ΤΙ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΊΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΜΕΤΑ

ΤΙ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΊΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΜΕΤΑ

23 Φεβρουαρίου, 2022 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:829
Μοίρασέ το

 

Η κρίση στην Ουκρανία εμφανίζεται έτσι να έχει σχέση με την βλακώδη θέση των δυτικών στο να αρνούνται να εντάξουν και την Ρωσία στο σύστημα “ασφαλείας” που έχτισαν μετά τον 2ο Παγκόσμιο. Θυσιάζοντας όμως την ενεργειακή ασφάλεια της Δυτικής Ευρώπης, ίσως και το ευρώ της ΕΕ.

Αλλά τελικά σπρώχνουν έτσι την Ρωσία προς την ζώνη της Κίνας, μπας να επιβιώσει, θέλοντας να εντάξουν και την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

 

ΤΙ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΊΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΜΕΤΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Στο χάρτη άνωθεν απεικονίζεται το κυκλοφορικό σύστημα της Ευρώπης, αυτό που αιματοδοτεί την οικονομία και την βιομηχανία της με φυσικο αέριο, το στρατηγικό μεταβατικό καύσιμο που καλύπτει, μαζί με το φθίνουν σε σημασία πετρέλαιο, το 74% των συνολικών της ενεργειακών αναγκών (η Γιαδιρκιάογλου κοιτάζει το 16% που αφορά εφαρμογές ηλεκτρικής ενέργειας και τις ΑΠΕ, και η Πετροβασίλη τα ρέστα που κινούν τα οχήματα).
Εδώ και 12 χρόνια, ιδιαίτερα δε μετά το 18 που άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της τρέχουσας κρίσης (η υγειονομική απλώς πυροδότησε άλλες τέσσερις) έχει σημάνει συναγερμός στα Επιτελεία που χαράσουν εξωτερική και βιομηχανική πολιτική στα σοβαρά κράτη.
Ο λόγος είναι που από τον έλεγχο της ροής αυτού του συστήματος, καθορίζεται το 30% του κόστους όλων των προϊόντων της ΕΕ, το 35% των τροφίμων και το ευρώ (οι νεοφιλελε πολιτικές επιτίθενται διαχρονικά και εμμονικά με λιτότητες μόνο στο εργατικό κόστος, που συμμετέχει στο 8-10% στα κόστη των προϊόντων ).
Το αέριο από τις αρτηρίες μέσα στον πορτοκαλί κύκλο τελειώνει! Της Νορβηγίας το 23-24, της Βρετανίας λίγο αργότερα. Που το Brexit το περιορίζει για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες μόνο της Μ Βρετανίας. Και έτσι μέσα από το ίδιο σύστημα αγωγών σχεδιάζουν τώρα να ρίχνουν σιγά σιγά και υδρογόνο, μαζί με το αέριο, μέχρι το 2050 που θα έχει κυριαρχήσει ως το επόμενο στρατηγικό καύσιμο (ταυτόχρονα και ως ο ρεαλιστικος τρόπος αποθηκευσης της ενέργειας από ΑΠΕ).
Η Γερμανία, με τις επενδύσεις της στην Ρωσία, θα ήθελε να καλύψει το κενό μέχρι το 50 με δύο αγωγούς NordStream, ένα υφιστάμενο και ένα ημιτελή που τον σταμάτησε άρον άρον ο Τραμπ και που σήμερα τον “τελείωσε” ο Μπάιντεν. Από αυτούς μέσα στον μπλε κύκλο, απ’ όπου υπολόγιζε να συνεχίσει να επιδοτεί η Γερμανία έμμεσα τα προϊόντα της με αυτήν την δήθεν περίφημη γερμανική “ανταγωνιστικότητα”.
Η ιστορία, τα αντίθετα συμφέροντα των ΗΠΑ (που πουλάει LNG) και της Γαλλίας (που πουλάει ενέργεια από τα πυρηνικά της) δεν είναι δυνατόν να ανεχθούν όμως οι Uber Alles, δια του Πουτιν, να κάνουν πάλι μια από τα ίδια στην Ευρώπη. Χωρίς ίσως κρεματόρια αυτή την φορά αλλά με λιτότητες και επιδοτήσεις των προϊόντων τους από “πακέτα διάσωσης”.
Και έτσι, από το 10, στράφηκε η προσοχή τους στην κάτω δεξιά πινέζα του χάρτη, στα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου και στον έλεγχο του αγωγού EastMed, απ όπου είναι να καλυφθεί το 12% της συνολικής ζήτησης αερίου μέχρι το 50. Από τον ίδιο, τον ΕastMed, σχεδιάζουν να προωθούν και το φυσικό αέριο των Αραβικών χωρών και, σε δεύτερο χρόνο και το υδρογόνο από τις ηλιόλουστες περιοχές του νότου. Πάνω από το 50% των αναγκών καυσίμων της ΕΕ δηλαδή.
Και έγινε την τελευταία τριετία, ο κακός χαμουλης μέσω της Τουρκίας που την θέλουν να αμφισβητεί ΑΟΖ μας, επιδιώκοντας και την πλήρη ομηρία της Κύπρου, μπας και στραφεί ο EastMed στο σημερινό σύστημα ελέγχου της ροής της ενέργειας μέσω της Τουρκίας! Σχέδιο της Γερμανίας με την κάλυψη της Ρωσίας.
Δυστυχώς σε αυτή την φάση και με πιόνι και την Ελληνική Κυβέρνηση που αποδέχεται και μνημόνια και αλλότριους σχεδιασμούς για σοβαρούς ιδεολογικούς και οικονομικούς λόγους ημετέρων της και σε βάρος των ανοικτών εθνικών μας θεμάτων. Έτσι έκανε ότι μπορούσε και τα κοιτάσματα αερίου νότια της Κρήτης να μείνουν ανεκμετάλλευτα και ο οποίος αγωγός από τον Νότο να καθυστερήσει όσο γίνεται. 
Έτσι, η ενεργειακή κρίση, που αναπόφευκτα χτύπησε την Δυτική Ευρώπη, γίνεται ο λόγος να βγάλουν υπερκέρδη οι δύο πρώην μεγάλες δυνάμεις του προηγούμενου ψυχρού πολέμου.
Οι ΗΠΑ που πουλάνε τώρα πανάκριβα το υγροποιημένο τους αέριο από το Τέξας, το LNG από το οποίο γράφουν τώρα τρελά κέρδη και “Έλληνες” πλοιοκτήτες, που έχουν και τον μεγαλύτερο σχετικό στόλο. Αλλά και η Ρωσία, επειδή ο Nordstream2 ΔΕΝ θα λειτουργήσει! Το αέριο της τώρα συνεχίζει να το εξάγει, το ίδιο πανάκριβα, από τους άλλους αγωγούς μέσω Ουκρανίας, Πολωνίας η Τουρκίας. Και στην Κίνα, που απορροφά ότι δεν το στέλνει για να καεί στην Ευρώπη.
Σιγά μην της βάλουν κυρώσεις! Επιδοτεί ο ένας τα κέρδη του άλλου!
Η κρίση στην Ουκρανία εμφανίζεται έτσι να έχει σχέση με την βλακώδη θέση των δυτικών στο να αρνούνται να εντάξουν και την Ρωσία στο σύστημα “ασφαλείας” που έχτισαν μετά τον 2ο Παγκόσμιο. Θυσιάζοντας όμως την ενεργειακή ασφάλεια της Δυτικής Ευρώπης, ίσως και το ευρώ της ΕΕ. Αλλά τελικά σπρώχνουν έτσι την Ρωσία προς την ζώνη της Κίνας, μπας να επιβιώσει, θέλοντας να εντάξουν και την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Αντίφαση και έλλειψη στρατηγικής;;
Ναι κάτι τέτοιο, αφού το στοίχημα των ΗΠΑ τώρα είναι “αμυντικό”, δεν έχει το πλεονέκτημα των κινήσεων λόγω έλλειψης χρόνου:
Τρέχει να προλάβει με κύκλους νέου δανεισμού να κάνει, λέει, “Πράσινη Ανάπτυξη”, μπας και σωθούν έτσι οι Τράπεζες και το σε τεράστια διακινδύνευση κατάρρευσης σύστημα του καζινοκαπιταλισμού πάνω στα παράγωγα των δανείων, εκεί όπου μετά το 18 επενδύουν σοβαρά μόνο οι ελίτ της προηγούμενης Παγκοσμιοποίησης.
” Βάστα Πούτιν, λοιπόν, να βγει η σαιζόν να κονομήσουμε και εσύ” λέει ο θείος Σαμ. “Καθυστέρα μόνο και εσύ την πορεία σου προς την Κίνα και την αποχώρηση από το SWIFT, μπας και προλάβουμε”, λέει τώρα πίσω από τις γραμμές κάθε διάγγελμα η δήλωση. 
Και ήδη σχεδιάζουν (παρεούλα) πώς θα τα βρουν σε λίγους μήνες απελευθερώνοντας και τον Nordstream2 και τους αγωγούς από τον Νότο. Για την αναλογία της επί τοις εκατό κάλυψης από τον καθένα των αναγκών ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ είναι τώρα ο πραγματικός καυγάς περί την Ουκρανία και τίποτα άλλο.
Όλα τα άλλα είναι για να σχολιάζει η Γιαδικιάρογλου στο προφίλ της ΜΟΝΟ τις πολυεπίπεδες συνέπειές των πιο πάνω. Ποτέ όμως τις αιτίες ή τίποτα προτάσεις για να αλλάξει όλο αυτό το σύστημα και η στόχευση του, όπως συμφέρει μόνο πρόσκαιρα κάποιες “ελιτ”.
Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή.

 

Early warning με το ίδιο από τον Μάιο του 21 ΕΔΩ….

Ο χάρτης με το δίκτυο κορμού υψηλής πίεσης αερίου με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ΕΔΩ.

Τι φοβαται ο θειος Σαμ;; Αυτό ΕΔΩ.. Και Ουπς..ΕΔΩ..
Aπο 35.000 την ημέρα στις 400.000$! Βάστα Πουτιν, λένε τώρα 7-8 εφοπλιστές. Όλως τυχαίως, ΟΛΟΙ μεγάλοι χορηγοί του Μητσοτάκη…
Ξανά ουπς! ΕΔΩ….

 

Πηγή

Προβολές : 829


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα