Η Κομισιόν ανησυχεί για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Η Κομισιόν ανησυχεί για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα

5 Μαρτίου, 2023 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:252
Μοίρασέ το

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στέλιος Κούλογλου είχε απευθύνει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο με το οποίο η Κομισιόν σκοπεύει να αντιμετωπίσει «εκτεταμένη κατάλυση στοιχειωδών κανόνων του κράτους δικαίου και της συνταγματικής ομαλότητας» στην Ελλάδα. Ο Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, απάντησε, εκφράζοντας την ανησυχία του.

 

 

 

ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ… ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ … ΑΣΠΙΛΟ… ΑΜΟΛΥΝΤΟ… ΑΧΡΑΝΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ;;;

Αυτό το… διαμάντι της δικαστικής ΠΑΡΑ-εξουσίας;;;

Αυτόν τον… Λεωνίδα που φυλάττει τις ΣΚΑΤΟΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΟΡΝΗΣ;;;

ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ… ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑΚΙΑΣ;;;

ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΝΟΣ … ΤΙΜΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝ-ΑΛΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ FUND ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ (όπως λέγεται στο διαδίκτυο) ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΧΑΖΑΡΟΕΒΡΑΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΖΙΜ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ-ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ;;;

ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΩ ΚΙΧ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΟΓΙΑΚΟ… ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ… ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ … ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Η Κομισιόν ανησυχεί για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα

 

Ο Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., απηύθυνε ερώτηση προς την Κομισιόν, αναφερόμενος στις προσπάθειες του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, να εμποδίσει τις έρευνες της ΑΔΑΕ για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, απάντησε στην ερώτηση του Κούλογλου, εκφράζοντας την ανησυχία του για το σύστημα διορισμού στις ανώτατες θέσεις του δικαστικού σώματος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι επιρρεπές σε επιρροή από την εκτελεστική εξουσία.

Ο Ρέιντερς επισήμανε ότι «η Επιτροπή συνέστησε να αντιμετωπιστεί η ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στις διαδικασίες διορισμού, λαμβανομένων υπόψη των ευρωπαϊκών προτύπων», τονίζοντας ότι αυτό είναι σημαντικό για την διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.

 

Η ερώτηση Κούλογλου

Στην Ελλάδα, δημοσιογραφικές έρευνες και η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποκάλυψαν δεκάδες υποθέσεις τηλεφωνικών υποκλοπών από το λογισμικό Predator αλλά και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η Δικαιοσύνη κατηγορείται για υπερβολική αδράνεια αν όχι συγκάλυψη του σκανδάλου.

Επικαλούμενος τον νέο νόμο που ψήφισε εσπευσμένα η κυβέρνηση, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, επιχείρησε να παρεμποδίσει έρευνα της ΑΔΑΕ σε πάροχο τηλεπικοινωνιών, όπου τελικά αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή της Ομάδας Renew και ενός δημοσιογράφου που πρωταγωνιστεί στις αποκαλύψεις του σκανδάλου. Μετά την σφοδρή κριτική που δέχτηκε, επιχείρησε να εκφοβίσει τα ΜΜΕ που ερευνούν το σκάνδαλο, ζητώντας επιλεκτικούς φορολογικούς ελέγχους. Ακολούθησαν δημοσιεύματα για απόπειρα της κυβέρνησης να απομακρύνει τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ ή να τροποποιήσει τη σύνθεσή της.

Αφού η ΑΔΑΕ αποφάσισε επίσημα να αναζητήσει από τους παρόχους τα στοιχεία των παρακολουθήσεων, με γνωμοδότησή του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστηρίζει ότι η ΑΔΑΕ δεν είναι αρμόδια. Ο Πρόεδρός της απαντά ότι παραβιάζεται η συνταγματική ανεξαρτησία της Αρχής και το ίδιο υποστηρίζουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη κατάλυση στοιχειωδών κανόνων του κράτους δικαίου και της συνταγματικής ομαλότητας στην Ελλάδα;

 

Η απάντηση Ρέιντερς

 

Όσον αφορά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Επιτροπή υπενθυμίζει, όπως έχει ήδη επισημανθεί στην έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου, ότι το ισχύον σύστημα διορισμών στις ανώτατες θέσεις του δικαστικού σώματος εγείρει ανησυχίες ότι είναι επιρρεπές σε δυνητικά ισχυρή επιρροή από την εκτελεστική εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή συνέστησε να αντιμετωπιστεί η ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στις διαδικασίες διορισμού, λαμβανομένων υπόψη των ευρωπαϊκών προτύπων. Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας εν γένει και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ειδικότερα.

Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών σε ανεξάρτητη αρχή σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα. Όσον αφορά την εποπτεία των εθνικών κανόνων για τη μεταφορά της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στο εθνικό δίκαιο, η Ελλάδα επέλεξε να ορίσει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ως αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων απαιτεί οι εθνικές αρχές για την προστασία των δεδομένων να είναι ανεξάρτητες. Η οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες απαιτεί από τις εθνικές εποπτικές αρχές να έχουν τις αναγκαίες εξουσίες για την παρακολούθηση και επιβολή των εθνικών διατάξεων για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, μεταξύ άλλων με τη δυνατότητα επιβολής αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων.

Στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να ορίσουν ανεξάρτητο συντονιστή ψηφιακών υπηρεσιών για την εποπτεία και την επιβολή του κανονισμού κατά παρόχων ενδιάμεσων υπηρεσιών. Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα λαμβάνει επί του παρόντος τα αναγκαία μέτρα για τον εν λόγω διορισμό.

 

 

Πηγή

Προβολές : 252


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα