Σε εξέλιξη το σχέδιο «Δολοφονήστε το δολάριο» – Πώς η Σαουδική Αραβία θα συνθλίψει το νόμισμα των ΗΠΑ

Σε εξέλιξη το σχέδιο «Δολοφονήστε το δολάριο» – Πώς η Σαουδική Αραβία θα συνθλίψει το νόμισμα των ΗΠΑ

28 Ιανουαρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:405
Μοίρασέ το

 

Δολάριο – Πετρέλαιο: Μια… τοξική σχέση…

Πλέον, η σχέση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ρωσίας και Κίνας έχει γίνει πολύ στενή.

Σε εξέλιξη το σχέδιο «Δολοφονήστε το δολάριο» – Πώς η Σαουδική Αραβία θα συνθλίψει το νόμισμα των ΗΠΑ

Η πτώση του παγκόσμιου αποθεματικού ενός νομίσματος είναι συχνά μια μακρά διαδικασία γεμάτη αρνήσεις.

Υπάρχουν πολλοί οικονομικοί «ειδικοί» εκεί έξω που απορρίπτουν τις προειδοποιήσεις για κατάρρευση του δολαρίου εδώ και χρόνια.

Απλώς δεν το καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να το αποδεχθούν.

Η ιδέα ότι το αμερικανικό νόμισμα θα μπορούσε ποτέ να εκθρονιστεί ως ο de facto παγκόσμιος εμπορικός μηχανισμός είναι αδύνατη στο μυαλό τους…

Ένας από τους βασικούς πυλώνες που διατηρούν το δολάριο στη θέση του ως παγκόσμιου αποθεματικού είναι το πετρέλαιο

Το άλλο επιχείρημα είναι ότι το δολάριο υποστηρίζεται από τη δύναμη του αμερικανικού στρατού, και ο στρατός των ΗΠΑ υποστηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, το δολάριο υποστηρίζεται από…το δολάριο.

Είναι μια πολύ κυκλική και αφελής θέση.

Αυτά τα συναισθήματα δεν είναι διάχυτα μόνο μεταξύ των κυρίαρχων οικονομολόγων, αλλά και παντού.

Ωστόσο, το κυριότερο πρόβλημα για τους αναλυτές είναι η ιδέα ότι το κατεστημένο της παγκοσμιοποίησης δεν θα επέτρεπε ποτέ στο δολάριο ή στην οικονομία των ΗΠΑ να αποτύχει.

Δεν είναι το σύστημα του δολαρίου η «χρυσή χήνα» τους;

Η απάντηση είναι όχι, ΔΕΝ είναι η χήνα με τα χρυσά αβγά.

Το δολάριο είναι απλώς ακόμη ένα σκαλοπάτι προς τον στόχο τους για μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και ένα παγκόσμιο νόμισμα.

Έχουν σκοτώσει το καθεστώς παγκόσμιων αποθεματικών άλλων νομισμάτων στο παρελθόν, συνεπώς γιατί να μην κάνουν το ίδιο και στο δολάριο;

Οι λευκές βίβλοι και τα δοκίμια της παγκοσμιοποίησης σκιαγραφούν την ανάγκη περί μείωσης της σημασίας του αμερικανικού νομίσματος, καθώς και την παρακμή της αμερικανικής οικονομίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τα Ψηφιακά Νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) και ένα νέο παγκόσμιο σύστημα νομισμάτων, το οποίο θα ελέγχεται από το ΔΝΤ.

 

Εκτροχιασμός

 

Ο εκτροχιασμός του δολαρίου ξεκινήσει, πιθανότατα, με το τέλος του πετροδολαρίου.

Το 2017 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Το Σαουδικό πραξικόπημα σηματοδοτεί τον πόλεμο και την επαναφορά της νέας παγκόσμιας τάξης».

Αυτό σημείωνε πως ότι η ξαφνική μετατόπιση της εξουσίας στον διάδοχο του θρόνου Mohamed Bin Salman δείχνει αλλαγές στη σχέση της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ.

«Για να καταλάβετε πόσο επιδραστικό ήταν αυτό το πραξικόπημα, σκεφτείτε πως επί δεκαετίες οι Σαουδάραβες βασιλιάδες διατήρησαν την πολιτική ισορροπία διανέμοντας ζωτικές θέσεις ισχύος προς προσεκτικά επιλεγμένους διαδόχους, π.χ. θέσεις όπως υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εσωτερικών και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Σήμερα, ο Mohamed bin Salman ελέγχει και τις τρεις θέσεις.

Η εξωτερική πολιτική, τα αμυντικά ζητήματα, οι πετρελαϊκές και οικονομικές αποφάσεις και οι κοινωνικές αλλαγές είναι πλέον όλα στα χέρια ενός ανθρώπου».

Η άνοδος του Βin Salman υποστηρίχθηκε από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), το οποίο αποτελείται από τρισεκατομμύρια δολάρια που προμήθευσαν οι παγκοσμιοποιητές εντός του Ομίλου Carlyle (οικογένεια Μπους κ.λπ.), Goldman Sachs, Blackstone και Blackrock.

Ο MBS κέρδισε την εύνοια των παγκοσμιοποιητών για έναν συγκεκριμένο λόγο:

Υποστήριξε ανοιχτά το «Όραμά τους για το 2030», ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ενέργειας που βασίζεται στα «ορυκτά καύσιμα» και την εφαρμογή ελέγχων του άνθρακα.

Ναι, ο επικεφαλής της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει το τέλος του πετροδολαρίου και την αντικατάσταση του νομίσματος των ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση παρόμοια με το ESG, καθώς και πρόσβαση στις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης και στη λεγόμενη «ψηφιακή οικονομία».

Ακούγεται τρελό, αλλά γίνεται πολύς λόγος για τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας και την παράταση της διάρκειας ζωής.

Με τέτοιου είδους υποσχέσεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ελίτ της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν πρόθυμες να απορρίψουν το δολάριο και ακόμη και το πετρέλαιο.

Το 2017 γνωστός αναλυτές σημείωνε ότι: «Πιστεύω ότι η επόμενη φάση της παγκόσμιας οικονομικής επαναφοράς θα ξεκινήσει, εν μέρει, με το σπάσιμο της κυριαρχίας του πετροδολαρίου.

Σημαντικό στοιχείο της ανάλυσης σχετικά με τη στρατηγική μετατόπιση του πετροδολαρίου ήταν η συμβίωση ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία ήταν από την αρχή το πιο σημαντικό κλειδί για να παραμείνει το δολάριο ως πετροδολάριο».

Πιστευόταν πως η απειλή για το καθεστώς του πετροδολαρίου θα ωθούνταν, τελικά, από έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων μεταξύ Ανατολής και Δύσης:

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας τέτοιος πόλεμος αντιπροσώπων θα ξεκινούσε στη Μέση Ανατολή, πιθανώς στο Ιράν.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Ουκρανία είναι το βαρίδι που έχουν επιλέξει οι παγκοσμιοποιητές, τουλάχιστον προς το παρόν, με την Ταϊβάν να είναι το επόμενο.

Πλέον, η σχέση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ρωσίας και Κίνας έχει γίνει πολύ στενή.

Οι ενεργειακές συμφωνίες γίνονται βασικός εμπορικός πυλώνας και αυτό έχει οδηγήσει σε μια ήσυχη αλλά σταθερή αποστασιοποίηση των Σαουδάραβων από το δολάριο.

Την περασμένη εβδομάδα, τα ντόμινο για την κατάρρευση του δολαρίου τέθηκε σε κίνηση, όταν η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε στο Νταβός ότι είναι πλέον πρόθυμη να εμπορεύεται πετρέλαιο σε εναλλακτικά νομίσματα.

 

Πετρογιουάν

 

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση της χρήσης του κινεζικού γιουάν στις ενεργειακές συμφωνίες.

 

Αυτό συνάδει με ένα άλλο άρθρο του 2017 με τίτλο «The Economic End Game Continues», στο οποίο περιγράφεται πώς η σύγκρουση με τα ανατολικά έθνη (Κίνα και Ρωσία) θα λειτουργούσε ως καταλύτης για το τέλος του πετροδολαρίου.

Η σημασία της ανακοίνωσης της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί.

Αυτή είναι η αρχή του τέλους του δολαρίου.


Το καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος εξαρτάται, λοιπόν, από το πετρέλαιο.

Χωρίς το ένα δεν μπορείς να έχεις το άλλο.

Αυτή είναι σχεδόν η ίδια δυναμική που οδήγησε στην κατάρρευση της βρετανικής στερλίνας πριν από δεκαετίες ως παγκόσμιου νομίσματος, που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του δολαρίου να πάρει τη θέση του.

Αυτήν τη φορά, ωστόσο, δεν θα είναι ένα ενιαίο ξένο νόμισμα που θα αναλάβει τον ρόλο του παγκόσμιου αποθεματικού, θα είναι ένα καλάθι νομισμάτων που θα ελέγχεται από το ΔΝΤ και ονομάζεται Ειδικά Τραβηγμένα Δικαιώματα, μαζί με ένα ενιαίο παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Είναι τώρα υπό ανάπτυξη.

Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι επιπτώσεις της πτώσης του δολαρίου μπορεί να μην γίνουν άμεσα αισθητές ή να γίνουν εμφανείς για ένα ή δύο χρόνια.

Αυτό που θα συμβεί είναι πληθωρισμός πέρα από τις υψηλές τιμές που ήδη αντιμετωπίζουμε.

Αυτό σημαίνει ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να διατηρεί τα επιτόκια υψηλότερα και οι τιμές μετά βίας θα υποχωρήσουν ή μπορεί να ανέβουν παρά τη νομισματική σύσφιξη.

Ακόμη και ενόψει μιας μεγάλης ύφεσης, οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές.

Εν τω μεταξύ, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και οι κυβερνητικοί οικονομολόγοι θα λένε ότι «δεν έχουν ιδέα» γιατί ο πληθωρισμός είναι τόσο επίμονος και ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να το δει αυτό να έρχεται».

Μερικοί από εμάς το είδαμε να έρχεται, αλλά μόνο επειδή αποδεχόμαστε την πραγματικότητα: ότι οι μέρες του δολαρίου είναι μετρημένες.

 

Πηγή

Προβολές : 405


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα