Αποχή στις εκλογές: Μία ιστορική προσέγγιση – Το 1946 και το σήμερα

Αποχή στις εκλογές: Μία ιστορική προσέγγιση – Το 1946 και το σήμερα

8 Απριλίου, 2023 7 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:843
Μοίρασέ το

 

Σε κλίμα, όμως, Ολοκληρωτισμού επιβάλλεται στο άτομο όχι τι να μη κάνει, μα το αντίθετο: Τι να κάνει και –ακόμη περισσότερο!– τι και πώς να σκέπτεται. Εάν λοιπόν υπάρχουν σήμερα Έλληνες που επιλέγουν και διακηρύσσουν την αποχή, πώς κανείς μπορεί να τους κατηγορήσει;

Ελπίζω να έχει αυτός ο λαός συνειδητοποιήσει πως η Δημοκρατία, έχει καταλυθεί και έχει αντικατασταθεί με έναν ολιγαρχικό ναζισμό, ο οποίος μας επιβάλεται με τον πλέον στυγνό τρόπο…
Όσοι θεωρούν πως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό κατεστημένο, μπορεί με την αντισυστημική ψήφο του να πετύχουν το παραμικρό και ν’ αλλάξουν τα δεδομένα, είναι γελασμένοι… 
Η πλέον έντιμη πράξη, είναι η αποχή…
Καλλιόπη Σουφλή

Κομβικό σημείο στην Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας συνιστά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου 1946. Ως γνωστόν, το ΚΚΕ είχε προτρέψει τότε τους οπαδούς του “να μην πάνε να ψηφίσουν”. Αυτό και έγινε. Η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε στο πλαίσιο της αποχής των –όποιων και για οποιουσδήποτε λόγους– ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Έτσι στη Βουλή, που συνακολούθως συνήλθε, η κυριαρχία της Δεξιάς υπήρξε καταλυτική.

Και βάσει αυτής ακριβώς της κοινοβουλευτικής επικράτησης, την εξουσία τελικώς ανέλαβε κυβέρνηση υπό τον αρχηγό της “Ηνωμένης Παρατάξεως Εθνικοφρόνων”, Κωνσταντίνο Τσαλδάρη. Το θέμα βεβαίως ήταν η παλιννόστηση του βασιλιά Γεωργίου Β’. Και αυτό επιτεύχθηκε: Προκηρύχθηκε δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου 1946, που πραγματοποιήθηκε “ομαλώς” και έδωσε αποτέλεσμα υπέρ της επανόδου του “Ανωτάτου Άρχοντος”, που πράγματι ξαναγύρισε στην Ελλάδα περί τα τέλη του ίδιου μήνα.

Όλα λοιπόν ήτανε “καλά και εν τάξει”. Τις εκλογές είχε παρακολουθήσει “Συμμαχική Αποστολή Παρατηρητών” (Βρετανών, Αμερικανών και Γάλλων) κατηγορηματική και επισήμως διατυπωμένη άποψη της οποίας ήταν πως: «Αι εκλογαί διεξήχθησαν ελεύθεραι και δίκαιαι, ηρέμως και με τάξιν…». Το αποτέλεσμα, κατά συνέπεια, αντιπροσώπευε «την πραγματικήν και έγκυρον ετυμηγορίαν του Ελληνικού Λαού».

 

Η ενδιαφέρουσα συνέχεια, εδώ

 

Πηγήhttps://slpress.gr/idees/apochi-stis-ekloges-mia-istoriki-proseggisi-to-1946-kai-to-simera/

Προβολές : 843


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα