Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα

Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα

30 Ιουνίου, 2021 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:535
Μοίρασέ το

Στην Αγγλία πόσες ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και πόσοι οι θάνατοι που καταγράφηκαν στα πρώτα 92.000 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα; Πόσοι αφορούσαν εμβολιασμένους ανθρώπους; Ποιοι φάνηκε να κινδυνεύουν περισσότερο;

Το στέλεχος Δέλτα είναι επίσης γνωστό ως ινδικό στέλεχος, επειδή πρωτοανιχνεύθηκε στην Ινδία. Πριν από λίγους μήνες, ο ΠΟΥ αποφάσισε να αλλάξει η ονοματοδοσία των νέων στελεχών που δημιουργεί ο κορονοϊός. Έτσι, πλέον ονομάζονται με βάση τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, ώστε να μην στιγματίζονται οι χώρες και οι περιοχές όπου αναδύονται τα νέα στελέχη.

Πέστε μου τώρα, τι στο καλό δεν καταλαβαίνετε;;;

ΕΜΜΕΣΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Πήραν το γράμμα “Δ”, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ και το διαστρέβλωσαν προς χάριν της ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑΚΗΣ ΚΑΜΠΑΛΑ.

Το γράμμα “Δ” στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ, σημαίνει: Η Δύναμις πού δομεί και δημιουργεί.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΚΛΕΨΟΥΝ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Δεδομένα και μάλιστα αναλυτικά για την επικινδυνότητα του στελέχους Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορονοϊός έδωσε στη δημοσιότητα η υγειονομική Αρχή της Αγγλίας. Το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται ραγδαία στον πλανήτη και εκτιμάται ότι, αν δεν αναχαιτιστεί, θα μας οδηγήσει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Public Health England (PHE), ανέλυσε στοιχεία από 92.029 κρούσματα του στελέχους Δέλτα (Delta ή B.1.617.2). Οι 1.320 από τους ασθενείς νόσησαν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Από αυτούς:

 • Οι 831 ήσαν ανεμβολίαστοι
 • Οι 190 ήσαν εμβολιασμένοι

Οι 117 από τους ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους. Οι 50 από αυτούς ήταν εμβολιασμένοι. Ωστόσο αυτό δεν αντικρούει όσα είναι γνωστά για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός, λένε οι ειδικοί. Και αυτό, διότι στη συντριπτική πλειονότητα αφορούν ηλικιακές ομάδες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, χωρίς τα εμβόλια η θνησιμότητα θα ήταν πολλαπλάσια.

Όπως εξηγούν, ουδείς ισχυρίστηκε ποτέ ότι τα εμβόλια είναι 100% αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων και στελεχών του νέου κορονοϊού.

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από παράγοντες όπως:

 • Η ηλικία
 • Το αν κάποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ή όχι.

Συνολικά, από τους 117 ασθενείς που κατέληξαν εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, μόνο οι 8 είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών. Κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος (δεν είχε περάσει επαρκής καιρός από την δεύτερη δόση των εμβολίων). Επιπλέον, οι δύο από τους νεότερους ασθενείς που κατέληξαν, είχαν κάνει μόνο μία δόση των εμβολίων.

 

Το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορονοϊός προκαλεί πλέον το 90% των κρουσμάτων στη Βρετανία. Τα 92.029 κρούσματα που αναλύθηκαν καταγράφηκαν στην Αγγλία μέχρι τις 21 Ιουνίου 2021.

«Οι 117 θάνατοι επί 92.029 κρουσμάτων αντιστοιχούν σε θνησιμότητα περίπου 0,13%», δήλωσαν οι στατιστικοί David Spiegelhalter και Anthony Masters. «Σημαίνει αυτό ότι τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά; Ούτε κατά διάνοιαν. Αντιθέτως, είναι το αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν είναι τέλεια».

Πόση προστασία παρέχουν τα εμβόλια

Η συντριπτική πλειονότητα των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στη Βρετανία είναι των εταιρειών AstraZeneca και Pfizer.  Σύμφωνα με προγενέστερα δεδομένα, οι δύο δόσεις από αυτά τα εμβόλια προστατεύουν αρκετά από τη νόσηση από το στέλεχος Δέλτα. Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση από αυτά, η προστασία φτάνει:

 • Στο 88% με το εμβόλιο της Pfizer
 • Στο 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά είναι μικρότερα απ’ ό,τι έναντι του αρχικού στελέχους του κορονοϊού. Είναι επίσης μικρότερα απ’ ό,τι έναντι της βρετανικής μετάλλαξης που δημιούργησε ο κορονοϊός και η οποία έως πρότινος επικρατούσε παγκοσμίως.

Επιπλέον, η προστασία δεν είναι η ίδια για όλους τους ανθρώπους. Ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από Covid-19 παρότι είναι πλήρως εμβολιασμένος, εξαρτάται μεταξύ άλλων από την ηλικία του. Όσο πιο μεγάλος είναι, τόσο πιθανότερο είναι να αρρωστήσει βαριά, αν τον μολύνει ο κορονοϊός.

«Ένας πλήρως εμβολιασμένος 80χρονος, κινδυνεύει από τον κορονοϊό όσο ένας ανεμβολίαστος 50χρονος», είπαν οι δύο στατιστικοί. «Σαφώς ο κίνδυνός του είναι μικρότερος απ’ ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί καθόλου. Δεν είναι όμως μηδενικός. Γι’ αυτό καταγράφονται θάνατοι και μεταξύ των εμβολιασμένων».

Ρόλο παίζει επίσης η υποκείμενη κατάσταση της υγείας του και κατά πόσον επηρεάζει το ανοσοποιητικό, πρόσθεσαν.

Μετάλλαξη Δέλτα

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως για να αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι, οι εμβολιασμένοι πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Επομένως πρέπει να εξακολουθήσουν:

 • Να φορούν προστατευτικές μάσκες
 • Να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας
 • Να απολυμαίνουν συχνά και καλά τα χέρια τους

«Δεν πρέπει να νιώθει κάποιος ασφαλής μόνο και μόνο επειδή έκανε δύο δόσεις των εμβολίων. Πρέπει να εξακολουθεί να προστατεύει τον εαυτό του», ξεκαθάρισε η Dr. Mariângela Simão, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Πρόσβασης στα Φάρμακα & στα Προϊόντα Υγείας στον ΠΟΥ.

Το στέλεχος Δέλτα είναι επίσης γνωστό ως ινδικό στέλεχος, επειδή πρωτοανιχνεύθηκε στην Ινδία. Πριν από λίγους μήνες, ο ΠΟΥ αποφάσισε να αλλάξει η ονοματοδοσία των νέων στελεχών που δημιουργεί ο κορονοϊός.

Έτσι, πλέον ονομάζονται με βάση τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, ώστε να μην στιγματίζονται οι χώρες και οι περιοχές όπου αναδύονται τα νέα στελέχη.

 

Πηγή

Προβολές : 535


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
 • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
 • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
 • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
 • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
 • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα