Αρσενικό στα πουλερικά;!

Αρσενικό στα πουλερικά;!

30 Ιανουαρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:595
Μοίρασέ το

 

Η ανόργανη σκόνη αρσενικού δεν είναι μόνο καρκινογόνος, αλλά η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές, ορμονικές και ανοσολογικές επιπτώσεις.

Μετάφραση: Απολλόδωρος

20 Μαρτίου 2017 | Joe Schwarcz PhD | Διαβάστε το εδώ

 

Γιατί θα ήθελε οποιοσδήποτε παραγωγός κοτόπουλων να ταΐσει με
αυτό τα πτηνά που θέλει να πουλήσει; Επειδή, είτε το πιστεύετε είτε όχι,
σε μικροσκοπικές δόσεις κάνει τα κοτόπουλα να παίρνουν βάρος
γρηγορότερα και τα προστατεύει επίσης από παρασιτικές λοιμώξεις.


Αν τρώτε κοτόπουλο McNuggets, θα πάρετε μια καλή δόση τρανς λιπαρών. Αλλά τουλάχιστον δεν θα προσλαμβάνετε αρσενικό.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα MacDonalds αγοράζουν κρέας κοτόπουλου μόνο από παραγωγούς που δεν ταΐζουν τα κοτόπουλά τους με αρσενικό.

Τώρα μπερδεύτηκες.

Το αρσενικό είναι δηλητήριο. Γιατί θα ήθελε οποιοσδήποτε παραγωγός κοτόπουλων να το δώσει στα πουλιά που θέλει να πουλήσει; Επειδή, είτε το πιστεύετε είτε όχι, σε μικροσκοπικές δόσεις κάνει τα κοτόπουλα να παίρνουν βάρος γρηγορότερα και τα προστατεύει επίσης από παρασιτικές λοιμώξεις.

Από τη δεκαετία του 1970 η βιομηχανία πουλερικών εκμεταλλεύεται την ικανότητα του αρσενικού να αυξάνει την αποδοτικότητα της εκτροφής των κοτόπουλων.

Φυσικά, η προσθήκη αρσενικού στις ζωοτροφές των κοτόπουλων χρειαζόταν κυβερνητική έγκριση, οπότε έπρεπε να διεξαχθούν μελέτες ασφαλείας.

Η μορφή του αρσενικού που εγκρίθηκε για χρήση στις ζωοτροφές ήταν το οργανικό αρσενικό.

Αυτό χρειάζεται λίγη διευκρίνιση. Ο όρος οργανικό εδώ χρησιμοποιείται με τη σωστή χημική του έννοια, δηλαδή αναφέρεται σε μια ένωση που περιέχει άτομα άνθρακα. Αν θέλετε να γίνετε πραγματικά τεχνικοί εδώ, η εγκεκριμένη μορφή ήταν η ροξαρσόνη, ή σε χημική γλώσσα, το 4-υδροξυ-3- νιτροβενζοαρσενικό οξύ.

Αυτή η ένωση δοκιμάστηκε σε τρωκτικά και βρέθηκε να είναι εντυπωσιακά μη τοξική.

Αλλά, όπως μάθαμε αργότερα, στο σώμα του κοτόπουλου, τα άτομα άνθρακα απογυμνώνονται, αφήνοντας πίσω την ανόργανη μορφή αρσενικού.

Και με αυτό υπάρχει ένα ζήτημα.

Το ανόργανο αρσενικό είναι καρκινογόνο.

Και αυτή η μορφή αρσενικού μπορεί επομένως να υπάρχει στο κρέας του κοτόπουλου.

Γιατί λοιπόν δεν έχει απαγορευτεί αυτή η πρακτική;

Είναι ένα ζήτημα ερμηνείας των δεδομένων τοξικότητας.

Ίσως επηρεασμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αποφάσισε ότι οποιαδήποτε ποσότητα αρσενικού στο κρέας κοτόπουλου είναι υπερβολική και απαγόρευσε τη χρήση αρσενικού ως πρόσθετη ύλη ζωοτροφών.

Στη Βόρεια Αμερική, εξακολουθεί να επιτρέπεται, με την απόφαση να βασίζεται στην απίθανη πιθανότητα τα υπολείμματα αρσενικού στο κρέας να έχουν οποιεσδήποτε συνέπειες για την υγεία.

Αυτό είναι μάλλον σωστό. Αλλά υπάρχει ένα μεγαλύτερο ερώτημα εδώ.

Και αυτό είναι, τι συμβαίνει με την τεράστια ποσότητα κοπράνων που παράγονται από τα πάνω από δέκα δισεκατομμύρια κοτόπουλα που σφάζονται κάθε χρόνο.

Τα περισσότερα από αυτά διασπείρονται στις καλλιεργούμενες εκτάσεις ως λίπασμα ή μετατρέπονται σε σφαιρίδια για χρήση από τον οικιακό κηπουρό.

 

Είναι πλέον γνωστό ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στην άμμο των κοτόπουλων και στο έδαφος μπορούν να μετατρέψουν το αποβαλλόμενο οργανικό αρσενικό σε ανόργανη μορφή και ότι ως αποτέλεσμα της απορροής από τα χωράφια μπορεί να καταλήξει στην παροχή νερού.

Και υπάρχει επίσης το πρόβλημα της σκόνης της στρωμνής που εισπνέεται από αγρότες και κηπουρούς.

Η ανόργανη σκόνη αρσενικού δεν είναι μόνο καρκινογόνος, αλλά η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές, ορμονικές και ανοσολογικές επιπτώσεις.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση της ροξαρσόνης στις ζωοτροφές πουλερικών έχει οδηγήσει σε τέτοια προβλήματα στους ανθρώπους, το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ορισμένοι από τους κατοίκους της μικρής πόλης του Αρκάνσας, Prairie Grove, θα υποστήριζαν ότι αυτό δεν είναι μόνο μια πιθανότητα, αλλά και μια πιθανότητα.

Ισχυρίζονται ότι η πόλη έχει ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα εμφάνισης σπάνιων μορφών καρκίνου, την οποία συνδέουν με την κοπριά κοτόπουλου που διασπείρεται στα χωράφια που περιβάλλουν την πόλη.

Ξεκίνησαν αγωγές κατά του κατασκευαστή της ροξαρσόνης, αλλά στις υποθέσεις που έφτασαν στα δικαστήρια, οι αγωγές απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, η πρακτική της προσθήκης αρσενικού στην τροφή των κοτόπουλων δεν είναι απαραίτητη.

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκτρέφουν κοτόπουλα χωρίς αρσενικό. Γιατί να το κάνουμε εμείς;


—-Δικτυογραφία :

Arsenic in Poultry?! | Office for Science and Society – McGill University

https://www.mcgill.ca/oss/article/science-science-everywhere/arsenic-poultry

 

Πηγή https://apollodoros.substack.com/p/cbb

Προβολές : 595


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα