο αθωότητος στην ακραία εφαρμογή του, θα μπορούσαν απλά να αναφέρονται στον…κατηγορούμενο για τη δολοφονία της συζύγου του.

Αλλά ακόμη και αν έκαναν απλά λόγο για τον «δολοφόνο», ουδείς θα μπορούσε να τα ψέξει.

         Ποινικολόγοι παρελαύνουν στα κανάλια αναλύοντας την υπόθεση, εικάζοντας την ποινή που θα του επιβληθεί, τί θα επικαλεσθεί απολογούμενος ο δολοφόνος κ.λπ..

Μέχρι και οι συνήγοροι του Μπάμπη παραχωρούν συνεντεύξεις κατά παράβαση το Κώδικος Δεοντολογίας του δικηγορικού Λειτουργήματος.       

         Εκείνο που με εκνευρίζει περισσότερο, όμως, είναι η παραπληροφόρηση.

Όλα τα ΜΜΕ μας ενημερώνουν ότι την επιμέλεια της μικρής Λυδίας θα αναλάβουν οι παππούδες εκ πατρικής ή μητρικής γραμμής κατόπιν αποφάσεως  κοινωνικού λειτουργού και ότι σχετικώς έχει επιληφθεί η Εισαγγελία Ανηλίκων.

Δυστυχώς αυτά θα λέγονται, όταν τα κανάλια δεν συμβουλεύονται και έναν μη ποινικολόγο συνάδελφο. 

       Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ απλά. Ο Αστικός Κώδικας ορίζει πως, όταν οι γονείς δεν είναι σε θέση να ασκήσουν τη γονική μέριμνα [επιμέλεια, εκπροσώπηση, διαχείρισης περιουσίας] του ανηλίκου, ο ανήλικος τίθεται υπό Επιτροπεία, του Επιτρόπου οριζομένου από το δικαστήριο  αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης ή αιτήσει κάποιου συγγενούς.

      Εν προκειμένω η μικρή Λυδία δεν έχει μητέρα και ο πα-τέρας της αδυνατεί εκ των πραγμάτων να ασκήσει τη γονική μέριμνα. Μέχρις ότου συλληφθεί, νομίμως ασκούσε ο πα-τέρας της την επιμέλειά της ελλείψει μητρός. Τώρα, όμως, που και αυτός αδυνατεί εκ των πραγμάτων να ασκεί την επιμέλεια, η Λυδία θα τεθεί υπό Επιτροπεία.

Αφού υπάρχουν παππούδες και  από τις δύο γραμμές, εύλογον είναι να προκριθούν οι παππούδες της μίας ή της άλλη γραμμής. 

Το δε δικαστήριο και ο εισαγγελέας ασφαλώς και θα πρέπει να βασισθούν σε έκθεση κοινωνικών λειτουργών που θα εξετάσουν την πνευματική και οικονομική κατάσταση των παππούδων, προ πάντων δε το περιβάλλον τους, ώστε να κρίνουν σε ποιόν θα ανατεθεί η Επιτροπεία της Λυδίας  με γνώμονα το συμφέρον της και μόνον.

        Η σχετική διαδικασία μπορεί να κινηθεί  με πρωτοβουλία είτε του Εισαγγελέως είτε κάποιου συγγενούς, ακόμη δε και  αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο [το τελευταία σπανίζει].

        Σημειώνεται, ότι επί επιτροπείας ανηλίκου ορίζει το δικαστήριο και Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει τις ενέργειες του Επιτρόπου.

        Τη στιγμή που γράφω αυτές οι γραμμές, βλέπω στην τηλεόραση τον συνήγορο του δολοφόνου να αναλύει τί θα υποστηρίξει απολογούμενος ο εντολέας  του, κυρίως δε ότι δεν είχε προσχεδιάσει το φριχτό έγκλημα.

Έλεος πχια!

Σώτος

 

ΠηγήΜοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα