ΔΝΤ: Τα χειρότερα παγκόσμια οικονομικά σενάρια δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί

ΔΝΤ: Τα χειρότερα παγκόσμια οικονομικά σενάρια δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί

21 Απριλίου, 2023 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:257
Μοίρασέ το

 

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό χάρη στις ρυθμιστικές αλλαγές που εγκρίθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, αλλά εγείρει ανησυχίες για την αδυναμία ορισμένων οντοτήτων και του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.

 

 

 

Αυτό το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, που ελέγχεται πλήρως από τους ΡΟΤΣΙΛΝΤ και την ΠΕΝΤΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ, είναι που θα βυθίσει την ανθρωπότητα στην απόλυτη ανέχεια και θα καταστρέψει κράτη και λαούς…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

>ΔΝΤ: Τα χειρότερα παγκόσμια οικονομικά σενάρια δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί
Η τραπεζική αναταραχή που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες και η εξαγορά της Credit Suisse στην Ευρώπη, η οποία ήταν η πρώτη αποτυχία μιας παγκόσμιας συστημικά σημαντικής τράπεζας από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ήταν κακά νέα για την οικονομία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επηρέασε τον χρηματοπιστωτικό τομέα και ενώ το ΔΝΤ πιστεύει ότι είναι πιθανό να επιβραδύνει την ανάπτυξη, τα χειρότερα σενάρια δεν έχουν υλοποιηθεί.
«Η σθεναρή απάντηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τον περιορισμό των συστημικών κινδύνων μείωσε το άγχος της αγοράς», αναφέρει το ΔΝΤ στην Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που παρουσιάστηκε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «το θεμελιώδες ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι εάν αυτά τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν προάγγελο πιο συστημικού στρες που θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ή απλώς η μεμονωμένη εκδήλωση προκλήσεις από τις αυστηρότερες νομισματικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες μετά από περισσότερο μιας δεκαετίας άφθονης ρευστότητας».
Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό χάρη στις ρυθμιστικές αλλαγές που εγκρίθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, αλλά εγείρει ανησυχίες για την αδυναμία ορισμένων οντοτήτων και του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.
Οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί με την ταχεία άνοδο των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Η κοινή παροιμία στη Wall Street είναι ότι η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να σπάσει κάτι. «Ιστορικά, τέτοιες δυναμικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες συχνά ακολουθούνται από πιέσεις που εκθέτουν τα σφάλματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», εξηγεί ο Tobias Adrian με πιο ακαδημαϊκούς όρους. Η υποτίμηση του μεξικανικού πέσο το 1994, η ασιατική οικονομική κρίση το 1997, το κραχ της dot-com το 2000, η κατάρρευση του ταμείου LGTM το 1998 και η κρίση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου είναι μερικά μόνο παραδείγματα.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν γίνει λιγότερο αυστηρές από ό,τι αναμενόταν κατά την έναρξη της καταιγίδας. Αν και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν υποχωρήσει, η χρηματιστηριακή αγορά ελάχιστα επηρεάστηκε και οι ελαφρές αυξήσεις στα πιστωτικά περιθώρια ορισμένων εταιρειών αντισταθμίστηκαν από την πτώση των επιτοκίων στις αγορές. Οι επενδυτές είναι βέβαιοι ότι θα υπάρξουν λιγότερες επίσημες αυξήσεις επιτοκίων και ότι αυτή η αναταραχή θα κάνει μέρος του έργου των κεντρικών τραπεζών. Το ΔΝΤ προειδοποιεί, ωστόσο, ότι εάν αυτό το σενάριο δεν πραγματοποιηθεί και ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων που θα αιφνιδιάσουν τους επενδυτές.
Στην έκθεση, το ΔΝΤ δηλώνει ότι οποιαδήποτε έλλειψη εποπτείας και ρύθμισης πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, μια προειδοποίηση που φαίνεται να είναι πρωτίστως μήνυμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επεκτείνεται σε πολλές άλλες χώρες. Για τον περιορισμό των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είναι απαραίτητες οι επαρκείς ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, ακόμη και για μικρότερες οντότητες που μεμονωμένα δεν θεωρούνται συστημικά σημαντικές.
Οι προληπτικοί τραπεζικοί κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι τράπεζες διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο επιτοκίου και να προστατεύσουν από κρυφές απώλειες που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν απότομα σε περίπτωση κλυδωνισμών ρευστότητας, υποστηρίζει το ΔΝΤ.
Εάν η αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομία στο σύνολό της, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τη νομισματική πολιτική για να στηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σε αυτή την περίπτωση λέει το ΔΝΤ: οι αρχές πρέπει να κοινοποιήσουν ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά τους να επιστρέψουν στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό, μόλις υποχωρήσουν οι οικονομικές πιέσεις.
Το ΔΝΤ βλέπει ένα άλλο μάθημα στην πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταιγίδα: «Αυτή η χρηματοδότηση μπορεί να εξαφανιστεί γρήγορα εν μέσω εκτεταμένης απώλειας εμπιστοσύνης. Η μετατόπιση των τρόπων καταθέσεων μεταξύ διαφορετικών ιδρυμάτων θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην οικονομία».
«Η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή κατέδειξε επίσης την αυξανόμενη επιρροή των εφαρμογών για κινητά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διάδοση ξαφνικών κατανομών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
Η είδηση για αναλήψεις καταθέσεων διαδόθηκε παγκοσμίως με αστραπιαία ταχύτητα, δυνητικά σηματοδοτώντας ότι το μελλοντικό τραπεζικό στρες μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα και να είναι λιγότερο προβλέψιμο», προσθέτει ο Adrian.

 

Πηγή

Προβολές : 257


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα